Spørsmål ang dempeledd i 2-veis Høyttaler

Neogenic

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
11.06.2013
Innlegg
109
Antall liker
73
Sted
Oslo
Torget vurderinger
2
Driver og bygger et par høyttalere på papir og lurer på noen ting. Når jeg skal dempe diskanten med ca. 9dB vil dette gjøre noe med hvordan delefilteretsummen vil oppføre seg, og i tillfelle hvordan vil dette funger i praksis? Legger ved en fil der grafen viser frekvensrespons til de ulike elementene inkl. et filter sammensatt av et 24dB/okt Linkwitz Riley highpass diskant og et 6dB/okt Butterworth lowpass bass/mellomtone. Hvordan vil grafen se ut etter at diskantelemtentet er dempet? Vil jeg få et gapp ved delefrekvensen, eller hva? En ting jeg også lurer på er hvor mye er det smart å dempe i dette tilfellet? Diskanten er oppgitt med en nominell driftsgrad på 97dB mens bassen/mellomtonen ligger på ca. 88dB. Kan noen si meg (ut ifra grafen) akkurat hvor mye som skal være tilstrekkelig akkurat i mitt tilfelle? På tegningen jeg har lagt ved viser den røde grafen diskantelementet etter deling, den blå bass/mellomtone etter deling. Den svarte viser summen og den gråe viser fasen ved delefrekvensen. Er det noen som har noen gode råd her? Hvis jeg skal dempe diskanten, må jeg da også begynne å endre delefilterverdiene igjen?

2017-03-29 (4).jpg
 

hel-elt

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
17.01.2009
Innlegg
462
Antall liker
102
Vis vedlegget dynaBel_Delefilterkomp-2008.pdf
Hvis teknikken virker er det en tabell for demping av diskant nederst på siden

Ser ut som det virker.

Når det gjelder delefilteret er det greit å bruke tabeller eller berergningsprogram som utgangspunkt. Etterpå begynner jobben med lytting og justering, kjekt, utfordrende og av og til frustrerende. Kjekt når du er i mål
Lykke til!
 
Sist redigert:

E.H.

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.07.2013
Innlegg
671
Antall liker
311
Det er vel ikke så greit å si så mye om hvordan dette vil summere.
Kan du bruke 1. ordens filter mot 4. ordens filter da?
Hvilken seas driver skal du bruke? jeg har mine tvil om frekvenskurven blir helt som i modellen over, det så noe optimistisk ut.
 
Topp Bunn