Gammalt ræl får nytt liv

Latentfreak

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.08.2012
Innlegg
315
Antall liker
291
Guttungen vil ha høyttalere i taket på leikehytta, og da får jeg redusert litt av lageret!

I mangel på måleutstyr så får ørene gjøre jobben med delefilterkonstruksjon.

Det blir en to-veis konstruksjon, med Seas FA22RCZ og 25TAF/D. Bassmellomtronene bestemte jeg meg for å fjerne wizzer-konen, diskanten tar seg uansett av de høyeste frekvensene.

Planen er å montere bassene i taket og baksiden spille opp i mot himlingen med isolert tak, tipper det er ca 2 m3. Så det blir en semi-infinite-baffel, spent på hvordan det kommer til å høres ut. Tenker å montere bassene i takhjørnene og diskanten hengende vertikalt under.

Har hørt på bassene uten filter og uten wizzer, og tror ikke det blir nødvendig med filter på de, spesielt når de spiller nedover (dvs lytteposisjon 30-45 grader av senteraksen, og da er de øvre frekvensene dempet). Så da blir delefilter-jobben å finne en passende kondensator og evt justere følsomhet. Altså så enkelt som mulig.

Synspunkt/ forbedringsmuligheter mottas gjerne :)




Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Latentfreak

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.08.2012
Innlegg
315
Antall liker
291
Nyter late sommerdager, og innimellom søker jeg dekning i skyggen med litt småprosjekter. I dag fikk jeg ferdigstilt høyttalerene i leikehytta, og fikk lekt meg (pun intended) med REW. FA22 rullet fint av ved ca 4 kHz etter at wizzeren ble amputert, så jeg tippet meg fram til 2-3 uF på kondensator i serie med diskanten. Endte opp med 2,2 uF og ingen seriemotstand, FA22 har ganske god følsomhet.

Som frekvensresponsen viser så er der litt ymse problemer.... Det er en saftig peak rundt 100 Hz, tror gjerne det har med rommet å gjøre (ca 6-7 m2, takhøyde 1,85m). Litt vel fallende kurve oppover i frekvens, men kidsa liker bass. Og dypt går den! Kjekt på sånn "moderne musikk" som Drake/ Kendric Lamar/ Travis Scott/ Post Malone etc (har snappet opp litt fra ungdommen :D )

Forsterkeren er en eldgammel Yamaha Pianocraft, 2 x 40 W. Dempingsfaktoren er ganske lav, og det har kledd noen høyttalere jeg har testet på den. Men i leikehytta tror jeg at det vil bli bedre med en høyere demping, FA22 boltrer seg på stort volum og trenger kanskje en forsterker med mer kontroll. Får se hva jeg får lurt forbi fruen, hehe!

Alt i alt, vellykket prosjekt.
Leikehytte smoothing.jpg
Konsept.jpg
Måling.jpg
ferdig.jpg
 
Sist redigert:
Topp Bunn