Resultater 1 til 5 av 5
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Parelius
  Guest

  Etterklangstid; fins det en «riktig» verdi?

  Rommet er på L: 4,74 - B: 4,0 - H: 3,04

  På den ene kortveggen er det en dobbeltdør midt på som går nesten opp til taket. Høyttalerne står langs den ene langveggen. Fins det en slags ultimat verdi for etterklangstiden en bør ha i et slikt rom (musikk, ikke hjemmekino)?

 2. #2
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,123
  Tagget i
  23 Innlegg

  Etterklangstid; fins det en «riktig» verdi?

  Nei. Fordi akustikken i et rom av denne størrelsen domineres av stående bølger definert av avstanden mellom parallelle flater, ikke etterklangen som sådan.

  Når det er sagt: Et sted mellom 0,5 og 0,2 s er passe, ifølge Toole, "Sound Reproduction". Kanskje et sted rundt 0,4 s er best for musikk, mens det kan være litt lavere for multikanals filmlyd. Fortsatt ifølge Toole er ikke det viktige hvordan det måler, men hvordan det låter. Det skal være komfortabelt å føre en samtale i rommet.

  Everest, "Master Handbook of Acoustics" viser at gjennomsnittlig etterklangstid i 50 britiske "living rooms" faller fra omtrent 0,7 s ved 125 Hz til 0,4 s ved 8000 Hz. Dette anses som akseptabelt. Sammenlignet med verdien ved 1000 Hz, sies +80 % å være OK ved 63 Hz og +20 % ved 125 Hz med talesignal. Sitat: "Presumably, somewhat higher bass rise than that for speech would be desirable in listening rooms designed for classical music." En tidligere studie fra BBC fant forøvrig 0,35-0,45 s som gjennomsnittlig etterklangstid i 16 "living rooms", og da må det ha vært mye plysj og portiérer. :P

 3. #3
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,094
  Tagget i
  10 Innlegg

  Etterklangstid; fins det en «riktig» verdi?

  Det kommer også an på hvilken innspilling man spiller av. Ikke alle innspillinger låter bra med ekstra romklang, men noen låter direkte ille uten dette.

  Så er det den berømte frekvensgangen til det man putter ut i rommet. Den har jo ikke nødvendig vis særlig mye til felles med frekvensgangen på lytteaksen.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 4. #4
  Parelius
  Guest

  Etterklangstid; fins det en «riktig» verdi?

  Takker for svar, og det ante meg at det var slik.

  Etter installasjon av gulvteppe i ull, så har jeg vel nå en etterklangstid på litt over 0,4 s. (målt med avfyring av luftgevær og en slik Hifish Audio Controller)

 5. #5
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,993
  Tagget i
  1 Innlegg

  Etterklangstid; fins det en «riktig» verdi?

  Det resterende kan maltes på plass, formoder jeg.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed