On- or Off-Axis?

lurer

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.05.2007
Innlegg
205
Antall liker
0
Hei!
Høyttalere med elementer og spesielt diskant med midtplassert diskant gir gjerne jevnest frekvenskurve ved å plassere høyttalerne vendt mot lytteposisjon. Altså On-Axis.
Man hører jo klart forskjell selv ved å plassere de On eller Off-Axis, med mye mer fart i lyden On-Axis.

I midlertid synes jeg de høyttalerne jeg har her hos meg ikke gir bra nok stereobilde plassert slik. Altså jo mer man plasserer høyttalerne pekende fremover, jo lettere å plassere musikere og instrumenter.

Spørsmålet mitt er om det er om høyttalere med midtstillt diskant er ment å spille On-Axis og bare det (på generelt basis), eller om det er bare referanse i forhold til målinger osv.

Man skal jo gjerne følge ørene sine, men er det alltid like enkelt å vite hva som er rett og galt, eller finnes ikke noe sånt i dette tilfellet?

Espen
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Det kan i mange tilfeller være mer behagelig å lytte off axis syns jeg - å få en svak demping oppover i diskanten. Mer enn 15 grader off axis er for min del skjeldent. Utover dette begynner diskanten å bli litt for tam.

Spredningskarakteristikken bestemmer jo også hvor mye dempet diskanten blir off axis, men også hvor mye refleksjonene fra nærstående flater betyr. Generellt sett.

Det som er rett er det du personlig syns låter best. Målt frekvensgang er bare et utgangspunkt, så får man like eller ikke like on/off axis.

Vidar
 
Topp Bunn