Aktivisering av høyttalere

Hill

Fersking
Ble medlem
07.01.2008
Innlegg
2
Antall liker
0
Hei,

Jeg trenger litt råd og hjelp. For noen år siden bygde jeg Gravesen sin CNO-2.5 som er en 2,5-veis høyttaler med to stk Seas W18NX001 6.5-tommers bassmellomtone og en T29CF002 diskant i hver høyttaler.

Jeg har lenge hatt lyst til å teste aktiv deling og siden jeg nettopp slo til på en pent brukt 8-kanals effektforsterker på brukten mangler jeg bare en delefilterløsning.

Ut fra det jeg har lest på nettet syns jeg miniDSP virker som en grei vei å gå, men selv da er det jo mer enn nok valgmuligheter. Håper derfor noen av ekspertene her inne kan hjelpe meg på riktig vei.

Hvis jeg har forstått riktig, er det HD-variantene som er "latest and greatest", så jeg har så langt bare sett på disse. Den rimeligste er 2x4HD. Da endres i praksis høyttaleren fra 2.5-veis til 2-veis, altså at den nederste bassen også vil spille mellomtone opp mot diskanten. Baffelstep må kompenseres vha. filter eller equalizer på "basskanalen".

Hvis jeg går opp til miniDSP 4x10HD kan jeg la hvert element beholde samme arbeidsområde som i dag. Vil det være noen fordel? Derfra er jeg litt usikker på om miniDSP 10x10HD i tillegg vil gi mulighet for å bruke de ekstra inngangene til ulike kilder. Da kan jeg kvitte meg med forforsterkeren og bruke miniDSP som både forforsterker med inngangsvelger og volumkontroll.

Som om ikke dette var nok kommer muligheten for romkorreksjon i tillegg. Forstår jeg riktig hvis DDRC-24 kan gjøre samme filterjobben som 2x4HD og i tillegg romkorreksjon? Og at DDRC-88A kan gjøre samme som 10x10HD, bortsett fra at den mangler digitale I/O og at den trenger en -BM plugin for å kunne gjøre delefilter?

Dette ble et langt innlegg med mange spørsmål, men alle innspill tas i mot med takk! Og så må jeg beklage hvis jeg har posta i feil forum.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.512
Antall liker
6.908
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Baffelstegkorreksjon i EQ bør fungere helt kurant. 2 kanaler pr høyttaler holder. Det er ikke nødvendig å duplisere 2.5-veis-funksjonen.

Jeg vil anbefale å skaffe deg en uMik for måling også.

Alle minidsp kan gjøre romkorreksjon, men de uten Dirac må du bruke tredjepartsprogrammer til for å lage korreksjon, f.eks REW eller Audiolense.

Johan-Kr
 

Hill

Fersking
Ble medlem
07.01.2008
Innlegg
2
Antall liker
0
Takk for det!

Jeg var litt usikker på om det at flere elementer spiller mellomtone er ugunstig mtp. spredning. Har ikke lyttet så mye til en MTM-type høyttaler, men ser det er mange som beskriver en slags kamfiltereffekt i z-aksen ved lytteposisjon. I min høyttaler er også bassmellomtonene plassert tett på hverandre, med ca 20 cm senter-senter, så denne effekten blir nok uansett mindre hos meg.

uMik står allerede på handlelista. Har sett litt på REW, men syns det så ut som brukerterskelen på Dirac er vesentlig lavere. Må lese meg opp på Audiolense i kveld. Kan man kjøre Audiolense-filter rett på en 2x4HD eller må man ha et av Sharc-produktene i tillegg?
 
Topp Bunn