Pang i høyttalere eller aktiv sub

Hansaen

Medlem
Ble medlem
14.11.2018
Innlegg
21
Antall liker
8
Jeg har koblet en padde til egen kurs for stereoanlegget, men har en annen kurs ved siden av. Er det noe problem å koble pre- og effektforsterker og signalkilder til forskjellige kurser eller er det bare en fordel? Jeg opplever at det sier pang i høyttalerene hvis signalkildene står tent når jeg starter pre-amp. Selv uten effekt forsterker påskrudd. Om jeg starter pre-amp før CD spiller er den stille, men det smeller igjen når CD slåes på.. Skiftet signalkabel til CD spiller uten bedring. Tips mottas gjerne.
 

oks81

Æresmedlem
Ble medlem
29.10.2012
Innlegg
12.785
Antall liker
11.273
Sted
Hjemme
Torget vurderinger
3
Kan stå på forskjellig kurs.
Prøv skru på i rekkefølge: kilde - preamp - power.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Dette høres veldig rart ut. Smeller i høyttalerne uten at effektforsterkeren står på? Mystisk. Ville kanskje gravd etter problemet heller enn å finne workarounds?
 

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Tipper det er ein trafo ein eller annan veg som sender ein dugelig støypuls ved av/påslag pga indusert spenning. Du kan prøve å kople ein 250V kondensator i serie med ein 47ohm motstand. Kople så dette i paralell med primærvikling, så nære som råd. Det må i alle fall være mellom strømbrytar og primærvikling ein plass.
 

Hansaen

Medlem
Ble medlem
14.11.2018
Innlegg
21
Antall liker
8
Jeg har en main out på preamp som går til aktiv subwoofer. Kanskje det er den som påvirker siden den alltid står på. Smellen i høyttalerene kan ikke utelukkes kommer fra sum elementet egentlig slik jeg kan oppfatte det. Smellet er over på et blunk. Prøvde å slå av sub for så å starte opp. Ingen smell da. Skal prøve flere måter. Hvorfor er det så viktig å starte opp i den rekkefølgen? Cd spilleren før preamp så power amp? Cd spilleren går jo inn på en linje inngang på pre amp som ikke er forhåndsvalg i pre amp slik at jeg må velge kilde på pre før den egentlig kobler slik jeg ser det..
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
I det en preamp slår seg på har de en tendens til å sende ut signaler, typisk en puls.
Så i det du slår på preamp’en din går det en puls ut, potensielt på alle utgangene. Når forsterkeren da står på så forsterker den pulssignalet og sender det til høyttalerene, og da kan det typisk smelle skikkelig godt.
Dette gjelder spesielt enkelt utstyr og rørforsterkere. Mer avansert utstyr har gjerne noen egne kretser/relee som hindrer dette.
Dersom du først slår på preamp’en først er det ikke noe forsterker som tar imot pulsen, og dermed ikke noe smell. Detsom du slår på preamp, forsterker, cd-spiller kan du få smell pga at vd-spilleren da kan sende puls til pre-anp, som forsterker den og sender den videre til forsterkeren - og slik gåt nu dagan ;-)
Ergo, slå på signalkildene og preamp’en først og forsterkerene sist.
Eller kjøp utstyr som ikke har denne svakheten - men det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne.
 
Sist redigert:
Topp Bunn