Anbefaling av høyttaler-elementer for første selvbygg

M

MarkusH

Gjest
Er i planleggingsfasen for et kommende høyttalerbygg, er imidlertid usikker på byggestart, men ønsker at det blir sommeren 2017, muligens så sent som sommeren 2018, alt etter ferie og jobb.

Har i dag Helicon 400 og noen XTZ 99.26, men begge disse høyttalerne når ikke helt frem hverken i bunnen, mellomtonen eller i toppen. Vil i grunnen ha en mellomting av de to, men med mer membran-areal all over. Ønsker en lyd som er tilbaketrukket i toppen, uten at jeg går glipp av detaljer, mellomtonen og bassen kan være av den litt varmere typen, men i hovedsak nøytral og presis. Jeg synes fort høyttalere blir skrikete i diskant, spesielt sangstemmer og cymbaler etc. På grunn av dette vil jeg gå for en variant med étt diskantelement, i stedet for to som er på mine Helicon. Liker godt mellomtonen i XTZ 99.26 og Helicon 400 som begge er 6,5" så jeg ønsker å holde meg til det i mellomtonen og i bassen tenker jeg "mer er bedre", det skal mye til for at jeg synes en høyttaler har for mye bass, så det blir definitivt to basselementer. Har sett meg ut 10" eller 12" til bass.

Ønsker å bygge en stor konstruksjon (rundt 120 cm (+/-) høy), helst portet da dette trolig vil gjøre at jeg får mer dybde i bassen (ønsker bassport på baksiden av høyttalerne), i tillegg til at jeg ikke "kveler" elementene til å prestrere dårligere.

Det jeg er usikker på er valg av elementer da det antakeligvis blir vanskelig å høre disse før jeg får de inn i de aktuelle kabinettene.

Har ikke noe eksakt budsjett, men kan tenke meg oppunder 30 000,- for materialer og elementer til sammen. Har bestemt meg for å bygge i MDF med horisontale lag, med en form for fiberplate som kan bøyes rundt den indre konstruksjonen for å få en buet bakside/sideflate. Frontplaten til mellomtone og bass vil være ei flat plate. Litt usikker på hvordan jeg skal gjøre det med mellomtone (og/eller bassmellomtone(?)) og diskant foreløpig da jeg kunne tenkt meg å hente noe inspirasjon fra B&W sin 800D med mellomtone/diskant-løsning i egne hus på toppen av høyttalerne. Vet ikke om det er noen fordel å ha mellomtone/diskant i et eget rundt hus helt avskilt fra høyttaleren ellers, noen tanker rundt dette?
Noen eksakt B&W 800D/N kopi er jeg ikke ute etter, men kan se for meg at disse husene kan bli interessante å lage.

Har sett meg ut noen elementer som passer til den omtrentlige prisen jeg kunne tenkt meg å bruke på elementer, samt at Seas vil være noe av det jeg skal basere høyttalerne på. Tenkte i utgangspunktet denne komboen:

Seas E0040/E0047 diskant
Seas E0043 M15CH-02 mellomtone
Seas D1001-04 L26ROY bass

Dette var det jeg opprinnelig kom over på Dynabel.no sine sider, men kunne i grunnen tenkt meg mellomtone som var 6,5". Vil Scan-Speak 18M/4631T00 være en verdig motkandidat til Seas E0043 M15CH-02?
Gir disse to elementene fra seg like god kvalitet lydmessig? Eller hvem ville være best av de to (frekvensområde, mest presis, nøytral, volum, effekt etc.), sett bort fra at E0043 er en 5" og 18M er 6,5"? Kan ta i mot andre forslag innenfor samme prisklasse, som vil være greie å få tak i.
Diskantløsning er litt hip som hap om jeg havner på bånddiskant eller dome, bare den ikke blir for lys i klangen. Hvilken av de to nevnte er best (frekvensområde, presisjon, nøytralitet, volum, effekt)? Noen andre løsninger som ville vært bedre for pengene?
Tenkte også at jeg kanskje skulle vurdere å bytte ut L26ROY med Scan-Speak 30W/4558T00, samme regla her som de to over, er disse to høyttalerne på høyde med hverandre? Vil jeg gå glipp av noe hvis jeg velger den ene over den andre?

Vil det være en bedre løsning å bruke en bassmellomtone i tillegg til elementene som er i listen over, eller vil det "holde" med en 6,5" mellomtone eller burde jeg komplimentere det øverste bassområde med en bassmellomtone i tillegg til de andre elementene?
Hvis det holder med tanke på frekvensområde med en stykk 6,5" mellomtone, vil det da være lurt og bruke to stykk 6,5" mellomtone-elementer sammen med de andre elementene i listen over?
To diskantløsninger blir ikke aktuelt, da jeg har hørt dette på de to Dali-høyttalerne jeg har hatt.
Vil det være gunstig med tanke på lyden å ha mellomtonen i et separat "kabinett" i forhold til bass-elementene?

Høyttalerne vil ha alle elementene pekende fremover mot lytteposisjon, ikke noe sidemontering av subber etc. Bredde/høyde/dybde og vekt er ikke begrensende faktorer for meg, jeg vil ha store gulvstående høyttalere. De skal brukes til tv/film/musikk i all hovedsak. I første omgang stereo-oppsett, muligens 5.0 surround ved en senere anledning hvis det klør i fingrene etter å lage flere i samme stilen. Rommet blir trolig dagens rom 7 x 4 x 2,3 meter, men i lengderetning i rommet, om ikke større senere. Ønsker i grunnen ikke å benytte subwoofere sammen med høyttalerne.

Ønsker anbefalinger, erfaringer, råd og ikke minst svar på noen av de mange spørsmålene jeg sitter med. Om noen sitter der og leser som har noen av de aktuelle elementene i høyttalere som kunne tenkt seg å demonstrere disse for meg sier jeg ikke nei takk. Er ganske 'bevegelig' til tider. :)
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.357
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
Les deg opp litt på troelsgravesen.dk der finner du myyye rart i din katerogi.

Hvis du snubler forbi Stord er du velkommen hit, så kan du få høre hvor mye og dyyp bass to 6,5" kan produsere :)
 
S

Syncrolux

Gjest
Det mangler en vesentlig ting her - delefilter. Noen tanker om det?
 

sundkoien

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.01.2007
Innlegg
2.599
Antall liker
4.126
Sted
Kirkenær
Torget vurderinger
2
Som før nevnt; hvis du ikke er en erfaren selvbygger, og vil ha noe som topper Helicon, bør du bygge noe fra de kjente (og flinke) DIY gutta som f.eks. Troels Gravesen.
Du har lagt lista høyt, og faren for å ikke komme helt i mål er stor..
Det er også verdt å merke seg at prisen på elementer og deler er høy, og at prisene på bruktmarkedet er svært lave. Helt ned mot 1/3 av nypris på høyttalere.

M
 
S

Syncrolux

Gjest
Støtter dette. Med mindre man er svært erfaren og har tilgang på måleutstyr ville jeg nok satset på noe "ferdig", f.eks noe fra Gravesen.
 
M

MarkusH

Gjest
Les deg opp litt på troelsgravesen.dk der finner du myyye rart i din katerogi.

Hvis du snubler forbi Stord er du velkommen hit, så kan du få høre hvor mye og dyyp bass to 6,5" kan produsere :)
Må kikkes på.

Skal undersøke så mye som mulig av forum osv. før noe særlig mer planlegging begynner. Må gjøre mye mer research før jeg begynner noen form for bygging uansett.

Godt mulig to stykk 6,5"-elementer kan produsere mye og dyp bass, vil ikke påstå at mine Helicon er direkte beskjedne ... men de er langt i fra det jeg vil ha.

Det mangler en vesentlig ting her - delefilter. Noen tanker om det?
Tenker å ta bygging av kabinetter først, finne ut hvilke elementer jeg skal ha for så å sette meg inn i delefiltre, kommer til å sette meg inn i reparasjon/diy av forsterkere også da jeg har diverse ting jeg skulle ha kikket på. Har ikke lest meg opp noe særlig på delefiltre, men litt, tror jeg kan få det til greit ved litt lesing/fundering/guideing.

Som før nevnt; hvis du ikke er en erfaren selvbygger, og vil ha noe som topper Helicon, bør du bygge noe fra de kjente (og flinke) DIY gutta som f.eks. Troels Gravesen.
Du har lagt lista høyt, og faren for å ikke komme helt i mål er stor..
Det er også verdt å merke seg at prisen på elementer og deler er høy, og at prisene på bruktmarkedet er svært lave. Helt ned mot 1/3 av nypris på høyttalere.

M
Har aldri bygget høyttalere, men har prøvd å bygge 3-4 pc-kabinetter og en del andre duppeditter i metall/plexiglass av forskjellige typer. Ønsker å avansere til snekring av høyttalere da PC-bygging er lagt på hylla (ikke er denne hobbyen noe dyrere for min del heller). Jeg driver på til jeg blir fornøyd, blir jeg ikke fornøyd første gang begynner jeg på nytt, det er slik jeg er bygd opp, høres litt hoven ut, men jeg trenger et stort prosjekt som jeg kan drive med som tar mye tid. Dessuten elsker jeg å jobbe ut i fra selvtenkte prosjekter, ut i fra hvordan jeg ser for meg et resultat og liker generelt ikke noe "tegninger" som jeg ikke har laget/tenkt ut selv. Kjøpe kit er uaktuelt for min del, jeg liker å lære "the hard way", selv om det blir dyrere kan jeg se tilbake på det å vite at jeg har gjort det jeg har kunnet for at det skal bli bra.
Det er mulig jeg har lagt lista høyt, men da har jeg mer å strebe mot også, tar man tida til hjelp blir ikke lista så høy, det tar bare lang tid. :)

Jeg ønsker meg et byggeprosjekt som vil ta tid, som vil utfordre meg utover det jeg trodde var mulig, både konstruksjonsmessig og teknisk (elektronisk), om byggingen tar 2-3 år spiller egentlig ingen rolle. Du kan se det i sammenligning av noen som kjøper en gammel båt/bil for å pusse de opp og kjøre på treff osv. bortsett fra at jeg ikke er noe til bil-mann, gamle trebåter derimot er mer i min gate, jeg liker arbeidet med å pusse, olje, male osv. Jeg ser også alltid muligheter i ting, ser jeg en høyttaler, ser jeg hva jeg ville gjort med den om jeg skulle bygget den selv. Jeg vil bare at jeg får en høyttaler som spiller bra og som ser bra ut, slik at jeg ikke absolutt trenger og se etter feil hele tiden. Jeg ser konstant etter feil på høyttalere, hører etter feil når jeg spiller musikk/film, jeg liker å analysere om jeg hører alt det jeg føler at jeg skal høre. Jeg er vanskelig å tilfredstille når det gjelder lyd, har vel for så vidt skjønt det.

Støtter dette. Med mindre man er svært erfaren og har tilgang på måleutstyr ville jeg nok satset på noe "ferdig", f.eks noe fra Gravesen.
Amatør i beste fall, ingen utfordring for stor dog, ikke vet jeg, har i alle fall lyst til å prøve.

Tar jeg meg vann over hode med et slikt prosjekt, ja, det gjør jeg helt sikkert, men jeg har muligheten til å skape noe jeg vil ha. Det betyr en del for min del.
 
S

Syncrolux

Gjest
Delefiltre er det største mysteriet ved høyttalere, for "kokebok" formler og oppskrifter virker IKKE. Dette fordi disse forutsetter flat impedans og frekvensrespons, noe som langt fra er tilfelle i praksis. Det er to ting som er helt uvurderlig etter min mening - aktiv deling m/DSP og måleutstyr. Det gjør det ufattelig mye enklere å komme i mål med noe som kan låte bra.
 

permorten

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.10.2005
Innlegg
3.615
Antall liker
1.749
Torget vurderinger
5
Hvis du er i de tanker om å forsøke deg som selvbygger, et tips som jeg tror kan være verdt å ta med seg; se på de dyre , vellykkede konstruksjonene - prøv og analyser hva konstruktøren har gjort , ligger ofte målekurver, delfrekvenser på nett, f.eks stereophile har fine målinger.
Det ligger utrolig mye info. også på nevnte gravesen sine sider - du sparer deg flere ombygginger/ runder med selvbygg ved å forsøke og forstå og/eller lappe sammen tidligere kits med ferdig filter oppskrift.

Se også på hva slags elementer som er benyttet i gode høyttalere, er det noe du kan få tak på ? reis og hør på - sjekk effektivitet på ferdige ting/ delefrekvenser, påny; forsøk å forstå hvorfor man har gjort de valgene som er gjort

Utfra hva du foreslo lenger opp , en 5" direkte over til en L26roy - litt betenkelig etter mitt syn ,skulle vært en 6,5 - 8 low mid i mellom ?
 

Næss

Overirig entusiast indeed
Ble medlem
30.08.2014
Innlegg
1.128
Antall liker
1.592
Sted
Larvik
Torget vurderinger
4
Kanskje det kan være ett alternativ å ta flere steg tilbake, og sjekke denne tråden? http://www.hifisentralen.no/forumet...orsterkere-etc/76062-line-array-fulltone.html

Har ikke hørt XTZ men har hørt Helicon 400. Disse LA'ene godt integrert med f.eks. en miniDSP, tror jeg de fleste ville bli mer glad i enn f.eks. H-400 eller mange andre tradisjonelle høyttalere i samme prisklasse. Og helt sikkert innenfor ett budsjettet på 30k totalt, kanskje halvparten. Men det forutsetter at det går greit med høyden, de er litt over 180cm.

Lykke til, uansett hva du velger :)
 

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Eg ville tenkt på å leikt meg litt først med ikkje så dyre elementer, og heller investert i eit aktivt delefilter og måleutstyr. Kanskje også tenkt på 4 vegs, slik at ein kan bruke elementa i sitt optimale frekvensområde. Trur dette kan gi vel så godt resultat når ein er i startgropa.

- Ser at DXT diskanten får veldig god omtale, men har ikkje hørt den sjølv. Tenker at Bragi frå Seas, supplementert med eit par bassar, er eit godt utgangspunkt
- Men mellomtonen du tenker på, ser ut til å være noenlunde enkel å ha med å gjere
- Ikkje ROY dersom du skal ha BR og har anledning til stort kassevolum. Meiner på det er element som er betre egna for denne applikasjonen. ROY er betre om du ikkje har anleding til store volum, du ender då opp med slaveelement som einaste hensiktsmessige løysing, med fordelane og bakdelane det har. Synast feks SB34SWNRX-S75 ser interessant ut, men du må nok sy dette saman med feks ein 8" før mellomtonane du har tenkt på, kan ta over. Då er du på 4- vegs.
 

Halair

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.10.2014
Innlegg
1.605
Antall liker
1.708
Sted
Sandefjord
Sitter på jobb og har kun skummet tråden - men du nevner at du opplever status quo som "skrikete i diskant".

Hvordan er rommet anlegget står i? Det du beskriver som skrikende tyder på noen forstyrrende 1./2.refleksjoner...så kan være du har mye å hente ved å angripe rommet fremfor anlegget :) Om du da ikke ønsker en unnskyldning for å bygge noe da! :)
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.357
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
Sitter på jobb og har kun skummet tråden - men du nevner at du opplever status quo som "skrikete i diskant".

Hvordan er rommet anlegget står i? Det du beskriver som skrikende tyder på noen forstyrrende 1./2.refleksjoner...så kan være du har mye å hente ved å angripe rommet fremfor anlegget :) Om du da ikke ønsker en unnskyldning for å bygge noe da! :)
http://www.hifisentralen.no/forumet...lp-til-valg-metoder-forbedre-lydakustikk.html

Edit: unnskyldninger for å bygge noe er lett å finne :D
 
M

MarkusH

Gjest
Delefiltre er det største mysteriet ved høyttalere, for "kokebok" formler og oppskrifter virker IKKE. Dette fordi disse forutsetter flat impedans og frekvensrespons, noe som langt fra er tilfelle i praksis. Det er to ting som er helt uvurderlig etter min mening - aktiv deling m/DSP og måleutstyr. Det gjør det ufattelig mye enklere å komme i mål med noe som kan låte bra.
Har som sagt ikke lest/fundert noe nevneverdig over delefiltre, vet ikke helt hvorfor/hvordan delefiltre fungerer eller hvorfor man trenger det. Det er elementært med en forståelse av det hele for meg, noe jeg ikke har funnet ut alt for mye om enda. Jeg liker å bygge å lære, så det er MYE rom å gå på her.
Det er jo en form for en strømkrets det her, hvilke type koblinger jeg må/burde bruke i forbindelse med kabling/delefitre vet ikke jeg, om noen vil belyse det helt generelle eller har fine linker som forklarer dette på en god måte er jeg lutter øre. Dette vil bli undersøkt når jeg vet hvilke elementer jeg skal bruke osv. fordi motstanden osv. kan da umulig være lik i forskjellige høyttalere.

30k i budsjett? Da ville jeg seriøst vurdert Linkwitz LX521.

Johan-Kr
Leste litt om den, har sett den under selvbygg på Dynabel.no (tror jeg det var) og den ser jo ikke ut i måneskinn, mulig den spiller bra, men vil ikke ha noe slikt i 'stua'.

Hvis du er i de tanker om å forsøke deg som selvbygger, et tips som jeg tror kan være verdt å ta med seg; se på de dyre , vellykkede konstruksjonene - prøv og analyser hva konstruktøren har gjort , ligger ofte målekurver, delfrekvenser på nett, f.eks stereophile har fine målinger.
Det ligger utrolig mye info. også på nevnte gravesen sine sider - du sparer deg flere ombygginger/ runder med selvbygg ved å forsøke og forstå og/eller lappe sammen tidligere kits med ferdig filter oppskrift.

Se også på hva slags elementer som er benyttet i gode høyttalere, er det noe du kan få tak på ? reis og hør på - sjekk effektivitet på ferdige ting/ delefrekvenser, påny; forsøk å forstå hvorfor man har gjort de valgene som er gjort

Utfra hva du foreslo lenger opp , en 5" direkte over til en L26roy - litt betenkelig etter mitt syn ,skulle vært en 6,5 - 8 low mid i mellom ?
Tenkte i grunnen å bygge 'bassdelen' som 800D, med en noe annen nedre del, men kunne tenkt meg å gjemme unna delefiltre og kabling i en type "fot" som er brukt på de, men ville brukt foten som underlegg for høyttalere med rør (i alu evt.) som spikes mellom de to og route kablene inne i disse rørene. Har også lyst til å få til mellomtone/diskant-løsningen som 800-serien bruker, dog med andre elementer. Ligger en video ute på youtube om "B&W 800D DIY", men jeg vet ikke om denne er 'authentic' mtp. de virkelige 800D'ene. Ellers er det noe i den duren jeg kunne tenkt meg å bygge, kasse med fire vegger av MDF med lim og skruer er uaktuelt, da bygger jeg like godt subber og stativhøyttalere for seg (som for så vidt var den andre løsningen jeg kunne vurdere). Prøvde å finne ut hvor mye Accuton-mellomtonen som satt i Divine 100.49 kostet, men den lå på 827 dollar på siden jeg fant, så det blir litt i meste laget.

5" er sett på på grunn av at jeg kunne tenkt meg en ren "seas-høyttaler", men hvis Scan-speak er like gode ser jeg ikke grunnen til å gå for Seas fremfor Scan-Speak sine elementer. I grunnen vil jeg ha 6,5" mellomtone og to stykk 10-12" basselementer, men størrelsen på høyttalerne er ikke essensiell, jeg vil ha noe som er stort.
Spurte vel også om jeg eventuelt skulle vurdere å bruke 2x 10"/12", 1x 8", 1x 6,5" og en diskant? Det kunne jeg vurdert å gjøre. Problemet må bli delefilter i første omgang om det ikke er lett/greit å finne ut av hvilke komponenter jeg skal benytte ut i fra hvilke elementer jeg vil bruke.

Kanskje det kan være ett alternativ å ta flere steg tilbake, og sjekke denne tråden? http://www.hifisentralen.no/forumet...orsterkere-etc/76062-line-array-fulltone.html

Har ikke hørt XTZ men har hørt Helicon 400. Disse LA'ene godt integrert med f.eks. en miniDSP, tror jeg de fleste ville bli mer glad i enn f.eks. H-400 eller mange andre tradisjonelle høyttalere i samme prisklasse. Og helt sikkert innenfor ett budsjettet på 30k totalt, kanskje halvparten. Men det forutsetter at det går greit med høyden, de er litt over 180cm.

Lykke til, uansett hva du velger :)
Kikket på de, har hørt at System Audio visstnok spiller vannvittig bra til størrelsen og prisen (av kollega), men jeg har aldri hørt små elementer spille bra, så jeg er skeptisk inntil det eventuelt blir motbevist.
miniDSP og umik-1 vil bli anskaffet før noe som helst bygging begynner, da jeg trolig kommer til å 'feilsøke' dagens anlegg for å se om jeg kan få bedre lyd ut av det enn det jeg har i dag. Mitt største problem med Helicon 400 er bassen, selv med to SVS PB12-NSD med gain på fult har jeg for lite bass, kunne tenkt meg minimum to subber til av samme størrelse for dagens bruk, nå er disse delt på 70-80 Hz og kjøres via High Pass Filter fra effektforsterker til pre og jeg får dårligere lyd, men mer bass. Synes 4 subber + fronter begynner å bli litt i meste laget for musikk, derav tanken om bygg med to stykk 10/12"-elementer i hver høyttaler. Blir det ikke noe fronter blir det garantert DIY subber, men da blir det mer enn 4 stykk.

La høyttalere ser ikke veldig fristende ut pr. i dag, høyden er dog ikke noe problem, vil gjerne ha en høyttaler som er minimum 120 cm (H) x 50 cm (B) x 60 cm (D), tar fortsatt mindre plass en gulvstående fronter og subwoofere.

Eg ville tenkt på å leikt meg litt først med ikkje så dyre elementer, og heller investert i eit aktivt delefilter og måleutstyr. Kanskje også tenkt på 4 vegs, slik at ein kan bruke elementa i sitt optimale frekvensområde. Trur dette kan gi vel så godt resultat når ein er i startgropa.

- Ser at DXT diskanten får veldig god omtale, men har ikkje hørt den sjølv. Tenker at Bragi frå Seas, supplementert med eit par bassar, er eit godt utgangspunkt
- Men mellomtonen du tenker på, ser ut til å være noenlunde enkel å ha med å gjere
- Ikkje ROY dersom du skal ha BR og har anledning til stort kassevolum. Meiner på det er element som er betre egna for denne applikasjonen. ROY er betre om du ikkje har anleding til store volum, du ender då opp med slaveelement som einaste hensiktsmessige løysing, med fordelane og bakdelane det har. Synast feks SB34SWNRX-S75 ser interessant ut, men du må nok sy dette saman med feks ein 8" før mellomtonane du har tenkt på, kan ta over. Då er du på 4- vegs.
Aktivt delefilter, vet ikke hva dette innebærer, kan du forklare det nærmere?

Så på ATS-4, NEXT-4 og Illuminator 4 på troelsgravesen.dk og de virker interessante, men ville ikke bygget kassene slik og jeg vil helst ha 2x 10/12" dedikerte basselementer, i stedet for én 10"(?). Oppbygning blir med horisontale plater, med eventuelt avstiving vertikalt og dra ei stor plate rundt det hele for deretter å lage fot/mellomtone/diskant-rom. 4-vegs virker interessant ut i fra det lille jeg har sett på troelsgravesen.dk, men som sagt så ville jeg ikke brukt de kabinettene.

Elementene jeg har satt opp som aktuelle er hentet ut i fra det jeg trodde ville være aktuelt, ikke stort annet enn det, vill gjetning vil vel være en annen måte å beskrive det på. Har lest litt om L26ROY, og disse virker det som spiller bra, fant litt om MAGNUM/CRESCENDO også, men lite om mellomtonen.

Løsning med stativhøyttaler + subwoofere kunne være et alternativ, men egentlig noe jeg har slått fra meg da jeg gjerne vil ha alt i samma "kassa".

Sitter på jobb og har kun skummet tråden - men du nevner at du opplever status quo som "skrikete i diskant".

Hvordan er rommet anlegget står i? Det du beskriver som skrikende tyder på noen forstyrrende 1./2.refleksjoner...så kan være du har mye å hente ved å angripe rommet fremfor anlegget :) Om du da ikke ønsker en unnskyldning for å bygge noe da! :)
Har vel prøvd å få en pekepinne på hvor jeg skulle starte, men har ikke fått skikkelig svar på det jeg lurte på angående førsterefleksjon osv. Vil ha unnskyldinger for å bygge også, klør i fingra etter å starte et litt større prosjekt og kan egentlig ikke vente med å komme i gang, men planene nå henger helt løst. Det jeg er temmelig sikker på er formen på høyttalere, størrelse på kassa og stort sett hvor store elementer jeg vil ha.

Sitter på jobb og har kun skummet tråden - men du nevner at du opplever status quo som "skrikete i diskant".

Hvordan er rommet anlegget står i? Det du beskriver som skrikende tyder på noen forstyrrende 1./2.refleksjoner...så kan være du har mye å hente ved å angripe rommet fremfor anlegget :) Om du da ikke ønsker en unnskyldning for å bygge noe da! :)
http://www.hifisentralen.no/forumet...lp-til-valg-metoder-forbedre-lydakustikk.html

Edit: unnskyldninger for å bygge noe er lett å finne :D
Kom med kommentarer om akustikk i den andre tråden jeg opprettet, innspill tas i mot med takk.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Har som sagt ikke lest/fundert noe nevneverdig over delefiltre, vet ikke helt hvorfor/hvordan delefiltre fungerer eller hvorfor man trenger det. Det er elementært med en forståelse av det hele for meg, noe jeg ikke har funnet ut alt for mye om enda. Jeg liker å bygge å lære, så det er MYE rom å gå på her.
Det er jo en form for en strømkrets det her, hvilke type koblinger jeg må/burde bruke i forbindelse med kabling/delefitre vet ikke jeg, om noen vil belyse det helt generelle eller har fine linker som forklarer dette på en god måte er jeg lutter øre. Dette vil bli undersøkt når jeg vet hvilke elementer jeg skal bruke osv. fordi motstanden osv. kan da umulig være lik i forskjellige høyttalere
For å være ærlig, så bør du få på plass vesentlig mere basiskunnskap, før du i det hele tatt tenker på å plukke elementer. Å bruke 30 laks på et høyttalerprosjekt fra grunnen av, uten å ha en basiskunnskap om delefiltre er å begynne i feil ende. Om du går på et ferdig prosjekt eller kit, stiller det seg anderledes.

Et første steg kan f.eks. være "Loudspeaker Design Cookbook" av Vance Dickason.

Linkwitz design ser ut som den gjør pga designets funksjon. Du kan endre litt i materialvalg og finish, men hele Linkwitz-konstruksjonen er særdeles nøye gjenomtenkt.

Som et alternativ -LX mini (et prosjekt var nettopp oppe på sidene her) og suppler med et pas bøse subber.

Johan-Kr
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.082
Antall liker
10.486
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Start med et dokumentert og vellydende kit eller lignende. Alt annet i ditt tilfelle vil ikke bli bra eller ferdig
 
M

MarkusH

Gjest
Har som sagt ikke lest/fundert noe nevneverdig over delefiltre, vet ikke helt hvorfor/hvordan delefiltre fungerer eller hvorfor man trenger det. Det er elementært med en forståelse av det hele for meg, noe jeg ikke har funnet ut alt for mye om enda. Jeg liker å bygge å lære, så det er MYE rom å gå på her.
Det er jo en form for en strømkrets det her, hvilke type koblinger jeg må/burde bruke i forbindelse med kabling/delefitre vet ikke jeg, om noen vil belyse det helt generelle eller har fine linker som forklarer dette på en god måte er jeg lutter øre. Dette vil bli undersøkt når jeg vet hvilke elementer jeg skal bruke osv. fordi motstanden osv. kan da umulig være lik i forskjellige høyttalere
For å være ærlig, så bør du få på plass vesentlig mere basiskunnskap, før du i det hele tatt tenker på å plukke elementer. Å bruke 30 laks på et høyttalerprosjekt fra grunnen av, uten å ha en basiskunnskap om delefiltre er å begynne i feil ende. Om du går på et ferdig prosjekt eller kit, stiller det seg anderledes.

Et første steg kan f.eks. være "Loudspeaker Design Cookbook" av Vance Dickason.

Linkwitz design ser ut som den gjør pga designets funksjon. Du kan endre litt i materialvalg og finish, men hele Linkwitz-konstruksjonen er særdeles nøye gjenomtenkt.

Som et alternativ -LX mini (et prosjekt var nettopp oppe på sidene her) og suppler med et pas bøse subber.

Johan-Kr
Skal kikke på den blekka, fint at det er PDF så kan den jo leses fra tid til annen.

Sier ikke at Linkwitz ikke er en nøye gjennomtenkt konstruksjon, men den vil ikke havne i mine hender, ikke LX-mini heller. Vil ha noe mer standard utseende enn det der, blir vel spesielt for min del.

Det beste alternativet er DIY stativhøyttalere eller DIY gulvstående med mindre elementer og bygge noen solide subber. F.eks SBA-10 kunne være et alternativ, flott at den har én 10" også, kabinettet er jo ikke helt forferdelig, men kunne godt bli modifisert med hell (sett gjennom mine øyne). Hvor mye kan konstruksjonen på disse modifiseres før man må fikse nytt delefilter? Liker at de har delefilteret i foten, samt bak på høyttaleren, i tillegg er den nederste kassa (til 10") i samme gate som det jeg kunne tenke meg. Bassporten ville jeg flyttet noe lengre ned med en avlang port (slik som på B&W 801N), men prinsippet blir jo det samme. Troelsgravesen.dk skriver at kassa kan bygges noe større (10 liter), men det har lite effektmessig betydning på hvor dypt de spiller. Kunne bygget to stykk Martysub 18" i tillegg til disse, det vil nok gi meg trykket jeg vil ha i bassen, disse er det jo mange gode byggetråder om der ute, alt man trenger til bygging osv. også. Synes i grunn 10"/12" blir litt beskjedent til basselementer uansett.

Start med et dokumentert og vellydende kit eller lignende. Alt annet i ditt tilfelle vil ikke bli bra eller ferdig
Kan da godt gjøre det, blir de for små og pinglete kan de brukes som bakhøyttalere, hadde i grunnen tenkt til å ha stativer bak, men samme det, vil få god plass uansett. :)
Tja, ettersom jeg ikke har planer om å gjøre dette ferdig med en gang tror jeg at jeg hadde fått ferdigstilt det, men selvsagt lettere å begynne med noe mindre hvis det uansett er så vanskelig å få integrert alt i samme kassa også med tanke på delefilter.
 

CC61231

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
04.10.2014
Innlegg
263
Antall liker
174
Sted
Malmö
Hei Markus (alle..)

jeg har taget veien du vil - opgradere fra Helicon 400 til DIY (jeg havde Helicon 400LE).

det er ikke nemt at konkurrere mod en fabrik der har udviklings kapaciteter og en hel stab der kan bidrage med input og selv med snart 30års selvbygger erfaring tog projektet mig nærmere 3 år før jeg var i mål.

Som flere skriver ovenfor vil jeg derfor også anbefale du læser mere om hvad Troels (eller andre dygtige / erfarne selvbyggere) deler på diverse hjemmesider, da det - undskyld udtrykket - er naivt at tro at du kan komme som 1. gangs bygger og lave noget der er bedre eller at modificere de systemer de har bygget til bedre resultat som du antyder ovenfor.
Jeg siger IKKE det er umuligt, men i så fald er det vel bedre at begynde helt forfra med egne ideer, da jeg (uden at kende dig) vurderer at en som Troels er bedre til at sætte et system sammen end du (og jeg og mange andre) er.

Glæden ved selvbyg kan begynde der og du kan derefter begynde at teste andre løsninger når du har mere erfaring.

alt er skrevet i god mening med ønsket om at spare dig for dyre lærepenge til enheder der aldrig kommer i brug eller aldrig kommer til at spille op til deres potentiale...

:)
// Chris
 
M

MarkusH

Gjest
JBL M2 klone blir rundt den prisen der. hele filterjobben og preamp ordnes av en minidsp 2x4HD til $205 med usb, optisk og analog inn. (trenger 4 forsterkere etter den)

Jbl diy m2
Project M2 DIY Thread

JBL 2216ND Woofer for JBL M2 #5041785 - Speaker Exchange

hør med "johoo" om du er intr.
Hornkonstruksjon er ikke egentlig noe jeg har lyst til å bygge, men kan da kikke over det likevel.

Hei Markus (alle..)

jeg har taget veien du vil - opgradere fra Helicon 400 til DIY (jeg havde Helicon 400LE).

det er ikke nemt at konkurrere mod en fabrik der har udviklings kapaciteter og en hel stab der kan bidrage med input og selv med snart 30års selvbygger erfaring tog projektet mig nærmere 3 år før jeg var i mål.

Som flere skriver ovenfor vil jeg derfor også anbefale du læser mere om hvad Troels (eller andre dygtige / erfarne selvbyggere) deler på diverse hjemmesider, da det - undskyld udtrykket - er naivt at tro at du kan komme som 1. gangs bygger og lave noget der er bedre eller at modificere de systemer de har bygget til bedre resultat som du antyder ovenfor.
Jeg siger IKKE det er umuligt, men i så fald er det vel bedre at begynde helt forfra med egne ideer, da jeg (uden at kende dig) vurderer at en som Troels er bedre til at sætte et system sammen end du (og jeg og mange andre) er.

Glæden ved selvbyg kan begynde der og du kan derefter begynde at teste andre løsninger når du har mere erfaring.

alt er skrevet i god mening med ønsket om at spare dig for dyre lærepenge til enheder der aldrig kommer i brug eller aldrig kommer til at spille op til deres potentiale...

:)
// Chris
I første omgang blir det nok SBA-10 omtrent etter oppskrift, mulig jeg endrer utseende på bassport eller eventuelt et falskt "tak" på mid/tweet kunne jo være en tanke da den ville blitt litt mindre kantete og runde av alle hjørner (liker dette godt). Små modifikasjoner som ikke vil endre lyd/konstruksjon e.l.

Rimelig sikker på at det blir to stykk Full Marty i tillegg til disse i første omgang, tenker på å utvide til 5.2 surround etter hvert, men ikke før om 1 1/2 års tid trolig. Satser på å få begynt på SBA-10 til sommeren hvis jeg får tid med tanke på jobb, ferie osv. Muligens gjøre så mye som mulig hvis tida rekker til.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
SBA-10 er en bra grunnkonstruksjon å starte med.

I forhold til basskassen på denne, så bør volumet være likt, og portens areal og lengde må være likt. Endrer du lengde eller areal på porten, så endrer du tuningfrekvensen. Porten kan løses som en hylleport i bunn, som så brettes opp langs ryggen til ønsket lengde.

For toppen, så er volumet viktig å holde noenlunde det samme.

Johan-Kr
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.285
Antall liker
34.822
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
DIY kan bli veldig bra - velkommen i klubben!

Men når det er sagt er jeg helt enig med rådene om å forstå mye mer om delefiltre og kabinetter før du velger elementer. Elementer, kabinett og delefilter henger uløselig sammen. Enhver høyttaler er et sammensurium av motstridende hensyn og kompromisser, uansett hvordan man griper det an og hvilket budsjett man har. Dessuten henger høyttaler og lytterom også tett sammen, så "riktig" høyttaler i "feil" rom vil ikke bli bra. Aktive høyttalere med digitale delefiltre er lettere å jobbe med enn tradisjonelle passive høyttalere. Riktignok trenger du flere forsterkerkanaler, men justeringer gjøres i software i stedet for med loddebolten.

Du finner også mye info her: Humble Homemade Hifi
Legg spesielt merke til de gamle prosjektene i arkiv-delen: Humble Homemade Hifi - Archive

Her er forresten min byggetråd: http://www.hifisentralen.no/forumet...alere-med-air-motion-transformer-diskant.html
Der diskuterte vi gjennom ganske mange forskjellige løsninger på veien. Det tok noen år, men ble rimelig bra og endte vel et sted i nærheten av ditt budsjett (ikke medregnet forsterkere og elektroniske delefiltre).
 
Sist redigert:
M

MarkusH

Gjest
SBA-10 er en bra grunnkonstruksjon å starte med.

I forhold til basskassen på denne, så bør volumet være likt, og portens areal og lengde må være likt. Endrer du lengde eller areal på porten, så endrer du tuningfrekvensen. Porten kan løses som en hylleport i bunn, som så brettes opp langs ryggen til ønsket lengde.

For toppen, så er volumet viktig å holde noenlunde det samme.

Johan-Kr
Var denne løsningen med hylleport nederst jeg tenkte på, men kan også bygge den med den runde porten hvis det blir noe tull med tuningfrekvensen, hylleport ser bare mye bedre ut.
Tenkte å bygge toppen nogenlunde lik, men tenkte å sette på en trekant utenpå den eksisterende toppen slik at jeg får samme vinkelen som det er på den nederste kassa, runde av hjørner og male/lakke i passende farge.

Baffelmål må i ivaretas.
Målene til baflene vil jo bli de samme, men avrunding i hjørner endrer jo ikke baffelmålene.

DIY kan bli veldig bra - velkommen i klubben!

Men når det er sagt er jeg helt enig med rådene om å forstå mye mer om delefiltre og kabinetter før du velger elementer. Elementer, kabinett og delefilter henger uløselig sammen. Enhver høyttaler er et sammensurium av motstridende hensyn og kompromisser, uansett hvordan man griper det an og hvilket budsjett man har. Dessuten henger høyttaler og lytterom også tett sammen, så "riktig" høyttaler i "feil" rom vil ikke bli bra. Aktive høyttalere med digitale delefiltre er lettere å jobbe med enn tradisjonelle passive høyttalere. Riktignok trenger du flere forsterkerkanaler, men justeringer gjøres i software i stedet for med loddebolten.

Du finner også mye info her: Humble Homemade Hifi
Legg spesielt merke til de gamle prosjektene i arkiv-delen: Humble Homemade Hifi - Archive

Her er forresten min byggetråd: http://www.hifisentralen.no/forumet...alere-med-air-motion-transformer-diskant.html
Der diskuterte vi gjennom ganske mange forskjellige løsninger på veien. Det tok noen år, men ble rimelig bra og endte vel et sted i nærheten av ditt budsjett (ikke medregnet forsterkere og elektroniske delefiltre).
Skal kikke på alle lenker senere.

Har kikket på tegninger og lest litt om Martysubber i dag, har skrevet ned alle mål og funnet elementer, kabler, kontakter og forsterker til det jeg har lyst til å bygge. Tipper det blir to stykk Full Marty med Dayton Audio 18" elementer (kassene er 120x60x60 cm), og de kunne visst bli tunet til 16 Hz med litt "modifisering" av tuning-kurvene, så det passer bra ettersom disse vil bli benyttet til musikk samt film.

SBA-10 er jo en 3-veis høyttaler, noe som i utgangspunktet var planen å bygge, bare med to 10" i stedet for én, men med separate subber er jeg ikke særlig bekymret for bassen. Blir nok en Behringer iNUKE 6000DSP sammen med subbene så det burde holde til nok trykk i bunnen. Treffer ganske greit i forhold til budsjettet også.

Skal leses, og forhåpentligvis forstås.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Masse gode innspill her. Flinke folk!

Et innspill fra meg også, som aldri har bygget noe men som har fulgt mange bygge-tråder her inne: DIY virker på meg til å være en real utfordring. Men tror det er veldig gøy når man blir bitt av basillen. Jeg synes likevel det er et veldig godt råd å begynne med å bygge et kit med en ferdig plan, bare for å få en slags følelse med hvordan ting funker. Det er slett ikke dumt å bygge lxmini for eksempel. Den skal være veldig enkel å sette sammen, sies det. Et par dager eller noe, max, hvis du kjøper alt ferdig. Ok, så du vil ikke ha den selv... men fordelen med lxmini er at du lett kan få solgt den videre. Det vil garantert gå helt fint å få solgt den videre til kostpris. Det gjelder ikke så alt for mange DIY-høyttalere. Så da vil du ha fått en slags følelse med hvordan ting funker - hvordan man setter sammen høyttalere, hva et digitalt delefilter gjør, osv. Så vil du i neste omgang kunne satse på et dyrere alternativ som du satser på å beholde en del år, og slipper å gjøre like mange nybegynner-feil med det dyrere prosjektet.
 
M

MarkusH

Gjest
Målene til baflene vil jo bli de samme, men avrunding i hjørner endrer jo ikke baffelmålene.
Kanskje ikke målene, men du verden som det kan endre lyden:



Legg spesielt merke til de to nederste.
Ja, nå ser det ut til at SBA-10 muligens også blir no-go, ettersom jeg har saumfart byggetråden og det ikke står noen ting om komponentene som delefilteret skal bestå av så da blir det egentlig det samme som å bygge fra grunnen av selv uten noen mål og mening om delefilter. Sendte en mail til troels.gravesen@.... og fikk til svar at de delene som skulle brukes i delefilter kun var tilgjengelig ved kjøp av komponentene gjennom Jantzen ... som ligger i Danmark og med moms og frakt blir fort prisen noe drøy, når elementer og delefilter runder 20k alene, uten øvrige materialer så synes jeg det begynner å svi for noe som var et 'greit' alternativ i forhold til det jeg egentlig ville ha. Jeg så dessuten at Humble Statement kunne havnet innenfor, men stod ikke noe om delefilteret på denne heller, den bruker Accuton-elementer dog så muligens det blir slike i fremtiden, får se.

Ettersom det blir vanskelig å få tak i ting i Norge blir jeg nødt til enten å handle på Dynabel (et av ferdig-kitene derfra) eller bare kjøpe brukte høyttalere, da frakt fra USA/Europa fort blir dyrt med tanke på frakt og moms.

Det jeg er sikker på er Marty-subbene, så da får jeg i alle fall et godt fundament i bunnen så jeg kan velge høyttalere som ikke trenger voldsomt trykk helt der nede i kjelleren, da begynner det jo faktisk å bli en del å velge i mellom. Kan funke med noen litt halvgode stativhøyttalere eller noen greie gulvstående.

Ser at Dynabel har noen som heter Dynabel 2815R, hvordan spiller disse opp i mot Helicon 400, noen som vet? Så at Dynabel 2.5s var sammenlignet med Mentor 6, som antydet at Mentor 6 var vesentlig bedre på det meste. Kunne også vurdert Seas sine ferdig-pakker, noen spesielle anbefalinger?

Masse gode innspill her. Flinke folk!

Et innspill fra meg også, som aldri har bygget noe men som har fulgt mange bygge-tråder her inne: DIY virker på meg til å være en real utfordring. Men tror det er veldig gøy når man blir bitt av basillen. Jeg synes likevel det er et veldig godt råd å begynne med å bygge et kit med en ferdig plan, bare for å få en slags følelse med hvordan ting funker. Det er slett ikke dumt å bygge lxmini for eksempel. Den skal være veldig enkel å sette sammen, sies det. Et par dager eller noe, max, hvis du kjøper alt ferdig. Ok, så du vil ikke ha den selv... men fordelen med lxmini er at du lett kan få solgt den videre. Det vil garantert gå helt fint å få solgt den videre til kostpris. Det gjelder ikke så alt for mange DIY-høyttalere. Så da vil du ha fått en slags følelse med hvordan ting funker - hvordan man setter sammen høyttalere, hva et digitalt delefilter gjør, osv. Så vil du i neste omgang kunne satse på et dyrere alternativ som du satser på å beholde en del år, og slipper å gjøre like mange nybegynner-feil med det dyrere prosjektet.
Jeg trodde nok DIY-høyttalere skulle være hakket lettere, det største problemet jeg ser er delefilterne og eventuelt handel fra utlandet da prisen går vesentlig opp.
Lxmini må jo ha en slik aktiv sak fra USA for å fungere, så vet ikke hvordan det blir å fikse, men sikkert knallgode høyttalere. Jeg liker dog mer "tradisjonelle" kasser.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Jeg trodde nok DIY-høyttalere skulle være hakket lettere, det største problemet jeg ser er delefilterne og eventuelt handel fra utlandet da prisen går vesentlig opp.
Lxmini må jo ha en slik aktiv sak fra USA for å fungere, så vet ikke hvordan det blir å fikse, men sikkert knallgode høyttalere. Jeg liker dog mer "tradisjonelle" kasser.
Å bygge noe som teknisk kvalifiserer som en høyttaler er jo ikke vanskelig. Det kunne jeg gjort i morgen. Det er ikke verre enn å kjøpe en fulltone-driver fra Dynabel (altså en driver som skal gjengi hele frekvens-spekteret), ta en skoeske av papp og lage et passende stort hull, feste driveren, og koble den til forsterkeren. Vips, så har man en høyttaler. En annen sak er jo at det garantert ville høres forskrekkelig ut... :)

Det er nemlig veldig mange ting som avgjør hvordan en høyttaler høres ut (har satt meg litt inn i slike ting for å få litt mer peiling på hvilke høyttalerkonstruksjoner det er interessant å snuse på for min del). Noe av det viktigste er som flere har vært inne på hvordan delefilteret er konstruert, og hvordan de ulike elementene spiller sammen. For å gjøre en lang historie kort, hvis noen av tingene som har blitt lenket til her er for tekniske: Et av de store problemene er at wooferen/bass-driveren sprer lyden på en helt annen måte enn tweeteren/diskanten. Mens bass-driveren sprer lyden stort og bredt, har tweeteren ofte mye mer begrenset spredning. Da kan det lett skje at lydbildet blir ubalansert. Når man konstruerer en høyttaler, må man altså prøve å få til at wooferen og tweeteren høres koherente ut fra lytteposisjonen. Det er ikke bare enkelt (hvis vi holder oss til en to-veis, en treveis blir enda mer komplisert).

I tillegg vil kabinettet farge lyden og spredningen. Pluss veldig mange andre ting som jeg ikke har kommet inn på her.

Du har jo allerede rukket å bli en kresen lytter, og det er veldig bra. Jeg vil egentlig tro at en del av de tingene du ikke er fornøyd med, handler om denne type ting. Alle høyttaler-design er nemlig kompromiss på en eller annen måte (grunnen til at designet til Linkwitz ser så forskrekkelig ut, er nettopp at han har tenkt funksjon først, og latt formen følge funksjonen). Om man holder seg til passive høyttalere i budsjett-klassen er det ikke så alt for mange høyttalere av de jeg har hørt som virkelig klarer å løse disse utfordringene og som høres bra ut IMHO. Å gå for et etablert og anerkjent DIY-design kan nok komme til å gi deg veldig mye mer lyd for pengene enn tradisjonelle hifi-høyttalere. Men det er mye tryggere å gå for et design eller kit som allerede har blitt bygget av mange, der det finnes informasjon og hjelp å få på nettet.

ps: en aktiv-boks for delefilter er ikke komplisert å skaffe og trenger ikke være dyrt. Mange bruker etter hvert minidsp-bokser, som også kan bestilles på avshop (jeg bruker det, men bare for deling til subwoofer og rom-eq). Eller man kan bruke billig-boksen DX2496 fra Behringer, som mange er godt fornøyd med.
 

ufo

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.02.2016
Innlegg
1.785
Antall liker
915
har et par lxmini, god gitt den enkle bestykningen men med et budsjett på 30k hadde jeg uten tvil gått rett på lx521 isåfall...
 
M

MarkusH

Gjest
har et par lxmini, god gitt den enkle bestykningen men med et budsjett på 30k hadde jeg uten tvil gått rett på lx521 isåfall...
Har kikket litt på nettet om LX521 og LXmini, de får jo skryt opp i skyene (og litt til), har også kikket litt innom Linkwitz-tråden her inne og det går vel litt igjen der inne også. Må si meg veldig interessert i å høre på de, men ikke søren om jeg bygger de før jeg har hørt de for de skal spille bra om jeg tar på meg den jobben.
Men skjønner jeg tegninga rett når jeg tror at LX521 må ha 8-kanales forsterker + miniDSP 4x10 som et minimum?

Lurer forøvrig på hvordan disse LX521 står seg mot det andre Dynabel har å by på av selvbygg-høyttalere, tatt i betraktning at jeg antakeligvis ikke trenger noen bassmonstre da jeg planlegger doble 18" subber ved siden av uansett. Tenker mest på Dynabel 2815R da LXmini/LX521 ALDRI vil få innpass i noe stue frem i tid, der satte dama ned foten, men jeg er nå for så vidt enig. Seas Thor eller noe i den duren kunne nok også gå fint, men det må se ut som høyttalere ikke som "kunst" som dama kalte LX-ene.

Det kanskje mest logiske valget er å gå for stativhøyttalere som kan stå oppå subwooferne (eller ved siden/foran), mener å ha lest et sted at Marty-subbene kunne deles fra 20-90 Hz med den løsningen jeg kommer til å bruke, usikker på akkurat hvor langt oppover de strakk seg, men de skulle visst være gode til litt under 20 Hz i et rom på 65 kvm, noe rommet mitt er.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Du trenger minimum 4 kanaler effekt pr høyttaler, ja.

Et par triks her: Hypex har salg på sine UcD multikanalsmoduler på 2,4 eller 6 ganger 30W. Dette holder til å drive diskanter, øvre og nedre mellomtone. Så kan du sette to UcD180 med en felles SMPS400 strømforsyning til bassene. I tillegg til dette trenger du kabinett og buffermoduler til 30W-forsterkerne. €65 for en 4-kanals, €100 for en 180W og €90 for strømforsyninga. Brokoble to kanaler av 4-kanalsmodulen for å drive nedre mellomtone. Kabinett, buffer og regulator til buffer finner du for peanuts på e-bukta.

Mhp DSP, så kan du bruke en MiniDSP OpenDRC DA-8. Digital inn og 8 kanaler ut. Evnt kan du hekte på et analogkort for å få et sett analoge innganger også.

Johan-Kr
 
M

MarkusH

Gjest
Har fundert litt over det her og tenker at jeg kanskje skal vurdere et oppsett med flere subwoofere. Marty-subbene er vel gode til rundt 500 Hz (ut i fra spesifikasjoner), så jeg tenker å bruke disse helt i bunnen, kommer til å bruke 'fixen' for å få de ned i 16 Hz vha Behringer iNuke6000DSP, vet ikke hvor høyt de vil spille i Hz ved disse innstillingene.
Tenker å bygge disse i størrelsen 120x60x60 med 18" Dayton Audio-element, eventuelt noe bredere og dypere, men internt volum i kassa blir det samme, bare med tykkere vegger.
Lurer også på om jeg skal gå for en løsning der jeg har to stykk mindre subwoofere (slik som PCA S12-NE) som tar seg av frekvensen over 500 Hz (mellombass?).

For så å gå for en løsning med mellomtone/diskant i samme boks, noe ala XTZ Divine 100.33 (eller finne et sett av disse på brukten)

Vet ikke hvor avansert forsterker det er på PCA S12-NE (eller om denne subwooferen holder mål), men det finnes kanskje noen duppeditter der ute som kan få til en skikkelig deling på de frekvensene som passer best til et slikt oppsett. Vil dette la seg gjøre, eller vil det bli for avansert/komplisert å sette opp skikkelig?

Alternativt blir Marty-subbene + gulvstående/stativhøyttalere. Noen anbefalinger til slike høyttalere?
 

thohaug

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.02.2014
Innlegg
2.983
Antall liker
1.840
Sted
Fetsund
Ville ikke brukt subbene noe særlig over 200hz om de ikke skal stå veldig nærme/under fronter. Det vil være veldig vanskelig å integrere. 500hz, tror jeg ærlig talt du får problemer med. De dayton elementene låter heller ikke noe særlig over 200-250hz. Ikkeno kapasitetsproblem selv om du deler ved 150hz.
 
M

MarkusH

Gjest
Ville ikke brukt subbene noe særlig over 200hz om de ikke skal stå veldig nærme/under fronter. Det vil være veldig vanskelig å integrere. 500hz, tror jeg ærlig talt du får problemer med. De dayton elementene låter heller ikke noe særlig over 200-250hz. Ikkeno kapasitetsproblem selv om du deler ved 150hz.
Kommer til å få delt Marty'ene slik at de spiller nær optimalt hele veien. 150 Hz høres for så vidt greit ut.
Det blir nok ikke et oppsett der frontene står oppå subbene, da jeg planlegger å lage en svak helling oppover på de.
Hva tror du om å integrere en løsning mellom fronter og 18" subbene, er dette lurt eller er det bare å dele frontene ved 150 Hz?
 

thohaug

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.02.2014
Innlegg
2.983
Antall liker
1.840
Sted
Fetsund
Hvor du deler subbene må du se an når du skal plassere det og kombinere det med fronter. Er ikke noe jeg ville bestemt meg for på forhånd. Det å ha separat front og bassystem er en veldig god idé pga plasseringsmulighetene.

Separat midbass kan fungere, men da må det stå veldig nærme fronter. Ville muligens fokusert på å få det til å fungere greit med kun subber og front i første omgang. Da får du litt erfaring med målinger, metode osv før du kaster deg inn i det. En slik midbass vil være vanskeligere å integrere skikkelig.
 
M

MarkusH

Gjest
Hvor du deler subbene må du se an når du skal plassere det og kombinere det med fronter. Er ikke noe jeg ville bestemt meg for på forhånd. Det å ha separat front og bassystem er en veldig god idé pga plasseringsmulighetene.

Separat midbass kan fungere, men da må det stå veldig nærme fronter. Ville muligens fokusert på å få det til å fungere greit med kun subber og front i første omgang. Da får du litt erfaring med målinger, metode osv før du kaster deg inn i det. En slik midbass vil være vanskeligere å integrere skikkelig.
Ja, vet ikke helt hvordan jeg skal "angripe" det her enda, men det er lurt å se på hvilke muligheter man har i planleggingsfasen. Delingen har i grunnen ikke veldig mye å si, bare at jeg får en jevn og fin lyd uten at jeg føler at jeg mangler trykk noe sted, vil ha masser av "headroom" i tilfelle jeg skulle ønske mer lyd/trykk ett eller annet sted.

Marty-subbene vil bli bygget først, deretter finne den løsningen av fronter jeg vil ha (selvbygg eller 'bang for the buck'-høyttalere). Er ikke helt sikker på om det blir dynabel 2815R eller noe annet, har ikke bestemt meg enda. Synes i grunnen konstruksjonen Arendal Sound 1723 gulvstående høyttalere er fin, men kanskje greiere å spare til de og kjøpe slike enn å bygge noe lignende selv.
 
M

MarkusH

Gjest
Har fundert litt over tingenes tilstand og lurer på om utlekting av f.eks martysub (120x60x60) og dynabel 2815R (127x44x27) lar seg gjøre?
Ettersom form på frontbaffel i utgangspunktet ikke skal endres, tenkte jeg å lime/spikre/skru på lekter (av MDF) eller hele MDF-plater på utsiden av kabinettene, dermed blir internt volum det samme, men høvle/beskjære disse til buede sider og bakside. Eventuelt utlekting av sider og bakside + finérplate som jeg "drar" rundt og limer på utlektingene, har da også full valgfrihet til hvilken vinkel jeg vil ha på topp-platen. Godt mulig jeg gjør målinger før og etter at jeg har gjort dette for å finne ut om jeg forringer lyden noe/nok til at jeg ikke ville gjort det eller anbefalt andre å gjort det. Noen som har prøvd noe lignende med målinger, eventuelt der ute på det store internett? Mange større høyttalere har buede former på sider og bak, mens frontbaffelen er flat, så da kan det jo ikke spille noe himla stor rolle, eller?

Frontbaffelen vil teknisk sett bli bredere og eller høyere, hva vil dette ha å si for lyden, delefilter osv.? Noen som har konkrete data på område?

Har lyst på noen smykker av noen høyttalere og lakkering/olje/beis hadde kanskje vært å foretrekke for min del, vil gjerne også bruke WBT-terminaler og egenlagde plater til terminalene på DIY-høyttalere (da jeg liker å jobbe med metall og treverk, blant annet).

Som sagt før, tenker høyt her. :)
 

Piemonte

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.02.2013
Innlegg
187
Antall liker
48
Sist redigert:

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Når du bygger inn høyttalere i veggen, som er det du tenker på her, så går du fra en frontbaffel som er definert med bredde og høyde, og over til en frontbaffel som er "uendelig".
Du får dermed ikke den overgangen mellom halvkule-utstråling (over grensen definert av baffelbredden) og rundstråling, der høyttaleren under denne frekvensen får inntil 6dB lavere nivå, som da kompenseres i delefilteren. Du får da velidig mye mere bass og lavere mellomtone enn det du skal ha.

BSC made simple (and why it may be important to you) – Audioblog

Hvis du ikke vil lese bøkene og sette deg ned å regne selv, så må du basere deg på å bygge ferdigdesignede modeller, og holde deg stort sett til det som er designet. Om du handler deler fra Dynabel, kan de hjelpe deg med småmodifikasjoner på delefiltrene.

Johan-Kr
 
Topp Bunn