Hører vi forskjell eller hører vi forskjellig?

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Med bakgrunn i en ny lang diskusjon på kabelhjørnet som (alltid?) ender med stillingskrig, har jeg begynt å tenke på om det egentlig er fundamentale forskjeller i hvordan vi faktisk oppfatter lyd og musikk. Egentlig er det veldig få i disse kabeldiskusjonene som mener å høre "litt" forskjell. De aller fleste er enten eller, - altså de mener det enten er store forskjeller eller at det ikke er noen forskjell i hele tatt. Kan dette tyde på at det er fysiske eller psykiske forskjeller i langt større grad enn det er forskjeller i utstyret vi bruker?

Tolker hjernen vår den samme informasjon på forskjellig måte slik at noen faktisk legger til informasjon som faktisk ikke finnes, mens andre kanskje trekker fra informasjon som finnes?

Dette var ting som dukket opp etter at jeg kom over en ganske interessant test borte hos Hydrogen (som egentlig ble publisert av ei tysk audio blekke for en del år siden). Jeg har vært borti denne testen en gang før, men har helt glemt det.

Påstanden her er at det finnes to type lyttere, de som hører grunntoner, og de som hører overtoner. De som hører grunntoner tolker lyden med venstre hjernehalvdel og foretrekker melodisk musikk, og de som er overtonehørere bruker høyre hjernehalvdel og foretrekker stemmer og instrumenter som er rike på struktur.

Testen består av en lydfil med 12 tonepar. Du som lytter skal avgjøre hvorvidt den andre er høyere eller lavere enn den første. Alt etter resultatet vil du finne ut om du hører grunntoner eller overtoner. Resultatet kan du sammenligne med tabellen under. Jo mer det samsvarer med tabellen jo mer tolker du lyden med venstre hjernehalvdel, og visa versa.



Lydsporet kan du laste ned her: http://stud4.tuwien.ac.at/~e0025119/audio/audio-overtone/audio.de_-_overtone.flac

(Edit: Høyreklikk og Save As)

Det kan være morsomt å se hvordan dette fordeler seg mellom dem som hører kabelforskjeller og dem som ikke gjør det.

For min egen del bruker jeg høyre hjernehalvdel med et resultat på 1 av 12 (kun et tonepar samsvarer med tabellen), og hører forskjell på kabler.

Du kan lese hele tråden her: http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=40690
 

Vedlegg

yngvejos

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.09.2010
Innlegg
1.948
Antall liker
1.312
For min del, stemte det med tabellen på alle utenom 5 og 7. Jeg går utifra at incr betyr at den siste tonen er høyere og decr betyr at den siste tonen er lavere.
Jeg er kabelskeptiker og sliter også med å oppdage store forskjeller på utstyr.

Jeg merket også at resultatet av hva jeg hørte ble litt påvirket av hva jeg leste i tabellen at man "skulle" høre, så jeg kjørte testen en gang til mens jeg holdt hånden over resultatene og avdekket dem en og en etter hvert som jeg hadde gjort meg opp en mening. Resultatet ble litt forskjellig på de to forsøkene.
Nr 5 stemte ikke med tabellen i noen av forsøkene.

Det skal nevnes at jeg er kabelskeptiker mer utifra teori enn fra erfaring.

Testene ble forøvrig spilt gjennom biltemakabel, så det kan gjerne ha litt innvirkning på resultatet. :p

Edit:
Ventet til jeg hadde glemt ut rekkefølgen på kryssene i tabellen, koblet opp Grado sr125i via Fiio E7 og hørte filen igjen 2 ganger mens jeg skrev ned resultatene.

H = høyere, L = lavere.

1L
2L
3H
4H
5L
6H
7H
8H
9H
10L
11H
12H

1H
2L
3L
4H
5L
6H
7H
8L
9H
10H
11L
12H

Tror konklusjonen min får være at jeg er tonedøv. :p
 

Amademus

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.09.2008
Innlegg
504
Antall liker
116
Torget vurderinger
1

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Fikk tilsvarende tabellen.
Kikket ikke på tabellen på forhånd i det hele tatt. Ble litt overrasket, men det var vel for jeg forventet at det skulle være en eller annen slags "lure-test"
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Fikk tre forskjellige fra listen. Nr. 7 var ulik tabellen, men den følte jeg at jeg kunne plassere på begge.

Slik jeg ser det, så har vi forskjellige opplevelser p.g.a. ulike psykologiske forventninger. Men at noen er bedre trente lyttere enn andre er nok helt riktig. Gode lyttere virker det dog til og finnes få av i hifi miljøet ifølge Harman Int. sin test. De beste lytterne er nok de som har hatt opptrening til å skille forskjeller og en del folk som jobber i studio med miksing.
 
Topp Bunn