Vinyl mastering (vs. CD)

P

Parelius

Gjest
Kom over denne Wiki-siden som tar opp litt om vinylmastering i relasjon til CD-er. Er kanskje av interesse for flere.

Vinyl Mastering

(Kunne kanskje plassert den under «vinyl», men siden den var sett i relasjon til CD, så passer den vel bedre her? Moderator må gjerne ta en sjefsavgjørelse.)
 

Karma

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.05.2009
Innlegg
2.036
Antall liker
160
Heller ikke dette forholdet er altså like enkelt og statisk som mange skulle ønske..
 
R

Runesande

Gjest
Hei!
Interessant lesing. Særlig dette med mono bass og vinyl. Jeg leste i forbindelse med en CD utgivelse av Arild Andersen at siden de nå hadde CD som media så var de i stand til å spille inn bass i hver sin kanal. Som da betyr at dette ikke var mulig på vinyl i følge dette utsagnet.
Excessive stereo bass content (bass in one frequency or another) can compromise tracking or even make the cutting head jump out of the groove. This is sometimes solved with an elliptical filter, which sums bass frequencies to mono. Again, not all mastering engineers use this.

Den første LP'en til Doors er spilt inn med bass i en kanal. Det samme med Steppenwolf, den med "born to be wild", hvor det også er bass i en kanal. Om det er crossover mellom kanalene har jeg ikke lyttet etter.

For meg er det ikke enten vinyl eller CD. Det er ja takk begge deler. Det er "same, same, but different".

Rune
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Den viktigtse forskjellen er kanskje at vinyl ikke er like «egnet» til maksimeringssyken som plager alt formange moderne utgivelser og remasteringer. Siden vinylutgivelsene i tilegg er ganske marginale ift. CD/nett så kan de hende de får smake på masterversjoner med langt mindre dynamisk kompresjon og limiting.

mvh
KJ
 
Topp Bunn