Været gir topp lytteforhold!

V

vredensgnag

Gjest
Syns du at anlegget varierer - at det noen ganger lyder tynnere eller mørkere/dypere enn normalt?
Har du vurdert hvorvidt været innvirker på lytteforholdene?

Akkurat nå er vi inne i en spesiell værperiode, med ettermiddagsbyger. Det oppstår en sjelden kombinasjon av værfaktorer: relativt høyt lufttrykk; høy luftfuktighet; lave temperaturer. Dette betyr at gasstettheten er høy, med fuktighet i tillegg, noe som gjør luften "tung." Det er flere molekyler pr volumenhet, med vannmolekyler som ekstra pålegg.

Det som bærer lyden er luft. Og det som setter trommehinne og lyttehår i øregangen (følsomme for høyfrekvent lyd) i bevegelse er den samme luften. Høyttalerelementene arbeider også med denne luften.

Luft er en variabel masse, og kan faktisk vurderes som å oppføre seg som en ustyrlig EQ på det du lytter til.

Temperatur, fuktighet, barometrisk trykk og høyde over havet innvirker på luftens sammensetning.

Ved temperatursvingninger økes eller minskes antallet molekyler pr volumenhet; når luften "bærer" fuktighet, så blir den "tyngre"; når trykkvariasjoner oppstår, i forbindelse med høy- og lavtrykk, så endrer også luften egenskaper; og som vi vet har høyde over havet innvirkning på prosesser som det å koke vann, der det tar lenger tid ved havets overflate å nå koketemperatur enn ved f.eks. 2.469 meter. Dette skyldes at gasstrykket som kokingen utvikler møter lavere atmosfærisk trykk.

Når luften er sammenpakket, som følge av lav temperatur, lav høyde-over-havet, eller høyt lufttrykk, så skal det mer til å motivere den (bevege den), men når den først er satt i bevegelse, så vil den ha større effekt mot f.eks. lyttehår og trommehinne.
Men om vi har hatt et tilsvarende effekttap ved høyttalerelementet, kan "vinningen" gå opp i spinningen. (Kan motvirkes ved å øke effekt ut fra forsterker).
Har du noensinne i lavtrykk åpnet en lufttett beholder som ble lukket ved høyttrykk, eller sett en plastkanne trykkes sammen fordi luften inne i den ble "fanget" ved lavtrykk, så skjønner du at her har vi å gjøre med betydelige krefter.
Så betydelige krefter at oppdagere i tidligere tider brukte vannets kokepunkt for å avgjøre høyde over havet når de befant seg langt inne i jungel- og fjellandskap.

Så når du sammenligner mot andre anlegg, bør du i tillegg til lytterommets proporsjoner og akustiske egenskaper, kanskje også skjele litt til atmosfæriske og meteorologiske forhold. For de vil ha innvirkning på lytteopplevelsen. Har du et barometer med hygrometer (fuktighetsmåler) og temperaturskala, kan du selv føre logg om dette.
Og har kompisen et anlegg i mer enn tusen meters høyde over havet, kan det godt være den komponenten som lyder på en bestemt måte hos deg som bor ved sjøen vil lyde på en annen hos kompisen.

Nå er vi inne i en periode med hyppig ettermiddagsregn, dvs. at det bygger seg opp fuktighet i luften. Det er også en god periode for å lytte til anlegget, fordi disse fuktighetsperiodene sammenfaller med relativt høyt barometrisk trykk, og en behagelig, men lav temperatur i luften.
Utgangseffekten litt opp på forsterker motvirker at det er tyngre å arbeide for høyttalerelementene, og luften som treffer ørene og kroppen får mer moment ...

Tilsvarende er det perioder der det er like greit å ta seg en fisketur eller sette seg i hagen med en bok, fremfor å fyre opp anlegget. Variasjonene er såpass store at det er få komponentbytter som kommer i nærheten av å ha tilsvarende effekt.

(I 3000m høyde vil det ta lenger tid å hardkoke et egg, selv om kokepunktet nås tidligere. Dette fordi egget trenger en viss varmeeffekt før det blir hardkokt. Ved havnivå, og ved standard barometrisk trykk (1 atmosfære), så er kokepunktet 100oC. Ved 3000m faller dette til 90oC. Men om det tar fem minutter å koke egget ved havnivå, vil det nå ta 500/90=5,55 minutter hardkoke egget. Når man tenker på hvilke mikroeffekter man innen HiFi er villig til å betale hundretusener for, så er det liten tvil om at man ved å følge med på været kan tune lytteopplevelsen ytterligere. 11% endring i koketid av egg er ikke å kimse av, sammenlignet med hifi-effekter man skal ha flaggermusører for å høre.)
 

Vedlegg

rolfozzy

Æresmedlem
Ble medlem
01.11.2005
Innlegg
16.361
Antall liker
6.540
Torget vurderinger
2
En grei måte og få like forhold på er og bytte kabler når barometeret faller.
Cryobehandla kabler blir brukt når temperaturen synker under 10 grader i lytterommet.
 
V

vredensgnag

Gjest
rolfozzy skrev:
En grei måte og få like forhold på er og bytte kabler når barometeret faller.
Cryobehandla kabler blir brukt når temperaturen synker under 10 grader i lytterommet.
;D

Naturligvis kan man også lytte i et temperatur, trykk- og fuktighetsregulert kammer! Men dette er variasjoner med ekstremt stor effekt, som klart innvirker på lytteopplevelsen.

Når det er høytrykk, høy temperatur og tørr luft gidder jeg ikke lytte til hovedanlegget uten å gjøre tiltak. Det blir for flisete. Men jeg bruker luftfukter, og kan ha lavere temperatur inne (selv om jeg helst vil unngå AC.)
De som nå bruker DSP, som AudioLense, bør kanskje vurdere å ta målinger i ulike værtyper, og velge profiler etter disse.
 
V

vredensgnag

Gjest
Jeg tror, for eksempel, at når folk beskriver at de trengte tid på å venne seg til en ny komponent, men at "nå har lyden falt på plass" - så kan det like godt ha å gjøre med å ha fått lyttet gjennom et spenn av værvariasjoner, gitt disses innvirkning på opplevelsen.

Kanskje er det væreffekten vi lytter til, og feller dom over, når vi lytter til ulike komponenter? Og kanskje kan denne (i tillegg til rom-akustikk) bidra til å forklare de forskjeller vi rapporterer, på ens komponenter?
Tilsvarende burde man sannsynligvis ha en liten opplysningsspalte ved anmeldelser i HiFi-blader. Som denne. Og anmeldere burde være bevisste de samme variasjonene når de ev. dømmer en komponent nord-og-ned. Temp/fuktighet/trykk/høyde over havet. Viktig.




Har lest om disse svoveldioksyd-tankene. Må være noen som har behov for å bli kvitt noen megatonn av skiten.
 

Vedlegg

slowmotion

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2009
Innlegg
6.400
Antall liker
3.182
vredensgnag skrev:
;D



Når det er høytrykk, høy temperatur og tørr luft gidder jeg ikke lytte til hovedanlegget. Det blir for flisete.
Da ville jeg forandret på anlegget. ;)

;)
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.956
Antall liker
13.281
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
de gangene jeg har hatt elektrostater av ymse slag har det alltid spilt bedre under høytrykk enn lavtrykk!
seriøst!
mvh
Leif
 
V

vredensgnag

Gjest
slowmotion skrev:
vredensgnag skrev:
;D



Når det er høytrykk, høy temperatur og tørr luft gidder jeg ikke lytte til hovedanlegget. Det blir for flisete.
Da ville jeg forandret på anlegget. ;) ;)

;)
Poenget er at akkurat nå er det gode forhold, om man vil ha levende luft i lyden. Sjelden at det er høytrykk, relativt lav temperatur og høy luftfuktighet.
Ellers er det flisete hos meg når det veldig varmt og tørr luft, selv om lufttrykket også er høyt.
 
V

vredensgnag

Gjest
LMC skrev:
de gangene jeg har hatt elektrostater av ymse slag har det alltid spilt bedre under høytrykk enn lavtrykk!
seriøst!
mvh
Leif
Det tror jeg absolutt på - da er gassen i rommet (luften) sammentrykket og det er flere luftmolekyler i rommet. Jeg tror at om du i tillegg kontrollerer for fuktighet og temperatur, vil du finne at det er situasjoner der alle disse faktorene (som i disse dagene) sammenfaller optimalt.

Dette innlegget er fullstendig seriøst ment - og med elektrostater er jeg ikke et sekund i tvil om at det vil ha spesielt viktig betydning, pga den betydelig større aksjonsflaten mot luftmassene.

Hvor mye forandrer gass-sammensetningen seg, med trykket?
Vel, tenk tilbake på den plastkanna med litt bensin i, som du finner sammenklemt, eller oppblåst så den er klar til å sprekke.
Tenk så på totalvolumet i lytterommet, og at antallet gassmolekyler som får plass i det volumet vil endre seg tilsvarende med lufttrykk og temperatur. Var rommet lufttett ville det enten stått spent som en ballong, eller sammensunket som magen på et utsultet esel.
Mao har vi å gjøre med betydelig flere eller færre molekyler som skal settes i bevegelse, avhengig av nevnte værforhold, og tilsvarende flere eller færre molekyler som beveger dine sanseorganer.


STOOOOR EFFEKT.

Til opplysning - jeg bruker luftfukter når det er meget tørr luft.
 

slowmotion

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2009
Innlegg
6.400
Antall liker
3.182
Er det lov å spørre hva slags type høyttalere du har?
 
V

vredensgnag

Gjest
Litt mer info for spesielt interesserte. Absolutt, dynamisk og kinematisk (ikke kinetisk) viskositet i væsker (inkl. gass).

http://www.engineeringtoolbox.com/dynamic-absolute-kinematic-viscosity-d_412.html

http://www.engineeringtoolbox.com/air-properties-d_156.html

Av spesiell interesse er hva som skjer ved barometriske endringer, og ulike fuktighetsgrader. Dette fremgår ikke av tabellen i link nummer to. Men det er flere linker som tar for seg hva som skjer med luft når det tilføres fuktighet, nederst på link 2.
 

Espen R

Æresmedlem
Ble medlem
25.03.2002
Innlegg
10.113
Antall liker
2.648
I indre troms kan det tidvis på vinteren vært tørt, klart høytrykksvær med temperaturen ned mot -25/30c. Da låter anlegget dårligst med en slags "oppfliset" lyd, særlig mot frekvenstoppen. Da hjelper det på å vaske stua med bruk av mye såpe og vann, eller luftfukter. ;D
Men når det er slapsevær med sydvest og regn, da spiller det glimrende.
Sånn sett, så gir klimaendingene oss stadig flere gode lyttedager, nordpå. ;)
 
V

vredensgnag

Gjest
En liten oppsummering er på sin plass. Luft er bærende medium for musikken vi lytter til.

Luft er sammensatt av ulike molekyler og grunnstoffer. Luft er en gass, og er underlagt lovene for hvordan gasser oppfører seg.

I et gitt volum, vil det være et varierende antall luftmolekyler, avhengig av:

1. Temperatur
2. Trykk

I tillegg kan luften få et bidrag eller fravær av fuktighet, som også vil påvirke luftens "vekt" og tetthet.

Været varierer konstant, og skaper endringer i temperatur og lufttrykk; i tillegg varierer lufttrykket etter høyde over havet.

Mengden luftmolekyler i lytterommet vil derfor være konstant varierende - og dramatisk sagt, med like store konsekvenser som når du går til lettbåten og ser en plastkanne som er blitt flattrykt av høyttrykk, fordi den sist var åpen i lavtrykk.

Ofte vil disse kreftene motvirke hverandre.
Lav temperatur fortetter gassen, mens tørr luft fjerner fuktighet. Høyttrykk fortetter gassen, mens høy temperatur fortynner den, om vi da også får tørr luft, så blir luften meget "lett". Det er en absolutt sjeldenhet med lavtrykk, høy temperatur og tørr luft - MEN:

Akkurat nå har vi ideelle luftforhold for HiFi. Høy luftfuktighet, relativt lav temperatur, og relativt høyt barometrisk trykk. Se snapshot i åpningsinnlegg fra Meteorologiske vedr. periode for ettermiddagsbyger.

Dvs. at faktorene virker i samme, lyttegunstige retning, i stedet for å motvirke hverandre.

Man kan selv styre dette, i noen grad. Unngå å ha for høy temperatur i lytterommet, lytt heller med genser på; bruk luftfukter om det er for tørt, unngå ekstreme lavtrykksperioder. Flytt ned fra høydene og til havet. ;D

Poenget er å øke antallet luftmolekyler pr volumenhet, i lytterommet. Lyden blir til å ta og føle på.
 

roger

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
1.578
Antall liker
471
Sted
Nøtterøy
Så fint da. Vi lytter til musikk når det er møkkavær, og reiser på fjorden når været er bra for da låter det jo "crap" allikevel. Paser fint det nå som sommeren står for døra.
Mvh Roger ;D
 

yel

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.03.2006
Innlegg
677
Antall liker
1
Kan jo være en ide å tune annlegget etter "ikke-lytte-vær"... men blir kanskje mørk og tungt da, når forholdene er optimale? Eller vil det spille helt hinsides godt? Er litt dum... Interesant tråd. Har oppdaget det der med fuktig luft..



-Y
 
R

RoDa

Gjest
Har det overhodet kommet noen nyheter på dette forum som ikke salige Steen Duelund har snakket om?
Den tørre luften med større statisk elektrisitet bidrar ikke positivt det heller....

"Alle" vet vel at et nyvasket (og fortsatt fuktig) lytterom låter best?

R

Hehe, dette er så nærdete at jeg ikke kan la være å humre her jeg sitter. ;D
Hører ikke på anlegget i dag fordi det er så tørr luft, cheeezus!! :D :D :D

EDIT: Nå kommer snart Low-Q med en av sine vanvittige ideer, som høyttalerkabinetter med helium inni eller noe. 8)
 

rolfozzy

Æresmedlem
Ble medlem
01.11.2005
Innlegg
16.361
Antall liker
6.540
Torget vurderinger
2
RoDa skrev:
Har det overhodet kommet noen nyheter på dette forum som ikke salige Steen Duelund har snakket om?
Den tørre luften med større statisk elektrisitet bidrar ikke positivt det heller....

"Alle" vet vel at et nyvasket (og fortsatt fuktig) lytterom låter best?

R

Hehe, dette er så nærdete at jeg ikke kan la være å humre her jeg sitter. ;D
Hører ikke på anlegget i dag fordi det er så tørr luft, cheeezus!! :D :D :D

EDIT: Nå kommer snart Low-Q med en av sine vanvittige ideer, som høyttalerkabinetter med helium inni eller noe. 8)

Neimen Roda. Jeg tror det er venta at dette skal bli tatt seriøst og ikke bli til gjenstand for harselering.
 

gismo

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2007
Innlegg
24.584
Antall liker
32.324
Sted
Væssia i Grue.
Torget vurderinger
20
Si meg gutter? ;)
Hva er det dere snakker om her 8)
Lytte forhold iht til luft og trykk :p

Ok..kan sikkert være noe for spesiellt intr....men ???
 
R

RoDa

Gjest
rolfozzy skrev:
RoDa skrev:
Har det overhodet kommet noen nyheter på dette forum som ikke salige Steen Duelund har snakket om?
Den tørre luften med større statisk elektrisitet bidrar ikke positivt det heller....

"Alle" vet vel at et nyvasket (og fortsatt fuktig) lytterom låter best?

R

Hehe, dette er så nærdete at jeg ikke kan la være å humre her jeg sitter. ;D
Hører ikke på anlegget i dag fordi det er så tørr luft, cheeezus!! :D :D :D

EDIT: Nå kommer snart Low-Q med en av sine vanvittige ideer, som høyttalerkabinetter med helium inni eller noe. 8)

Neimen Roda. Jeg tror det er venta at dette skal bli tatt seriøst og ikke bli til gjenstand for harselering.
Hehe

Kabelforskjeller skal harseleres med, men dette er seriøst? Whatever rocks your float eller noe sånn.... ;D ;D ;D ;D

Sorry vreden, er sikkert i alt for lystig fredagshumør. Hvor ble det av ølet nå da....?

R
 
L

lark

Gjest
Merkelig at folk som hører forbedringer med alskens duppeditter og eksotiske kabler ikke greier å ta værteorien seriøst. Jeg er overbevist om at det er hold i denne teorien. Hvis man går en del i fjellet vil man oppdage at hvordan et fenomen som ekko oppleves er helt avhengig av været. Og på en kald klar vinterdag kan man f.eks høre kirkeklokker på 5-6 km. avstand uten problemer.
 

rolfozzy

Æresmedlem
Ble medlem
01.11.2005
Innlegg
16.361
Antall liker
6.540
Torget vurderinger
2
lark skrev:
Merkelig at folk som hører forbedringer med alskens duppeditter og eksotiske kabler ikke greier å ta værteorien seriøst. Jeg er overbevist om at det er hold i denne teorien. Hvis man går en del i fjellet vil man oppdage at hvordan et fenomen som ekko oppleves er helt avhengig av været. Og på en kald klar vinterdag kan man f.eks høre kirkeklokker på 5-6 km. avstand uten problemer.
Nå prøver jeg etter beste evne og holde ekkoer på avstand i rommet jeg lytter.
Og det har jeg faktisk fått til.
Været er også veldig stabilt i rommet. Lite tåke og nedbør. Ikke sol som sjenerer lyden er det heller.
 
L

lark

Gjest
rolfozzy skrev:
lark skrev:
Merkelig at folk som hører forbedringer med alskens duppeditter og eksotiske kabler ikke greier å ta værteorien seriøst. Jeg er overbevist om at det er hold i denne teorien. Hvis man går en del i fjellet vil man oppdage at hvordan et fenomen som ekko oppleves er helt avhengig av været. Og på en kald klar vinterdag kan man f.eks høre kirkeklokker på 5-6 km. avstand uten problemer.
Nå prøver jeg etter beste evne og holde ekkoer på avstand i rommet jeg lytter.
Og det har jeg faktisk fått til.
Været er også veldig stabilt i rommet. Lite tåke og nedbør. Ikke sol som sjenerer lyden er det heller.
Har du kontroll på lufttrykk og luftfuktighet også? Noen som husker eksperimentet fra fysikktimene i ungdomskolen der en ringeklokke var plassert i en glassklokke? Når man tømte glassklokken for luft ble lyden fra ringeklokken gradvis svakere for til slutt å omtrent forsvinne. Jeg tror at f.eks. lufttrykk kan påvirke den opplevde lyd fra anlegget.
 
V

vredensgnag

Gjest
Best å sette inn kabelklossene med linolje, tenker jeg.

I mellomtiden kan jeg anbefale at man setter seg inn i hvordan lydbølger oppstår, og hvordan hørselen fungerer.

http://www.glenbrook.k12.il.us/GBSSCI/PHYS/CLASS/sound/u11l2d.html

Som kjent er selve lydhastigheten avhengig av trykk og temperatur ...
Her er en lettfattelig fremstilling som viser at barometrisk trykk er selve fundamentet for lydopplevelsen. Og da kan det være grunn til å spørre om ikke endringer i dette vil endre lydopplevelsen.

Morsomt at konkrete ting, virkelig til å ta og føle på ting, skal fnyses av - mens man gjerne fyker rundt og vil ha det til at mennesker sanser langt utenfor hørselsregisteret. ;D
 

Vedlegg

gismo

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2007
Innlegg
24.584
Antall liker
32.324
Sted
Væssia i Grue.
Torget vurderinger
20
lark skrev:
rolfozzy skrev:
lark skrev:
Merkelig at folk som hører forbedringer med alskens duppeditter og eksotiske kabler ikke greier å ta værteorien seriøst. Jeg er overbevist om at det er hold i denne teorien. Hvis man går en del i fjellet vil man oppdage at hvordan et fenomen som ekko oppleves er helt avhengig av været. Og på en kald klar vinterdag kan man f.eks høre kirkeklokker på 5-6 km. avstand uten problemer.
Nå prøver jeg etter beste evne og holde ekkoer på avstand i rommet jeg lytter.
Og det har jeg faktisk fått til.
Været er også veldig stabilt i rommet. Lite tåke og nedbør. Ikke sol som sjenerer lyden er det heller.
Har du kontroll på lufttrykk og luftfuktighet også? Noen som husker eksperimentet fra fysikktimene i ungdomskolen der en ringeklokke var plassert i en glassklokke? Når man tømte glassklokken for luft ble lyden fra ringeklokken gradvis svakere for til slutt å omtrent forsvinne. Jeg tror at f.eks. lufttrykk kan påvirke den opplevde lyd fra anlegget.
Jeg skal ikke være den som harselerer med denne eller dine teorier, og du har i din teori rett Lark om de ting du nevner her, men husk at du er ute ;)
Men for meg er dette veldig søkt i et av dagens hus som er et tett rom (tenk på hvor ille vi bygger idag) og et oppvarmet komfortabelt lytterom.
Skulle forundre meg om alle disse parameter du sikter til når frem i disse rom i den grad så de er meget avgjørende ???
Men om de så skulle gjøre dette så skal jeg være den første til å innrømme..sorry jeg tok feil, men for meg så er nok både sinnstemning, dagsform og humør mye mere avgjørende ;)
Jeg har hatt gode lytteopplevelser i både tørrt,varmt og solskinnsvær så som også kaldt, fuktig regnvær :)
Så for meg tar jeg bare en sving rett til høyre nå (dvs rett ut av denne tråden) og ønsker dere lykke til med videre diskusjoner om dette tema ;)
 
V

vredensgnag

Gjest
Viser til tråden Kritikk av Værteorien, der jeg går gjennom mulige feilkilder til denne teorien.
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=35666.0

I morgen bl.a. om hvorfor elektrostater reagerer på fuktighet og atmosfærisk trykk - det er fordi luften de agerer mot er dielektrikk for membranen. I tillegg en rekke eksempler på hvorfor du virkelig burde følge med på barometrisk trykk, temperatur og fuktighet i lytterommet - for det er ikke isolert fra værvariasjonene.
 
R

RoDa

Gjest
vredensgnag skrev:
Morsomt at konkrete ting, virkelig til å ta og føle på ting, skal fnyses av
Det jeg fnyser av er ikke de konkrete ting du påpeker, det har da vi alle opplevd.
Det jeg fnyser av er derimot uttalelsen om du ikker hører på anlegget dersom luftkvaliteten er feil.
Det blir litt for nerdete for meg, beklager.

R
 

gismo

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2007
Innlegg
24.584
Antall liker
32.324
Sted
Væssia i Grue.
Torget vurderinger
20
vredensgnag skrev:
Viser til tråden Kritikk av Værteorien, der jeg går gjennom mulige feilkilder til denne teorien.
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=35666.0

I morgen bl.a. om hvorfor elektrostater reagerer på fuktighet og atmosfærisk trykk - det er fordi luften de agerer mot er dielektrikk for membranen. I tillegg en rekke eksempler på hvorfor du virkelig burde følge med på barometrisk trykk, temperatur og fuktighet i lytterommet - for det er ikke isolert fra værvariasjonene.
Som sagt, så svingte jeg ut til høyre nå 8)
 
V

vredensgnag

Gjest
RoDa skrev:
vredensgnag skrev:
Morsomt at konkrete ting, virkelig til å ta og føle på ting, skal fnyses av
Det jeg fnyser av er ikke de konkrete ting du påpeker, det har da vi alle opplevd.
Det jeg fnyser av er derimot uttalelsen om du ikker hører på anlegget dersom luftkvaliteten er feil.
Det blir litt for nerdete for meg, beklager.

R
Det er da helt i orden om jeg blir for nerdete for deg. Men som du kanskje vil se i morgen, spesielt i tråden Kritikk av Værteorien, kan det ha mye for seg å være litt kritisk. Mye som skjer i de elementene!
 

slowmotion

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2009
Innlegg
6.400
Antall liker
3.182
Uansett hvordan man snur og vender på det ...
er det høytrykk får man slank lyd,
er det lavtrykk får man rundere lyd.

Det er vel noe alle har merket?
 

Diy Duke

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2007
Innlegg
2.182
Antall liker
2
LMC skrev:
de gangene jeg har hatt elektrostater av ymse slag har det alltid spilt bedre under høytrykk enn lavtrykk!
seriøst!
mvh
Leif
Pudsigt jeg oplever altså det samme med mine trykkammer. For mig er lyden altid hård og nærmest forvrænget når det er meget fugtigt. Det hele bliver også lysere. Præcis modsat af hvad trådstarter skriver. Muligt det skyldes mine Duelund kabler med linolie der er åbne for gennemtrængning af vanddampe.
 

Dalakong

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.09.2009
Innlegg
191
Antall liker
0
Jeg merker forskjell i disse dager, men har tenkt at dette har noe med strøm å gjøre. Nå når det er så kaldt bruker folk mye mer strøm. Jeg har intrykk av at dette reduserer kvaliteten på strømmen og dermed lyd kvaliteten.
 

Diy Duke

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.02.2007
Innlegg
2.182
Antall liker
2
Jeg oplever at det lyder rigtigt godt i øjeblikket med den frost og tørre luft.
 

VilhelmW

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.03.2009
Innlegg
3.960
Antall liker
216
Sted
Alltid lofotværing
Mitt anlegg låter best sånn ca 83 meter over havet, i sydvest kuling, gjerne med litt storm i kastene, regn så det holder og heldst speilholke utafor døra. DA kan jeg i ro og mak sette meg ned og lytte, nyyte og kooose meg med langspillplater.

Når jeg tenker meg om, er lyden ok når frua tar seg en handlerunde, eller et par timer på et eller anna trimhus!

;D mvh. VilhelmW
 
V

vredensgnag

Gjest
I 1924 forsvant to klatrere, etter et forsøk på å nå toppen av Everest. Det skulle gå mange år før Hillary endelig nådde toppen sammen med sherpaen Tenzing.

Man visste aldri om Mallory og Irvine hadde nådd toppen, og så døde på vei ned - og lenge lette man etter et kamera som Mallory hadde med seg, og som man regnet med ville inneholde bilder fra toppen dersom de nådde denne.

Nå har kanadiske forskere påvist at de aldri kunne nådd toppen, gitt værforholdene mens de klatret. Det inntraff et ekstremt fall i barometrisk trykk, tilstrekkelig til at oksygeninnholdet i luften de pustet ville falle så mye at de ville begynne å lide av hypoxia - oksygenmangel.
Det samme skjedde under katastrofedagene på Everest i 1996, og det var dette som pekte forskerne i retning av å granske væropplysningene fra 1924.
I 1996 døde et stort antall klatrere på Everest, åtte av dem den 11. mai.
Da falt lufttrykket så mye at oksygengehalten i luften ble redusert med 14%. For klatrere som befant seg på kniveggen mellom hva kroppen kunne tåle, var dette for mye - de ble så avkreftet at de ikke klarte å komme seg ned fra fjellet.

De kanadiske forskerne har påvist at Mallory og Irvine ble truffet av en slik "dødsone" i værforhold på vei opp, og at de derfor ikke kan ha nått toppen.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-10854272

Dette som en indikasjon på hvor mye lufttrykk har å si, og hvordan luftens egenskaper endrer seg - naturligvis også ved havet, med variasjoner i lufttrykk.
 
Topp Bunn