Innbyggingshøyttaler fra Dali

bjornid

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.10.2007
Innlegg
222
Antall liker
131
Sted
Ensjø, Oslo
Jeg har bestilt og skal montere et par Dali Phantom H-60 (https://www.hifiklubben.no/hoyttale...yttaler/dali-phantom-h-60-in-wall-høyttalere/). Skal brukes til TV-lyd i en loftsstue, så det er ikke snakk om et forsøk på å lage noe high-end-greier.

I følge tekniske data/spesifikasjon for disse, er anbefalt kassevolum fra 10-35 liter. Jeg har ikke tenkt å bruke en backbox, men tilpasse volumet med et spikerslag over/under høyttaleren.

De skal monteres mellom to spikerslag med avstand 60 cm. Jeg tenker å bruke en avstand mellom de horisontale spikerslagene på ca 40-50 cm og det gir et volum på ca 24-30 liter.
Men hvilke egenskaper trigges ved størrelsen på kassevolumet? Altså fordeler/ulemper med stort/lite volum? Jeg tenker at stort volum gir kraftigere/fyldigere bass men lavere mulighet til å spille høyt. Og omvendt at lite volum gir mindre bass men kan spille høyere. Andre egenskaper som påvirkes ved valg av arbeidsvolum?

Jeg har tenkt at dersom jeg legger meg slik ca midt på treet, så gir det passe bass og passe muligheter for å kunne spille høyt.
Og bør slike rom for innfelte høyttalere fylles helt eller delvis med Glava eller annet dempemateriale?
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.500
Antall liker
6.873
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
For trykkammer gjelder det at den dypeste resonansfrekvensen treffer du ved et volum gitt av elementets egenskaper. Øker du volumet, stiger resonansfrekvensen, men du får en slakkere avrulling.

Her er en simulering av en Seas CA22RNX.
IMG_2934.jpg

Rød kurve er Q=0.07 ved 38 liter boks.
Grønn er Q=0.5 ved 133 liter boks
Blå er Q=1.2 ved 8.5 liter boks.

Grønn kurve gir mere dypbass enn blå, mens blå gir mere trøkk lengre opp.

Blå kurve er trikset som brukes ved små skoesker for å gi en illusjon av at de spiller bass.

Johan-Kr
 
Topp Bunn