Vil utstyr med store transformatorer stabilisere spenningen på elforsyningen i huset?

Latentfreak

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.08.2012
Innlegg
315
Antall liker
291
Fra andre driftsområder så kjenner jeg til at store spoler/transformatorer blir benyttet for å demme opp for spenningsforstyrrelser som kan oppstå når f.eks. store elektromotorer stoppes/startes. Kan også merke dette hjemme når f.eks. høyttrykkspyler skal startes, da trekker motoren mye mer strøm enn den nominelle effekten, og spenningen synker som følge av stort strømtrekk (og en kan se et blink lyspærene).

En forsterker funker litt på samme måten, og ved basstrommeslag på høyt volum kan en lett måle at forsterkeren trekker ekstra med strøm for å etterfylle strømforsyningen (trafo + kondensatorbatteri) - og spenningen vil synke litt.

Så til spørsmålet: betyr det at det kan være en fordel å ha utstyr (med stor trafo) påslått samtidig som en hører musikk, at det vil stabilisere spenningen ved at trafoene med lite strømtrekk faktisk leverer reaktiv effekt tilbake til strømkursen og til forsterkeren?
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.342
Sted
Østfold
Det er en interessant tanke. En transformator er jo i prinsippet en dobbelt spole. Når denne står som last i nettet er den koblet i parallell med hifiutstyret. I parallell er en spole i prinsippet et høypassfilter. Jeg mistenker at det er flere effekter som spiller inn her, men ser ikke umiddelbart at dette har en effekt. Til forskjell kan man jo se på en skilletrafo som havner i serie med lasten. Når det er sagt så står jo sekundærspolen i parallell med lasten om man definerer elverket som kilde, og det samme gjør jo primærspolen på en annen trafo. Spørsmålet blir da selvsagt om dette har samme effekt. Dette vil nok i såfall ha sammenheng med hvor mange joule du kan trekke ut av trafoen, som igjen skulle ha sammenheng med hvor mange joule som er disponibelt i den. I begge tilfeller vil utgangspunktet være at det ikke ligger latent energi i spolekjernen, men at når man får en umiddelbar endring i strømtrekket vil dette påvirke magnetfeltet i spolen, som i sin tur fordeler dette over tid som en last på strømnettet.
 

oks81

Æresmedlem
Ble medlem
29.10.2012
Innlegg
12.784
Antall liker
11.272
Sted
Hjemme
Torget vurderinger
3
Mulig magnetiseringen av en stor trafo i tomgang kan funke som en "buffer". Må i tilfelle stå jækla nermt på kursen der forbrukeren er ellers er en like langt.
Går sikkert an å reine på. Uansett beste for hindre spenningstap ved brå strømtrekk er å komme seg nermest mulig nettselskapets trafo, sammen med feite kabler.
Krever dog trege sikringer så dem ikke ryker ved start av motorer etc.

Er nok billigere å trekke et par litt tykkere ledninger enn å drasse en diger trafo i hus. En trafo i tomgang bruker også strøm.
 

jane

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.06.2004
Innlegg
3.074
Antall liker
1.070
Sted
'
En normal trafo (f eks 500VA ringkjerne) har typisk en regulering på 5%. Det vil si at utgangsspenningen faller med 5% (i forhold til tomgang) når det trekkes full effekt ut av trafoen. Det er langt mer enn hva nettspenningen faller under samme betingelser. Å snakke om feite nettkabler for å oppnå bedre regulering blir ofte å starte i feil ende.
 
Topp Bunn