Side 2 av 4 FørsteFørste 1234 SisteSiste
Resultater 21 til 40 av 71
Abonnér på denne tråden
 1. #21
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2003
  Innlegg
  2,172
  Tagget i
  0 Innlegg
  Wow! Kult prosjekt.

 2. #22
  Hifi Freak Rune S's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  3,963
  Tagget i
  1 Innlegg
  Imponerende!
  Er fristende å prøve noe lignende selv engang.

  Hvordan fungerer det i grunnen med å lage en hals fra et stykke treverk,vil ikke den lett kunne vri seg litt over tid?

 3. #23
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,852
  Tagget i
  1 Innlegg
  Lønn regnes vel som et ganske stabilt materiale. Men for å redusere sjansen for vridning bør man bruke emner som har minst mulig innebygde spenninger. Det kan enten være skåret fra kjerned av stammen (quarter sawn), slik at det har få iboende spenninger. Eller man kan sage til emnet ganske nærme den dimensjonen som skal brukes, og så lagre det en tid slik at spenninene/vridningen blir frigjort før endelig utforming.

 4. #24
  Hifi Freak Rune S's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  3,963
  Tagget i
  1 Innlegg
  Det hadde vert ekstra artig å lage noe av tre jeg har på egen tomt
  Og som du sier så er nok det viktigste at man ikke begynner å spenne på strenger mens sevjen fortsatt drypper av emnet ! Da vrir det seg nok garantert etter hvert som det tørker.

  Er selv veldig glad i de få eksemplarene jeg har fått tatt i av 60-70 'alder-kropp' Fendere.Vet det har blitt sagt at litt av 'magien' ligger i det treverket Leo Fender fekk tak i.Tror det var veldig gammelt treverk.

 5. #25
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,279
  Tagget i
  34 Innlegg
  For mine prosjekter har materialene gjerne ligget under sofaen i stua en vinter eller to før jeg setter høvelen i dem.

  Leo Fenders geni lå i at han lagde enkle og billige instrumenter som var godt egnet for masseproduksjon. Han var ikke musiker eller instrumentbygger, men "a manufacturing guy". Det er lite magi i de forskjellige treslagene som ble brukt. Swamp ash og poppel var først og fremst billig, lett å bearbeide og ikke altfor tungt. Materialegenskapene i en gitar er sånt som stivhet, masse og indre demping. Hvis man tilpasser dimensjonene etter de resonansfrekvensene man vil ha kan man lage bra gitarer av tilnærmet hvilket som helst treslag. El-gitaren jeg bygde var lagd av en IKEA benkeplate i bøk, bjørk kryssfinér, glattkant i eik og bøk, og en bit teak til gripebrett. Vi valgte med vilje helt andre materialer enn de som tillegges smått magiske egenskaper på grunn av reklamelyrikken. Det er ikke så komplisert, dette heller.
  Siste redigert av Asbjørn; 24.11.2019 kl. 15:17.

 6. #26
  Hifi Freak Rune S's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  3,963
  Tagget i
  1 Innlegg
  Nå spiller jeg mest bass,og med Precision og Jazzbass var vel utgangspunktet at man i starten prøvde å lage noe som minnet om en kontrabass lydmessig.Det var jo det som stort sett var en bassgitar frem til de tider,men man trengte noe mer praktisk.
  Jeg er for så vidt enig i at det ikke er noe magisk i dette,men forskjellige typer treverk har ganske forskjellig klang. Så valgene av treverk,lakk,elektronikk,kan gi veldig forskjellig totalpakke lydmessig. Og de punktene du nemner Asbjørn.

  Okke som,Leo Fender satte sammen en totalpakke,tilfeldig eller ei,som er et instrument som sitter utrolig fint i en miks sammen med andre instrumenter.Hør på for eksempel gammelt Motown,Atlantic,James Jamerson,Dnald 'Duck' Dunn, osv. Helt i min gate

  En annen ting som mange andre ikke er enig med meg i er at treverk virker å ha et slags 'minne' . Jeg mener det utvikler seg med bruk og over tid med tanke på dynamikk og kompleksiteten i klang og resonans.
  Jeg tror det beste instrument jeg har spillt på er Odd Magne Gridseth https://no.wikipedia.org/wiki/Odd_Magne_Gridseth sin kontrabass. Over 100 år gammel,sprukket og limt en mengde ganger. En dynamikk,klarhet og rikhet i klang som jeg nesten får frysninger av å bare skrive om.

 7. #27
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  21,279
  Tagget i
  34 Innlegg
  Det er nok riktig. Husk at et trestykke er et komposittmateriale bestående av cellulosefibre og bindemiddelet lignin som er en polymer. Mekanisk vibrasjon og variasjoner i temperatur og luftfuktighet vil endre materialstrukturen. Det er ikke opplagt for meg at det alltid vil være til det bedre, men man kan nok forestille seg at resonansfrekvensene går litt ned, dempingen avtar og amplituden øker sammenlignet med samme instrument rett fra arbeidsbenken. Det har vært forsket en del på dette, men jeg tror ikke det er helt entydige konklusjoner.

  På mange måter ble rock'n'roll og soul til på grunn av Fenders instrumenter og klangene de kunne lage, heller enn at instrumentene ble spesielt tilpasset den bruken. De passer rett inn, fordi det er de klangene vi forventer å finne i den typen musikk. Gamle Leo så definitivt ikke for seg at instrumentene hans skulle skape the Motown Sound. Produktnavnene Jazz Bass og Jazzmaster sier sitt.

 8. #28
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  7,228
  Tagget i
  3 Innlegg
  De fleste av Fendermodellene kom vel til før pop/rock ble født, og helt riktig som Asbjørn sier, - Fenders "magi" var å skape billige instrumenter, - derav flate kropper og skrudde halser, - ikke masse profiler og liming som var vanlig hos "de store"....
  Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler

 9. #29
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,831
  Tagget i
  7 Innlegg
  Tøft! Jeg har justert ned forhåpningene om byggesettet jeg kom i gang med. Det var så skjevt at jeg fikk igjen pengene av thefretwire.com. Har fått retta opp sånn at den ender med strengene sånn ca. over halsen, og det blir nok gitar av det. Men det må flikkes såpass på at det ikke er på tale med klarlakk.

  Så da gikk jeg i gang med prosjekt nummer to, og det skal bli fint.

  Hals tenkte jeg at det var lurt å overlate til noen som kan, tredimensjonalt som det er. Ikke alle som kan snekre som OAlex.... Og så har de så fine stekeovner der borte i Puyallup. Ferdig fra lager. Ble sittende mer enn en kveld å gruble over hvilket av de utrolig vakre trestykkene jeg helst ville ha, 10-16 radius, rustfrie stålbånd, Earvana/Tusq, og i det hele tatt.

  Navn:   IMG_2727.jpg
Visninger: 252
Størrelse: 60.6 Kb

  Maler og materialer til kroppen er innkjøpt, og den tror jeg at jeg skal få sånn skapelig til, kanskje med litt lånt verktøy (har bare overfres selv). Den er jo ganske todimensjonal, egentlig, ytre form gjennom, og en dybde i hver av fordypningene.

  Navn:   IMG_2704.jpg
Visninger: 256
Størrelse: 124.4 Kb

  Kanskje en sånn herlig 5W Champ som byggesett, og til og med prøve å lære å spille på den.
  Siste redigert av Zomby_Woof; 01.12.2019 kl. 05:12.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 10. #30
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,852
  Tagget i
  1 Innlegg
  @Zomby_Woof, Et artig prosjekt det der. Brukte du noe tid på å bestemme deg for halsprofil?

 11. #31
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,831
  Tagget i
  7 Innlegg
  I og med at jeg altså begynner i den, ehhh, naturlige enden. Altså bygger gitar først, og så gjør et forsøk på å lære å spille på den.. Nei. Egentlig ikke.

  Jeg gikk i utvalget av ferdige halser hos Warmoth og valgte en som så pen ut ('roasted' trenger ikke lakk, og ble til og med billigere enn en vanlig lønnehals med lakk). Nesten alt de hadde var 'standard thin', 10-16 radius, men halvferdig sånn at man kunne velge oversadel?, bånd og eventuell finish. Det er nok større utvalg i høyrehendte halser der inne, men for meg ble det litt som det ble. Tror halsprofilen er ganske lik moderne Fender, og gripebrettradius er så innarbeidet hos Warmoth at alt annet koster ekstra.

  Jeg har forresten liggende komplett sett maler for ur-Tele. En 'boatneck' er ganske dyptgående i forhold, for å si det sånn.

  Ellers har jeg 'vintage' stemmeskruer og sadel fra Wilkinson (tredelt messing, men kompenserte for intonasjon, ikke sett andre steder for venstrehendt). Pickuper og elektronikk er ikke i hus, vurderer Tonerider som leverer venstrehendte utgaver (med høydekompenserte magneter ordnet rette veien).
  Siste redigert av Zomby_Woof; 02.12.2019 kl. 15:51.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 12. #32
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,852
  Tagget i
  1 Innlegg
  Her planlegges logo på headstokken.

  Navn:   halsUtkast1-complex_d_crop.jpg
Visninger: 170
Størrelse: 48.9 Kb

 13. #33
  Hifi Freak ptb's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Innlegg
  8,948
  Tagget i
  15 Innlegg
  Torget
  6
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Pickuper og elektronikk er ikke i hus, vurderer Tonerider som leverer venstrehendte utgaver (med høydekompenserte magneter ordnet rette veien).
  Selv om Tonerider er billige Kina-produserte PU´r er både byggekvalitet og finish upåklagelig.
  I den ene Strat´n min valgte jeg en Tonerider Alnico II Blues i bridge, fordi jeg ønsket en noe "rundere/mykere" tone.

  Speakon.no (ligger i Larvik) fører Tonerider og på web.siden ser det ut til at de har LH-sett på lager.
  Is there anybody out there?
  Hi-Fi oppsett loftsstue: Leben CS-600/Sugden A21ai, Meridian 508.24, Sonus Faber Liuto, Linn Sondek LP12, Thorens TEP 302/Thorens DIY TD 150. Hi-Fi oppsett stue: NAIM Uniti Star, VA Mozart Grand, Beogram 4500
  Hobbyrom- og Head-Fi komboer: Pro-Ject MaiA, Klipsch Icon, Meridian 508.20, Beogram CD X, Ultrasone Edition 8, Oppo PM-1, B&W P5 S2, Violectric V200, Thorens TD 2001, Beogram 9000, Whest Two, Muffsy

 14. #34
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,831
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra ptb Se Innlegg
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Pickuper og elektronikk er ikke i hus, vurderer Tonerider som leverer venstrehendte utgaver (med høydekompenserte magneter ordnet rette veien).
  Selv om Tonerider er billige Kina-produserte PU´r er både byggekvalitet og finish upåklagelig.
  I den ene Strat´n min valgte jeg en Tonerider Alnico II Blues i bridge, fordi jeg ønsket en noe "rundere/mykere" tone.

  Speakon.no (ligger i Larvik) fører Tonerider og på web.siden ser det ut til at de har LH-sett på lager.
  Antageligvis har de venstre på min forglemte forespørsel, da... Jeg sendte en mail i jula, tror jeg, og fikk tilbake at de skulle be Tonerider sende med en bestilling som var rett rundt hjørnet. Skal ta kontakt med dem igjen.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 15. #35
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,831
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sjekka nettopp. Det var Vintage plus-settet jeg spurte om, og det har de ikke inne.

  Men, med det samme. Jeg trenger et kontrollpanel, potter, bryter, kondensator, knotter og plate. Kan lodde selv, og med litt hjelp fra google å lese meg til riktig kobling. Hvor er beste stedet å få tak i bitene?
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 16. #36
  Hifi Freak ptb's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Innlegg
  8,948
  Tagget i
  15 Innlegg
  Torget
  6
  ^ Mulig Gitarist.no har det du ser etter.
  Is there anybody out there?
  Hi-Fi oppsett loftsstue: Leben CS-600/Sugden A21ai, Meridian 508.24, Sonus Faber Liuto, Linn Sondek LP12, Thorens TEP 302/Thorens DIY TD 150. Hi-Fi oppsett stue: NAIM Uniti Star, VA Mozart Grand, Beogram 4500
  Hobbyrom- og Head-Fi komboer: Pro-Ject MaiA, Klipsch Icon, Meridian 508.20, Beogram CD X, Ultrasone Edition 8, Oppo PM-1, B&W P5 S2, Violectric V200, Thorens TD 2001, Beogram 9000, Whest Two, Muffsy

 17. #37
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,852
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Sjekka nettopp. Det var Vintage plus-settet jeg spurte om, og det har de ikke inne.

  Men, med det samme. Jeg trenger et kontrollpanel, potter, bryter, kondensator, knotter og plate. Kan lodde selv, og med litt hjelp fra google å lese meg til riktig kobling. Hvor er beste stedet å få tak i bitene?
  Hva med Fishman Fluence Greg Koch Gristle Tone Pickup Tele Set?
  https://www.gear4music.no/no/Gitar-a...BoC21cQAvD_BwE

 18. #38
  Hifi Freak ptb's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Sted
  MDG´s forsøkslaboratorium
  Innlegg
  8,948
  Tagget i
  15 Innlegg
  Torget
  6
  Når jeg nå først er innom denne tråden må jeg jo samtidig passe på å nevne at jeg bøyer meg i hatten for både trådstarter, Asbjørn, Zomby m.fl som tar rennafart og mer, eller mindre høvler i vei fra scratch - og faktisk klarer å få det til
  All honnør.

  Selv "gruer" jeg meg for å gå i gang med Blackmore style scallopering av en hals. Vel vitende om at det reduserer verdien (som ikke er så nøye), men om det gjøres en fatal bommert ikke bare er å gå i butikken og kjøpe en ny 3-bolt hals.
  Så - det gjelder å være nøye og forsiktig når man først setter i gang.
  Is there anybody out there?
  Hi-Fi oppsett loftsstue: Leben CS-600/Sugden A21ai, Meridian 508.24, Sonus Faber Liuto, Linn Sondek LP12, Thorens TEP 302/Thorens DIY TD 150. Hi-Fi oppsett stue: NAIM Uniti Star, VA Mozart Grand, Beogram 4500
  Hobbyrom- og Head-Fi komboer: Pro-Ject MaiA, Klipsch Icon, Meridian 508.20, Beogram CD X, Ultrasone Edition 8, Oppo PM-1, B&W P5 S2, Violectric V200, Thorens TD 2001, Beogram 9000, Whest Two, Muffsy

 19. #39
  Æresmedlem Zomby_Woof's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Third stone from the sun
  Innlegg
  19,831
  Tagget i
  7 Innlegg
  Har vært innpå tanken mer enn en gang, og Fishman-settet låter jo aldeles hinsides all fornuft bra, når Greg Koch spiller på det....

  Men det er ganske kostbart. Ikke at det blir gratis nesten uansett hva man skal ha av anstendig kvalitet.
  At the end of time, after human civilization; all that will remain will be cockroaches and Teles...and the Teles will be in tune" Greg Koch

 20. #40
  Hifi Freak OAlex's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  2,852
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra Zomby_Woof Se Innlegg
  Har vært innpå tanken mer enn en gang, og Fishman-settet låter jo aldeles hinsides all fornuft bra, når Greg Koch spiller på det....

  Men det er ganske kostbart. Ikke at det blir gratis nesten uansett hva man skal ha av anstendig kvalitet.
  Gode tilbakemeldinger: https://www.sweetwater.com/store/det...le-set/reviews

Side 2 av 4 FørsteFørste 1234 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed