Velge spole til lav-pass delefrekvens 500Hz for 3-veis prosjekt?

løvblad

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2016
Innlegg
121
Antall liker
4
Jeg tenker på et 3-veis høyttalerprosjekt med SBAcoustics 8" basselement (8ohm nominell, men 6.5ohm i delefrekvensområdet), Seas 12cm mellomtoneelement (W12CY001) og en diskant. Vet noen om permite-kjerne spole(bedre enn ferrite-kjerne) for lav-pass filter med delefrekvens -6dB ved 500Hz er bra. Med -6dB ved 500Hz så vil basselementet også gjengi nedre mellomtone og bidra noe i mellomtoneområdet. Eller bør jeg tenkte tradisjonell high-end og velge spole med luftkjerne. Tenkte på spole verdi 3.5-3.6mH, og at den helst er så bra at lyden ikke blir ødelagt av nevneverdig betydning.

Tenkte selv at spole med luftkjerne egentlig er bedre, men de kan bli ganske store og litt kostbar hvis DCR også er lav. Et bra alternativ for 3.6mH er Jantzen Audio spole med luftkjerne, trådtykkelse 1.6mm med DCR 0.58ohm. Utsalgsprisen er ganske bra, omtrent 350-400kr. Da jeg tenkte mest på å velge den, men så kan det hende at bassgjengivelsen blir noe tam og sløv når det er 0.58 ohm motstand. Kan være dempingsfaktor som kanskje ødelegger noe, eller bare gjør lyden lavere. Hvis lyden bare blir litt lavere så gjør det ikke så mye.
Et annet alternativ er Jantzen Audio spole med permite-kjerne. Med 1.6mm trådtykkelse er DCR 0.21ohm. En slik er litt rimeligere, kanskje 250-300kr.
Den avgjørende teorien er kanskje at metallkjernen forsterker magnetfeltet, men at den også tiltrekker seg magnetfeltet slik at spolen ikke har noe magnetfelt rundt seg. Og at det kanskje forstyrrer strømsignalet og lydgjengivelsen noe. Mens en spole med luftkjerne vil ha et magnetfelt rundt seg, og det fungerer på en mer uforstyrret måte. Vet noen om spole med luftkjerne rett og slett er best, og at jeg heller bør velge luftkjerne med trådtykkelse 1.8mm eller 2mm?
Et annet alternativ tenkte jeg kan være å bruke to basselement i parallell og to mellomtoner i parallell, og fortsatt en diskant. En større høyttaler som kan ha seriespoler med lavere mH-verdi. Da to 8ohm høyttalerelementer i parallell enkelt sagt vil gi ohm-verdi tilsvarende et høyttalerelement som er 4ohm nominell. Blir rimeligere delefilter og mer lyd fra flere elementer, men trenger egentlig ikke så stor høyttaler.
 
M

MusicBear

Gjest
Jeg er absolutt ingen ekspert på delefilter...

Men, når du skal bruke denne (fremragende) mellomtonen og dele så høyt opp med bassen, hvorfor ikke bruke en Seas Excell bass 22 eller 26 cm mht. lik tonal blangbalanse hele veien? Ser bra ut, gjør det da også.

Forresten overveid Hypex Fusion 253 - som knapt koster mer en råbra filterkomponenter? Da har du også nok power til to basser som i 4 Ohm i PRAKSIS får MYE mer enn de 250 W den er oppgitt til - rett i seg - fra den ene kanalen. Ikke vifte på denne her, heller.

Har du allerede kjøpt mellomtonen?
 

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Dersom du ikkje er veldig flink med passive filtre, så ville eg vurdert aktiv løysing. Passivt filter er vanskelig og tidkrevende. Jo meir du lærer om det, jo meir innser du(i alle fall meg) at du eigentleg ikkje kunne ein dritt når du starta.

Impedansen gjer at det blir mykje rart ein ikkje tenkte på i første omgang. Her er FU10:
FU10 med 47uf i serie.jpg


Som du ser, det ruller ikkje bare av med -6dB, slik det ville gjort med eit aktivt filter.
 

Modifix

Bransjeaktør
Ble medlem
26.11.2013
Innlegg
261
Antall liker
510
I den situation ville jeg bruge en Monacor trafokerne med trådisolation i såkaldt smeltelak, til et tillempet 12dB/okt. filter af Linkwitz-Riley-typen.
Til en delefrekvens ved 500Hz. og en 8-Ohms enhed, hedder spoleværdien ca. 2,3 - 2,5mH.
Det gode ved disse trafokerner, er at de kan godkendes lydmæssigt, hvad angår delefrekvensen, altså pænt op i mellemtoneområdet.
Impulsforarbejdningen er rigtigt god.

Kapton-isolering på spoletråden lyder nok en anelse anstrengende i mellemtonen.

Stadig, kan det anbefales at du totalkorrigerer generelt for vildtkørende impedansfagter og sær elektrisk fase, ved delefrekvenserne, med hver ialt 4-5 komponentværdier.

Ved basreflexafstemninger er det stort set nyttesløst at korrigere for (elektrisk) impedans og fase, i dybbassen ..

Hvad har du at måle med?
 

løvblad

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2016
Innlegg
121
Antall liker
4
Funderte litt på dette, og kom frem til at jeg velger jantzen audio permit-kjerne spole. Som er anbefalt til bass og mellomtone, så da skal det gå bra å bruke den til bass. Sikkert i serie til mellotoneelement den også kan brukes, men tja, spole med luftkjerne er muligens enda bedre der. Permitkjerne-spolen finnes med 1.8mm tråd fornuftig priset, 3.6mH har DCR under 0.2 så motstand blir holdt nede når den brukes til basselement iallefall.

Ja, har allerede mellomtone-elementene, i sort finish, da det var en Tandberg utgave som ble kjøpt brukt. De har en spraylakk-finish faktisk, skal ha samme spesifikasjoner som de ordinære w12cy001. Var demontert fra et tidligere Tandberg produkt. Mener det sto i en artikkel om Seas Thor høyttaleren at Excel metallmembran har noe sprayfinish.
3-veis prosjektet er basert på en høyttalerbeskrivelse som heter Trio 22 fra Klang & Ton. Hadde tja, ikke vært det enkleste å ordne delefilter til mellomtonen selv. Er sannsynligvis litt for kompisert til at noen utregninger passer veldig bra. Orginalt er det Seas Excel 22cm bass med magnesium-membran, med et ordinært 2.orden filter(spole i serie og kondensator i parallell, med impedanselineærfilter i tillegg). SBAcoustics bassen har litt høyere dB-følsomhet, og gir dyp bass i bassrefleks på 45-55liter. Skal ikke være noe problem å bruke den med et 2.orden filter. Bare tilpasse til impedansekurven. Til Seas Excel bassen var det 3.9mH ferritkjerne spole. Kan bruke 3.9mH og tja 56uF i parallell til SBAcoustics bassen, som heter sb23nrxs45-8.

Men i den orginale Trio22 brukes det en soft-dome, og istedet tenkte jeg å bruke en metall-dome diskant fra tymphany-vifa. Men hadde ikke noe preferanse for merke egentlig. SBAcoustics bassen er rimeligere enn Seas excel da, også blir det sort finish på bass og mellomtone element. Tenkte å ha høyttaleren til hjemmekinoreceiver, så liker egentlig vanlig passivt delefilter.
 
Sist redigert:

løvblad

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2016
Innlegg
121
Antall liker
4
Blir bare en tilpasning til impedansekurven med utgangspunkt i delefilteret for Seas Excel 22cm elementet. SBAcoustics bassen gir litt mer nivå til lavere frekvenser:cool: Seas bassen er 7.1 ohm ved 500Hz, mens SBAcoustics er 6.5ohm ved 500Hz.
 
Topp Bunn