Om en sub som viste seg ikke å være det

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Sist helg hadde broren min og jeg en lytteepisode utenom det vanlige:

For et par uker siden ble broren min den lykkelige eier av en brukt sub – og i helgen var omsider det store øyeblikket kommet: den ble koblet opp etter alle kunstens regler. Jeg var med som oppkobler og knappeskruer – slikt er ikke noe for broren min. Favoritt CDen ble satt på, og broren min satte seg i godstolen med ørene på stilk – og ut av munnen hoppet alle disse audiofile paddene: ”Dette var noe helt annet!!!”, o.s.v. o.s.v. Det skulle ikke herske den minste tvil om at nyanskaffelsen var en stor suksess.

Eieren av suben tok seg en tur i vinkjelleren – dette skulle feires – og mens han var borte, dristet jeg meg frempå for å skru litt. Det var egentlig ganske pussig - syntes jeg - at vi hadde truffet innstillingen så til de grader 100%, at det ikke var rom for en aldri så liten justeringsrunde eller to. Det var da jeg oppdaget at nivået på suben sto på null – d.v.s. at det vi hadde hørt, var ingenting. Vi kunne like gjerne ha kjørt uten sub – for å si det i klartekst.

Det ble vin på oss – og hvis det er sant at en god latter forlenger livet, kommer vi til å bli eldgamle.

Som et lite PS: Da vi omsider hadde skjønt oss på hvordan vi skulle justere suben, ble det riktig bra. En klar forbedring. Ekte og hørbar.
 
N

nb

Gjest
Hehe, dere er da de to eneste audiofile som lar seg lure, det gjør man tydligvis aldri ellers ;)
 

HCS

En vanlig fyr fra bygda..
Ble medlem
22.02.2007
Innlegg
26.719
Antall liker
32.599
Sted
Nesten Gjøvik..
Torget vurderinger
28
....er det dette som er sånn " sømløs integrasjon" ?? ;D

Fornøylig historie.... Og sikkert ikke uvanlig med slike blundere blant de fleste av oss... 8)
 

emotikon

Æresmedlem
Ble medlem
24.10.2004
Innlegg
12.505
Antall liker
2.944
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Hmm...slik flirer man da ikke av!
Og ikke minst:
Som nb er inne på, slike brølere er det INGEN ekte hififolk som gjør.
Pass bedre på neste gang.

Og til dere alle:
La dette være en lærepenge!



;D
 

Barbaresco

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
2.931
Antall liker
585
Og så er det noen som betviler behovet for dobbel blindtesting eller annen systematisk evaluering (ABX) ;D
 

Barbaresco

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.03.2006
Innlegg
2.931
Antall liker
585
Er inne på tanken om det kan være ironi involvert ::)
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.661
Antall liker
21.473
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
På den seriøse siden:
Dette er beslektet med opplevelsen jeg hadde i vinter da jeg evaluerte prototypen på høyttalerne som senere ble mine. Vi syntes de låt feil en hel kveld, til vi fant på å måle faktisk lydstyrke. Vi hadde spilt 3 dB høyere enn vi trodde vi gjorde. Enhver med et fnugg av kunnskap om den menneskelige hørsel vet hva det betyr.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.342
Sted
Østfold
Selvsagt Valentino, det betyr jo at dere brukte alt for dårlige strømkabler. Regner med du har fått rettet opp i dette nå?
 

ronnytt

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2004
Innlegg
479
Antall liker
0
Trådstarters innlegg minner meg om en lignende episode. Jeg var innom en Hifiklubben-forretning for 4-5 år siden og skulle høre på et par B&W høyttalere. Ekspeditøren stod ved siden av og virket veldig selvtilfreds og fornøyd med lyden da lytteseansen startet. Jeg sa som det var at det låt helt for jævlig, og mente at det måtte være noe galt med høyttalerne. Han ristet på hodet og lurte på hvordan i all verden jeg kunne mene det om noe som låt så vanvittig bra. Så spurte han i en litt oppgitt tone om hva jeg mente som var feil med lyden. Jeg svarte at det var alt for mye og rølpete bass og at mellomtone og diskant glimret med sitt "fravær" eller snarere nivå. I samme øyeblikk som jeg hadde sagt det, så vi hverandre i øynene og gapskrattet. Brått hadde vi skjønt at en sub sto og spilte med ;D. Og den var ikke spesielt integrert for å si det sånn...
 
R

RL69

Gjest
En lignende episode som den ron-hi forteller om.

HiFi-messe på Oslo HiFi Senter, tidlig på 90-tallet:
Demo av Mirage M1 (disse store bi-polare med vanskelig bass). Demoen var pågått en halvtimes tid og rommet var fyllt med ca 20-25 personer. Noen få fikk sitte, mens de fleste sto. Plutselig dukker det fram en "jypling" med topplue og ryggsekk, neppe over 18, og sier til demo-mannen: "Du må nok bytte om + og - på den venstre høyttaleren.
Alle i rommet vekslet blikket mellom "jyplingen" og demo-mannen, spendt på hva som skal skje. Demo-mannen trår til siden og kikker bak den venstre høytaleren og sier: "Å ja... fa**".

Det viste seg at denne "jyplingen" gikk på musikk høgskolen og sikkert nok hadde greie på musikk og lyd, mens vi andre hadde kanskje mer greie på HiFi og slikt.....???

MVH
KOL69
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.912
Antall liker
8.202
Torget vurderinger
1
Hehe. Den der var ganske fornøyelig. ;D

Mvh. Bjørn
 
N

nb

Gjest
Jeg lurte en gang på om det var noe galt i oppsettet av platespillerarmen min, lydbildet lå veldig langt til venstre og låt noe tynt. Alt så fornuftig ut på platespilleren, men fant etter hvert ut at kabelen til bass/mellomtone på høyre høyttaler hadde løsnet.
 

norcad

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.02.2006
Innlegg
1.262
Antall liker
22
Min svoger var på besøk i helga, og ble kjempefornøyd når han kom inn i stua og så min nyervervede Cambridge CD spiller stå å spiller. Han formelig kastet seg ned i sweetspot og lirte av seg den ene skrytesetningen etter den andre over Cambridge. Ikke minst hvor mye bedre det var nå ifht til sist han var hos meg og jeg "tabbet" meg ut med å spille cd på PS3!

Vel, jeg lot han høre 4-5 sanger før jeg fortalte at det han hørte var mp3 streamet via PS3 ;)
Svensken er fortsatt sur ;D

Må bare innrømme at sånt er morsomt.........
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.518
Antall liker
9.668
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Men viktigst av alt - det viser hvor lett det er å være fornøyd når man har bestemt seg for å være det - og sannsynligvis også hvor lett det er å være misfornøyd hvis det er det man har bestemt seg for. Selv har jeg bestemt meg for å være fornøyd.
 

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
341
Alltid moro å sitte å høre på folks forklaringer på fenomener med ukjent opprinnelse - når man vet om dem selv. Det er da pokkers så lett å konkludere uten å ha filla peiling på hva årsaken til et fenomen kommer av - om det er snakk om hifi eller andre emner :) Det viktigste er vel i og for seg å kunne ha evne til å inrømme egne feil.

Vidar
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Fin historie ;D ;D ;D

Jeg har en lignende som kanskje kan vise oss at det er lett å bli "lurt" autoriterter innen denne hobbyen:
Jeg arbeidet i en anerkjent HiFi-butikk og skulle selge et par høyttalere til rundt 10 lapper (såpass dyre at fyren burde være mer enn middels interessert). Han hadde hørt de før og skulle bare forsikre seg om at de låt så bra at han skulle kjøpe de og vi går inn på emorommet for en siste lytt. Jeg setter på musikken og drar noen saftge superlativer for å "close dealen". Etterhvert tenker jeg at dette spiller jo egentlig litt rart, men synes det har gått så langt at jeg ikke vil begynne å undersøke med kunden til stede.

Etterpå går jeg gjennom koblingene på demorommet og ser at kun den ene høyttaleren er tilkoblet. Den andre høyttalerkabelen går rett inn i en senterhøyttaler med helt annen klang. I tillegg er senteren koblet i motfase og skinnen mellom bi-wire terminalene er vekk, slik at det kun kommer bass.... ;D

Kunden var fornøyd og kjøpt høyttalerne.....
 

Cundis

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.08.2005
Innlegg
2.755
Antall liker
489
Sted
Stockholm
Greven skrev:
Han hadde hørt de før og skulle bare forsikre seg om at de låt så bra at han skulle kjøpe de og vi går inn på emorommet for en siste lytt.
Er det slik bransjen ser på kundene sine... ;D ;D ;D
 

wilbur-x

Overivrig entusiast
Ble medlem
03.07.2006
Innlegg
844
Antall liker
1
Hadde studentjobb ved Audioscan i Trondheim tidlig 80-tall:
Det kommer inn en fyr i 50-åra som sa han ikke hadde peiling, men ville ha et anlegg med god lyd.
Salgstaktikken var å la manne plukke ut musikken selv, vise ham hvordan man svitsjet mellom komponenter og overlot manøvreringen til ham selv. Slik kunne kunder få en slags mestring/eiendomfølelse, manglet liksom bare å betale for å få flyttet anlegget hjem.
Vi stod selv diskret tilstede og veiledet kun ved behov.
Vel, mannen lyttet seg frem til den ene gode komponenten etter den andre. Havnet opp med en Rega med Dynavector, Accuphase forsterker og IMF høyttalere. Selv var jeg forbauset over mannens teft for kvalitet.
Da varene skulle pakkes reagerte han kraftig på at jeg hadde dratt frem 2 høyttalere !
Det matte da klare seg med 1 !
Han mente dette alvorlig og hverken teori eller å spille Pink Floyds "Money" på demoanlegget hjalp.
Kunden kunne imidlertid ikke få med seg 1 stk IMF da disse ikke ble solgt i par, så det ble en (1) annen av Audioscans egne kreasjoner.

2 uker senere kom fyren tilbake og kjøpte en til uten å foretrekke en mine...
 
Topp Bunn