Keiserens nye klær (Julenissegodtroenhet og naivitet)

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
532
Vi lever i en verden der folks naivitet og julenisse-godtroenhet er milliardindustri, eksemplene på dette er mange og man kan i grunn spørre om vi ønsker å bli lurt?" Svaret på det spørsmålet er at i mange tilfeller så ønsker vi det, i alle fall viser omsetningen i mange bransjer dette, da mye som i beste fall ikke er annet en placebo-effekt selger for milliarder. Spesielt er markedet stort innen helse og livsstil, men man finner det samme igjen innen HiFi.

Jeg hørte for noen år siden at Jesus Leger (teletorgtjeneste for helbredelse via bønn) gikk med million-overskudd, kan kanskje sees som nært beslektet med teletjenester for fjern-healing og spådom. Ikke lite vi Nordmenn legger igjen hos de selskapene som driver med slikt spekulativt tralla-la-la-vissvass, det er skremmende at slike tjenester kan være så lønnsomt som dem er når vi innerst inne burde visst bedre.

Men det er dessverre ikke bare på telefonregningen vi Nordmann avslører vår naivitet og julenisse-godtroenhet, for vi lar oss lure til å kjøpe keiserens nye klær på flere andre arenaer også. Vi betaler gledelig for noe som ikke er noe, i beste fall bare en placebo-effekt.

Slanke-industrien er kynisk i så måte, helse og velvære-industrien som helhet. Jeg skal ikke nevne alle de revolusjonære løsningene jeg har lest om, piller som lover opp mot 12 kilo vekttap på en uke uten endringer i mosjons- eller spise-vanene. Det sier seg nesten selv at det ikke kan stemme, likevel selger det og er million-industri. Er mye annet også, som jeg ikke skal nevne da eksemplene er for mange.

Jeg tror dere fatter mitt poeng, nemlig at det ikke kan betviles at mange villig betaler for ikke noe som helst. Synd og si det, men det er den harde og brutale virkelighet vi faktisk er nødt til å forholde oss til i og med at den er der. Og den er der definitivt innen HiFi-industrien også, noen av dere som leser dette her har selv opplevd å bli lurt, kanskje eier dere enda noe som er et rent lureri-produkt uten reel verdi. Jeg har selv også latt meg lure i HiFi sammenheng, av noe jeg investerte i en gang jeg var hodeløst naiv og kjøpte en forklaringsmodul jeg i ettertid ser at jeg burde gjennomskuet. Hvor flaut det enn er, jeg kjøpte den grønne tusjen man skulle bruke på CD-platene på midten av 90-tallet, denne skulle påstått gjøre lyden bedre. Jeg rødmer bare ved tanken på hvor naiv jeg var, men selgeren var overbevisende og jeg hadde ikke den gang fått like mye hår på brystet, var nok for umoden den gangen og hadde for lite livserfaring og var mer ukritisk sammenlignet med nå.

Gode forklaringsmoduler selger, det har dem alltid gjort, og det vil de alltid gjøre. Spesielt dersom dem presenteres godt av en dyktig selger. At vi Nordmenn har råd til å betale gjør ikke akkurat markedet mindre, for produkter man bør være utilregnelig i gjerningsøyeblikket for å kjøpe, det er jo vi som opprettholder dette markedet og med det ber om å bli lurt - nettopp ved å vise at vi vil la oss lure ved å ukritisk kjøpe keiserens nye klær.

Nå skal jeg ikke nevne noen av produktene jeg mener er ren svindel, slik tråkker jeg ingen på tærne og gjør ingen opprørt. Unngår slik en debatt rundt produkter eller løsninger også, og vil sitte igjen med bare en liten tankevekker som sier; "Tenk dere om før dere investerer!" Er i grunn hele mitt budskap med dette innlegget også det, at dere ikke skal bli lurt til noe dere slettes ikke trenger...

--------

Nå skal man ikke spøke med placebo-effekten, eller psykologi og hvordan vår hjerne fungerer - massen innenfor hodeskallen er ikke alltid enkel å forstå. Og placebo-effekten vet jeg er tilstedeværende, både selv-erfart og jeg har lest om fenomenet. Bl.a. gav det en psykologisk effekt å bruke tusjen på CD-platene, skuffelsen var den gang ikke så liten når tusjen ikke kunne brukes mer. :'( Det sies også at dem som leter, ja dem finner det dem ser etter. Akkurat det stemmer nok også i stor grad, noe jeg vil illustrere ved et eksempel.

En tidligere kamerat av meg rykket/nikket tidvis på hodet, noe mer enn normalt. De fleste legger dog ikke merke til det umiddelbart, de må nesten ha kjent han en stund for å virkelig legge merke til dette. Men si nå jeg på forhånd bemerker denne egenskapen for noen han aldri har møtt og skal møte for første gang, om dem før dem treffer han får vite at han tidvis gjør noen små rykk/nikk med hodet, da legger dem raskt merke til dette og den egenskapen sees sterkere av den som møter han med forutinntatte forventninger. Slik er det i grunn med alle egenskaper. I praksis kan slikt lure personer, for si at jeg sier til noen at en person er veldig aggressiv, da ser den som møter vedkommende etter slike signaler... Hva da om personen blir irritert og litt sur... Jo, da tolker den som møter vedkommende personen som aggressiv og lett antennelig... Men hva da om dette er feil, dersom personen i virkeligheten er veldig lite aggressiv og sjelden blir sur og irritert?

Jeg våger en påstand, nemlig den at dem som forventer å høre en forskjell fra eller til, dem hører gjerne en forskjell når forventningen er der - forskjeller vedkommende ikke ville hørt eller kunne satt ord på, dersom ikke forventningene var der. Altså hører vedkommende forskjell på noe vedkommende ikke ville hørt forskjell på dersom det ikke medfulgte noen forventninger. I så fall snakker vi om noe som ikke ville tålt en blindtest.

Psykologien er fascinerende i den forstand at andre sine påstander også påvirker oss. Plasser 10 mennesker i et rom, hvorav ni av dem skal lure den tiende - i de aller fleste tilfeller vil den tiende personen innta de andre ni sine holdninger. Det ligger i vår natur å søke tilhørlighet med de andre og innta deres tankesett.

Det finnes mange eksempler på dette, bl.a. innen skjult kamera hvor dem som blir lurt har rapportert å ha sett ting som ikke har vært der, rett og slett fordi alle de andre som lurte personen har gitt tilbakemeldinger på at tingen har vært der. Bl.a. den norske episoden med luftfutte-toget som nesten var usynlig og ikke gikk på skinner. Selv om personen som ble lurt umulig kunne ha sett toget, så lot vedkommende seg intervjue av media og sa at han hadde sett toget (fordi alle andre, de som lurte han, hadde sett det).

Dette er et kjent psykologisk fenomen, så det er ikke en revolusjon at jeg nevner dette. Jeg tør påstå at dem man har rundt seg (f.eks. ved en lyttetest eller påvirket av hva reklamen for et produkt sier og selger som står der ved enn mens man hører et produkt kan påvirke til forutinntatte forventninger). Hva jeg sier, jo, at noen handler produkter uten at dem ved en demo hører en reel forskjell fra eller til, dem hører altså mer på forklaringsmoduler selger og reklame for produktet har.

Flere av dere ville feilet så grundig på blindtest med noen av deres produkter at dere ville rødmet så det suste av dumheten dere begikk da dere handlet, men slapp av - dere er ikke alene i så måte da dette også inkluderer meg selv (så jeg sier ikke dette for å slenge kritikk eller å være negativ, ikke til dere som personer i alle fall, er markedet for slike produkter jeg vil ha frem skepsis til). Dessuten er det ikke mange som tør å gå i mot en hel "menighet" av andre som vitner om forskjeller heller - å være mange på en test er i så måte farlig da det kan oppstå massesuggesjon i meningene. Ikke sjelden det som ikke en gang er en fjær etter hvert blir fem høns når den ene skal overgå den andre.

Det er mange der ute, som selv om dem vet det selv, at dem ikke hører forskjeller med eller uten det ene produktet dem har - likevel sitter med en god følelse og stolthet for produktet. Rett og slett fordi det kanskje tar seg godt ut og kostet en del, dessuten hadde jo reklamen mange godord om produktets fortreffelighet og det kostet jo en del. Og da mange venner var på besøk og det oppstod massesuggesjon av meninger så ble jo mye godt fortalt... Så da MÅ jo konklusjonen bli at placebo-effekten i mange tilfeller er det eneste som gir en god følelse av å eie produktet, i de tilfeller man jo ikke hører forskjell fra eller til. Men er det verdt det? Jeg må bare spørre...

En kamerat har en plate til forferdelig mange tusen kroner under sin transistorforsterker. Jeg skulle veddet lillefingen min mot innsats på 50 kroner fra han, på at han ikke hører forskjell fra eller til med og uten den platen under forsterkeren i en blindtest - annet er julenissegodtroende naivitet å tro, i beste fall bare placebo-effekten og synsbedrag og forutinntatte forventningspåvirkninger... Han ser forskjell, hører dem garantert ikke - kan med hell selge platen til en annen nissetroende som trolig er naiv nok til å gå på engleskolen til Martha Louise. Det finnes mange der ute som han...

Hadde vi nå snakket om platespilleren, en platespiller er jeg helt innforstått med at skal stå på riktig underlag for å spille best - men det er en helt annen sak og jeg mener IKKE å rette kritikk mot alt det som reelt har noe for seg...

Det er bare for mange myter innen HiFi, derfor igjen. Tenk på mitt budskap, tenk dere om og følg ørene deres og ikke det dere ser eller tror ut fra forventninger.

Så får dere som er julenissegodtroende med mang et dumt kjøp og som jeg mistenker å tro på både det ene og det andre skrike av full hals om hvor ille dette innlegget er, kanskje er en av dere moderator og så feig at dere flytter eller sletter det som noe som ikke er aktuelt innen HiFi (noe det i aller høyeste grad er selv om jeg kunne knust deres illusjoner i mang en blindtest). Dere er bare feige om dere ikke tør å la denne tankevekker stå...
:)
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.549
Antall liker
7.055
Godt innlegg, men det hadde vel vært noe mer tankevekkende om ikke dette hadde vært tatt opp og skrevet så mange, mange ganger før her på HFS
 

Elmer

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.08.2009
Innlegg
1.944
Antall liker
2.192
Et svært godt gjennomtenkt og velformulert innlegg. Joda, det er slett ikke noe nytt tema , men det kan man vel si om 99% av det som skrives her på "sentralen". Uten at temaet er blitt noe mindre aktuelt for det - snarere tvert i mot. Dessverre har slike fenomener som beskrives blitt en viktigere faktor i hiendismens univers. Noe som har medført at hi end verdenen vel fremstår i dag som noe av et dårenes paradis.

Jeg hører - derfor er det. Det å benytte de menneskelige sanser og hjerne (psyke) som eneste forklaringsmodell og bevisførsel kan bære riktig galt av sted.

Well done!

Mvh E
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Men går det an å gå for langt den andre veien óg? Altså at man utvikler et hifi produkt utelukkende basert på målinger og aldri på lytte-seanser med produktet?

Jeg husker jeg leste et intervju med Ken Ishiwata, ingeniør hos Marantz, hvor han beskrev sitt arbeid med en en special edition (K.I. Signature) utgave av en CD spiller. De vanlige ingeniørene hadde store problemer med å forstå hans tilnærmingsmåte til utviklingen av K.I. utgaven, da deres måte å utvikle en CD spiller utelukkende var basert på målinger. Ken Ishiwata brukte derimot i stor grad lytte-seanser hvor man sammenlignet forskjellige komponenter og hvor lytte-seansen var avgjørende for hvilken komponent som ble implementert i K.I. utgaven.

Ut fra tankegangen om at de menneskelige sanser i stor grad er utsatt for placebo effekten, kan man jo argumentere for at de forskjellige K.I. utgavene av ulike standard Marantz produkter egentlig er ren humbug. For eksempel Pearl utgavene.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.139
Antall liker
4.290
Torget vurderinger
1
made4u skrev:
... man kan i grunn spørre om vi ønsker å bli lurt?....
Selvfølgelig «ønsker» «vi» å bli lurt. Det er i stor grad målet med husalteret å kunne hengi seg til illusjunene fra den musikalske hermetikken. Jakten på «bedre»/«perfekte» illusjoner kan drive oss langt. Utfordringen er ofte å skille mellom mål og virkemidler ... «the willing suspension of disbelief».

mvh
KJ
 
V

vredensgnag

Gjest
@Ketil

Jeg oppfatter ikke at trådstarter sier anlegg skal byggesr "utelukkende basert på målinger og aldri på lytte-seanser med produktet?"

Det viktige, syns jeg, er å skille mellom komponenter som evner å lage reelle endringer og komponenter som er ute av stand til å faktisk innvirke på lydsummen ut i rommet.

Likevel er det fullt mulig å foretrekke sistnevnte, dersom det er hva som skal til for at man skal finne egen lyttero; men jeg syns det blir mye forlangt å forvente at andre skal være med på ens egne villfarelser.

Og det er vel her trådstarter er, eller?
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Tja...
Made4you sier noe smart da:
"Tenk dere om før dere investerer!" Er i grunn hele mitt budskap med dette innlegget også det, at dere ikke skal bli lurt til noe dere slettes ikke trenger..."

Det kan man jo være enig i da.
Men å generalisere og "forhåndsdømme" andres evne til å tenke seg om, er jo litt ... labert da...

mvh
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
vredensgnag skrev:
Det viktige, syns jeg, er å skille mellom komponenter som evner å lage reelle endringer og komponenter som er ute av stand til å faktisk innvirke på lydsummen ut i rommet.
Dette er vi selvfølgelig enige i alle sammen, men vi er sikkert ikke enige i hvor stor denne endringen må være før vi oppfatter den som "reell", eller til noe vi oppfatter som en forbedring. F.eks. kan et underlag til en forsterker (som nevnt i åpningsinnlegget) være mer enn nok til å forandre totallyden. Det er ikke dermed sagt at det må koste så veldig mye, og jeg føler meg heller ikke særlig "naiv" for å oppfatte dette som en forandring.
 

BanjoArrne

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.01.2007
Innlegg
1.433
Antall liker
30
Imperial skrev:
Tja...
Made4you sier noe smart da:
"Tenk dere om før dere investerer!" Er i grunn hele mitt budskap med dette innlegget også det, at dere ikke skal bli lurt til noe dere slettes ikke trenger..."

Det kan man jo være enig i da.
Men å generalisere og "forhåndsdømme" andres evne til å tenke seg om, er jo litt ... labert da...

mvh
+1

Hadde skrevet et mye lengre innlegg men dette var kort og godt, Imeprial, Så jeg henger meg på den. :)
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
vredensgnag skrev:
@Ketil

Jeg oppfatter ikke at trådstarter sier anlegg skal byggesr "utelukkende basert på målinger og aldri på lytte-seanser med produktet?"

Det viktige, syns jeg, er å skille mellom komponenter som evner å lage reelle endringer og komponenter som er ute av stand til å faktisk innvirke på lydsummen ut i rommet.

Likevel er det fullt mulig å foretrekke sistnevnte, dersom det er hva som skal til for at man skal finne egen lyttero; men jeg syns det blir mye forlangt å forvente at andre skal være med på ens egne villfarelser
Men hvordan skal man avgjøre hva som faktisk innvirker på denne totale lydsummen. For eksempel bruker Ken Ishiwata kobber i K.I. produktene han produserer. Dette for å redusere eddy current. Dette er noe man ser sjelden i andre produkter. Skal dette klassisfiseres som noe som faktisk innvirker på den totale lyden, eller skal det gå inn i trådstarters definisjon som noe vi hifi naive lar oss lure av?
 

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.260
Antall liker
10.981
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
Anonym skrev:
Snickers-is skrev:
Ble ikke Orso nettopp utestengt fordi han startet en liknende tråd?
Er han utestengt?
Det kan ikke være tilfelle. Nekter å tro det.

Ellers et interessant og viktig tema, det gjelder å tenke seg om og høre etter: Blir jeg lurt nå, eller lurer jeg meg selv? Låter det egentlig noe bedre?

Men grunntonen i åpningsinnlegget lukter litt adrenalin syns jeg, som så ofte når disse temaene kommer opp, og da blir det sjelden konstruktiv debatt. -se, nå ble jeg negativ også, helt automatisk ;D
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
532
Til deg som spurte, jeg er ikke utestengt. Hadde jeg vært utestengt, ja så hadde det sagt mer om den som stengte meg ute enn det hadde gjort om meg for å si det slik. Jeg har drevet med HiFi i ca 20 år og er levende interessert i emnet, dessuten pleier jeg ikke å skrive usaklig eller henge noen ut m.m.

Responsen på mitt innlegg var annerledes enn forventet, jeg trodde det skulle bli en heftig debatt, men det er tydelig at andre har samme erfaring som meg. Det er ikke flaut en gang, synes jeg. Hvorfor skal jeg som mang en gang har hatt en god følelse av tilfredshet av noe som ikke er noe verdt å snakke om, synes at placebo-effekten er flau? Dessuten er jeg i en veldig sårbar situasjon selv, fordi hadde jeg nå fått denne "flere tusen kroners"-platen å ha under komponenter som min venn har (jeg har ikke en gang tro på at man hører forskjell fra eller til med den under en forsterker, ja så ville jeg jo ha hatt platen. Og hvem vet om jeg dersom jeg hadde den, ikke hadde klart å bedra meg selv med den fordi forventninger hadde blitt fremmet. (Snakker ikke nå under en platespiller, da der tror jeg den vil ha sin verdi).

Så har du det som har sin verdi, og som skaper en endring. Det finnes jo mye som påvirker lyden også - det er dog ikke i alle tilfeller enkelt å bli enig med seg selv om den nye endringen er positiv eller negativ for å si det slik. For å illustrere dette så skal jeg vise til et eksempel med bildebehandling, noe jeg som også er opptatt av foto tidvis driver med. I møte med en bilde-fil så ønsker jeg ofte å gjøre noe med bildene, men poenget er at dersom jeg endrer et parameter (f.eks. lysstyrke eller fargen) en liten tanke i en retning og liker resultatet - ja så kan jeg endre bilde-filen tilsvarende på de samme parameterene, bare i motsatt retning og sitte igjen med et bilde jeg liker der også... Hva er så best? Utgangspunktet eller det bildet som er endret i den ene retningen eller den andre? Faktisk kan alle tre bildene være bra - selv finner jeg det utfordrende å bestemme meg for hvordan det skal være (hvor jeg skal stoppe behandlingen) når jeg endrer på bildefilene til de bildene jeg finner for godt å jobbe med og som skal arkiveres.

Slik er det med lyd også. Og for mange, inklusive meg selv, så kan jeg ha en tendens til å favorisere det med høy prislapp og som gjerne ser best ut - rett og slett fordi det skaper mest forventninger. Ikke dermed sagt at ikke utgangspunktet er bra, eller forandringen nødvendigvis er positiv. I flere tilfeller kan f.eks. en forsterker med lavere pris, passe inn i anlegget bedre enn en forsterker som koster mer (for å nevne et eksempel). Men selv om jeg vet det, så er jo forventningene høyere dess dyrere komponenter jeg får testet ut, selvfølgelig er dem det.

Men ikke alle forskjeller er nødvendigvis bedre, selv om det er mot de dyrere - det ligger ingen automatikk i at det er slik selv om man kan bruke det som en hovedregel i de fleste tilfeller (man får jo ofte, men ikke alltid, hva enn betaler for).
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
532
Hva gjelder Marantz og K.I. så skal jeg innrømme å ha eid tre Marantz-komponenter (ingen av dem signature-utgaver) jeg var tilfreds med, således har jeg et godt forhold til Marantz som merke. Jeg har derimot ikke det samme gode forholdet til alle merker (skal ikke kaste brannfakler her). Andre merker jeg har godt forhold til er bl.a. Luxman og Rotel for å nevne to, for ikke å snakke om IMF hva gjelder høyttalere.

Men jeg er muligens litt sær, sær fordi jeg bestemt mener at brukt er bedre enn nytt samt vintage er bedre enn moderne etc. Rett og slett fordi man får mer igjen for pengene ved kjøp av brukt (og aller mest med vintage-utstyr som mange sågar kaster og ikke ser noe verdi i). Men selvfølgelig liker jo jeg også nytt som mange andre, bare prisen som noen ganger byr meg imot.

Å sette fingeren på hvorfor jeg liker Marantz (hva dem gjør annerledes) kan jeg ikke, særlig teknisk er jeg ikke.
 

ansepe74

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.01.2007
Innlegg
1.005
Antall liker
31
Sted
Bodø
noruego skrev:
Godt innlegg, men det hadde vel vært noe mer tankevekkende om ikke dette hadde vært tatt opp og skrevet så mange, mange ganger før her på HFS
Enig!
Glir vel sannsynligvis ikke inn i evigheten, sammen med alle de andre innleggene som omhandler sånn ca akkurat det samme vil jeg tro.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.286
Antall liker
16.317
Sted
Østfold
Jo Orso er utestengt. Årsaken skal være at han startet en liknende tråd, men at tråden også nevnte et konkret eksempel som inkluderte en norsk aktør. Dette er hva jeg har hørt, og jeg kan ikke helt se at det å nevne navnet på en aktør kan gjøre den store forskjellen.
 

Skink_123

Bransjeaktør
Ble medlem
08.10.2008
Innlegg
4.641
Antall liker
1.368
Sted
Oslo
Torget vurderinger
4
made4u skrev:
Hva gjelder Marantz og K.I. så skal jeg innrømme å ha eid tre Marantz-komponenter (ingen av dem signature-utgaver) jeg var tilfreds med, således har jeg et godt forhold til Marantz som merke. Jeg har derimot ikke det samme gode forholdet til alle merker (skal ikke kaste brannfakler her). Andre merker jeg har godt forhold til er bl.a. Luxman og Rotel for å nevne to, for ikke å snakke om IMF hva gjelder høyttalere.

Men jeg er muligens litt sær, sær fordi jeg bestemt mener at brukt er bedre enn nytt samt vintage er bedre enn moderne etc. Rett og slett fordi man får mer igjen for pengene ved kjøp av brukt (og aller mest med vintage-utstyr som mange sågar kaster og ikke ser noe verdi i). Men selvfølgelig liker jo jeg også nytt som mange andre, bare prisen som noen ganger byr meg imot.

Å sette fingeren på hvorfor jeg liker Marantz (hva dem gjør annerledes) kan jeg ikke, særlig teknisk er jeg ikke.
Er det ikke skummelt å være så kategorisk? Det er bra ting både innenfor dyrt og billig brukt, nytt og vintage, og det er dårlige ting innenfor dyrt og billig brukt, nytt og vintage.
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Snickers-is skrev:
Jo Orso er utestengt. Årsaken skal være at han startet en liknende tråd, men at tråden også nevnte et konkret eksempel som inkluderte en norsk aktør. Dette er hva jeg har hørt, og jeg kan ikke helt se at det å nevne navnet på en aktør kan gjøre den store forskjellen.
Vrien situasjon det der Snicker-Is.
Fjernede tråd begynner med å fastslå/spørre at/om noe umulig kunne være tilfelle, og følgelig juks, og nevnte aktør og derav impliserte dem i antakelsen.
Man kan si det var en uheldig måte å verbalisere en "tanke/spørsmål" som en da oppgjordt sak...

Nå går ikke made4you så langt, han bruker seg selv som eksempel og hopper opp og ned mens han roper at han har sett lyset og synes at andre og skal se det!

Men at made4you er litt i grenseland her, spesiellt med noget høy fjærføring, det kan man også si...



mvh
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.286
Antall liker
16.317
Sted
Østfold
Vel, du sier altså at det omtalte produktet med ble stilt i et lys som var dårligere enn det burde i forhold til det aktuelle produktets reelle ytelse?
 

Roald

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.06.2005
Innlegg
5.266
Antall liker
2.505
Torget vurderinger
1
Snickers-is skrev:
Jo Orso er utestengt. Årsaken skal være at han startet en liknende tråd, men at tråden også nevnte et konkret eksempel som inkluderte en norsk aktør. Dette er hva jeg har hørt, og jeg kan ikke helt se at det å nevne navnet på en aktør kan gjøre den store forskjellen.

Så bransjeaktører kan fremsete påstander som de selv sier er basert på ”alternativ vitenskap” og som i virkelighetens verden er BS og kundene som faktisk holder aktørene i live må bare godta dette?

Trist og erfare at de villeste påstander blir beskyttet på denne måten når kundene med vitenskapen på sin side kaller det med sitt rette navn….
 
V

vredensgnag

Gjest
Roald skrev:
Snickers-is skrev:
Jo Orso er utestengt. Årsaken skal være at han startet en liknende tråd, men at tråden også nevnte et konkret eksempel som inkluderte en norsk aktør. Dette er hva jeg har hørt, og jeg kan ikke helt se at det å nevne navnet på en aktør kan gjøre den store forskjellen.

Så bransjeaktører kan fremsete påstander som de selv sier er basert på ”alternativ vitenskap” og som i virkelighetens verden er BS og kundene som faktisk holder aktørene i live må bare godta dette?

Trist og erfare at de villeste påstander blir beskyttet på denne måten når kundene med vitenskapen på sin side kaller det med sitt rette navn….
+1

Så lenge det er "kvantemekanisk" fundament for en påstand, så er det forbudt å angripe denne.
 

Bols

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.05.2007
Innlegg
326
Antall liker
15
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
1
Åpningsinnlegget er noe av det beste JEG har lest på sentralen, kanskje fordi det treffer meg midt i panna. De som sier bla-bla dette har vi hørt før er vel rimelig lei av å bli lurt selv, men stiller nyvasket neste morgen;-"kom og slikk meg med nye fristelser".
Det var en representant for et ganske eksotisk kabelmerke som på hortenmessa demonstrerte en bitteliten duppeditt som han delvis holdt i hånda eller satte oppå komponentene som skulle heve lydbildet og endog gjøre det mye større. Jeg syns hele seansen var pinlig, lurte på om det var kødd eller en slags "skjult kamera", men neida, folk kremtet bekreftende til påstått ytelse. Hvordan kunne han slippe unna med dette blant en masse intelligente mennesker? Jo, de VILLE bli lurt.
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
532
Føler ikke at jeg har sett lyset, ikke slik jeg ville sagt det. Vil heller si at det krever litt av meg selv, å komme til det standpunkt at jeg må innrømme overfor meg selv hvordan tingenes tilstand er. Jeg har ikke gull-ører og skal være den første til å innrømme at det er ikke alle produkter jeg klarer å ta forskjellen på...

Har i min tid som HiFi-entusiast møtt mang en produkt eller løsning som skal ha en eller annen fortreffelighet jeg ikke helt klarer å fange opp, og derfor stiller meg kritisk til... Samtidig vet jeg at dette ikke hørbare påvirker meg...

Men må jo da spørre om det er riktig at synet skal få bedra meg når ikke hørselen fanger opp nyansene... Og slik er det for mange...

I en ideel verden skulle vi møtt forandringene med bind for øynene og uten forutintatte forventninger som kan farge inntrykket man sitter igjen med. Jeg er fullstendig overbevist om at mange bare ut fra forventningene og det dem ser kunne blitt lurt i et forsøksprosjekt. Si man samlet 10 hifi-interesserte og presenterte dem for en plate som skulle plasseres under CD-spilleren for bedre lyd... Men denne platen hadde ingen funksjon, annet enn å være dyr samt eksklusiv å se på... Jeg tror det ville oppstått massesuggesjon og fortreffeligheten ville blitt omtalt selv om forskjellene fra eller til ikke var til stede. Om førstemann nevner positive forandringer så hiver gjerne andre og tredje person seg på og flere overgår gjerne hverandre - niendemann hadde da trolig ikke vært den eneste som sa at han ikke evnet å høre noen forskjell...

Slik kan føre til salg rett og slett, og skremmende nok føre til stolthetsfølelse og gode opplevelser for den som handler med seg dette "ikke noe" - for tror dere ikke vedkommende hadde følt seg fornøyd når vedkommende kom hjem og fikk satt seg ned med produktet under CD-spilleren? Jo, det ville han...

Er som med meg det, med den grønne pennen i sin tid... Jeg måtte jo bruke den på mine favoritt-CD'er. Og vest av alt, det låt faktisk bedre for psyken (dog ikke ørene for jeg hørte jo ikke forskjellen). Jeg lurte altså meg selv, og det gjør flere.

Men glem hele greia, kjøp dere heller en flaske rødvin og kos dere med denne - jeg skal love dere at rødvinen gjør lyden bedre (har selv erfart dette). Siste tips har mye mer for seg enn mye annet, mener jeg - selv om alkohol har den effekt at det svekker våre sanser. Kanskje vitner det mest om at det beste er å ikke ha hodet helt med seg, når man skal vurdere de lydmessige egenskapene.
 

Bols

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.05.2007
Innlegg
326
Antall liker
15
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
1
Ikke helt enig med made4u. Rødvin!.. er du klar over hvilket felt du beveget deg inn på nå?
At alkohol svekker sansene er jeg ikke enig i, det er snakk om musikalske følelser her og alkohol sammen med musikk har en god synergieffekt.
 

Bols

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.05.2007
Innlegg
326
Antall liker
15
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
1
Ja, det er drøyt å be resten av verden å holde kjeft. En underlig påstand, har jeg gjort det? Kanskje jeg missforsto kommentaren fra Snickers?
 
T

timc

Gjest
Vidar Bol skrev:
det er snakk om musikalske følelser her og alkohol sammen med musikk har en god synergieffekt.
Ja, men du forandrer ikke lyden ved å drikke rødvin. Bare oppfattelsen av den.
 

Bols

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.05.2007
Innlegg
326
Antall liker
15
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
1
Ja, nemlig timc, og HVILKEN rødvin? ;D Kan hende en av moderatorene snart sender denne tråden over til åftopik?
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.286
Antall liker
16.317
Sted
Østfold
Vidar Bol skrev:
Ja, det er drøyt å be resten av verden å holde kjeft. En underlig påstand, har jeg gjort det? Kanskje jeg missforsto kommentaren fra Snickers?
Nei, den var på ingen måte rettet mot deg.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.286
Antall liker
16.317
Sted
Østfold
timc skrev:
Snickers-is skrev:
Det er jo viden kjent at kvantemekanikk har mye å si for lyd...
Betyr ikke "kvante" noe i retning av "meget lite"?
Jeg tror definisjonen er noe sånt som "minste bestanddel noe kan brytes ned i". I realiteten snakker vi vel om bestanddeler som i sum utgjør atomkjerner, elektroner (vet ikke om de kan brytes ned), nøytroner osv.
 
V

vredensgnag

Gjest
Det som er i regionen der bølge og partikkel er samme uttrykk for et fenomen; og det som i fenomenuttrykk er kvantifiserbart i henhold til multipler av f.eks. Plancks konstant - det hører til kvantefysikken og er kvantemekaniske fenomener.

Har null relevans for det å lytte til musikk fra et stereoanlegg, men tjener hyppig som bortforklaringsfaktor når man ber om en forklaring på merkelige påstander.
 

.Marcus

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.07.2007
Innlegg
1.268
Antall liker
126
Ordet atom er vel heller assosiert med din definisjon, Snickers. :)
 
T

timc

Gjest
Så "kvante" i denne sammenheng betyr: "noe vi egentlig ikke forstår, men tror er vitenskap, og derfor høyst reelt"?
 
T

timc

Gjest
.Marcus skrev:
Ordet atom er vel heller assosiert med din definisjon, Snickers. :)
Atom betyr "udelelig". Det har imidlertid vist seg at atomet faktisk kan deles. Kvakk, kvakk.
 
Topp Bunn