4K og høyoppløselige, digitale formater - en titt inn i framtidens hjemmekino?

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Har vært å jobbet på filmfestivalen i Tromsø, nærmere bestemt Verdensteatret, hvor vi i høst fikk installert en 4K-projektør fra Sony. D.v.s. en projektør som har noe sånt som rundt 4000 piksler i horisontal oppløsning. Og du milde vakre Moses, for et bilde!

Under filmfestivalen kjørte vi bl.a. DVD via en rimelig dyr scaler (fra Calibre, koster vel rundt 50k), så vi oppskalerte DVD-bildet til cirka 2000x2000 og det er faen ta meg det suverent beste dvd-bildet eg har sett. Fremdeles noe hardt i kantene og ikke helt det sortnivået jeg kunne ønsket meg, men virkelig bra. Jeg begynner mer og mer å tenke at det å modde en dvd-spiller slik at den får SDI-utgang (d.v.s. at du tar ut det rene digitale bildesignalet) og så kjører det i en upscaler a la Calibre e.a. sine er veien å gå for ypperlig, hypperlig hjemmekino. For ikke å snakke om hva som burde være mulig med Blu-Ray hvis du kan få en ordentlig SDI-utgang...

Men det som, for meg var, var det største sjokket var når vi kjørte virkelig høyoppløst materiale utenom scalern og rett inn i 4k prosjektøren - både de få reklamegreiene vi hadde som er i 4k-oppløsning, men også profesjonelle videoformater (DigiBeta/HDCam - vi hadde lånt en Sony-spiller til dette formålet som fikk meg til å ramle av stolen når jeg skjønte at den koster nærmere 45 000$ pluss at den er omtrent like brukervennlig som MS-DOS). Vi viste bl.a. Herzog sin "Encounters at the End of the World" på HDCam og herregud for et smell i fargene, for et sortnivå og en detaljering som våre aldrende og noe slitne 35mm maskiner bare kunne drømme om.

For å være litt realistisk så er jo prisnivået (og støynivået på 4K'en) i en slik skala at det å bruke det hjemme er foreløpig fullstendig utelukka (totalt koster 4K'en og den HDCam/DigiBeta-spilleren godt over 1 mill. og 4K støyer så mye at det er helt vilt - dessuten er den schwær), men jeg vil jo tro at vi om ikke så altfor mange år kommer dit at den typen oppløsning og bilder vi nå har på proffe kinoer også kan vises hjemme. Og da... blir det skrekkelig, skrekkelig gøy å være filminteressert. Jeg gleder meg allerede. 8)

Nye Ringen-kino i Oslo er jo heldigital nå og de fleste Cinematekene har også fått seg digital kinoprosjektører. Anbefales å gå ta en titt på de, bare for å få en ide (forhåpentligvis) om hvor bra digitalkino kan være.
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
Iflg. proffene på avsforum.com er vel 4K og evt. laserprojer til hjemmebruk langt frem i tid enda.

Litt enig i tankegangen med SDI direkte ut fra kilde. Hopper bukk over dritten med HDCP etc. som antagelig ikke direkte er bildeforbedrende (sic!)...

Me faur sjå...
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Joda, 4K er nok et stykke fram til hjemmekinobruk, den jeg har vært borti er jævli scwhær og bråker som et uvær - og jeg vil tro at noe av bildekvaliteten har med dyr optikk og en kraftig Xenon-lampe å gjøre.

Det jeg liker med SDI er at jeg kan da ta ut bildet i en upscaler og at jeg sannsynligvis kan modde både en DVD og en Blu-Ray til å få SDI ut (usikkert om det er lovlig med Blu-Ray? Oh well), og jeg vil tro at bildet på begge enheter vil tjene på å bli kjørt gjennom en god upscaler (i hvert fall DVD). Og litt langt fram i tid kan jeg se for meg å rippe DVD over på HD og så ta bildesignalet ut via SDI og lyden via en DAC (Toslink? Spdif? Kæm vet?). Men, men, men. Først en musikkserver oppe å gå.
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
Jeg bruker en kraftig HTPC løsning som gjør det du nevner over med DVD og sender DVI/HDMI og S/PDif til racket/proj.
 
Topp Bunn