Side 1 av 10 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 192
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,055
  Tagget i
  9 Innlegg
  Torget
  1

  Den enorme store servotråden

  Jeg tenkte det kunne være interessant å samle erfaringer, produkter og teknologier på området.

  Det er vel minst én person her på sentralen som har bygget seg en servosubwoofer, men andre har kanskje erfaringer? Erfaringer kan være både fra praktisk bygging, teoretisk design og beregning, målinger, og selvsagt rene lytteopplevelser.

  Opp gjennom årene har det vært mange produkter med servo. Hvilke kjenner dere til?

  Siden en servokrets er et tillegg til utgangspunktet med en driver og en forsterker vil det i all hovedsak utgjøre selve sensoren og signaldelen. Dette er ting som kan løses på mange måter. For eksempel kan signaldelen være digital eller analog, man kan ha minst 4 ulike sensortyper osv.

  Kjør debatt, her er det åpent å stille spørsmål og ytre sine meninger, men la gjerne trådens tema være en rød tråd.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 2. #2
  Hifi Freak The Shy's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2017
  Innlegg
  3,574
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har ikke så mye erfaring rundt konstruksjonsprinsippet, men har hørt en del på Roald sine Infinity IRS Beta.

  Bass som gikk helt ned i kjelleren for å si det sånn. Litt bløt og ikke helt så tørr bass som jeg ønsker nå. Likte den type bass bedre før.

  Navn:   beta.png
Visninger: 763
Størrelse: 992.5 Kb

 3. #3
  Hifi Freak oks81's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2012
  Sted
  Hjemme
  Innlegg
  9,784
  Tagget i
  4 Innlegg
  Kan du kanskje forklare litt rundt konseptet?
  Det fins 10 typer mennesker, dem som forstår seg på binære tall, så de ni andre......

 4. #4
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  15,672
  Tagget i
  4 Innlegg
  Har høyrt nokre Infinitykonstruksjonar av meir eller mindre sinnsjuk kvalitet. Konstruksjonane var utruleg flotte å høyre på, men om det åleine skuldast servoprinsippet skal eg ikkje seie. Likte vel best Epsilon, med Sigma som omlag like "god". Skal eg utdjupe, må eg finne notatar frå nitt-talet, så det rekk eg ikkje før Hortenmessa, er eg redd....
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  1,503
  Tagget i
  1 Innlegg
  Velodyne er vell blant de mest vanlige?

 6. #6
  Bransjemedlem
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  276
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Samt Entec subber. Demian Martin.

  R
  I'm DEFINITELY NOT into vintage women.

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Dec 2002
  Innlegg
  407
  Tagget i
  0 Innlegg
  Rythmic Audio har en noen spennende subber med servo.

  Rythmik Audio • Direct Servo subwoofer products

 8. #8
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Oct 2012
  Innlegg
  702
  Tagget i
  0 Innlegg
  Spennende. Har en Rythmik F12se på vei og har store forhåpninger til kombinasjonen servokontroll og roomperfect i lyngdorfen.

 9. #9
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,701
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  14
  jeg hadde hvite Entec subber...3x10 i hver tror jeg det var..kjappe som bare den
  første jeg hørte med servo var Infinity Servostatic hos en kompis på Sofiemyr...
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 10. #10
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,055
  Tagget i
  9 Innlegg
  Torget
  1
  Sitat Sitat fra oks81 Se Innlegg
  Kan du kanskje forklare litt rundt konseptet?
  Kort fortalt, man har en sensor montert en eller annen plass ifm membranen eller spolen som følger bevegelsen til membranen. Sensoren gir et signal til en krets som sammenlikner bevegelsen med signalet inn, og korrigerer for eventuelle feil. Dette tar en del tekniske egenskaper ved selve høyttalerenheten, og dels ved forsterkeren, ut av "regnestykket" og senker forvrengningen dramatisk.

  Litt mer spesifikt, når en høyttaler skal gjengi et signal ser man for seg at membranens posisjon er ekvivalent med signalet, membranens hastighet er ekvivalent med den deriverte av signalet, og membranens akselerasjon er ekvivalent med den dobbeltderiverte av signalet. Man kan benytte seg av ulike sensortyper for å få en av disse variantene av signal tilbake. Selve integreringen med signalet avhenger av typen signal, og om man gjør det digitalt eller analogt. Gjør man det digitalt kan man stort sett bare kjøre det rett i en ADC og regne på det i digitaldomenet til man får et signal som kan integreres direkte som feilkorreksjon med innsignalet. Gjør man det analogt vil kretsen naturligvis se ulik ut, avhengig av om man har et posisjons, hastighets eller akselerasjonssignal.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 11. #11
  Hifi Freak bjarnetv's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2008
  Sted
  oslo
  Innlegg
  2,895
  Tagget i
  0 Innlegg
  GR research selger vel fortsatt servo kontrollerte drivere og tilhørende plateamp.
  Speaker kits, loudspeaker design services, sub-woofers and amplifiers. - Drivers

  Var veldig fristet til å bruke elementer derfra i OB høyttalerene jeg bygget i 2013, men slo det fra meg grunnet tilgang på billige seas 26ROY elementer.
  mistenker at GR driverne hadde gjort en bedre jobb en ROY'ene når jeg bare brukte en minidsp til å styre delefilteret, pre Audiolense.

 12. #12
  Bransjeaktør Snickers-is's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2004
  Innlegg
  11,055
  Tagget i
  9 Innlegg
  Torget
  1
  Årsaken til at jeg startet denne tråden er at jeg tror på følgende ide:

  Mange opplever bassen fra store drivere som en helt annen enn bassen fra små drivere, langt mer grandios og realistisk på en måte. Jeg mener dette henger sammen med 5 faktorer:

  1: Frekvensresponsen. Dette er vel den enkleste parameteren, og de fleste later til å være enige om at denne i det minste har en del med saken å gjøre.
  2: Spredningen: Dette henger ikke så mye sammen med driverens størrelse i bassområdet, men heller mer med hvordan det hele er konfigurert, for eksempel om man har dipol eller lukket/bassrefleks.
  3: Om bassenheten får lov til å konsentrere seg om bass. Ikke fordi bassenheten egentlig spiller dårligere bass av å også spille mellomtone, men fordi mellomtonen ofte er en viktig faktor i det å komplettere de lave frekvensene og skape sammenheng, og det er alltid en fordel om en mellomtone slipper å spille bass, ikke minst fordi den kan konstrueres annerledes.
  4: Kapasitet: Det er vel ingen som en gang lurer på om kapasitet har en del å si, men dette leder i sin tur til det siste punktet...
  5: Forvrengning: Både harmonisk forvrengning og ulike ikkeharmoniske forvrengningsformer mener jeg spiller en større rolle enn mange kanskje er klar over, da spesielt visse typer intermodulasjonsforvrengning der ett signal påvirker gjengivelsen av et annet samtidig eller like etter.

  Kilden til nr 5 er først og fremst forankret i selve motorkonstruksjonen. Jeg skal ikke gå altfor nøye inn på detaljene rundt dette, men om vi ser på motortyper som XBL2 for eksempel, så er de interessante i det at de gir et fantastisk forhold mellom kraftfaktor og posisjon, men forholdet mellom strøm og flux i gapet derimot, kan bli ganske krise på en slik konstruksjon. Det var dette med den gratis lunchen, og det produseres svært lite i dag som er i nærheten ambisiøst nok, spesielt av små drivere, til å "ta opp kampen" og levere noe som tilhører 3-4 nummer større bassenheter (selv om de fortsatt naturligvis vil ligge bak på kapasitet)

  En servo reduserer, eller i det minste kan redusere, disse faktorene dramatisk. Derfor tror jeg det er på høy tid å børste støvet av denne ikke særlig utbredte konstruksjonsteknikken.
  Jeg driver Midgard Audio

  If you do not se the problem, you will not look for a solution.

 13. #13
  Hifi-entusiast EirikV's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  264
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg kjøpte en Rythmik Audio F-15 direkte servostyrt subwoofer av en hifikompis. Den er av lukket type. Jeg har enda ikke fått testet den siden anlegget mitt befinner seg i Østerrike. Og jeg har enda ikke reist ned med bil for å kunne ta den med.

  Jeg ble overbevist om teknologien bak subwooferen. Og spesielt deres direkte servostyring. Den virker slik at signalet fra membranbevegelsene blir korrigert uten tidsforsinkelse, som igjen skal gi mer nøyaktig gjengivelse. Mange brukererfaringer sier at de er veldig fornøyde med den raske og kontrollerte bassgjengivelsen. Men jeg har jo ikke fått høre det selv.

  Jeg prøvde en gang de store Infinity Beta høyttalerne hjemme hos meg for lenge siden. Jeg hadde problemer med å få til bassen i det rommet, men bassen i det systemet imponerte meg ikke. Jeg tror at ved de tidligere servokretsene oppstod det tidsforsinkelse som igjen førte til tregere bass. De vil sikkert fungere mye bedre med digitale delefilter som kan korrigere forsinkelsen.

  En interessant ting som Rythmik henviste til, var at de kunne bruke mye mindre kabinetter uten at det forandret dypbassgjengivelsen. Det var omtrent identisk frekvensgang mellom den kassen de bruker og en dobbelt så stor kasse. De sier at dette ikke ville ha latt seg gjøre uten Direct Servo teknologien. Jeg tror ikke de har kompensert med ekstra EQ.

  Det skal bli interessant å følge denne tråden og se hvilke løsninger som finnes blant entusiaster.

  Forøvrig er min F-15 til salgs siden jeg har fått tak i noen sjeldne Lyngdorf hjørnesubber/basser som jeg tror passer veldig godt til mitt beskjedne lytterom på 18 m2, siden jeg har Lyngdorf forsterker. Tror ikke jeg har behov for så stort anlegg som det var planlagt å bruke F-15 sammen med. Hvis noen i Stavangerområdet kunne tenke seg å prøve den servostyrte F-15 kan de bare ta kontakt. Nevner dette siden det er en tråd om servostyrte basser. Men redigerer gjerne innlegget hvis det ikke passer inn her.

  Eirik.

 14. #14
  Bransjemedlem
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  276
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Det var 3 x 9 Leif.

  R
  I'm DEFINITELY NOT into vintage women.

 15. #15
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,701
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  14
  var det du som tok over de?
  husker ikke hvem jeg solgte de til...
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 16. #16
  Bransjemedlem
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  276
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Nei det var ikke det. Jeg prøvde å reparere dem, men min kunnskap var enda mindr da en nå.
  De ble opprinnelig solgt til en kar i Sandnes, men jeg husker ikke om de kom direkte fra Olaf Ryes plass, eller om de kom via Teknisk Bureau i Stavanger. De hadde en kar med stor interesse for lyd&elektronikk en stund. Resultatet var at TB ble fylt til randen med Threshold, Entec og diverse annet fra samme sted i Oslo. Resultatet ble "skræmelig" lesning i regnskapene etterpå.

  R
  I'm DEFINITELY NOT into vintage women.

 17. #17
  Æresmedlem LMC's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2006
  Sted
  Drøbak
  Innlegg
  21,701
  Tagget i
  3 Innlegg
  Torget
  14
  jeg brukte de med noen italienske minimonitorer fra Lyric i Torggata...Aliente....
  solderslinger og raskere enn sin egen skygge

 18. #18
  Hifi Freak OMF's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  9,573
  Tagget i
  8 Innlegg
  Torget
  1
  Finnes det noe elektronikk som er hyllevarer her?

  Mvh
  OMF

 19. #19
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Dec 2007
  Sted
  Haugesund
  Innlegg
  984
  Tagget i
  0 Innlegg
  Har hatt Infinity Epsilon noen år, men har solgt de nå.
  Min erfaring er at de spiller fantastisk NPR de får nok forsterker. Bassen spiller dypt og fint, men i forhold til B&W 801 D gir de seg for tidlig

 20. #20
  Hifi-entusiast LA8PV's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2012
  Innlegg
  243
  Tagget i
  0 Innlegg
  Interessant. Hvorfor bruker ikke alle, eller i hvertfall flere fabrikanter seg av dette?

Side 1 av 10 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed