Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 48
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Zerostat's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  Skjetten
  Innlegg
  3,354
  Tagget i
  0 Innlegg

  Kan det være så umulig vanskelig å lage en stativ-ht som spiller som de beste??

  Kan det være så umulig vanskelig å lage en stativ-ht som spiller som de beste?

  I utgangspunktet går mine tanker i retting av målene 45x40x25 (30L) bassrefleks å bruke en Scanspeak Esostar2 og en 7" magnesium Seas woofer.

  Noen med synspunkter? ...eller erfaringer?
  >>> Zerostatic Cables >>>

 2. #2
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Narvik
  Innlegg
  5,891
  Tagget i
  2 Innlegg
  Tenk aktiv drift, dsp (f.eks. Audiolense) og kanskje se på en stor AMT-diskant, f.eks. Beyma TPL150. Tenk 8» bass og deling rundt 1700-1800Hz.

  Johan-Kr
  Solid State: A component that has been specifically designed to make a guitar amplifier sound bad. Compared to tubes, these devices can have a very long lifespan, which guarantees that your amplifier will retain its thin, lifeless, and buzzy sound forever.

 3. #3
  Æresmedlem Dazed's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  19,730
  Tagget i
  4 Innlegg
  Sitat Sitat fra Fenalaar Se Innlegg
  Tenk aktiv drift, dsp (f.eks. Audiolense) og kanskje se på en stor AMT-diskant, f.eks. Beyma TPL150. Tenk 8» bass og deling rundt 1700-1800Hz.

  Johan-Kr
  https://www.minidsp.com/products/pla...ers/pwr-ice250

 4. #4
  Hifi Freak 2xJ's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2017
  Sted
  VestBredden
  Innlegg
  1,639
  Tagget i
  2 Innlegg
  Start på start - så blir det litt enklere.....

  I hva type rom skal denne 2 veis høyttaleren spille i ? M2 og M3.... samt materialer?

  Hva elektronikk er tiltenkt og bruke sammen med dette?

  Økonomi ? Nei.. trenger ikke ligningsattesten din, men hvor går smertegrensa??

  Lytteavstand ?

  Er det noen områder hvor du har større kompetanse på enn andre ? Er outsourcing en greie osv.... ?? (kabinett)

  Jo flere opplysninger som kommer ifra start jo bedre er det og finne noe som passer DEG, og ikke den gemene hop her inne....
  VestBredden Custom Audio & Acoustics
  My path, my sound, my fucking whatever !!!!

 5. #5

 6. #6
  Hifi Freak Zerostat's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  Skjetten
  Innlegg
  3,354
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg har i grunn ikke tenkt så mye, men når jeg ser hva som er brukt av elementer og kasse og tester mange av disse kreasjonene har fått, kan en begynne å lure på hva som er hemmeligheten.

  Er dette som litt som DIY kabler?

  Jeg har nå hørt mange av disse og er mektig imponert, men noe har bestandig "manglet" totalt sett.

  Ca rom ligger vel på 4m x 6m eller noe sånt. Enklest mulig passiv ventilert konstruksjon 2 veis med delefilter og 2 gode elementer. Dome og woofer.

  En kan spørre. Hva er det som gjør en slik HT så bedre en andre?

  Navn:   pulsar.jpg
Visninger: 750
Størrelse: 77.3 Kb

  "Dette blir vel også som med objektiver ifm foto. Vil ha så stor lysstyrke som ikke mulig og samtidig minst mulig mål." En kommer aldri dit en vil.
  Siste redigert av Zerostat; 12.01.2018 kl. 16:15.
  >>> Zerostatic Cables >>>

 7. #7
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg
  Nei, bra høyttalere er noe helt annet enn DIY kabler. Kabler er stort sett bare å rulle ut og terminere metervare. Det er ikke vanskelig å lage en høyttaler heller, men å lage en bra høyttaler er et produkt av mange forskjellige og motstridende hensyn. Det er mye mer enn bare å sette et par bra elementer i en glorifisert fuglekasse. Et grunnleggende eksempel er den jernharde naturloven som sier at du kan få hvilke to du vil av høy effektivitet, dyp bass og kompakt kasse, men du kan ikke få alle tre i samme høyttaler. Du må velge. Så er det en del greier med kontroll av kassevibrasjoner, diffraksjon og spredningsmønster. Det henger i sin tur sammen med rommet den skal brukes i, hvordan den er tenkt plassert i rommet, og hvor mye akustiske remedier som er sosialt akseptabelt i det rommet. Et passivt delefilter er et helt fagfelt i seg selv. Det må passe sammen med elementer, kasse, tiltenkt spredningsmønster, tiltenkt plassering, kravene til forsterkeriet, subjektivt klangideal, osv. Det blir gjerne en iterativ prosess med måling og justering, ettersom kokebokoppskrifter og simuleringer ikke vil føre helt frem. Dessuten skal kreasjonen gjerne se sånn noenlunde presentabel ut. Når du har fått hodet rundt alt det der er det bare å ta frem overfres og stikksag.

  Konstruktøren av de Pulsar-høyttalerne har tydeligvis tenkt på mye av dette. Man ser med en gang at noen har brukt litt tid på diffraksjonskontroll (fasettene langs alle kanter), og det ser ut til at kabinettet er solide saker. Oppgitt kampvekt er 16 kg pr stk. Den har et avansert delefilter ("infinite slope", ~120 dB/oktav i et passivt delefilter - patentert), og testene viser at den har flat frekvensgang, minimale kabinettresonanser, og er en lett match for en effektforsterker. Ikke mye feil der.
  https://www.stereophile.com/content/...r-measurements
  http://www.josephaudio.com/pulspecs
  https://www.google.com/patents/US7085389

  Her vil jeg anbefale å bruke litt tid på å lese seg opp før man setter i gang. Det finnes mange bra bøker og nettsider om høyttalerkonstruksjon og -bygging. Det er verdt investeringen å lese noen av dem. Personlig ville jeg ikke forsøkt å konkurrere med konstruksjoner som Pulsar ved å bruke passive delefiltre. DSP for digitale delefiltre og høyttalerkorreksjon er det som skal til for å jevne ut den manesjen såpass at en DIY'er uten enormt med tid og ressurser skal kunne lage noe like bra (eller bedre!).
  Siste redigert av Asbjørn; 12.01.2018 kl. 16:36.

 8. #8
  Hifi Freak Zerostat's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  Skjetten
  Innlegg
  3,354
  Tagget i
  0 Innlegg
  Gir ikke kassemålene jeg nevner en gitt effektivitet og bass. Forutsetter da at en holder seg innenfor rimelighetens grenser. Hvis en velger de beste elementene fra SEAS til ovennevnte enkle konstruksjon, blir dette bare småpenger i forhold ferdige konstruksjoner med samme bestykning. Etter det du skriver om delefilter, skjønner jeg at et aktivt delefilter er enklere å få til, eller er det ikke?

  Skal ta for meg litt litteratur før prosjektet eventuelt må legges ned. Jeg er evig optimist!
  Siste redigert av Zerostat; 12.01.2018 kl. 16:43.
  >>> Zerostatic Cables >>>

 9. #9
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg
  Jo, hvis kassevolumet er bestemt vil det gi en viss begrensning på effektivitet og bass, men hvilket basselement du velger og hvordan du stemmer av bassrefleksen vil fortsatt påvirke det i nokså stor grad. Du kan f eks sette opp bassrefleks for maksimalt flat bass (og en nokså bratt avrulling fra en relativt høy -3 dB-frekvens), eller skape en mer gradvis avrulling med et visst nivåfall nederst og håpe at det går opp i opp med støtte fra bakvegg gitt en viss plassering i rommet. Hvor hardt du presser den avveiningen mot de fysiske begrensningene vil også påvirke gruppeforsinkelsen, og i ytterste konsekvens bli hørbart som "treg bass" som ikke henger helt sammen med resten av lydbildet. Forskjellen er noen cm mer eller mindre i et plastrør. Det er dette som gjør det så interessant å bygge høyttalere.

  Et aktivt delefilter er enklere å få til, fordi du kan justere med et par museklikk i stedet for med en loddebolt og en skuff full av motstander, spoler og kondensatorer av ulike verdier. Spesielt hvis du har tenkt å bruke Seas Excel-elementer, for de behøver så bratte delefilterflanker at det er vanskelig å få det til i et passivt filter. De bryter opp hardt ved 5-7 kHz med kraftig økende forvrengning allerede fra langt under det, så hvis du skal få disse til å spille rent vil et typisk Linkwitz-Riley med 24 dB/oktav ved f eks 2,4 kHz være litt i underkant. Du kan lett lage noe som blir "nådeløst avslørende" og ikke tåler noen unoter fra resten av kjeden før det bikker over og låter hardt. Legger du delefrekvensen lavere for å dempe mer av oppbrytningen risikerer du å brenne av diskantene i stedet. (Ikke spør hvordan jeg vet det...) Joseph Audios "infinite slope" kommer rundt det, men det gjorde også de 100 dB/oktav digitale delefiltrene med lineær fase jeg til slutt brukte på mine dynaBel Euforia.

  Det er ikke opplagt at de mest krevende elementene med magnesiummembraner er "best" for et første høyttalerprosjekt. Hvis du ikke har lyst til å grave deg ned i det, kan det også være en tanke å gå for et kit. Da har noen forhåpentligvis tenkt gjennom dette allerede. Men vær OBS på at kostnadsstrukturen for en kvalitetshøyttaler domineres av utviklingstid og kassesnekring. Elementene er bare en liten del av regnestykket.

  Optimisme er bra. Det er også min innfallsvinkel til diverse DIY-prosjekter: Dette har jeg aldri gjort før, så jeg kan ikke tenke meg at det skulle være noe problem.
  Siste redigert av Asbjørn; 12.01.2018 kl. 17:29.

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Narvik
  Innlegg
  5,891
  Tagget i
  2 Innlegg
  En tommelfingerregel er 10-gangeren på komponentkostnader, gitt at det ikke er noe hokuspokus med kabinettet.

  Når det gjelder delefilter, så skal det ikke være så veldig avansert før det lønner seg med aktiv drift og dsp. Hver iterasjon på justering av passivt delefilter drar penger.

  Johan-Kr
  Solid State: A component that has been specifically designed to make a guitar amplifier sound bad. Compared to tubes, these devices can have a very long lifespan, which guarantees that your amplifier will retain its thin, lifeless, and buzzy sound forever.

 11. #11
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  6,459
  Tagget i
  2 Innlegg
  Torget
  1
  Alternativt gå for en utprøvd konstruksjon fra Troels Gravesen eller Tony Gee..... det jeg av og til har lurt på er - hvorfor kompakt på stativ, som opptar like mye plass som en gulvstående med samme footprint...?
  Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler

 12. #12
  Hifi Freak sundkoien's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Sted
  Kirkenær
  Innlegg
  1,677
  Tagget i
  1 Innlegg
  Med de bruktprisene og bruktmarkedene vi har i Norge i dag, ser jeg at mye av det økonomiske argumentet rundt diy er borte..
  M
  Medlem av Bergesiden Audio Society (BAS)
  1) Cary CD 303/300 - LFD Grainless XLR/RCA - Rogue Audio Tempest 2 - Soundstring Biwire - ProAc D38
  2) Exposure CD2010S - WW Eclipse 5 - RegaRP3 - Rogue Audio Chronus - Soundstring - ProAc Studio 118
  Grado SR225i - Sennheiser Momentum - Solid Steel - Apollo - Mission Isoplat - Taoc SuperInsulators

 13. #13
  Hifi Freak 2xJ's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2017
  Sted
  VestBredden
  Innlegg
  1,639
  Tagget i
  2 Innlegg
  Er det mange DIYere her i Norge, som har det som første pri? Det og spare penger......
  VestBredden Custom Audio & Acoustics
  My path, my sound, my fucking whatever !!!!

 14. #14
  Hifi Freak sundkoien's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Sted
  Kirkenær
  Innlegg
  1,677
  Tagget i
  1 Innlegg
  Nei, sikkert ikke..
  Men, etterhvert som du blir en mer erfaren høyttalerbygger så forstår du at hemmeligheten ligger i delefilterjustering og voicing.. Det er ikke enkelt å konkurrere med de store firmaene sine ressurser og målemuligheter..
  Jeg har bygget ca 20 par høyttalere, og har etterhvert skjønt at det er vanskelig å få til noe bedre for pengene enn det du kan kjøpe brukt..

  M
  Medlem av Bergesiden Audio Society (BAS)
  1) Cary CD 303/300 - LFD Grainless XLR/RCA - Rogue Audio Tempest 2 - Soundstring Biwire - ProAc D38
  2) Exposure CD2010S - WW Eclipse 5 - RegaRP3 - Rogue Audio Chronus - Soundstring - ProAc Studio 118
  Grado SR225i - Sennheiser Momentum - Solid Steel - Apollo - Mission Isoplat - Taoc SuperInsulators

 15. #15
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  6,459
  Tagget i
  2 Innlegg
  Torget
  1
  Men så er det vel noen for hvem veien er like viktig som resultatet...
  Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler

 16. #16
  Hifi Freak sundkoien's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Sted
  Kirkenær
  Innlegg
  1,677
  Tagget i
  1 Innlegg
  Det ligger nok mye nettopp der..
  Byggeglede og selvtilfredshet

  M
  Medlem av Bergesiden Audio Society (BAS)
  1) Cary CD 303/300 - LFD Grainless XLR/RCA - Rogue Audio Tempest 2 - Soundstring Biwire - ProAc D38
  2) Exposure CD2010S - WW Eclipse 5 - RegaRP3 - Rogue Audio Chronus - Soundstring - ProAc Studio 118
  Grado SR225i - Sennheiser Momentum - Solid Steel - Apollo - Mission Isoplat - Taoc SuperInsulators

 17. #17
  Hifi Freak 2xJ's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2017
  Sted
  VestBredden
  Innlegg
  1,639
  Tagget i
  2 Innlegg
  Derfor dem fleste anbefaler DSP løsninger når det kommer til filter, ikke det at det er verdens beste universalløsning.
  Men det gjør det definitivt lettere for DIYern og få til meget akseptable løsninger allikevel.
  I den sjangeren jeg holder på, er det fordi det jeg vil ha, ikke er og få kjøpt.
  VestBredden Custom Audio & Acoustics
  My path, my sound, my fucking whatever !!!!

 18. #18
  Hifi Freak SRM's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2009
  Innlegg
  2,360
  Tagget i
  0 Innlegg
  Man bør kanskje ta en titt på Dutch & Dutch 8C for inspirasjon. Ikke hørt de selv, men ville blitt overrasket om disse ikke fikk plass på en liste over de aller beste stativmodeller. Ser veldig spennende ut.

 19. #19
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,125
  Tagget i
  23 Innlegg
  Sitat Sitat fra sundkoien Se Innlegg
  Men, etterhvert som du blir en mer erfaren høyttalerbygger så forstår du at hemmeligheten ligger i delefilterjustering og voicing.. Det er ikke enkelt å konkurrere med de store firmaene sine ressurser og målemuligheter..
  Jeg har bygget ca 20 par høyttalere, og har etterhvert skjønt at det er vanskelig å få til noe bedre for pengene enn det du kan kjøpe brukt..
  Det er egentlig et sunnhetstegn for denne delen av bransjen. Som regel er det vanskelig å lage noe som er like bra som det du kan kjøpe i butikk til samme pris. En bil eller mobiltelefon, f eks, eller noe så enkelt som en strikkegenser. Råmaterialene og verktøyene vil koste mer i anskaffelse enn butikkprisen. For hifi er det ikke helt slik, men det varierer en god del med hvilken type dings det er snakk om. For kabling er det vanskelig å matche prisene hos Blue Jeans Cable som DIY'er, mens alt annet er fritt vilt. Høyttalere og elektronikk er mer krevende. Når noen av oss likevel nærmest insisterer på DIY er det delvis fordi vi har synspunkter på hvordan ting kan gjøres enda bedre enn det som vil være økonomisk forsvarlig for et kommersielt firma, men ikke nødvendigvis billigere, og delvis fordi man lærer utrolig mye på å bygge noen dingser selv. Da blir man også en mer innsiktsfull og krevende kunde for bransjen, noe som den (dessverre) ser ut til å trenge mer av.

 20. #20
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  6,459
  Tagget i
  2 Innlegg
  Torget
  1
  Etter noen tilfeldige turer innom HiFiklubben og Soundgarden ila de siste år, er det mitt bestemte inntrykk at bransjen overhodet ikke ønsker kunder med innsikt.... Flere av disse besøkene må nærmest karakteriserer som svært traumatiske....
  Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed