Resultater 1 til 4 av 4
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2012
  Innlegg
  120
  Tagget i
  0 Innlegg

  Vil utstyr med store transformatorer stabilisere spenningen på elforsyningen i huset?

  Fra andre driftsområder så kjenner jeg til at store spoler/transformatorer blir benyttet for å demme opp for spenningsforstyrrelser som kan oppstå når f.eks. store elektromotorer stoppes/startes. Kan også merke dette hjemme når f.eks. høyttrykkspyler skal startes, da trekker motoren mye mer strøm enn den nominelle effekten, og spenningen synker som følge av stort strømtrekk (og en kan se et blink lyspærene).

  En forsterker funker litt på samme måten, og ved basstrommeslag på høyt volum kan en lett måle at forsterkeren trekker ekstra med strøm for å etterfylle strømforsyningen (trafo + kondensatorbatteri) - og spenningen vil synke litt.

  Så til spørsmålet: betyr det at det kan være en fordel å ha utstyr (med stor trafo) påslått samtidig som en hører musikk, at det vil stabilisere spenningen ved at trafoene med lite strømtrekk faktisk leverer reaktiv effekt tilbake til strømkursen og til forsterkeren?

 2. #2
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,027
  Tagget i
  9 Innlegg
  Det er en interessant tanke. En transformator er jo i prinsippet en dobbelt spole. Når denne står som last i nettet er den koblet i parallell med hifiutstyret. I parallell er en spole i prinsippet et høypassfilter. Jeg mistenker at det er flere effekter som spiller inn her, men ser ikke umiddelbart at dette har en effekt. Til forskjell kan man jo se på en skilletrafo som havner i serie med lasten. Når det er sagt så står jo sekundærspolen i parallell med lasten om man definerer elverket som kilde, og det samme gjør jo primærspolen på en annen trafo. Spørsmålet blir da selvsagt om dette har samme effekt. Dette vil nok i såfall ha sammenheng med hvor mange joule du kan trekke ut av trafoen, som igjen skulle ha sammenheng med hvor mange joule som er disponibelt i den. I begge tilfeller vil utgangspunktet være at det ikke ligger latent energi i spolekjernen, men at når man får en umiddelbar endring i strømtrekket vil dette påvirke magnetfeltet i spolen, som i sin tur fordeler dette over tid som en last på strømnettet.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 3. #3
  Hifi Freak oks81's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Sted
  Hjemme
  Innlegg
  9,778
  Tagget i
  4 Innlegg
  Mulig magnetiseringen av en stor trafo i tomgang kan funke som en "buffer". Må i tilfelle stå jækla nermt på kursen der forbrukeren er ellers er en like langt.
  Går sikkert an å reine på. Uansett beste for hindre spenningstap ved brå strømtrekk er å komme seg nermest mulig nettselskapets trafo, sammen med feite kabler.
  Krever dog trege sikringer så dem ikke ryker ved start av motorer etc.

  Er nok billigere å trekke et par litt tykkere ledninger enn å drasse en diger trafo i hus. En trafo i tomgang bruker også strøm.
  Det fins 10 typer mennesker, dem som forstår seg på binære tall, så de ni andre......

 4. #4
  Hifi Freak jane's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  NO-6600
  Innlegg
  2,438
  Tagget i
  1 Innlegg
  En normal trafo (f eks 500VA ringkjerne) har typisk en regulering på 5%. Det vil si at utgangsspenningen faller med 5% (i forhold til tomgang) når det trekkes full effekt ut av trafoen. Det er langt mer enn hva nettspenningen faller under samme betingelser. Å snakke om feite nettkabler for å oppnå bedre regulering blir ofte å starte i feil ende.
  And I love to live so pleasantly - Live this life of luxury
  Lazing on a sunny afternoon

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed