Resultater 1 til 14 av 14
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg

  DIY montering DreamScreen UltraHD V5 matte white

  Hei folkens!

  Jeg hoppet på et svartfredagstilbud før jul og sitter nå med en JVC-X500 projektor og en rull med nevnte duk på 4m x 1,6m og sju plastlister på 1,5m hver. Jeg skal altså lage en ramme og få festet duken på denne slik at det hele er like stramt og rynkefritt som en botoxbehandlet saksbehandler i finansdepartementet. Prøvde å opprette en tråd på AVforum, men det gikk skeis og hele åpningsinnlegget forsvant. Men kanskje har vi ekspertisen her etter hvert?!

  Jeg skal prøve å formulere en del spørsmål som kan hjelpe meg og forhåpentligvis andre nybegynnere:

  1. Duken er lydtransparent og jeg satser på å montere tre like høyttalere i front, bak duken. Avstand fra projektor fram til duken er 4,0 - 4,1 meter. litt etter hvordan man måler. Jeg skal ikke ha en vanlig 16:9 duk, men går for cinemascopeversjonen 21:9 eller 2,35:1 om man vil. Denne projektoren skal kunne zoome inn (eller blir det ut?) slik at letterboksstripene over/under bildet blir borte og bildet fyller hele duken. Men hvor stort lerret kan JVCen greie på den avstanden? Jeg må med skam melde at jeg ikke har fått bilde fra den enda, bare noen grønne striper og rutemønster. Jeg håper å få til en bredde på rundt tre meter (bredde, ikke diagonalt!), da vil duken dekke alle tre høyttalerne og bildet blir stort og fint å se på. Men noen som har denne projektoren og kan si litt om dette??
  2. Selve rammen kan vel lages i trelister med avstivinger antar jeg, men hva som er beste framgangsmåten mhp dimensjoner, festemidler osv kan vel noen ha erfaring med? Og hvordan festes og strammes duken? Jeg må jo klippe til duken etter hvert og det er jo synd om man gjør feil og i hverste fall ødelegger den. Det var ikke billige saker dette her.. Mener å huske at det var tråder om dette på AVforum, men det er håpløst å søke der og jeg fikk ikke lagt ut egen tråd som sagt. Men hvis noen har bilder fra egen byggeprosess er det superkjekt. Jeg håper å bygge rammen så smekker at den kan henges opp på øyekroker og fjernes innimellom.


  Med godt håp om respons

  Odd J
  Siste redigert av Odd J; 27.01.2016 kl. 20:43. Årsak: skrivefeil

 2. #2
  Overivrig entusiast Tand's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2002
  Innlegg
  1,111
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ser ut som anbefalt størrelse (1.0 gain på duk) er rundt 95" diagonalt ved 4.1 meter

  Sjekk her: JVC DLA-X500R Projection Calculator - Throw Distance and Screen Size

  Tommy
  Roon
  Solid Tech ROS F1 Cyrus Hark
  dCS Vivaldi dac & Vivaldi Clock
  Magico M Project+Qsub15 & MPods Krell Evolution Two & MRA
  Roon Bridge: Mac mini RedNet 16R/SOtM sCLK-EX Mutec MC3+USB + Ref10 Roon Core: TLS DS-7
  Synergistic Research Galileo SR25/SX Powercell 12SE Habst 75 ohm BNC VOVOX Textura Fortis Zensati Seraphim Supra Cat8

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ser det ja, men jeg lurer nå på hva som skjer om man går for større? Jeg greier å få tre meters bredde på den grønne 'matrix'en som projektoren selv bruker for å hjelpe til med å stille fokus, størrelse og høyde.

  Bestilte pakken på AVshop og mener å huske at jeg spurte om kasteavstand og dukbredde, uten at det ble vurdert til å være et problem.

  Edit: Fikk respons fra Gorm på AVF, det skal gå an å få et 2,9m bredt bilde på 4,1m avstand ja.
  Siste redigert av Odd J; 27.01.2016 kl. 22:39.

 4. #4
  Æresmedlem Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  16,703
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Fint om du oppdaterer. Skal til å gjøre det samme selv. Eller feste duken på en V2 ramme.

 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Skal oppdatere etter hvert ja. Men foreløpig har jeg ikke fått mer peiling på hvordan dette gjøres. Skal se over AVforum, men det er vanskelig å søke i det forumet. Og det er mye arbeid å lete på måfå.

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Snakket med AVshop i dag og jeg skal få pris på en metallramme for 138" lerret 16:9. Det går an å forkorte sidevangene slik at en får 21:9 fasong på det hele. Plastlistene skal da limes fast på baksiden av rammevangen og duken festes i disse.

  Det går fint an å bruke treramme, men de må da lages av temmelig grove materialer mente ACshop, så det blir lett litt klumpete det hele.

  To be continued...
  Siste redigert av Odd J; 01.02.2016 kl. 18:55. Årsak: Skriveslurv

 7. #7
  Æresmedlem Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  16,703
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Følger med her.
  Har ramme, har duk , har noen lister som skal limes på. Har 10 tommeltotter.....
  Jeg jobber som ringehjelp for Mala Audio.

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Stilte et spørsmål på Avforum, men kan gjenta det her:

  Skal man gå for 2,35: eller 2,40:1? Eller kanskje noe midt i mellom, 2,37:1?

  Jeg har forstått det slik at selv om formatet har blitt hetende 2,35:1 så varierer det faktiske forholdet en del fra film til film. Her er det kanskje noe som kan utdype litt rundt dette?

  På et fast lerret må man jo uansett bestemme seg for noe. Holder man seg til den smaleste varianten vil man på en del filmer oppleve å miste noen cm helt ytterst på hver side da disse projiseres på sidevangene på selve rammen. Dette kan være forstyrrende, men har vel forstått det slik at rammer kledd med svart velour e.l. sluker lys og holder seg svarte. De stripene som klippes av blir bort for seeren og man opplever det hele som greit, såframt det ikke foregår noe viktig i selve handlingen helt ytterst da!

  Går man for 2,40:1 får man jo med alt, men på en del filmer blir det mørke striper på siden av bildet. Dette gjør kanskje ikke noe?

  Jeg skal bruke en JVC-X500 projektor i kinoen og den kan zoome inn og ut slik at man lett kan veksle mellom 16:9-filmer og 2,35:1-filmer uten ekstra linse foran. Høyden på bildet skal holdes konstant, mens bredden får variere etter formatet. Det jeg ikke har helt klart for meg er om en 2,35:1-film og en 2,40:1-film har akkurat samme høyde, men litt forskjellig bredde. Eller om de har samme bredde, men litt forskjellig høyde.

  Det kan virke som flisespikkeri, men kan ha innvirkning på hva slags lerretformat man skal velge, skulle jeg mene.

 9. #9
  Æresmedlem Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  16,703
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Gjør det samme her. 2;35:1 lerret og 16/9 prosjektor. JVC Dla 950.
  Zoomer inn og ut bilde etter format.

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Retep Se Innlegg
  Gjør det samme her. 2;35:1 lerret og 16/9 prosjektor. JVC Dla 950.
  Zoomer inn og ut bilde etter format.
  Hvor bredt er lerret ditt og hvor langt unna sitter projektoren og du? Ser at jeg har lagt i vei med større lerret enn hvermannsen her, tre meters bredde på fire meters avstand. Projektoren er plassert på en hylle oppunder taket, så sofaen blir stående ganske rett under denne. Antatt sjåarlengd er derfor også rundt fire meter. Blir det for voldsomt, slik at man mister oversikten eller får nakkesleng? Synes det ser bra ut når jeg prøvesitter uten bilde med et 'tenkt' lerret foran meg...

 11. #11
  Æresmedlem Retep's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Sted
  Mogreina
  Innlegg
  16,703
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Lerretet er 129 tommer. Mener bildeflaten er 300cm.
  Jeg sitter ca 420cm fra senter av lerret. PJ henger i taket tipper 30-40cm bak meg. Kan ta mål om du vil litt senere.

  Synes dette fungerer topp. Men nå er jeg ingen bildefanatist. Skulle jeg ha kjøpt nytt så hadde jeg nok nest sannsynligvis alikevel gått for et nr mindre lerret. Men det har med PJ å gjøre. Jeg ser uttetkanter av bildet helt fint. Selv om det nok er i grenseland.

  Det jeg gjorde var å lage en ramme av sort tau. Som var like stort som bildeflaten. Satt meg ned å titta nøye på hvordan dette ble.

  Bor du i nærheten her så kan du on du vil komme å se hvordan dette er. Kinoen er halveis solgt men har fremdeles lerret og PJ på plass.

 12. #12
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  God ide, tar og lager meg en ramme som jeg kan henge opp og prøve meg fram med. Dermed ser man om størrelsen er riktig. Kan hende jeg spenner opp noe hvite laken eller tilsvarende for å prøvese bilde fra projektoren. Blir selvfølgelig ikke det samme som med ordentlig duk, men det gir en smakebit som kan hjelpe.

 13. #13
  Overivrig entusiast BEF.'s Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Asker
  Innlegg
  524
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg har 2.35:1 lerret på 321cm bredde, sitter ca 380 unna lerretet. Så filmer som er i 2.35:1 ses på fult lerret og så zoomer jeg bare ned til 16:9 på ande filmer og har da et lerret med ca 2,4m i bredde. Fungerer helt utmerket og gir en stor kino opplevelse.

 14. #14
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  2,664
  Tagget i
  0 Innlegg
  Høres bra ut! Hvilken projektor har du? Lagde du rammen selv?

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed