Kan det være så umulig vanskelig å lage en stativ-ht som spiller som de beste??

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Zerostat

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2003
    Innlegg
    4.555
    Antall liker
    1.455
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    72
    Kan det være så umulig vanskelig å lage en stativ-ht som spiller som de beste?

    I utgangspunktet går mine tanker i retting av målene 45x40x25 (30L) bassrefleks å bruke en Scanspeak Esostar2 og en 7" magnesium Seas woofer.

    Noen med synspunkter? ...eller erfaringer?
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Tenk aktiv drift, dsp (f.eks. Audiolense) og kanskje se på en stor AMT-diskant, f.eks. Beyma TPL150. Tenk 8» bass og deling rundt 1700-1800Hz.

    Johan-Kr
     
    2

    2xJ

    Gjest
    Start på start - så blir det litt enklere..... :cool:

    I hva type rom skal denne 2 veis høyttaleren spille i ? M2 og M3.... samt materialer?

    Hva elektronikk er tiltenkt og bruke sammen med dette?

    Økonomi ? Nei.. trenger ikke ligningsattesten din, men hvor går smertegrensa?? :cool:

    Lytteavstand ?

    Er det noen områder hvor du har større kompetanse på enn andre ? Er outsourcing en greie osv.... ?? (kabinett)

    Jo flere opplysninger som kommer ifra start jo bedre er det og finne noe som passer DEG, og ikke den gemene hop her inne....
     

    Zerostat

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2003
    Innlegg
    4.555
    Antall liker
    1.455
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    72
    Jeg har i grunn ikke tenkt så mye, men når jeg ser hva som er brukt av elementer og kasse og tester mange av disse kreasjonene har fått, kan en begynne å lure på hva som er hemmeligheten.

    Er dette som litt som DIY kabler?

    Jeg har nå hørt mange av disse og er mektig imponert, men noe har bestandig "manglet" totalt sett.

    Ca rom ligger vel på 4m x 6m eller noe sånt. Enklest mulig passiv ventilert konstruksjon 2 veis med delefilter og 2 gode elementer. Dome og woofer.

    En kan spørre. Hva er det som gjør en slik HT så bedre en andre?

    pulsar.jpg


    "Dette blir vel også som med objektiver ifm foto. Vil ha så stor lysstyrke som ikke mulig og samtidig minst mulig mål." En kommer aldri dit en vil.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.276
    Antall liker
    34.811
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Nei, bra høyttalere er noe helt annet enn DIY kabler. Kabler er stort sett bare å rulle ut og terminere metervare. Det er ikke vanskelig å lage en høyttaler heller, men å lage en bra høyttaler er et produkt av mange forskjellige og motstridende hensyn. Det er mye mer enn bare å sette et par bra elementer i en glorifisert fuglekasse. Et grunnleggende eksempel er den jernharde naturloven som sier at du kan få hvilke to du vil av høy effektivitet, dyp bass og kompakt kasse, men du kan ikke få alle tre i samme høyttaler. Du må velge. Så er det en del greier med kontroll av kassevibrasjoner, diffraksjon og spredningsmønster. Det henger i sin tur sammen med rommet den skal brukes i, hvordan den er tenkt plassert i rommet, og hvor mye akustiske remedier som er sosialt akseptabelt i det rommet. Et passivt delefilter er et helt fagfelt i seg selv. Det må passe sammen med elementer, kasse, tiltenkt spredningsmønster, tiltenkt plassering, kravene til forsterkeriet, subjektivt klangideal, osv. Det blir gjerne en iterativ prosess med måling og justering, ettersom kokebokoppskrifter og simuleringer ikke vil føre helt frem. Dessuten skal kreasjonen gjerne se sånn noenlunde presentabel ut. Når du har fått hodet rundt alt det der er det bare å ta frem overfres og stikksag. :)

    Konstruktøren av de Pulsar-høyttalerne har tydeligvis tenkt på mye av dette. Man ser med en gang at noen har brukt litt tid på diffraksjonskontroll (fasettene langs alle kanter), og det ser ut til at kabinettet er solide saker. Oppgitt kampvekt er 16 kg pr stk. Den har et avansert delefilter ("infinite slope", ~120 dB/oktav i et passivt delefilter - patentert), og testene viser at den har flat frekvensgang, minimale kabinettresonanser, og er en lett match for en effektforsterker. Ikke mye feil der.
    https://www.stereophile.com/content/joseph-audio-pulsar-loudspeaker-measurements
    http://www.josephaudio.com/pulspecs
    https://www.google.com/patents/US7085389

    Her vil jeg anbefale å bruke litt tid på å lese seg opp før man setter i gang. Det finnes mange bra bøker og nettsider om høyttalerkonstruksjon og -bygging. Det er verdt investeringen å lese noen av dem. Personlig ville jeg ikke forsøkt å konkurrere med konstruksjoner som Pulsar ved å bruke passive delefiltre. DSP for digitale delefiltre og høyttalerkorreksjon er det som skal til for å jevne ut den manesjen såpass at en DIY'er uten enormt med tid og ressurser skal kunne lage noe like bra (eller bedre!).
     
    Sist redigert:

    Zerostat

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.06.2003
    Innlegg
    4.555
    Antall liker
    1.455
    Sted
    Lillestrøm
    Torget vurderinger
    72
    Gir ikke kassemålene jeg nevner en gitt effektivitet og bass. Forutsetter da at en holder seg innenfor rimelighetens grenser. Hvis en velger de beste elementene fra SEAS til ovennevnte enkle konstruksjon, blir dette bare småpenger i forhold ferdige konstruksjoner med samme bestykning. Etter det du skriver om delefilter, skjønner jeg at et aktivt delefilter er enklere å få til, eller er det ikke?

    Skal ta for meg litt litteratur før prosjektet eventuelt må legges ned. Jeg er evig optimist! ;)
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.276
    Antall liker
    34.811
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jo, hvis kassevolumet er bestemt vil det gi en viss begrensning på effektivitet og bass, men hvilket basselement du velger og hvordan du stemmer av bassrefleksen vil fortsatt påvirke det i nokså stor grad. Du kan f eks sette opp bassrefleks for maksimalt flat bass (og en nokså bratt avrulling fra en relativt høy -3 dB-frekvens), eller skape en mer gradvis avrulling med et visst nivåfall nederst og håpe at det går opp i opp med støtte fra bakvegg gitt en viss plassering i rommet. Hvor hardt du presser den avveiningen mot de fysiske begrensningene vil også påvirke gruppeforsinkelsen, og i ytterste konsekvens bli hørbart som "treg bass" som ikke henger helt sammen med resten av lydbildet. Forskjellen er noen cm mer eller mindre i et plastrør. Det er dette som gjør det så interessant å bygge høyttalere. :)

    Et aktivt delefilter er enklere å få til, fordi du kan justere med et par museklikk i stedet for med en loddebolt og en skuff full av motstander, spoler og kondensatorer av ulike verdier. Spesielt hvis du har tenkt å bruke Seas Excel-elementer, for de behøver så bratte delefilterflanker at det er vanskelig å få det til i et passivt filter. De bryter opp hardt ved 5-7 kHz med kraftig økende forvrengning allerede fra langt under det, så hvis du skal få disse til å spille rent vil et typisk Linkwitz-Riley med 24 dB/oktav ved f eks 2,4 kHz være litt i underkant. Du kan lett lage noe som blir "nådeløst avslørende" og ikke tåler noen unoter fra resten av kjeden før det bikker over og låter hardt. Legger du delefrekvensen lavere for å dempe mer av oppbrytningen risikerer du å brenne av diskantene i stedet. (Ikke spør hvordan jeg vet det...) Joseph Audios "infinite slope" kommer rundt det, men det gjorde også de 100 dB/oktav digitale delefiltrene med lineær fase jeg til slutt brukte på mine dynaBel Euforia.

    Det er ikke opplagt at de mest krevende elementene med magnesiummembraner er "best" for et første høyttalerprosjekt. Hvis du ikke har lyst til å grave deg ned i det, kan det også være en tanke å gå for et kit. Da har noen forhåpentligvis tenkt gjennom dette allerede. Men vær OBS på at kostnadsstrukturen for en kvalitetshøyttaler domineres av utviklingstid og kassesnekring. Elementene er bare en liten del av regnestykket.

    Optimisme er bra. Det er også min innfallsvinkel til diverse DIY-prosjekter: Dette har jeg aldri gjort før, så jeg kan ikke tenke meg at det skulle være noe problem.
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    En tommelfingerregel er 10-gangeren på komponentkostnader, gitt at det ikke er noe hokuspokus med kabinettet.

    Når det gjelder delefilter, så skal det ikke være så veldig avansert før det lønner seg med aktiv drift og dsp. Hver iterasjon på justering av passivt delefilter drar penger.

    Johan-Kr
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.792
    Antall liker
    11.188
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Alternativt gå for en utprøvd konstruksjon fra Troels Gravesen eller Tony Gee..... det jeg av og til har lurt på er - hvorfor kompakt på stativ, som opptar like mye plass som en gulvstående med samme footprint...?
     

    sundkoien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.01.2007
    Innlegg
    2.597
    Antall liker
    4.120
    Sted
    Kirkenær
    Torget vurderinger
    2
    Med de bruktprisene og bruktmarkedene vi har i Norge i dag, ser jeg at mye av det økonomiske argumentet rundt diy er borte..
    M
     
    2

    2xJ

    Gjest
    Er det mange DIYere her i Norge, som har det som første pri? Det og spare penger......
     

    sundkoien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.01.2007
    Innlegg
    2.597
    Antall liker
    4.120
    Sted
    Kirkenær
    Torget vurderinger
    2
    Nei, sikkert ikke..
    Men, etterhvert som du blir en mer erfaren høyttalerbygger så forstår du at hemmeligheten ligger i delefilterjustering og voicing.. Det er ikke enkelt å konkurrere med de store firmaene sine ressurser og målemuligheter..
    Jeg har bygget ca 20 par høyttalere, og har etterhvert skjønt at det er vanskelig å få til noe bedre for pengene enn det du kan kjøpe brukt..

    M
     

    sundkoien

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.01.2007
    Innlegg
    2.597
    Antall liker
    4.120
    Sted
    Kirkenær
    Torget vurderinger
    2
    Det ligger nok mye nettopp der..
    Byggeglede og selvtilfredshet :)

    M
     
    2

    2xJ

    Gjest
    Derfor dem fleste anbefaler DSP løsninger når det kommer til filter, ikke det at det er verdens beste universalløsning.
    Men det gjør det definitivt lettere for DIYern og få til meget akseptable løsninger allikevel.
    I den sjangeren jeg holder på, er det fordi det jeg vil ha, ikke er og få kjøpt.
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Man bør kanskje ta en titt på Dutch & Dutch 8C for inspirasjon. Ikke hørt de selv, men ville blitt overrasket om disse ikke fikk plass på en liste over de aller beste stativmodeller. Ser veldig spennende ut.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.276
    Antall liker
    34.811
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Men, etterhvert som du blir en mer erfaren høyttalerbygger så forstår du at hemmeligheten ligger i delefilterjustering og voicing.. Det er ikke enkelt å konkurrere med de store firmaene sine ressurser og målemuligheter..
    Jeg har bygget ca 20 par høyttalere, og har etterhvert skjønt at det er vanskelig å få til noe bedre for pengene enn det du kan kjøpe brukt..
    Det er egentlig et sunnhetstegn for denne delen av bransjen. Som regel er det vanskelig å lage noe som er like bra som det du kan kjøpe i butikk til samme pris. En bil eller mobiltelefon, f eks, eller noe så enkelt som en strikkegenser. Råmaterialene og verktøyene vil koste mer i anskaffelse enn butikkprisen. For hifi er det ikke helt slik, men det varierer en god del med hvilken type dings det er snakk om. For kabling er det vanskelig å matche prisene hos Blue Jeans Cable som DIY'er, mens alt annet er fritt vilt. Høyttalere og elektronikk er mer krevende. Når noen av oss likevel nærmest insisterer på DIY er det delvis fordi vi har synspunkter på hvordan ting kan gjøres enda bedre enn det som vil være økonomisk forsvarlig for et kommersielt firma, men ikke nødvendigvis billigere, og delvis fordi man lærer utrolig mye på å bygge noen dingser selv. Da blir man også en mer innsiktsfull og krevende kunde for bransjen, noe som den (dessverre) ser ut til å trenge mer av.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.792
    Antall liker
    11.188
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Etter noen tilfeldige turer innom HiFiklubben og Soundgarden ila de siste år, er det mitt bestemte inntrykk at bransjen overhodet ikke ønsker kunder med innsikt.... Flere av disse besøkene må nærmest karakteriserer som svært traumatiske....
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Delefilter trenger vel ikke være så avansert?
    Har ikke lest hele tråden

    http://www.hifisentralen.no/forumet...ngt-over-gjennomsnittet-stativha-yttaler.html

    Men to av høyttalerne,Reference 3a og Gallo nucleus Solo har ikke noe delefilter å snakke om.
    Kun en kondensator til diskanten.Har hatt begge i hus over lang tid og begge kunne jeg fremdeles levd godt med.
    Skjønner TS sin fasinasjon for stativhøyttalere.Tror årsaken er at de ikke går så dypt at bassen skaper problemer.
    Gulvstående toveis er gulvstående får å kunne gå dypere en stativhøyttalere?

    DIY stativhøyttaler men godt valgte elementer der bass/mellomtone kan kjøres "fullrange" og med diskant
    som deles med en kondensator.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    Derfor dem fleste anbefaler DSP løsninger når det kommer til filter, ikke det at det er verdens beste universalløsning.
    Men det gjør det definitivt lettere for DIYern og få til meget akseptable løsninger allikevel.
    I den sjangeren jeg holder på, er det fordi det jeg vil ha, ikke er og få kjøpt.
    Jeg er kunnskapsløs på hifi men er 100 % enig.:D
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.276
    Antall liker
    34.811
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Delefilter trenger vel ikke være så avansert?
    [...]
    DIY stativhøyttaler men godt valgte elementer der bass/mellomtone kan kjøres "fullrange" og med diskant
    som deles med en kondensator.
    Forsåvidt ikke, men det krever helt andre elementer enn de som ble brukt som eksempler her. Stig Erik Tangen lagde også noen heidundrende toveis høyttalere (inConcert Duke) uten mer delefilter enn et enkelt høypassfilter for å beskytte diskanten. Bassens egen induktans fikk gjøre tjeneste som førsteordens lavpassfilter.
    inConcert Duke
    inConcert Miles

    Jeg ville ikke forsøkt å gjøre det samme med Seas Excel-elementer, for å si det slik.
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Derfor dem fleste anbefaler DSP løsninger når det kommer til filter, ikke det at det er verdens beste universalløsning.
    Men det gjør det definitivt lettere for DIYern og få til meget akseptable løsninger allikevel.
    I den sjangeren jeg holder på, er det fordi det jeg vil ha, ikke er og få kjøpt.
    Jeg er kunnskapsløs på hifi men er 100 % enig.:D
    Er nok på vei dit selv. :D
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    Etter noen tilfeldige turer innom HiFiklubben og Soundgarden ila de siste år, er det mitt bestemte inntrykk at bransjen overhodet ikke ønsker kunder med innsikt.... Flere av disse besøkene må nærmest karakteriserer som svært traumatiske....
    100 % enig.
    ...og nå følte jeg plutselig at jeg ikke var så veldig kunnskaspsløs likevel.:p

    Med god dsp er det faktisk ganske enkelt å mekke en høyttaler som overgår mye av det man finner i butikkene.
     
    Sist redigert:

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Skulle nesten tro de laget de laget disse for øynene.

    33CD38E6-A5C4-47BB-B3A6-826F9CC40E18.jpg
     

    RojohII

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2011
    Innlegg
    4.422
    Antall liker
    1.850
    Sted
    Karmøy - Rogaland
    Asbjørn var inne på ting som krever litt av byggeren før man klarer å snekre sammen en vellydende høyttaler. For min egen del kan jeg tilføye at det ligger en bøyg med måling når man skal bygge fra scratch. Det blir fort både teknikk/utstyr som må på plass og ikke minst: Man må vite både hvordan man skal måle og tolke målingene.

    Jeg er ikke i tvil om hvordan jeg ville løst utfordringen hvis man likevel skal/vurderer å anskaffe seg DSP. Jeg ville kjøpt en vellydende og godt konstruert 2-veis sak og delt aktivt mot et par gode suber (gjerne selvlaget). I en slik sammenheng vil DSP gjøre en veldig god jobb + at man har et anlegg oppe og går nokså kjapt sammelignet med å konstruere hele greia fra bunnen av.
     

    Singh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.08.2006
    Innlegg
    1.655
    Antall liker
    1.714
    Torget vurderinger
    1
    Seas 8 tommers bass + 4/5 tommers mellomtone eller Scanspeak 8 tommers bass + 4/5 tommers mellomtone og dome diskant eller bånd diskant, dette er også kombinasjoner som vil fungere med ett kabinett volum rundt 30 liter. Og med en passende sokkel så kan du få god lyd, uten og bli ruinert men du runder nok 10 lapper med alt. Men dette igjen kommer an på hva du har liggende eller om alt må kjøpes inn nytt eller brukt.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    ....eller en GPA 414 12" sammen med en TAD 2001 i et 18sound XT1086 horn får plass i en moderat størrelse av en kasse? Blir minimum 30 bred og 50 høy.

    Jeg har alt dette liggende i kjellern.
    Skulle vært moro å bygge, bare for moro skyld.
    Men jeg vet ikke om jeg gidder, har større planer på gang.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Man kan kanskje bygge isobarik?

    isobaric-boxes-types-01.jpg


    Det er sikkert en hel del som kan beskrive konseptet bedre enn meg. Men man kan altså på en del parametre få elementene i en sånn konstruksjon til å oppføre seg som om det var ett av dem i en dobbelt så stor kasse. Ulempen er at det krever dobbelt så mye av forsterkeren. Jeg tipper også at membranarealet vil begrense maks lydtrykk på samme måte som før, og at man vil slite med pustelyder og metning av eventuelle bassporter på samme måte som før.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    I Isobarik slår elementene samme vei, naturligvis. På tegningene peker jo kun ett av dem ut av kassa. Det som sitter på innsiden av dette er vel mer med på å skyve på luftfjæra i kassevolumet?
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Skulle nesten tro de laget de laget disse for øynene.

    Vis vedlegget 475515
    Neppe noen grunn til å tro at de ikke har gjort det, vel?
    Tillater meg å ikke være heelt enig - de fleste "all out" produkter ser vanligvis litt annerledes ut ?

    "flower" arrangementet på magneter har helt klart fordeler, mindre resonanser og bedre kjøling for svingspolen ( noe jeg vil tro blir viktig i en mini monitor som skal kjøres hardt), her er jo heller ikke svingspolen helt rund - mulig det er mindre stabilt mht veldig høye temperaturer og deformasjon.

    Topp og bunn platen har også fått stanset ut "flower" fasong, mindre refleksjoner må det åpenbart bli ?

    Det er jo detaljer som skiller gode og veldig gode elementer , vi vet hvordan det skal gjøres , men det ligger alltid begrensinger i ressursbruken og det er de som er villige til å gi det lille ekstra som trekker det lengste strået.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Dobbel kasse eller halv kasse avhenger av om elementene arbeider i med - eller motfase.
    Dobbelt hvis begge elementene er på utsiden. Halv i isobarik.

    På mindre høyttalere, så er det lite fordeler med isobarik, siden volumet det ekstra elementet + volumet mellom elementene + innbygginga av volumet mellom de fort bruker nesten like mye kassevolum som det en sparer, med mindre en setter kon mot kon og det ene elementet på utsiden, men det er jo ikke spesielt vakkert :)

    Om en har elementene motsatt vei og kobler ene i motfase, reduserer en forvrengningen, men øker volumet som isobariken trenger.

    Om en bruker aktiv drift og klasse d-forsterker er ikke forstekerkrav noe problem.

    Johan-Kr
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    4.993
    Torget vurderinger
    2
    Vakkert eller ikke kommer vel an på øya som ser.
    Synes nå dette ble løst svært så elegant her.


    Pastorale-sch__ma.jpg


    P1010946.jpg

    DSC_1049[1].jpg



    Eller to stativ høyttalere,en liten og en litt større.


    xlinn (2).jpg


    Linn_Isobarik_DMS_loudspeaker_(with_in-built_crossover)_in_a_domestic_setting.jpg
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Joda, men her er begge elementene inni høyttaleren. Dette er en gulvstående, der kassevolumet for et element er relativt stort. Dermed blir volumbesparelsen desto større. På en ststivhøyttaler, som ts spør om, går vinningen opp i spinnkngen.

    Johan-Kr
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.276
    Antall liker
    34.811
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Isobarik kan best forstås som en måte å øke Mms på, hvor de to membranene og luften mellom dem tilsammen utgjør et tyngre element med lavere resonansfrekvens. Det er enklere og billigere å finne ett element som passer til formålet. :)
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.065
    Som Asbjørn sier er Seas magnesium uhyre krevende å ha med å gjøre. Ikke tingen for urutinerte selvbyggere. Mitt råd er å optimere en kombinasjon av vevd polypropylen 18 cm´ere sammen med 27 mm aluminium dome med DXT-chassis, begge fra Prestige-serien til Seas. Altså et basselement med ekstremt pen frekvensgang og en diskant som er bemerkelsesverdig lite følsom for omgivelsene. Følger du i tillegg oppskriften til Seas´ Idunn-kit, er du således nesten dømt til å lykkes hvis du utviser litt tålmodighet.
    Jeg har toppkvalitets stativhøyttalere basert på Seas magnesium (dynaBel SuperExact, modifisert av konstruktør Frode Steen) og selvlagede Idunn (tilpasset ferdiglagede dynaBel 2S-kabinetter). Man får ikke riktig samme gode signal/støy-forhold og renhet med Idunn, men jammen kan et slikt kit bli godt!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn