DIY DAC

sjokolade7

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
05.05.2013
Innlegg
447
Antall liker
57
Sted
Hardanger
Torget vurderinger
1
Jeg har lyst til å prøve å bygge en dac selv. Jeg kan ikke lodde, kan ingenting om elektronikk men tenker jeg kan ta alt gradvis og lese meg opp på dette spesifikke emnet under prosessen.

Jeg tenker ikke på en sånn 60 dollar dac kit løsning. Eller noe i den dur. Jeg har lyst til å prøve å lage en så voksen så mulig. Hva er det som skiller en dac til over 100000kr fra dacene de fleste av oss må nøye oss med? Er det noe spesielt? Eller er det bare å vite hvor man vil med lyden og kjenne rutene?

Nede på jorden igjen så tenkte jeg å bygge dacen rundt Burson SS discrete op-amp. Og faktisk kjøre direkte kobling/sølv eller koppertråd i stedet for kretskort. Gjerne med rør. Men egentlig skulle jeg ønske jeg kunne finne de vesentlige faktorene jeg trenger for å kunne muliggjøre lydkvalitet tilsvarende 100k-200k klassen.

Til å begynne med. Hvilke spørsmål bør man stille seg selv før man skal bygge en dac? Jeg mener, dac-filosofi, forskjellige typer oppbygging. Finnes det grunnleggende generelle oppskrifter man kan følge som ikke begrenser egne valg videre i prosessen?

Noe som også kunne hjelpe. En enkel og forståelig fremvisning av hvordan en dac er bygd på eller hvordan den fungerer. Helst relativt i forhold til DIY.
Kan skrive mer her etterhvert, må ut å lese.
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.936
Antall liker
6.904
Sted
Kongsberg
Hvis du ikke kan noe om elektronikk og ikke kan å lodde har du satt deg et høyt mål hvis du skal konstruere din egen dac.
Bare tenk på at du må designe et fire-lags kretskort og få det produsert. Og så skal du lodde komponenter som har 0,5mm mellom beina. Det er mange ting som må være helt riktig for at en DAC skal virke bra. Jordplan, avkobling, plassering av baner, klokke, power supply for å nevne noe.
Min anbefaling er at du kjøper en DAC fra TP. Med Legato utgangstrinn så er dette en DAC som hevder seg helt i toppen av det som finnes å få kjøpt og du kommer nok til å få utfordret deg i sammensettingen av dette systemet også.
The Buffalo-IIISE (Stereo Edition) 2-Channel DAC
The Legato Discrete Balanced I/V Stage
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.084
Antall liker
10.487
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Med utgangspunktet trådstarter har her ville jeg ha lyttet til erfarne fjellfolk.
Synes det virker litt rart å bygge en dac rundt en "burson" opamp, men det er nå meg da.
Min anbefaling er en diskret r-2r dac fra danmark.
Soekris Engineering ApS, Products dam1021
Det meste er klart her men du må enten fore med AC (trafo på ca 2*7.5vac) eller DC (omlag 10v).
Så finnes det en mengde med muligheter for filterbygging mm.
 

sjokolade7

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
05.05.2013
Innlegg
447
Antall liker
57
Sted
Hardanger
Torget vurderinger
1
LMC den høres interessant ut. Det hadde vært kjekt å prøve. Lurer på om Burson op-am pen passer der men klarer jeg bygge en kan jeg bygge en nr2 hvor jeg prøver med den op-ampen.

Lodding skal jeg jobbe med fremover. Så det blir bedre etterhvert. Har en gammel denon dvdspiller jeg tenkte å prøve å oppgradere med bedre komponenter.

Og så er det mulig jeg prøver å fikse en gammel Tandberg ta-300. De er fine de egentlig.
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.936
Antall liker
6.904
Sted
Kongsberg
Det er interessante DAC'er som foreslås her av LMC og Bambadoo. Du kan på begge teste ut den Burson opampen du har lyst på som et I/V trinn. Det kan du også på Buffalo-kortet hvis du dropper Legato. Men på PCM1794 DACen var vel noe av poenget at de IKKE brukte en opamp på utgangen.

Det finnes fremdeles mange meninger som hva som er beste metoden når det gjelder DAC. Og mange virker på meg som såpass spesielle at de bør tas med en klype salt.
* NOS(Non-oversampling) eller ikke.
* I/V konvertering eller ikke
* opamp eller diskrete komponenter
* transformator på utgangen eller ikke

Det er plusser og minuser med det meste, men jeg synes at en DAC bør ha et lavt signal støy forhold og lavest mulig THD. Og da spesielt 4 harmonisk og oppover siden de er lettere å høre.
Personlig har jeg to på å upsample, bruke digitale filtre, bruke et I/V trinn til å drive en transformator på utgangen.

DAC'en til dansken har jo egentlig bare passe gode data synes jeg.
fft_-1db.jpg

Her er det harmonisk forvrengning langt oppover i frekvens. Riktignok på ca. -100dB hver, men til sammen blir det 0,006% og de høyere harmoniske er også mer hørbare. I tillegg er "foten" til den fundamentale ganske bred helt opp til -80dB. Noe som indikerer høyt jitter. (men dette kommer an på målemetode)

Felles for mange av de mer spesielle løsningene der ute er at den eneste dokumentasjonen som blir gitt er lyttetester. Det gjelder også PCM1794 DAC'en som LMC linker til. Man får inntrykk av at de gutta har gått grundig til verks både når det gjelder tekniske løsninger og lyttetester og da synes jeg det er rart at de ikke har noen målinger?? Lurer på om jeg må teste den DAC'en deres.. LMC; har du testet den?

Armand
 

musicman

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2005
Innlegg
3.437
Antall liker
2.070
Sted
Ålesund
Torget vurderinger
1
Jeg har denne dac som LMC henviser til. Har sammenlignet den mot andre dac'er, både Buffalo og Hegel sin hd30 dac (35000.-), og den spiller i mine ører bedre enn disse. Delekostnad inkludert Lundal choker var ca 10 000.- før krona vår ble svekket mot euroen. Kan vel plusse på ett par tusen til pr idag. En "no brainer" etter mitt skjønn.
 
Sist redigert:
M

MusicBear

Gjest
kjøp deg heller er DDDAC 1794 NOS kit herfra DDDAC 1794 NOS DAC - Non Oversampling DAC with PCM1794 - no digital filter - modular design DIY DAC for high resolution audio 192/24 192kHz 24bit

jeg har hatt Buffalo og dratt det helt ut.....der Buffalo stopper, fortsetter DDAC1794 imo


For de av oss som både beundrer og respekterer dere gutta boys som har funnet ut av ting som du her anbefaler - men som både mangler loddebolt, har for liten tolmodighet og samtidig fingre som er i største laget for å knette øverste knappen i skjorta uten at det er selve halsen som trykker på som årsak til - noen av dere som kunne tenke dere å bygge sånt og selge til oss andre?

Dersom du måtte mene alle kan - jeg svidde om trent av halve plastboksen rundt da jeg loddet fast antenneforsterkere i selve antenna, som guttunge. Mens å fikk jeg da også med to 11 elements selvbygde antenner, inn Danmark radio i stereo på Tandbergen, i Dramensområdet = not bad.
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
10.940
Antall liker
32.927
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
17
Støtter LMC sitt forslag hvis du skal bygge selv. Å starte helt fra scratch uten noe som helst erfaring blir vel noe ambisiøst - særlig hvis du ønsker å nærme deg ferdige dac'er til 100-200 k.
 

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
For å sette det litt i perspektiv: Jeg driver med elektronikk profesjonelt, men jeg unngår hvis jeg kan å lage DAC-konstruksjoner for audiobruk selv hvis jeg kan. Som Aramand skriver, så er det mye som skal klaffe for å få et design som fungerer optimalt lydmessig. Det er ganske rett frem konstruksjonsmessig, men det å få jording, skille av digital og analog jord, gode støyfrie strømforsyninger, mm. er en ganske nøysom og iterativ jobb. Hvis man da ikke er kjent med elektronikkonstruksjon (og lodding) fra før, er jeg nok redd dette kan bli en krevende oppgave.

Den diskrete DAC-løsningen til dansken er friskt gjort! Ikke ofte man ser sånt lenger. Dagens oversamplede DACer for audiobruk har jo etterhvert begynt å få meget gode tall på forvrenging og støynivå, så en skulle ikke tro det skal være nødvendig med slike løsninger lengre.
 

TiaZzz

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.12.2015
Innlegg
135
Antall liker
41
Sted
Skedsmo
Den diskrete DAC-løsningen til dansken er friskt gjort! Ikke ofte man ser sånt lenger. Dagens oversamplede DACer for audiobruk har jo etterhvert begynt å få meget gode tall på forvrenging og støynivå, så en skulle ikke tro det skal være nødvendig med slike løsninger lengre.
Jeg kunne tenkt meg å plundre litt med DIY etterhvert, men innser at slike halvferdige løsninger passer meg bedre enn en full handlepose med enkeltkomponenter.

Nå har jeg bare skumlest hva som sto på siden som er lenket over, men hva er forskjellen på denne danske DAC-en og typiske DAC-er i dag?
 
Topp Bunn