restaurering av Dali Skyline 1000

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    Hei jeg fikk tak på et par gamle Dali Skyline 1000 høyttalere som jeg bare måtte ha;)

    De er litt sletne og trenger noe pleie for å komme i fornuftig stand, jeg har begynt å demontere litt og finner små ting som lett kan utbedres med litt tid.

    Det jeg rett og slett lurer på er å fornye dem litt i fargene, få dem litt mer moderne men er ikke helt sikker på om det er veien å gå. Grunnen for dette er da å få kunne sparkle sår i lamineringen og bygge opp større skrammer som ikke lar seg pusse bort.

    For de som kjenner til dem så har den en langside med en alu profil, her er det også en liten skramme som er så dyp at det ikke lar seg pusse over. Så derfor tenker jeg sparkel og full lakkering i en passende farge. Har tenkt litt på hvit med nytt stoff også i hvit.

    Ellers er det et par ting jeg lurer litt på, jeg mener bass elementer heter lx12s (cervin vega), her trenger jeg refoam kit. Noen som kan bekrefte dette?
    Har funnet dette kitet og elementet ser identisk ut, Cerwin Vega Speaker Foam Edge Repair Kit, 12", FSK-12AR


    Det neste er bånd diskantene, de fungerer trolig fint og trenger bare litt oppstramming men det hadde hvert kjekt å fått helt ferske bånd i dem når alt først er ute. Hvor kan slikt skaffes? Grunnen er for at det ene båndet har fått noen små bulker og er ikke lenger helt jevnt. Bare kjekt å ha dette 100% tenker jeg.

    Håper noen har litt tips:)
     

    Vedlegg

    • Liker
    Reaksjoner: KJ

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Elementspec´en får du fra Hi-Fi Klubben. Det er kun EN riktig måte å restaurere dem, så sjeldne som de er: Tilbake til topp fabrikkstandard! Ellers devaluerer du en klassiker som på verdensbasis er ultra sjelden, knalldyr brukt og mildt sagt særegen. Det der er en beintøff Dali, ikke et hjemmekit, Culexus..:cool: Bytt alle elementer parvis, aldri ett og ett..Hvis en bass har gått, bytt to.
     

    culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    Ja da er det bare å legge sjela i prosjektet og holde dem så orginale som over hode mulig forstår jeg😊 Tips om hvilken lakk en bør benytte? Jeg ser at det er mulig å få liv i den lamineringen som er på. Må lese meg opp på litt pussing, så må jeg finne en god løsning på alu profilen, håper det lar seg pusse reint for så gå over med noe som får frem orginal finish som er børstet i overflaten. Bassene er i orden men de trenger refoaming. Diskantene skulle fått nye bånd helst men det går an å teste de som er først.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Ikke sett dem før, veldig kule! Tøft prosjekt:)

    Men når du først skal i gang med dem... hvorfor ikke virkelig få det maksimale ut av det de kan levere lydmessig, ved å fjerne det passive delefilteret og drive dem aktivt? Med en boks fra minidsp tror jeg ikke det er så vanskeklig. Instruksjoner her: https://www.minidsp.com/applications/digital-crossovers/stereo-34way-xover

    Jeg har i hvert fall tenkt på å gjøre det nå i sommer med et par passive høyttalere jeg har stående. Kan evt. si fra når jeg vet hvordan det går:)
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Culexus, :på tredelene kunne kanskje Howard´s funka.

    Olavelg: Fordi så store inngrep fjerner både originalitet og 90% av verdien, vel! :mad: De der er passive puristhøyttalere, og skal for alltid være passive puristhøyttalere! Refoaming suger! Bytt hele elementer- de er å få fra Dali i Nørager. Samme gjelder bånddiskantene. Det du kan gjøre noe med, Culexus , er å revitalisere finishen, samt få analysert delefilteret. Få så tak i eksakte byggetegninger av det- med verdiene- og bygg en eksakt kopi med samme komponenter/verdier på samme sted, dog med en høyere kvalitet på enkeltdelene.. (Mundorf ++) Det kan Dynabel gjøre for deg. Som du selv sier: Legg sjela i det:rolleyes: Altså: Bruk originaldeler- evt Dalis egne erstatningselementer, hent tips fra Dali i Danmark, så ender du med en skikkelig entusiasthøyttaler som langt fra alle har nå lenger- det er en av Dalis aller beste- og skal fortsatt være det. Pass på : Disse krever sin forsterker også. Nytter ikke med en liten NAD, Denon eller Electrocompaniet her..det oppdaget jeg da jeg først hørte dem for 20+ år siden. Hadde disse skulle hatt aktiv drift ville Dali bygget det inn selv, Olavelg.
     
    Sist redigert:

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.664
    Torget vurderinger
    1
    Digger engasjementet ditt, Auditor! Det blir jeg inspirert av:)

    Jeg er jo langt fra noen hifipurist, og mener at all moderne teknologi som kan forbedre lyden bare er av det gode... Men bra at noen vil holde.tradisjonene ved like også!
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Ikke alt nytt er bedre, Olavelg..se litt Wheeler Dealers/Car SOS, så vil du kanskje forstå. Det du gjør er å klargjøre eldre modeller for et forlenget liv i moderne formaters tjeneste- i moderne "trafikk" om du vil. Ellers sier jeg takk for støtten.:cool: Klassikere skal passes på som det gullet de er- ellers forsvinner de. Det betyr å holde dem så originale som mulig, men erstatte kritiske, ødelagte eller skadede deler med tilsvarende eller bedre, tidsprøvde oppgraderinger fra produsenten-eller firmaer som kjenner merket i de tilfeller originaler er umulige å oppdrive. Det er en grunn til ikonstatus- don´t f... with the icons..

    Eksempel: Du har hundre vinyler og en elsket gammel Lenco som ikke gjør jobben sin. Hva gjør du med det? Enten en ny Rega eller et sett små oppgraderinger av Lencoen, er mitt tips. La oss si det er en L75 som har alle de klassiske problemene. Historien viser at lagre, mellomhjul og V-blokker var de aller største svakhetene på disse sveitsiske spillerne. Så du begynner med en full rens og gjennomgang, ny olje og evt ny reim-ALLTID ny reim på reimdrevne spillere. Du veit aldri hva som kan skje dersom gummideler ryker, de blir sprø og morkne med tida. Er lik ei tidsinnstilt bombe. Mindre friksjon, strekk på reima, redusert energioverføring, overbelastning på motor Skift for sikkerhets skyld Skal du bytte lagre på armen, bytt på tallerkenen også- det redder bevegelige deler. Mellomhjulet er i plast, så skift inn et italiensk et i metall fra feks Audiosilente, Roma. Etter V-blokkskifte da, samt ny pickup har du en platespiller som holder i tjue år til- med en forbedret , klassisk Lencosound. :cool: Poenget er å beholde den karakteren som kjennetegner modellen/merket du jobber med å restaurere, og dra ut potensialet i den- uten å gå så langt at den karakteren forsvinner. Da er det nemlig ikke samme produkt lenger. Og devaluering er et faktum. Refoam er en dårlig ide, forresten..det kan nemlig foreligge svakheter med andre deler av elementet enn kantopphenget. Da får du ikke løst problemet. Og hvis ett element er gåent, er sjansen utrolig stor for at den skaden svekket tilsvarende element på motsatt side. Innspillingen blir skjev dersom du ikke bytter parvis, og snart har du samme sprengte element igjen, grunnet ujevn effekttålighet. Mest sannsynlig forekommer sprengninga på den sia som ikke har fått nytt element. Av innlysende årsaker. I UK kaller de denne tilnærmingen "sensitive upgrade"- det funker!
     
    Sist redigert:

    culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    Takk for alle tips:) jeg har helt klart gått for å få dem i så god stand det lar seg gjøre uten å gjøre for store inngrep.

    I dag har jeg sett mer på småskadene som er og har pusset et sted hvor det helt klart ikke var annen mulighet slik jeg ser det.
    Det er flere slike skader men de er ikke så altfor galne, det jeg har funnet ut er at jeg må finne en lakk med riktig farge tone i, for meg så ser det ut
    for at laminatet er lysere mens lakken inneholder en mørkere base, dette blir den store prøve for byens maler butikker i måren:)

    Der hvor det er dype sår skader vil jeg prøve bruke en slik stift som de bruker på parkett osv, dette ser ut for å være veldig bra så lenge du treffer fargene. Ikke umulig om en ja bruker litt tid.

    I første omgang når det gjelder basse elementene så vil jeg prøve å refoame dem selv om det sikkert ikke er optimalt. Det blir å refoame begge elementene samtidig. Om det ikke er velykket så finner jeg det ut på lytte testen i ettertid. Jeg er så heldig å ha en kammerat med samme settet i topp stand slik at vi kan sammenligne.

    Har også sendt mail til Dali om å få tak på nye bånd til diskantene:) og samtidig pris på nye basser, så får vi se hva dem svare.

    Tenker også å trekke alle dekslene på ny slik at stoffet er pent:) Ser dynabell selger noe stoff for høyttaler griller.
     

    Vedlegg

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.012
    Antall liker
    2.078
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Det ikke OB-BB her ikke kan om tre er ikke verdt å vite tror jeg. Spør han om råd.
    Ellers er jeg enig, gjør disse så originale som mulig. Behold det gamle filteret om det virker, men lag også et filter med bedre komponenter. Da har du i pose og sekk.

    Haavard
     

    OB-BB

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    5.698
    Antall liker
    7.867
    Såg denne tråden akkurat i dette øyeblikk, og da nicket mitt dukket opp over, må jeg jo simpelthen melde meg på. Jeg skal ikke si for mye om hva jeg mener om å beholde originalitet osv, men har hørt hva aktive filtre/DSP kan gjøre med et sett relativt passive luringer....... Alt er uansett reversibelt.

    Treverket på platene dine ser dessverre relativt slitt ut men heldigvis er det ikke mye av det. Mitt forslag til deg er å slipe ned (evt få hjelp til) det gamle litt og legge på ny nøttefinér. Det er ikke vanskelig på så små flater men tunga bør være i rett munn. Hvitlim (PVA-c) og strykjern er medusinen her.

    Oljing/voksing som sluttbehandling. Ikke heng deg opp i merker - det som fins i malerbutikken i dag, er som oftest bra. Eneste forskjellen er stort sett at om du har en hang til å slikke på møblene dine, så vil de smake litt forskjellig.

    Skal ikke trette deg med detaljer, men om du har spørsmål, så er det bare å fyre.

    BB
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Da håper jeg du har en som KAN refoaming- eller rerubbering-Culexus. En ting som bør sjekkes først er Dalis tilgang på nye elementer. Hvis du er heldig koster de marginalt mer enn en rerubbering- ca 30% mer pr side-, og da er besparelsen så forsvinnende liten kontra nye at det vil være direkte dustete å ikke gi dem nyprodusert/NOS elementer. Vent å se hva Dali sier..Og få jobben utført av en proff i tilfelle elementet må refoames.! Diskantene må nok ned til Dali for service- eller de har laget komplette strukturer for bytte av HELE diskantenheten (bånd/støttestruktur/magnetsystem i ett)

    Ellers skal du huske på- som OB-BB sier- at du ikke bare behandler lokale områder av treet, men hele den synlige tredelen av kabinettet. Det gjør det lettere å treffe mht farge, tekstur og resten av finishen. Går ikke det? Refinering og skikkelig lakkering! Bruk heller ikke for grove papirer i tilfelle original finer beholdes-da går du igjennom fineren. Og det holder IKKE med kun ett strøk lakk..Fem til ti bør hjelpe- med forsiktig nedpuss mellom hvert- så forsiktig som om du la din nyfødte sønn til sengs og med sandpapir så fint AT DET IKKE HVERKEN LIGNER ELLER KJENNES UT SOM SANDPAPIR....Avslutt med en polering. Gjør dette riktig, så vil du få gullstjerne i boka av Skyline-konstruktør Hother Bak- uansett hvor han er. Husk Dalimerket i grillen. Skal du gi aluprofilen ny finish tar du rede på hvilken prosess Dali brukte for så å få et proft metallverksted til å utføre det samme på begge profilene ved bruk av passende verktøy. På linje med det John DeLoreans folk i Belfast gjorde med DeLorean DMC 12 og dens rustfrie karosseri. (Børstet, rustfritt stål.) Bilens finish var resultat av en håndholdt, elektrisk poleringsbørste med hestehårsbust i :cool: Spesialverktøy på den tid..John hadde deler til 35000 DMC 12, men kun 9000 rakk å bygges. Seks tusen av dem går fortsatt. Og DeLorean Motors ligger i California. De kjøpte opp restlager av NOS-deler, samt tegningene til hver eneste del på bilen- for å kunne holde dem på veien for evig. Litt som jeg håper du klarer med Skyline og musikken, Culexus! Vet du forresten hvilket utstyr du har tenkt å bruke dem med?
     
    Sist redigert:

    culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    Jeg lurer fælt på hvilket treslag fineren er av, noen sier nøttefiner. Andre sier eik, jeg har prøvd å matche opp mot eik og det stemmer ikke. Trenger hjelp. Har noen områder som må ha nye finer. Hva kan det være? Teak?
     

    JCP

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    22.04.2014
    Innlegg
    780
    Antall liker
    368
    Sted
    Moss
    Kan jo være noe brekkfarge i den opprinnelige overflatebehandlinga også. Etter fargen å dømme, kan det kanskje være kirsebær, valnøtt trur jeg ville vært mørkere og brunere.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Culexus: Dali brukte en mørk valnøttfiner/kirsebærfiner på disse..
     
    Sist redigert:

    211.

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.01.2004
    Innlegg
    1.656
    Antall liker
    1.396
    Torget vurderinger
    2
    Hei...stod disse i Bergensområdet?? Grattis culexus med flotte og sjeldne høyttalere, jeg hadde lyst til å ta turen og hente de (om det er de samme) men det passet ikke inn i timeplanen min, så igjen; gratulerer!

    Jeg mener å huske at finishen også ble kalt kirsebær den gang disse ble introdusert...utrolig flotte er de i original finish så du må ikke "degradere" de!
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    211: Du ser de skadene på originalfineren? Det kan nok ikke repareres ordentlig uten refinering, men det går jo an å håpe. Devaluering skjer som jeg har beskrevet over.
     

    culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    Jeg fikk kjøpt disse gjennom en kammerat av meg her i haugesund, kommer vel fra stavanger egentlig. Og før det mener jeg de har hvert innom usa, dubai, danmark før de kom til norge. Ja de er bereiste:) derfor bærer de nok preg av det også.

    Ellers har jeg hvert gjennom alle byens tenklige forretninger på jakt etter kirsebær finer, det er ikke å oppdrive. Det er som å gå på elkjøp og spør etter en transistor. Men det er ikke ukjent, har som vane å ha de problemene der. Dere kjenner sikkert til det samme, norge liker å selge varer og ikke ha noe på lager, du finner alt annet en det du trenger.

    Noen i haugesund området som har kirsebær emner eller finer?? :)
     

    geirarne

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    10.10.2012
    Innlegg
    138
    Antall liker
    100
    Sted
    Haugesund
    Torget vurderinger
    2
    Har du sjekket med Fargeriket på Raglamyr?

    Har inntrykk av at de har, eller skaffer det meste.
     

    culexus

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    22.04.2009
    Innlegg
    61
    Antall liker
    13
    De hadde ingen ting da jeg spurte, me de hadde lakk fargen:)
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Prøv Oslo Finerfabrikk, Culexus..
     

    SweetThang

    Hi-Fi interessert
    Ble medlem
    16.12.2014
    Innlegg
    52
    Antall liker
    8
    Hvordan går det med disse? Flott å se at noen forsøker å holde liv i gamle Dali høyttalere.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Det lurer jeg også på...:rolleyes:
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.316
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    Jepp kan legge det ut i denne tråden,men vil ta en stund før jeg får gjort det siden de står hos min bror.
    Kan jo også prøve å få målt spolene om du trenger verdiene....
     

    Leikis Lyd

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2006
    Innlegg
    5.460
    Antall liker
    2.119
    Sted
    Kyrksæterøra
    Torget vurderinger
    12
    Jepp kan legge det ut i denne tråden,men vil ta en stund før jeg får gjort det siden de står hos min bror.
    Kan jo også prøve å få målt spolene om du trenger verdiene....
    Det kunne også vært kjekt så jeg kunne tegnet opp filtrene til hvert av elementene.
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.316
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    Jepp kan legge det ut i denne tråden,men vil ta en stund før jeg får gjort det siden de står hos min bror.
    Kan jo også prøve å få målt spolene om du trenger verdiene....
    Det kunne også vært kjekt så jeg kunne tegnet opp filtrene til hvert av elementene.
    Har du noen skyline du skal overhale?
     

    Leikis Lyd

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2006
    Innlegg
    5.460
    Antall liker
    2.119
    Sted
    Kyrksæterøra
    Torget vurderinger
    12
    Jepp kan legge det ut i denne tråden,men vil ta en stund før jeg får gjort det siden de står hos min bror.
    Kan jo også prøve å få målt spolene om du trenger verdiene....
    Det kunne også vært kjekt så jeg kunne tegnet opp filtrene til hvert av elementene.
    Har du noen skyline du skal overhale?
    Har et par Skyline 1000 ja, tenkte å sjekke eventuelt modde delefilteret. Det er jo en skam å bruke d svære båndet bare fra 3000hz og oppover :)
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.316
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    Jepp kan legge det ut i denne tråden,men vil ta en stund før jeg får gjort det siden de står hos min bror.
    Kan jo også prøve å få målt spolene om du trenger verdiene....
    Det kunne også vært kjekt så jeg kunne tegnet opp filtrene til hvert av elementene.
    Har du noen skyline du skal overhale?
    Har et par Skyline 1000 ja, tenkte å sjekke eventuelt modde delefilteret. Det er jo en skam å bruke d svære båndet bare fra 3000hz og oppover :)
    Ok,vurderer du og dele lavere?
    Her er bildene av delefiltrene hvertfall,ikke fått tid til å målt spoler enda..
    20171128_105420.jpg
    20171128_105409.jpg
    20171128_105356.jpg
     

    Leikis Lyd

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.05.2006
    Innlegg
    5.460
    Antall liker
    2.119
    Sted
    Kyrksæterøra
    Torget vurderinger
    12
    Tanken er å dele bånda lavere ja, vet samme bånda er brukt i en diy versjon der de er delt i området 250-300hz
     

    El-retur

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.01.2012
    Innlegg
    2.316
    Antall liker
    1.880
    Sted
    Sauda
    Torget vurderinger
    14
    Tanken er å dele bånda lavere ja, vet samme bånda er brukt i en diy versjon der de er delt i området 250-300hz
    Har vært inne på tanken å demontere diskantene og bruke de sammen med en bedre bass en cv bassene som står i disse,har du link eller noe til til det prosjektet?
    Føler at kanskje mellomtonen er det svakeste leddet i de høyttalerene...
    Diskanten synes jeg er veldig god når forsterkerene klarer og drive disse..
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.474
    Antall liker
    6.793
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Hvis det er noe i nærheten av et BG-bånd, så kan de største iflg fabrikken brukes ned mot 125Hz. Hvis man slår av litt for en gammel kjenning og deler ved 3-400, så burde det funke. Deler du for lavt, så stiger forvrengningen ganske fort.

    Johan-Kr
     

    alipax

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.03.2003
    Innlegg
    1.235
    Antall liker
    285
    Sted
    Herja
    Torget vurderinger
    2
    De derre Bennic bipolare kondisene ville jeg helt klart skiftet ut til ikke bipolare. Bipolare egner seg ikke til passive filter. Ikke vet jeg hvorfor, bare min erfaring fra selvbygging.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn