Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 32
Abonnér på denne tråden
  1. #1
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Jeg lar det være opp til moderatorene om denne posten skal flyttes til off-topic. Min vurdering er at den har relevans for vårt interessefelt.

    http://www.vg.no/nyheter/utenriks/ar...p?artid=534666
    Skrøt av restaurant som ikke eksisterer

    Denne måneden ga vinmagasinet Wine Spectator prisen «Award of Excellence» til en ny restaurant.

    Osteria L'Intrepido får skryt for sin ovnsstekte pattegris, gåselever og grillede reker med aubergine, samt vinkjelleren som teller 2.100 eksklusive flasker.

    Men Osteria L'Intrepido har aldri eksistert, ei heller pattegrisen og vinkjelleren.

    Falsk nettside

    Restauranten ble diktet opp av vinskribenten og forfatteren Robin Goldstein, som ville vise hvor vilkårlig og tåpelig restaurantkåringene til Wine Spectator er.

    For å føre vin-tidsskriftet bak lyset opprettet han en falsk nettside og trykket opp en falsk meny. Den sendte han til Wine Spectator, sammen med gebyret på drøyt 1.300 kroner som tidsskriftet krever for å ta restauranter opp til vurdering.

    Slaktet tidligere

    Fadesen blir ikke noe mindre pinlig av at Goldstein i tillegg la ved en liste over spesielle godbiter fra vinkjelleren, som i hovedsak besto av dyre viner som tidligere var slaktet av Wine Spectator.

    En av vinene, en Amarone Classico La Fabriseria fra 1988, fikk i sin tid karakteristikken «lukter som insektspray», mens en annen, en Amarone Classico Gioe fra 1993, ifølge tidsskriftet hadde «for mye malingstynner og neglelakk-karakter».

    Fikk ikke svar
    Wine Spectator medgir at de ikke nødvendigvis besøker restaurantene de omtaler og hevder å ha gjort «en betydelig innsats for å verifisere fakta», blant annet ved gjentatte ganger å ringe Osteria L'Intrepido. Naturlig nok var det ingen som tok telefonen.

    Goldstein har tidligere skrevet en bok der han stiller spørsmål ved om dyre viner fra kjente produsenter faktisk er så mye bedre enn de billigere, og han mener avsløringen sier det meste om Wine Spectators Award of Excellence-kåring.
    Nokså flaut for redaksjonen. Kunne noe lignenede ha skjedd i hifi-verdenen?

    http://osterialintrepido.wordpress.c...of-excellence/

    Restaurants, like all businesses, have strong incentives to embellish their images online. We turn to experts and awards bodies to help navigate the chaotic world of information and misinformation that results. If Google, Chowhound, and a couple of unanswered phone calls suffice to verify not just the existence of a restaurant but also the authenticity of its wine list, then it’s not clear what role the critic is playing.
    Wine spectator sitt svar:
    http://forums.winespectator.com/eve/...61/m/835102245

    -k

  2. #2
    nb
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Om bløff, forfalskninger og guruer i den eksklusive delen av vinmarkedet - lang men lesverdig
    http://www.newyorker.com/reporting/2...urrentPage=all

    Michelin-guiden gav også for noen år siden svært rosende omtale til en restaurant som enda ikke var åpnet da guiden kom på markedet. Tror det var i Brussel.

    Det kunne sikkert skjedd i HiFi også - men jeg har jo tiltro til at skribentene faktisk har hatt til disposisjon det de tester. På en annen side er HiFI-tester flest såpass diffuse og like uavhengig av hva som testes at det neppe hadde vært vanskelig å skrive en test uten å ha hørt aktuelle produkt uten at noen hadde reagert.

  3. #3
    Back_Door
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Jeg velger å tro at dette eksempelet ikke er sammenlignbart med hva som skjer innen vår hobby. At produsenter av hifi utnytter naivitet og myter som regjerer blant kundene, er en annen sak. Hifi-skribenter går neppe inn for å lure leseren. I den grad de lurer lesere til å tro på hokus pokus, er det vel fordi de tror på det selv også.

  4. #4
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra Karma
    Jeg velger å tro at dette eksempelet ikke er sammenlignbart med hva som skjer innen vår hobby. At produsenter av hifi utnytter naivitet og myter som regjerer blant kundene, er en annen sak. Hifi-skribenter går neppe inn for å lure leseren. I den grad de lurer lesere til å tro på hokus pokus, er det vel fordi de tror på det selv også.
    Dette eksempelet viser vel heller at nøytraliteten og grundigheten til et magasin kan trues av behovet for inntekter og begrenset bemanning.

    I følge enkelte så kreves det svært lang test-tid for å overhodet høre forskjell mellom duppeditt A og dupeditt B. Samtidig vet vi at testmetodene som brukes av hifibladene (seende testing) ved tidligere anledninger har gitt resultater farget av andre ting enn produktenes lyd.

    Hvor mange timer med effektiv lytting ligger i gjennomsnitt bak testene vi kan lese av hifi-utstyr? Hvor mange timer ligger bak de testene som har lavest tidsforbruk?

    -k

  5. #5
    KindOfBlue
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Tror ikke jeg syns det er samenlignbart, Knut.

    Her har vi å gjøre med en "anmeldelse" på fullstendig fiktivt grunnlag -- uten reell prøving av tilbudet. (Det er mange publikasjoner som opererer med slike priser, dersom du bare betaler inn for privilegiet).

    Hadde de gått dit, smakt maten og gitt den toppkarakter, samme dag som Mattilsynet besluttet å stenge restauranten for fusk med råvarene, så hadde det vært noe annet.

    En anekdote. I 1992 siden var jeg i Stratford upon Avon for avskjedsforestillingen på Hamlet med Branagh, før den skulle til New York på gjesteforestilling og senere London. Stor ståhei - det hadde vært mye oppmerksomhet omkring den, og det er tradisjon for at man på closing night lager en oppsummeringsforestilling. Så jeg hadde store forventninger -- og de ble ikke innfridd. Jeg gikk skuffet derfra, selv om mange på etterfesten mente dette var en av de beste forestillingene i serien.

    Og rett til Oslo, der det var Hamlet på Oslo Nye med Kim Haugen i hovedrollen. Fy faen til bra forestilling - satt som en spiker i sammenligning, jeg ble virkelig revet med - og jeg er før i engelsk, så det var ikke språkbarrierer som stod i veien.

    Var det forventningene? At jeg ventet noe utrolig i Stratford? Og ikke ventet meg stort i Oslo?
    Eller reagerte jeg på noe som ville blitt oppfattet uavhengig av forventningene?

    Jeg syns denne dimensjonen er et større problem i hifi enn om man skulle finne på å anmelde noe man ikke har hørt, selv om det har vel også skjedd.





  6. #6
    Æresmedlem HCS's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2007
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Innlegg
    19,594
    Tagget i
    19 Innlegg
    Torget
    1

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Er det noen magasiner du tenker KONKRET på her knutih ?? Eller er dette noe du tror om deres testprosedyrer osv ??
    “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

  7. #7
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra KindOfBlue
    Tror ikke jeg syns det er samenlignbart, Knut.

    Her har vi å gjøre med en "anmeldelse" på fullstendig fiktivt grunnlag -- uten reell prøving av tilbudet. (Det er mange publikasjoner som opererer med slike priser, dersom du bare betaler inn for privilegiet).
    WS forsvarer seg med at prisen utdeles mhp utvalget i vinkjelleren, ikke faktisk testing.
    Hadde de gått dit, smakt maten og gitt den toppkarakter, samme dag som Mattilsynet besluttet å stenge restauranten for fusk med råvarene, så hadde det vært noe annet.
    Mattilsynet har uttalt at det ikke synes å være noen korrelasjon mellom spisestedets pris, og sannsynligheten for at de må stenge den. Altså kan en restaurant som har "verdens beste mat" utmerket godt ha rottelort på lageret. Siden Robinson & Fredag bare tester som vanlige gjester, så vil jeg ikke si at de har stilt seg i forlegenhet dersom et spisested de gav toppkarakter ble stengt av mattilsynet.
    Var det forventningene? At jeg ventet noe utrolig i Stratford? Og ikke ventet meg stort i Oslo?
    Eller reagerte jeg på noe som ville blitt oppfattet uavhengig av forventningene?

    Jeg syns denne dimensjonen er et større problem i hifi enn om man skulle finne på å anmelde noe man ikke har hørt, selv om det har vel også skjedd.
    Å bedømme musikk og opplevelser objektivt, løsrevet fra kontekst og forventninger er veldig vanskelig.

    -k

  8. #8
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra HCS
    Er det noen magasiner du tenker KONKRET på her knutih ?? Eller er dette noe du tror om deres testprosedyrer osv ??
    Jeg kjenner ingen som jobber i hifi-magasiner, og jeg har ingen kunnskap om deres prosedyrer utover det du og alle andre lesere på dette forum har.

    -k

  9. #9
    Æresmedlem HCS's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2007
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Innlegg
    19,594
    Tagget i
    19 Innlegg
    Torget
    1

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra HCS
    Er det noen magasiner du tenker KONKRET på her knutih ?? Eller er dette noe du tror om deres testprosedyrer osv ??
    Jeg kjenner ingen som jobber i hifi-magasiner, og jeg har ingen kunnskap om deres prosedyrer utover det du og alle andre lesere på dette forum har.

    -k

    Så hvor er relevansen til det første innlegget ? Sier du ikke indirekte at endel magsiners testprosedyrer er for dårlig? Jeg ser iallefall ikke noe bifall når det gjelder den jobben som evt gjøres.. Eller ligger det et budskap i dette som jeg ikke ser...
    “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

  10. #10
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra HCS
    Så hvor er relevansen til det første innlegget ? Sier du ikke indirekte at endel magsiners testprosedyrer er for dårlig? Jeg ser iallefall ikke noe bifall når det gjelder den jobben som evt gjøres.. Eller ligger det et budskap i dette som jeg ikke ser...
    Jeg spør om dette kunne ha skjedd også i hifimagasiner.

    Hva gjelder det jeg ikke skriver, så kan jeg ikke kommentere det, og ei heller kritiseres for det. Hvis du er ufornøyd med noe så får du quote akkurat det du mener jeg ikke burde ha sagt.

    -k

  11. #11
    KindOfBlue
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Men Knut, her må du innrømme at du spør om noe tilsvarende kunne skjedd i HiFi magasiner, og det du henviser til er et vinblad som har gitt en pris til en restaurant de ikke har vært i.

    Mao spør du om dette, eller?

  12. #12
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra KindOfBlue
    Mao spør du om dette, eller?
    Jepp. Det står her:
    Sitat Sitat fra knutinh
    Kunne noe lignenede ha skjedd i hifi-verdenen?
    -k

  13. #13
    KindOfBlue
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra KindOfBlue
    Mao spør du om dette, eller?
    Jepp. Det står her:
    Sitat Sitat fra knutinh
    Kunne noe lignenede ha skjedd i hifi-verdenen?
    -k
    Vel, uten at du har et direkte tilfelle blir dette en løsrevet og litt ufin påstand. Når det gjelder Wine Spectator er det krystallklart.

    Jeg tror hifi-anmeldere for det meste prøver å gjøre en god jobb. De overdriver vilt sin evne til å huske detaljer i lytteinntrykk lenge etter påvirkning, men vi er da mennesker.
    Jo flere leverandører som nekter å la et blad få anmeldereksemplar, dess større troverdighet har bladet, sannsynligvis.

    Jeg vet dog at blad kan finne på å være snille med produsenter som annonserer i dem - blir litt som Dagblad 4'ern for norske filmer, du kan trygt trekke fra både ett og to øyne på den vurderingen.

  14. #14
    Æresmedlem HCS's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2007
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Innlegg
    19,594
    Tagget i
    19 Innlegg
    Torget
    1

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra HCS
    Så hvor er relevansen til det første innlegget ? Sier du ikke indirekte at endel magsiners testprosedyrer er for dårlig? Jeg ser iallefall ikke noe bifall når det gjelder den jobben som evt gjøres.. Eller ligger det et budskap i dette som jeg ikke ser...
    Jeg spør om dette kunne ha skjedd også i hifimagasiner.

    Hva gjelder det jeg ikke skriver, så kan jeg ikke kommentere det, og ei heller kritiseres for det. Hvis du er ufornøyd med noe så får du quote akkurat det du mener jeg ikke burde ha sagt.

    -k
    Så lenge du knytter det såkalte spørsmålet ditt opp til trådens start har jeg vondt for å tro deg. Da er det ikke lenger et spm , men en indirekte påstand. Slik sett er det kun ONDSINNET ifra din side.. Unødvendig for å si det mildt...
    “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

  15. #15
    Hifi Freak
    Ble medlem
    Nov 2006
    Innlegg
    2,466
    Tagget i
    0 Innlegg

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Ikke for å ødelegge morroa, men slik jeg forstår det, så fikk restauranten en pris for vinlisten sin. Såvidt jeg kan forstå er det eneste man kan nagle Wine Spectator for det faktum at de ikke tok seg bryet med å sjekke at innholdet i kjelleren virkelig reflekterte vinlisten. Eller tar jeg feil?
    Hippies, prepare to be punished!

  16. #16
    nb
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra Rhesus
    Ikke for å ødelegge morroa, men slik jeg forstår det, så fikk restauranten en pris for vinlisten sin. Såvidt jeg kan forstå er det eneste man kan nagle Wine Spectator for det faktum at de ikke tok seg bryet med å sjekke at innholdet i kjelleren virkelig reflekterte vinlisten. Eller tar jeg feil?
    Tja - jeg tror det er meningen de skal dukke opp også. Det er et hotel på Voss (Park Hotell) som har en av de beste vinkjellerene i verden, men de kan ikke få høyeste utmerkelse fordi nivået på restauranten ikke står i stil. Folkene fra bladet sa at leserene deres ville blitt sure om de hadde tatt turen basert på Wine Spectators høyeste utmerkelse. Nå kan dette være et spesialtilfelle siden vinlisten til Park hotell er såpass spektakulær (både i utvalg og svært lave priser) at de tok seg bryet med å sjekke sakene.

    Ellers stusser jeg på at det kun koster 1300 kroner å bli vurdert, om jeg ikke tar helt feil, så sa Eyvind Hellestrøm på Bagatelle en gang at det er temmelig dyrt å delta i den konkurransen. Men kanskje han var snurt fordi Bagatelle sendte inn vinlisten sin tre dager for sent og ikke kom med

  17. #17
    Storebror
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra HCS
    Er det noen magasiner du tenker KONKRET på her knutih ?? Eller er dette noe du tror om deres testprosedyrer osv ??
    Jeg kjenner ingen som jobber i hifi-magasiner, og jeg har ingen kunnskap om deres prosedyrer utover det du og alle andre lesere på dette forum har.

    -k
    Hehe, dette blir da så hinsides at det ikke er til å tro.
    Du mer enn hentyder at det finnes magasiner som ikke hører på produktene, men skriver testen likevel.....

    Du kan beskylde skribenter for å "teste feil", og at inntrykkene ikke er til å stole på.
    Men derfra til å stille spørsmålet om de ikke lytter eller har produktet innom lytterommet er en lang vei.

    Jeg leser selv magasiner (eller skribenter) som bare skryter over seg av det siste produktet de har testet, og hvor testen er så lite beskrivende for produktet at det like gjerne kunne vært vaskepulver de skrev om.
    Men slike mister fort troverdigheten i mine øyne, en grad av edruelig (altså kun fiktiv vin) må man kunne forvente.
    Jeg tror også at de har lyttet på produktet selv om de skriver mindre bra.

    R

  18. #18
    knutinh
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra Storebror
    Hehe, dette blir da så hinsides at det ikke er til å tro.
    Du mer enn hentyder at det finnes magasiner som ikke hører på produktene, men skriver testen likevel.....
    Jeg skriver det jeg skriver. Du kan finne det interessant eller ikke. Det du måtte finne på å lese mellom linjene interesserer meg ærlig talt ikke.

    -k

  19. #19
    Æresmedlem HCS's Avatar
    Ble medlem
    Feb 2007
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Innlegg
    19,594
    Tagget i
    19 Innlegg
    Torget
    1

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra Storebror
    Hehe, dette blir da så hinsides at det ikke er til å tro.
    Du mer enn hentyder at det finnes magasiner som ikke hører på produktene, men skriver testen likevel.....
    Jeg skriver det jeg skriver. Du kan finne det interessant eller ikke. Det du måtte finne på å lese mellom linjene interesserer meg ærlig talt ikke.

    -k
    Hva søker du å belyse med en slik tråd da k ? Synes mye du skriver er både spennede og lærerikt... Men iforhold til denne tråden er jeg litt usikker på hvor du vil hen.. Kan hende det er en positiv vinkling fra din side jeg ikke ser...
    “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

  20. #20
    Storebror
    Guest

    "Skrøt av restaurant som ikke eksisterer"

    Sitat Sitat fra knutinh
    Sitat Sitat fra Storebror
    Hehe, dette blir da så hinsides at det ikke er til å tro.
    Du mer enn hentyder at det finnes magasiner som ikke hører på produktene, men skriver testen likevel.....
    Jeg skriver det jeg skriver. Du kan finne det interessant eller ikke. Det du måtte finne på å lese mellom linjene interesserer meg ærlig talt ikke.

    -k
    Dette er mer interessant
    http://avforum.no/minhifi/show.php/knutinh

    Gir større innsikt i preferanser og valg.

    R

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

  • Du kan ikke starte nye tråder
  • Du kan ikke svare på innlegg
  • Du kan ikke laste opp vedlegg
  • Du kan ikke redigere dine innlegg
  •  


 

Om Hifisentralen

    Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed