Den enorme store servotråden

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Jeg tenkte det kunne være interessant å samle erfaringer, produkter og teknologier på området.

    Det er vel minst én person her på sentralen som har bygget seg en servosubwoofer, men andre har kanskje erfaringer? Erfaringer kan være både fra praktisk bygging, teoretisk design og beregning, målinger, og selvsagt rene lytteopplevelser.

    Opp gjennom årene har det vært mange produkter med servo. Hvilke kjenner dere til?

    Siden en servokrets er et tillegg til utgangspunktet med en driver og en forsterker vil det i all hovedsak utgjøre selve sensoren og signaldelen. Dette er ting som kan løses på mange måter. For eksempel kan signaldelen være digital eller analog, man kan ha minst 4 ulike sensortyper osv.

    Kjør debatt, her er det åpent å stille spørsmål og ytre sine meninger, men la gjerne trådens tema være en rød tråd.
     

    The Shy

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.04.2017
    Innlegg
    10.582
    Antall liker
    14.473
    Sted
    Langesund
    Har ikke så mye erfaring rundt konstruksjonsprinsippet, men har hørt en del på Roald sine Infinity IRS Beta.

    Bass som gikk helt ned i kjelleren for å si det sånn. Litt bløt og ikke helt så tørr bass som jeg ønsker nå. Likte den type bass bedre før.

    beta.png
     

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.782
    Antall liker
    11.262
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Kan du kanskje forklare litt rundt konseptet? :)
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.690
    Antall liker
    7.929
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Har høyrt nokre Infinitykonstruksjonar av meir eller mindre sinnsjuk kvalitet. Konstruksjonane var utruleg flotte å høyre på, men om det åleine skuldast servoprinsippet skal eg ikkje seie. Likte vel best Epsilon, med Sigma som omlag like "god". Skal eg utdjupe, må eg finne notatar frå nitt-talet, så det rekk eg ikkje før Hortenmessa, er eg redd....
     

    baldrick

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.03.2006
    Innlegg
    1.578
    Antall liker
    747
    Torget vurderinger
    3
    Velodyne er vell blant de mest vanlige?
     

    RM

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.03.2005
    Innlegg
    526
    Antall liker
    1.440
    Torget vurderinger
    2
    Samt Entec subber. Demian Martin.

    R
     

    fry

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    23.10.2012
    Innlegg
    799
    Antall liker
    436
    Torget vurderinger
    10
    Spennende. Har en Rythmik F12se på vei og har store forhåpninger til kombinasjonen servokontroll og roomperfect i lyngdorfen.
     

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.945
    Antall liker
    13.262
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    jeg hadde hvite Entec subber...3x10 i hver tror jeg det var..kjappe som bare den
    første jeg hørte med servo var Infinity Servostatic hos en kompis på Sofiemyr...
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Kan du kanskje forklare litt rundt konseptet? :)
    Kort fortalt, man har en sensor montert en eller annen plass ifm membranen eller spolen som følger bevegelsen til membranen. Sensoren gir et signal til en krets som sammenlikner bevegelsen med signalet inn, og korrigerer for eventuelle feil. Dette tar en del tekniske egenskaper ved selve høyttalerenheten, og dels ved forsterkeren, ut av "regnestykket" og senker forvrengningen dramatisk.

    Litt mer spesifikt, når en høyttaler skal gjengi et signal ser man for seg at membranens posisjon er ekvivalent med signalet, membranens hastighet er ekvivalent med den deriverte av signalet, og membranens akselerasjon er ekvivalent med den dobbeltderiverte av signalet. Man kan benytte seg av ulike sensortyper for å få en av disse variantene av signal tilbake. Selve integreringen med signalet avhenger av typen signal, og om man gjør det digitalt eller analogt. Gjør man det digitalt kan man stort sett bare kjøre det rett i en ADC og regne på det i digitaldomenet til man får et signal som kan integreres direkte som feilkorreksjon med innsignalet. Gjør man det analogt vil kretsen naturligvis se ulik ut, avhengig av om man har et posisjons, hastighets eller akselerasjonssignal.
     

    bjarnetv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2008
    Innlegg
    3.791
    Antall liker
    5.338
    Sted
    oslo
    GR research selger vel fortsatt servo kontrollerte drivere og tilhørende plateamp.
    Speaker kits, loudspeaker design services, sub-woofers and amplifiers. - Drivers

    Var veldig fristet til å bruke elementer derfra i OB høyttalerene jeg bygget i 2013, men slo det fra meg grunnet tilgang på billige seas 26ROY elementer.
    mistenker at GR driverne hadde gjort en bedre jobb en ROY'ene når jeg bare brukte en minidsp til å styre delefilteret, pre Audiolense.
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Årsaken til at jeg startet denne tråden er at jeg tror på følgende ide:

    Mange opplever bassen fra store drivere som en helt annen enn bassen fra små drivere, langt mer grandios og realistisk på en måte. Jeg mener dette henger sammen med 5 faktorer:

    1: Frekvensresponsen. Dette er vel den enkleste parameteren, og de fleste later til å være enige om at denne i det minste har en del med saken å gjøre.
    2: Spredningen: Dette henger ikke så mye sammen med driverens størrelse i bassområdet, men heller mer med hvordan det hele er konfigurert, for eksempel om man har dipol eller lukket/bassrefleks.
    3: Om bassenheten får lov til å konsentrere seg om bass. Ikke fordi bassenheten egentlig spiller dårligere bass av å også spille mellomtone, men fordi mellomtonen ofte er en viktig faktor i det å komplettere de lave frekvensene og skape sammenheng, og det er alltid en fordel om en mellomtone slipper å spille bass, ikke minst fordi den kan konstrueres annerledes.
    4: Kapasitet: Det er vel ingen som en gang lurer på om kapasitet har en del å si, men dette leder i sin tur til det siste punktet...
    5: Forvrengning: Både harmonisk forvrengning og ulike ikkeharmoniske forvrengningsformer mener jeg spiller en større rolle enn mange kanskje er klar over, da spesielt visse typer intermodulasjonsforvrengning der ett signal påvirker gjengivelsen av et annet samtidig eller like etter.

    Kilden til nr 5 er først og fremst forankret i selve motorkonstruksjonen. Jeg skal ikke gå altfor nøye inn på detaljene rundt dette, men om vi ser på motortyper som XBL2 for eksempel, så er de interessante i det at de gir et fantastisk forhold mellom kraftfaktor og posisjon, men forholdet mellom strøm og flux i gapet derimot, kan bli ganske krise på en slik konstruksjon. Det var dette med den gratis lunchen, og det produseres svært lite i dag som er i nærheten ambisiøst nok, spesielt av små drivere, til å "ta opp kampen" og levere noe som tilhører 3-4 nummer større bassenheter (selv om de fortsatt naturligvis vil ligge bak på kapasitet)

    En servo reduserer, eller i det minste kan redusere, disse faktorene dramatisk. Derfor tror jeg det er på høy tid å børste støvet av denne ikke særlig utbredte konstruksjonsteknikken.
     

    EirikV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.10.2006
    Innlegg
    341
    Antall liker
    158
    Torget vurderinger
    1
    Jeg kjøpte en Rythmik Audio F-15 direkte servostyrt subwoofer av en hifikompis. Den er av lukket type. Jeg har enda ikke fått testet den siden anlegget mitt befinner seg i Østerrike. Og jeg har enda ikke reist ned med bil for å kunne ta den med.

    Jeg ble overbevist om teknologien bak subwooferen. Og spesielt deres direkte servostyring. Den virker slik at signalet fra membranbevegelsene blir korrigert uten tidsforsinkelse, som igjen skal gi mer nøyaktig gjengivelse. Mange brukererfaringer sier at de er veldig fornøyde med den raske og kontrollerte bassgjengivelsen. Men jeg har jo ikke fått høre det selv.

    Jeg prøvde en gang de store Infinity Beta høyttalerne hjemme hos meg for lenge siden. Jeg hadde problemer med å få til bassen i det rommet, men bassen i det systemet imponerte meg ikke. Jeg tror at ved de tidligere servokretsene oppstod det tidsforsinkelse som igjen førte til tregere bass. De vil sikkert fungere mye bedre med digitale delefilter som kan korrigere forsinkelsen.

    En interessant ting som Rythmik henviste til, var at de kunne bruke mye mindre kabinetter uten at det forandret dypbassgjengivelsen. Det var omtrent identisk frekvensgang mellom den kassen de bruker og en dobbelt så stor kasse. De sier at dette ikke ville ha latt seg gjøre uten Direct Servo teknologien. Jeg tror ikke de har kompensert med ekstra EQ.

    Det skal bli interessant å følge denne tråden og se hvilke løsninger som finnes blant entusiaster.

    Forøvrig er min F-15 til salgs siden jeg har fått tak i noen sjeldne Lyngdorf hjørnesubber/basser som jeg tror passer veldig godt til mitt beskjedne lytterom på 18 m2, siden jeg har Lyngdorf forsterker. Tror ikke jeg har behov for så stort anlegg som det var planlagt å bruke F-15 sammen med. Hvis noen i Stavangerområdet kunne tenke seg å prøve den servostyrte F-15 kan de bare ta kontakt. Nevner dette siden det er en tråd om servostyrte basser. Men redigerer gjerne innlegget hvis det ikke passer inn her.

    Eirik.
     

    RM

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.03.2005
    Innlegg
    526
    Antall liker
    1.440
    Torget vurderinger
    2
    Det var 3 x 9 Leif.

    R
     
    • Liker
    Reaksjoner: LMC

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.945
    Antall liker
    13.262
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    var det du som tok over de?
    husker ikke hvem jeg solgte de til...
     

    RM

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    26.03.2005
    Innlegg
    526
    Antall liker
    1.440
    Torget vurderinger
    2
    Nei det var ikke det. Jeg prøvde å reparere dem, men min kunnskap var enda mindr da en nå.
    De ble opprinnelig solgt til en kar i Sandnes, men jeg husker ikke om de kom direkte fra Olaf Ryes plass, eller om de kom via Teknisk Bureau i Stavanger. De hadde en kar med stor interesse for lyd&elektronikk en stund. Resultatet var at TB ble fylt til randen med Threshold, Entec og diverse annet fra samme sted i Oslo. Resultatet ble "skræmelig" lesning i regnskapene etterpå.

    R
     

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.945
    Antall liker
    13.262
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    jeg brukte de med noen italienske minimonitorer fra Lyric i Torggata...Aliente....
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.838
    Antall liker
    8.810
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Finnes det noe elektronikk som er hyllevarer her?

    Mvh
    OMF
     

    duc999

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.12.2007
    Innlegg
    2.226
    Antall liker
    4.613
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    3
    Har hatt Infinity Epsilon noen år, men har solgt de nå.
    Min erfaring er at de spiller fantastisk NPR de får nok forsterker. Bassen spiller dypt og fint, men i forhold til B&W 801 D gir de seg for tidlig
     

    LA8PV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    07.11.2012
    Innlegg
    272
    Antall liker
    287
    Interessant. Hvorfor bruker ikke alle, eller i hvertfall flere fabrikanter seg av dette?
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Finnes det noe elektronikk som er hyllevarer her?

    Mvh
    OMF
    Det eneste jeg vet om som er ferdig kalibrert er GR Research sine ting.

    En stor utfordring når det kommer til slikt utstyr er at det til en viss grad må kalibreres. Om sensoren gir altfor lite feedback-gain gjør den ingen ting, og gir den altfor mye hopper bassen ut av kassa.
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Interessant. Hvorfor bruker ikke alle, eller i hvertfall flere fabrikanter seg av dette?
    Jeg tror egentlig svaret på dette er svært sammensatt. For det første er det vanskelig å få dette til å fungere i en høyttaler som ikke er "født aktiv". Det er jo fortsatt slik at passive høyttalere dominerer markedet. Videre kan man stort sett kompensere for lite volum ved å gi driveren høyere masse og motorkraft, så man behøver ikke servo av den grunn. Da blir jo spørsmålet om man skal ta med en servoløsning, eller legge de kronene i flere watt og en driver som flytter mer luft. Det er ikke gitt at en høyttaler med mindre bestykning er en åpenbar kandidat til kraftigere bestykkede høyttalere bare fordi den har servo. Men kanskje aller viktigst, tror jeg, er det at det ikke er så mange produsenter med high end ambisjoner som har kompetanse til å gjøre dette, da spesielt mht elektronikk. Det er en del produsenter som leverer både elektronikk og dyre høyttalere, men det er kun et fåtall som konstruerer og bygger elektronikken selv også. Dermed blir det få produsenter som i realiteten kan gjøre disse tingene, og noen av dem tilbyr faktisk servo. Linn og Genesis (fra mannen bak de tidligere i tråden nevnte Infinity-modellene) er to av dem.
     

    LMC

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.08.2006
    Innlegg
    24.945
    Antall liker
    13.262
    Sted
    Drøbak
    Torget vurderinger
    45
    dessuten er det vel bedre uten servo, enn med en "halvhjertet" konstruksjon....:rolleyes:
     

    EirikV

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    03.10.2006
    Innlegg
    341
    Antall liker
    158
    Torget vurderinger
    1
    Finnes det noe elektronikk som er hyllevarer her?

    Mvh
    OMF

    Rythmik Audio tror jeg bare lager servostyrte subwoofere. Mener at de selger ferdige kit til selvbygg og. Vet ikke om de har importører i Norge, men frakten er i alle fall mye billigere fra USA som byggesett.
     

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.782
    Antall liker
    11.262
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Kan du kanskje forklare litt rundt konseptet? :)
    Kort fortalt, man har en sensor montert en eller annen plass ifm membranen eller spolen som følger bevegelsen til membranen. Sensoren gir et signal til en krets som sammenlikner bevegelsen med signalet inn, og korrigerer for eventuelle feil. Dette tar en del tekniske egenskaper ved selve høyttalerenheten, og dels ved forsterkeren, ut av "regnestykket" og senker forvrengningen dramatisk.

    Litt mer spesifikt, når en høyttaler skal gjengi et signal ser man for seg at membranens posisjon er ekvivalent med signalet, membranens hastighet er ekvivalent med den deriverte av signalet, og membranens akselerasjon er ekvivalent med den dobbeltderiverte av signalet. Man kan benytte seg av ulike sensortyper for å få en av disse variantene av signal tilbake. Selve integreringen med signalet avhenger av typen signal, og om man gjør det digitalt eller analogt. Gjør man det digitalt kan man stort sett bare kjøre det rett i en ADC og regne på det i digitaldomenet til man får et signal som kan integreres direkte som feilkorreksjon med innsignalet. Gjør man det analogt vil kretsen naturligvis se ulik ut, avhengig av om man har et posisjons, hastighets eller akselerasjonssignal.
    Interessant :)
    Men komplisert.
    Tolker det til å være en reguleringskrets der man benytter servo som tilbakemelding til elektronikk som igjen kompenserer?
    Men vil ikke da kravet til tilført effekt øke ganske dramatisk om en skal kompensere slik?
     

    AAaF

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    12.01.2007
    Innlegg
    1.034
    Antall liker
    147
    Har sjølv Rytmic sine, og er nøgd for all del, men meiner at det ikkje er optimalt med målespole(sjølv om dei meiner det). Dette fordi det ikkje fungerer så bra oppover i frekvens. Korleis spolar fungerer i magnetfelt veit du Snickers uendeleg mykje betre enn meg, men vil anta hystereser, metningar og andre ulinæriteter er problemet.

    Eit akselerometer har ikkje dei same begrensingane, og vil kunne fungere langt opp i frekvens, og reguleringa vil dermed kunne gjerast betre, dette vil jo ha innvirkning sjølv om elementet ikkje skal gjengi så høg frekvens. Då gjenstår det å finne akselerometer med rett måleområde mtp frekvens og maksimal akselerasjon, samt låg støy. Det som Armand brukte er relativt dyrt, så pris vil jo være eit spørsmål også.

    Trur det største problemet med dette er å få ein produsent som gidder å lage element med akselerometer integrert, og tilhørende kabling ut av støvhette/polstykke, der det burde sitte, både for balansering av krefter og for å oppnå direkte kopling med talespolebevegelsen. Har nemnt det til ein kompis, som igjen har nemt det til Seas, men det har no ikkje skjedd noko endå. Eg meiner det er eit marked for dette i DIY/custom markedet. Veit i alle fall at eg hadde kjøpt dersom dei hadde laga det til ein grei pris. Kunne gjerne vore større enn deira sjølvpålagte 10" grense, eg har 2x15" i trykkammer, og det er nok, men ikkje meir. Det som har stoppa meg frå å følge Armand og heller kjøpe Rytmic er kort og godt det mekaniske, og trua på at eg skal få til å lage noko som ikkje går i stykker på sikt.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.838
    Antall liker
    8.810
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Hvor stort er forbedringspotensialet om man operer godt innenfor maks kapaistet på et element som Seas LROY...?

    Mvh
    OMF
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.889
    Antall liker
    11.280
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Philips lanserte sitt MFB patent rundt midten av 70-tallet, hvor en piezo sensor stor for feedback signalet, og dermed vel kan karakteriseres som en servoassistert bass. Svenske Ace bass kom også i denne perioden, hvor feedback hentes over en motstand i serie med elementet. Hvor mange av dagens modeller er servoasssistert i ordet rette betydning?
     
    Sist redigert:

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.782
    Antall liker
    11.262
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Det blir vel umulig å svare på uten at en velger en driver med servo, den må settes opp med riktig elektronikk, for så under samme arbeidsbetingelser kunne kjøre en sammenligning med ROYene.

    Jeg forstår ikke at servo uten videre skal bare fikse ting uten bakdeler.
    Det er alltid noe.
     

    michell

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.09.2005
    Innlegg
    2.282
    Antall liker
    515
    Jeg forstår ikke at servo uten videre skal bare fikse ting uten bakdeler.
    Det er alltid noe.
    Jeg har hatt en Rythmic Audio i 15 år og trives svært bra med den. En servosub sørger for at sub-ens membran følger bevegelsene gitt av forsterkerens signaler så presist som overhode mulig. Mates sub'en med en ren sinus beveger membranet seg i en ren sinusbevegelse. Egentlig pussig at ikke flere sub-produsenter benytter seg av dette prinsippet som jo er enkelt å implementere ved lave frekvenser / lavfrekvente bevegelser.
    Servo er litt misvisende. Det er et reguleringssystem hvor en PID-regulatorer er kjernen. Slike finner vi over alt. Bare ikke i servostyringen på en bil ;)
    CNC-maskiner og ikke minst penplottere er helt tilsvarende en servosub.
    https://www.elprocus.com/the-working-of-a-pid-controller/
     
    Sist redigert:

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.782
    Antall liker
    11.262
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Jeg forstår ikke at servo uten videre skal bare fikse ting uten bakdeler.
    Det er alltid noe.
    Jeg har hatt en Rythmic Audio i 15 år og trives svært bra med den. En servosub sørger for at sub-ens membran følger bevegelsene gitt av forsterkerens signaler så presist som overhode mulig. Mates sub'en med en ren sinus beveger membranet seg i en ren sinusbevegelse. Egentlig pussig at ikke flere sub-produsenter benytter seg av dette prinsippet som jo er enkelt å implementere ved lave frekvenser / lavfrekvente bevegelser.
    Servo er litt misvisende. Det er et reguleringssystem hvor en PID-regulatorer er kjernen. Slike finner vi over alt. Bare ikke i servostyringen på en bil ;)
    https://www.elprocus.com/the-working-of-a-pid-controller/
    Takk for god forklaring! :)
    Satt og tenkte på om det kunne være en PID sak etter Snickers sitt tidligere innlegg.

    Men det må da suge en del effekt dette for å holde kontroll?
     

    michell

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.09.2005
    Innlegg
    2.282
    Antall liker
    515
    Men det må da suge en del effekt dette for å holde kontroll?
    Godt tenkt! Ja. Absolutt! Jeg har en 300W sub til min 2x8W Elekit 300B. Nå driver den ekstremt lettdrevne Lowtherhorn. Men spiller jeg bare litt høyt blir sub'en god og lunken.

    Men på den annen side: 300B'en er god og lunken bare den er påslått;)
     

    oks81

    Æresmedlem
    Ble medlem
    29.10.2012
    Innlegg
    12.782
    Antall liker
    11.262
    Sted
    Hjemme
    Torget vurderinger
    3
    Vil tro forsterker må jobbe litt ja, samtidig får en høye strømmer gjennom spole i driver.
    Effekt tålighet går ned, skal man spille høyt med lav vreng så må en her også dimensjonere opp med flere drivere.

    Dimensjonerer en opp med flere vanlige drivere, så går vreng ned.

    Samme sak.

    Men vil tro gjerne din sub kan låte bra ved lavere volum ja.

    Lowther og 300B tipper jeg låter nydelig :)
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Interessant :)
    Men komplisert.
    Tolker det til å være en reguleringskrets der man benytter servo som tilbakemelding til elektronikk som igjen kompenserer?
    Men vil ikke da kravet til tilført effekt øke ganske dramatisk om en skal kompensere slik?
    Dette er jo det man kaller en closed loop. Signalet går fra forsterkeren, inn i driveren, tilbake via feedback, inn i forsterkeren, videre inn i bassen igjen osv. Det er systemet som helhet som kalles servo, ikke selve sensoren.

    Inne i selve loopen ligger både forsterkeren og driveren. Det betyr at servoen også vil kompensere for eventuelle feil forsterkeren gjør om feilene er store nok og sensoren er nøyaktig nok.
     

    michell

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.09.2005
    Innlegg
    2.282
    Antall liker
    515
    Vil tro forsterker må jobbe litt ja, samtidig får en høye strømmer gjennom spole i driver.
    Effekt tålighet går ned, skal man spille høyt med lav vreng så må en her også dimensjonere opp med flere drivere.

    Dimensjonerer en opp med flere vanlige drivere, så går vreng ned.

    Samme sak.

    Men vil tro gjerne din sub kan låte bra ved lavere volum ja.

    Lowther og 300B tipper jeg låter nydelig :)
    Vel. Den spiller bra også ved riktig høye volum. Full kontroll. Har aldri følt behov for nok en 12-tommer.

    Det skal heftige greier til før den bunner eller vrenger.

    Men også en PID kan kan vippes av pinnen. Spesielt når den er installert i et følgesystem.
    Mye lettere å være PID i en cruisekontroll enn i en sub og en pen-plotter ;)

    Og 300B og Lowther er som skapt for hverandre. Selv om Lowther den gangen de også bygde forsterkere sverget til EL34.
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.287
    Antall liker
    16.318
    Sted
    Østfold
    Har sjølv Rytmic sine, og er nøgd for all del, men meiner at det ikkje er optimalt med målespole(sjølv om dei meiner det). Dette fordi det ikkje fungerer så bra oppover i frekvens. Korleis spolar fungerer i magnetfelt veit du Snickers uendeleg mykje betre enn meg, men vil anta hystereser, metningar og andre ulinæriteter er problemet.

    Eit akselerometer har ikkje dei same begrensingane, og vil kunne fungere langt opp i frekvens, og reguleringa vil dermed kunne gjerast betre, dette vil jo ha innvirkning sjølv om elementet ikkje skal gjengi så høg frekvens. Då gjenstår det å finne akselerometer med rett måleområde mtp frekvens og maksimal akselerasjon, samt låg støy. Det som Armand brukte er relativt dyrt, så pris vil jo være eit spørsmål også.

    Trur det største problemet med dette er å få ein produsent som gidder å lage element med akselerometer integrert, og tilhørende kabling ut av støvhette/polstykke, der det burde sitte, både for balansering av krefter og for å oppnå direkte kopling med talespolebevegelsen. Har nemnt det til ein kompis, som igjen har nemt det til Seas, men det har no ikkje skjedd noko endå. Eg meiner det er eit marked for dette i DIY/custom markedet. Veit i alle fall at eg hadde kjøpt dersom dei hadde laga det til ein grei pris. Kunne gjerne vore større enn deira sjølvpålagte 10" grense, eg har 2x15" i trykkammer, og det er nok, men ikkje meir. Det som har stoppa meg frå å følge Armand og heller kjøpe Rytmic er kort og godt det mekaniske, og trua på at eg skal få til å lage noko som ikkje går i stykker på sikt.
    En slik ekstra spole vil jo registrere selve bevegelsen til driveren, men samtidig vil den fange opp både fluxmodulasjon og selve magnetfeltet som den aktive spolen setter opp. Jeg klarer ikke helt se for meg hvordan de filtrerer ut akkurat det de vil ha, men jeg vil tro dette er en relativt "grovkornet" løsning sammenliknet med en del annet.

    Dette med frekvensrespons er en av utfordringene med mange av sensortypene. Jeg tror ikke en spole i seg selv burde ha noen store utfordringer med frekvensområdet, men det ligger nok en del betydelige utfordringer i nevnte forstyrrelser. Piezo er mye brukt, men den er ikke veldig god på DC. Man kan benytte en separat spole med et separat polstykke som ikke er koblet sammen med selve magnetkretsen. Videre kan man bruke en hall effect sensor, de er enestående på DC og lett å kalibrere automatisk hver gang man slår på spetakkelet (om man har en digital signalkrets).

    Selv har jeg tro på å montere både en piezo og en hall effect sensor. Så konverterer man signalene så de konnekse med inngangssignalet, og kjører et lavpassfilter på hall effect sensoren, og et høypassfilter på piezoen.

    Noe av grunnen til at dette opplegget til Rytmik/GR fungerer er vel simpelthen fordi den først og fremst tar seg av de litt mer ekstreme tingene. Dette blir bare antakelser fra min side, men det virker litt overraskende om man skulle kunne få til veldig presis kontroll i et system der man ikke kalibrerer veldig nøyaktig.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.838
    Antall liker
    8.810
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Men det må da suge en del effekt dette for å holde kontroll?
    Nei, dette påvirker i grunn bare "innsignalet", elementet jobber på akkurat samme måte. Så i den grad du bruker mer effekt, så skyldes det at du faktisk ikke får den membranbevegelsen som signalet i musikken tilsier.

    Mvh
    OMF
     

    michell

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.09.2005
    Innlegg
    2.282
    Antall liker
    515
    Interessant :)
    Men komplisert.
    Tolker det til å være en reguleringskrets der man benytter servo som tilbakemelding til elektronikk som igjen kompenserer?
    Men vil ikke da kravet til tilført effekt øke ganske dramatisk om en skal kompensere slik?
    Dette er jo det man kaller en closed loop. Signalet går fra forsterkeren, inn i driveren, tilbake via feedback, inn i forsterkeren, videre inn i bassen igjen osv. Det er systemet som helhet som kalles servo, ikke selve sensoren.

    Inne i selve loopen ligger både forsterkeren og driveren. Det betyr at servoen også vil kompensere for eventuelle feil forsterkeren gjør om feilene er store nok og sensoren er nøyaktig nok.

    Ja. Closed loop. Men den vil neppe korrigere for feil forsterkeren gjør. Reguleringskretsen sørger for at membranet beveger seg så godt som synkront med spenningen inn på høyttalerspolen. Og den spenningskurven kan jo være bittelitt avvikende fra input.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn