En toåring hører også forskjeller

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Kona og jeg hadde barnebarnet på besøk i går – litt babysitting hører med – og da fikk dette barnebarnet - en pike som fylte to år for en drøy uke siden – høre hifien min for første gang.

Det hører med til historien at hjemme hos seg har dette barnebarnet en bærbar batteridrevet plastic-musikkspiller som foreldrene hennes har fylt opp med bl.a. Michael Jacksons ”Billie Jean” – en melodi som hun elsker å danse til, og som hun lar klinge ut av plastic-spilleren sin når hun er på dansehumør. Så – i går mens hun var under vår overvåking – spurte jeg henne om hun ville danse. Det ville hun – og i mangel av hennes plastic-spiller, slo jeg på hifien, bladde jeg meg frem til Billie Jean på harddisken min og satte i gang musikken.

Reaksjonen til denne toåringen var nærmest sjokk. Hun ble sittende helt stille foran hifien i et par minutter. Så reiste hun seg forsiktig og lyttet intenst på det som kom fra høyre høyttaler – deretter like intenst fra det som kom fra venstre høyttaler. En intens konsentrasjon om en låt som hun har hørt hundrevis av ganger – men aldri på denne måten før. Moro og minneverdig å oppleve at en toåring til de grader lot seg fascinere av forskjellen mellom plastic-lyd og hifi-lyd, at hun totalt glemte alt annet.

Etterhvert ble det naturligvis danseshow også – akkompagnert av Billie Jean. Hver gang låten stoppet, kom det et forsiktig og håpefullt ”mer” – så det ble spilt Billie Jean til den store gullmedaljen, sikkert en 10-15 ganger på rappen. Hvis jeg prøvde meg med en annen av Michael Jacksons låter – han har faktisk laget en hel del annet som det er allright å danse til også – fikk jeg klar beskjed: ”…andre…” (oversatt til voksenspråk: ”Den andre låten, takk!”).
 

emotikon

Æresmedlem
Ble medlem
24.10.2004
Innlegg
12.505
Antall liker
2.944
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Knall historie fra virkeligheten. Takk for at du deler med oss.
Jeg som jobber med musikk opp mot barn/ungdom motiveres av slike historier og ser at vi må jobbe riktig fremover for at de skal skjønne hva det er snakk om.
Ett eksempel på hva jeg møter i hverdagen kan være dette:
En av mine håpefulle små (forøvrig et ekstraordinært eksempel på en som blir slagverker når han blir stor- han kan bla. store deler av TOTO katalogen- kødder ikke), spurte på et seminar her om dagen; "er ikke musikk mp3 da?"
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Må Ulf-B saumfare bruktbørsen?

Betyr dette at Ulf-B nå må saumfare bruktbørsen på jakt etter et passende stereoanlegg til den lille frøken?
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Hehe - det skulle ha tatt seg ut.... Men den unge damen har det ikke så ille som man kan få inntrykk av. Foreldrene hennes har et ganske dugandes stereoanlegg - dog ikke HELT på nivå med mine, men ganske nær - men når det lille barnebarnet skal danse, er det den lille bærbare som gjelder. Den lille bærbare kan hun - i motsetning til foreldrenes hifi - betjene helt på egenhånd. Og kaste rundt på egenhånd, også - det kan gå ganske hardt for seg der i gården.

Dog: man skal aldri si aldri - kan hende blir det til at jeg velger å skjemme henne bort - men det blir vel noen år til, får vi tro.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Michael Jackson

Julen 2010 ordnet jeg Spotify til en niese (da 11) og en nevø (da 8 ). Hva ville de to og en tredje niese (da 9) helt uavhengig av hverandre først høre? Lady Gaga og Michael Jackson. Det ser ut til å være et eller annet med Michael Jacksons musikk som fenger barn selv lenge etter at den først ble utgitt.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Alltid hyggelig å erfare eller å lese om at noen oppdager verdien av god musikk og god hifi. Det jeg synes var artig mitt mitt lille tilfelle var at selv en toåring kan oppdage dette. Jeg tror ikke mitt lille barnebarn var veldig bevisst på akkurat hva som skjedde - men det skjedde noe.

Jeg har lest en del om at musikk og musikalitet antageligvis ligger dypt forankret i genene våre. Sånn sett kan episoden med mitt lille barnebarn være med på å bekrefte den teorien.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.497
Antall liker
35.382
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Pass bare på å mate kidsa med originalversjoner av Michael Jackson, ikke disse remastrede vederstyggelighetene som har blitt solgt de siste 10-15 årene. På et godt anlegg vil den uforvrengte dynamikken sette varige spor på sarte barnesjeler. De vil aldri være fornøyd med mp3 igjen...
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Sette varige spor i sarte barnesjeler - det er vel det jeg har drevet med.... Det er etterhvert blitt tre voksne barn med - sett i forhold til økonomien deres - hvert sitt ganske oppegående stereoanlegg. Men så har de vært vant til godlyd fra de lå i vuggen - og godlyd har de altså fortsatt med. Med andre ord: indoktrineringen virker. Men jeg må innrømme at det var tidvis strevsomt for nervene å ha tre viltre småtasser i nærheten av hifien - og ikke minst i nærheten av vinylen, som var enerådende på den tiden.
 

jokris

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2006
Innlegg
6.412
Antall liker
2.603
Torget vurderinger
7
har noen jenter her hjemme også som responderer godt når jeg slår på anlegget i stua, da kommer de og skal danse :) hender de ber meg sette på også og de er glad i rock heldigvis :) de største venter nå på at pappa skal finne egnet rørforsterker til de, for noe annet vil de ikke ha
hun aller største jenta her gråt den dagen rf63 forsvant ut av huset:(, og ble sur på pappa når jeg byttet bort mc2102
på tross av at vi har mange små så har jeg heldigvis ikke hatt problemer med å ha rørforsterkeri heller :)
 

Troya

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.04.2008
Innlegg
115
Antall liker
8
Har 6 håpefulle og de 4 eldste bryr seg om musikken.
Som hos deg så danses det til musikken med hopp og sprett.
 

LydKarl

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.11.2004
Innlegg
981
Antall liker
115
Sted
Sørlandet
Torget vurderinger
1
Godt å høyre!

Har også tre små som alle setter stor pris på at musikken gjengis ok. Det er ikkje ein kropp som står stille når Gradientane får signal i stova.

Eldstemann (nettopp fylt 9) har eige oppsett på gutterommet. Har starta forsiktig med budsjettelektronikk;

Sennheiser PX 100-II (som er hakket meir solid enn PX 100)
Denon cd-spelar
Onkyo forsterkar
B&W DM-22
Supra og Kimber kabling

Flg står klart, når han er klar for det:

Technics SL-120 Direct Drive Player System (no arm version of the 1200)
SME 3009 Series II Improved (detachable headshell)
Ortofon MC 10 Super II

Bortsett frå Sennheiser-settet leverer ikkje dette allverdens av lydkvalitet, men det er iallefall ein start
 

Kabeldragern

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.01.2003
Innlegg
4.315
Antall liker
1.174
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
1
Da dattera var 1-2 år elsket hun å "danne" etter Åge Aleksandersen - spesielt gjengitt gjennom rørforsterker og elektrostater....
Nå er hun russ og har forsåvidt holdt på de dyrere vanene.....
 

mana

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.08.2009
Innlegg
655
Antall liker
190
Torget vurderinger
24
Et barn er ikke forutinntatt som vi er men viser sin reaksjon på musikken med kroppsbevegelser som blir mer tydeligere dess mer musikalsk gjengivelse anlegget har.Har hatt mange demoer opp gjennom årene og husker spesielt en gang tre voksne mannfolk hvorav den ene hadde en treåring på fanget som var helt oppslukt av musikken med gyngende bevegelser og de tre andre satt som saltstøtter og antagelig prøvde å analysere lyden for å finne feil:cool:
 

jokris

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2006
Innlegg
6.412
Antall liker
2.603
Torget vurderinger
7
veldig enig i det der, at barn responderer til musikalske oppsett, hadde to forsterkere her en periode for å finne ut hvem jeg likte best, og jeg la merke til at barna gjerne danset når den ene spillte, mens når den andre var koblet på så ble musikken bare bakgrunnslyd for de, mao de danset ikke , hengte seg ikke opp i musikken i det hele tatt, da var valget mitt egentlig tatt :)
 

janfrt

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.06.2011
Innlegg
7.491
Antall liker
8.615
Sted
Pt. Høvik
Jeg har opplevet mye rart når det gjelder musikk. Vi er tre søsken, to brødre (jeg den eldste) og en søster. Vi spilte masse musikk da vi var yngre (fra så langt jeg kan huske); fattern var gem og ordnet anlegg selv om han hatet rock´n´roll.. Etter at vi forlot "redet", forsvant musikkinteressen fullstendig hos mine søsken, men hos meg bare vokste den. I dag skjønner de nesten ikke hva jeg driver på med, og jeg den andre veien. Hva skjedde?

En liten, enkel forklaring hadde vært på sin plass. Psykolog, psykiater el. Mine søsken trenger hjelp!

Som jeg har skrevet før: Mine barn, i 20-årene, elsker musikk og helst fra et fett anlegg.

Jan Fredrik
 

JoakimSkovlund

Hi-Fi interessert
Ble medlem
07.08.2010
Innlegg
54
Antall liker
14
Sted
Revetal, Vestfold
Jeg har to jenter på 8 og 11 år som er "godt oppdratt" i lydgjengivelsens verden. :)
De nermest sloss om å bruke de fine Beyerdynamic'ene når de skal høre på iFonene sine fordi de andre klokkene "låter så kjedelig". Sånt varmer en lydnerd av en far..

Frøkna på 8 har i fler år vært mitt hemmelige våpen, når det kommer til å være med å justere lyd i konkurransebilen, da spesielt i høyere frekvenser. "Den lyden er litt for høy pappa" eller "den lyden er litt for langt til høyre pappa" - når hun sitter på puta si i førersetet og er kontrollør og justeringshjelp.

Barn har de samme gledene og opplevelsene som voksne, bare litt mindre farget av merke og pris - som regel...
- bedre hørsel enn oss gamlinger har de også... ;)
 
Sist redigert:

Loevhagen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.08.2005
Innlegg
5.372
Antall liker
1.045
Sted
L -> her <- H
Torget vurderinger
3
Digimedalje til Ulf-B, men også et lite straffepoeng som ikke har oppdratt forelderen godt nok til å unngå plastic-fantastic. :p
 

ebronken

Medlem
Ble medlem
01.02.2010
Innlegg
21
Antall liker
0
Sted
Oslo
Dette var en svært så søt historie. Etter å ha hørt dette får jeg noen ambisjoner på vegne av mine to søte, små nieser. En av dem fikk leke seg med en gammel platespiller forleden, og det var et magisk øyeblikk. Sååå spennende å kunne stoppe og starte og sette ned stiften.
 
Sist redigert:

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Digimedalje til Ulf-B, men også et lite straffepoeng som ikke har oppdratt forelderen godt nok til å unngå plastic-fantastic. :p
Ufortjente straffepoeng, synes jeg. Plastic-fantastic er det noen i svigerfamilien som står for - her er jeg HELT uskyldig - og det er datteren min også. Når det er sagt, kan jeg ikke si annet enn at plastic-fantastic ikke er så dumt - alderen til barnebarnet tatt i betraktning. Plastic-fantastic har overlevd å bli sluppet ned trappen til underetasjen - det hadde ikke hifien min tålt. Så kan man argumentere med at slikt lærer de små fint lite av - de bare fortsetter å kaste greiene sine ned trappen uten å ha lært det aller minste......
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
Når det er sagt, kan jeg ikke si annet enn at plastic-fantastic ikke er så dumt - alderen til barnebarnet tatt i betraktning. Plastic-fantastic har overlevd å bli sluppet ned trappen til underetasjen - det hadde ikke hifien min tålt. Så kan man argumentere med at slikt lærer de små fint lite av - de bare fortsetter å kaste greiene sine ned trappen uten å ha lært det aller minste......
Man skal aldri kimse av slagfast plast.

Jeg er dog noe mer usikker på i hvor stor grad sistnevnte læringseffekt er reell nå til dags. I min, og formodentlig din, barndom fikk vi gjerne følgende beskjed når noe ble ødelagt, enten vi var skyldige eller ei: "Da må du ønske deg en ny til bursdag/jul", og det kunne være lenge til det. Nå til dags er både foreldre og ikke minst besteforeldre ivrige med å supplere nesten til enhver tid.
 
Topp Bunn