Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 59
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg

  Anders bygger liten JLH forsterker (og kanskje litt mer etter hvert)

  Jeg starter en liten tråd om mine byggeprosjekter. Jeg er ganske musikkinteressert, men hifi utstyret har vært uendret i 20-30 år. Nå tror jeg det er tid for litt oppgradering her og der (og da med sjølbygg).

  Siden min verksted-Sølvsuper begynte å forvrenge noe aldeles forferdelig har jeg fått et godt påskudd til å bygge meg en ny forsterker. Det er 40 år siden sist jeg gjorde slikt (da bygde jeg en Texan 20+20 på yrkesskolen).
  Jeg har lest om klasse As fortreffelige egenskaper siden jeg gikk på skolen, så det må bli en klasse A konstruksjon. Siden verkstedet er i låven er behovet for høyt volum ikke så stort. Her er det MC-skruing som foregår, men man må jo ha musikk til arbeidet. Høytalerne er orange Tandberg Fasett i beste 70-talls ånd. De drives nå av min gamle Texan, men den er ikke helt patent lenger den heller.

  Jeg har en Squeezebox som kilde og tenker å bare ha et effekttrinn på ca 10W som jeg setter rett etter Squeezeboxen uten noen form for forforsterker. Volumkontroll er det i Squeezeboxen.

  Jeg lurte litt på en single ended rørforsterker, men valget har falt på en JLH versjon 2003. Også single ended, men litt enklere og billigere å bygge. Jeg bruker ett par utgangstransistorer (en som konstantstrømkilde og en til signalet) og kjører den med en 2x15V 5.5A ringkjernetrafo (på tilbud hos Elfa for tiden). Regner med å kjøre med en tomgangsstrøm på 1.2-1.5A som beskrevet av salige JLH i den opprinnelige beskrivelsen. Printkort for forsterker og strømforsyning har jeg kjøpt fra Jims Audio på ebay og komponentene kommer fra Jims, Elfa, Hifi Collective og litt fra andre kilder på ebay. Kabinettet blir Dissipante 2U.

  Jeg har fått inn de aller fleste komponentene med unntak av et par beskyttelseskort for høytalerne (kinavare fra ebay).
  Byggeprosessen starter etter planen i løpet av uka.

  Om dette blir vellykket er det godt mulig jeg tar et byggetrinn 2 med samme type JLH eller noe mer fancy som f.eks en Ovation SX eller Aleph J + Riaa + DAC for å ha i stua. Der har vi nå en NAD 7155 som driver et par Jean-Marie Reynaud XO II. Ikke akkurat High end, men har vært OK til vårt bruk så langt.

  Et annet, litt mer mekanisk prosjekt er at jeg har begynt å snuse på en DIY klone av WTL armen med golfball i silikonolje. Har boret opp en golfball og satt inn en karbonfiberpil for å se om det er en farbar vei. Det er det, men jeg har ikke laget noen metalldeler enda. Tanken er å bygge en komplett platespiller sånn litt etter hvert, trolig neste vinter.

  Jeg prøver å oppdatere her ettersom bygget skrider fram.
  Siste redigert av KvennaMekaniske; 04.03.2016 kl. 09:12. Årsak: skrivefeil

 2. #2
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  I fall noen andre med relativt liten erfaring vil prøve seg på noe lignende tenkte jeg det kunne være nyttig å legge ut lenker til det jeg har kjøpt inn:

  Utgangspunktet for prosjektet er http://www.fidelityforce.com/jlh/jlh-2003-amplifier.pdf Denne beskrivelsen finnes ulike steder på nettet. Utlegget på kortene fra Jims Audio (se under) er ikke helt identiske med det som er beskrevet, så det jeg bygger blir en slags mellomting mellom jims og det beskrevne. Kortene fra jims er beregnet for to utgangstransistorer og to strømregulatortransistorer, mens jeg tenker å bruke en av hver (pga liten effekt). men dersom jeg finner ut at effekten blir for dårlig, gir altså både design og kort muligheter for opptil 30W eller deromkring, men da må jeg ha større kjøleribber enn det er på Dissipante 2U kabinettet.

  Forsterker PCB (Jims Audio): Pure Class A OCL SEPP amplifier bare PCB JLH 2003 | eBay

  Power supply kit (Jims Audio): High current dual rail regulator kit for power amplifier or bench power supply ! | eBay. Jeg kjøpte kit med alle komponenter, og fikk Elna audio elektrolytter. Dette designet skal kunne tåle 5A med ei veldimensjonert kjøleplate, men det vil jo være avhengig av forholdet mellom rail spenning og sekundærspenning på trafoen. Og såpass som 5A må det jo være, trafoen kan levere 5.5A. Vi får se hvordan det går. Power supplyet kan jeg jo evt fordoble og bruke et kort pr kanal om nødvendig.

  "Speaker protection" kit (Kina/ebay): UPC1237 Dual 2 channel Speaker Protection Board Boot Delay DC Protection | eBay. Tenker det kan være greit å ha forsinket påslag og beskyttelse mot DC på utgangen. Jeg valgte 2003 utgaven av JLH og ikke 1969 pga at 2003 utgaven ikke har kondenstor på utgangen, og da er det dumt om det valget skulle føre til svidde høytalere pga en dum feil

  Ringkjernetrafo (Elfa): https://www.elfadistrelec.no/no/ring...-ec/p/15612897
  Denne er bare 160VA, men det er jo bare 2x10W så det burde vel holde. Dessuten var den på tilbud Det vil vel bli noe sånt som ca 35V med 1.3A tomgangsstrøm pr kanal, det skulle bli 45 -50W pr kanal i kontinuerlig forbruk.

  Som utgangstransistorer har jeg valgt MJ15024G av to grunner: de er fortsatt i produksjon og derfor enkle å finne (hos Elfa) og skjemaet / beskrivelsen fra Jims nevner disse som foretrukket type. Den beskrivelsen jeg linket til øverst nevner MJ15003, men disse er utgått og dessuten 2Mhz. MJ15024G har 4Mhz båndbredde, noe salige Linsley-Hood nevner som en anbefaling i en tidligere beskrivelse.

  Motstander og kondensatorer kjøpte jeg fra Hifi Collective i UK.
  Motstandene ble Takman carbonfilm: Takman Carbon Films | Hifi Collective
  og de fleste kondensatorene valgte jeg fra Mundorfs ulike produktlinjer. Jeg har null erfaring med lyden i ulkie komponenttyper, så disse valgene ble gjort etter googlesøk og pris.

  Sluttproduktet skal ikke akkurat bli high end, og skal ikke koste all verden. Derfor valgte jeg motstander i < 1£/stk kategoriene, og ikke tantalmotstander til 10 ganger prisen selv om disse ble beskrevet som de beste. Det samme gjelder kondensatorene, Hifi Collective har et bredt utvalg og jeg valgte blant de billigste typene.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 3. #3
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Her skal jeg følge med,har samme kortene liggende selv og har vurdert å bygge Jlh 2003 med 4 utgangs transiatorer.

 4. #4
  Helt fersk
  Ble medlem
  Jun 2012
  Innlegg
  7
  Tagget i
  0 Innlegg
  Spennende prosjekt, skal følge med her.

  Bjørnar

 5. #5
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Loddet sammen poweret i går. Det ble såpass seint på kvelden at jeg ikke rakk å teste det, jeg får ta det i kveld. Vi får se hvordan det går når jeg setter spenning på. Tenker i første omgang bare å koble opp og måle med voltmeter på utgangene. Jeg har ingen Variac, så jeg får bare koble opp trafoen med en liten sikring og håpe på det beste.
  Har ingen kjøleribbe å sette på enda, så det er ikke aktuelt å teste det med noen særlig last. Jeg har ikke oscilloskop hjemme, så jeg tenkte å ta det med på jobben for å måle ripple under last når jeg får kjøleribba.


  Navn:   $T2eC16F,!zcE9s4g0uu-BR2260SYEg~~60_57.jpg
Visninger: 1049
Størrelse: 63.7 Kb
  Kitet: Bilde fra ebay.

  Dette er et "dual rail" power som regulerer vha LM337 og LM317 som styrer et par kraftige transistorer hver. Jeg kjøpte som sagt et komplett kit fra Jims Audio på ebay. Kitet i inneholdt alle komponenter inkl halvlederne. Når man kjøper fra Jims Audio får man deleliste og tegning på email når salget er gjort og varene sendes. Man får ingen byggebeskrivelse, det antas vel at kjøperne vet hva de driver med. Det viste seg at de effektransistorene jeg hadde fått ikke var de samme som i delelista, men jeg regner med at det går greit uansett. Videre var det en feil på silketrykket på kortet. Det står ikke R1, R2 osv på kortet, kun komponentverdier. Når så disse ikke stemmer helt alle steder må man følge litt med for å finne riktig posisjon for komponentene.

  Navn:   20160303_220825.jpg
Visninger: 1048
Størrelse: 80.3 Kb
  Det ferdige resultatet. Hvis noen synes utgangstransistorene står på skrå, så stemmer det. Jeg gjorde det slik for å ha litt fleksibilitet når jeg skal tilpasse til kjøleribba.

 6. #6
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det ser ut som om poweret virker som det skal så langt. Det gjenstår dog å teste det med en realistisk last.

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Forsterkeren har et kort pr kanal. Jeg har nå loddet på de fleste komponenetene på den ene kanalen. Tenkte å teste den før jeg begynner med den neste. Som dere ser mangler det noen komponenter. Noen mangler fordi jeg skal ha bare et par transistorer, noen andre mangler fordi det er noen opsjoner man kan velge å sette inn. Mundorfkondensatorene jeg kjøpte var mye større (fysisk) enn det kortet er beregnet for. Derfor ser inngangskondensatoren (2.2uF) litt overdimensjonert ut. Jeg får se om jeg kjøper en mindre ved neste bestilling fra Hifi Collective. De små svarte 220uF elektrolyttene er nå standardvarer som skal byttes ut med noen som er beregnet for audio. Mundorfene fikk ikke plass der.
  Navn:   20160310_181429.jpg
Visninger: 1010
Størrelse: 70.4 Kb

  For å koble utgangstransistorene termisk til kjøleribbene på sida i kabinettet (en forsterkerkanal på hver side) bruker jeg en 4x40 aluvinkel. Har ikke skrudd det sammen enda, men har gjort en prøvemontering. Slik blir det da seende ut:
  Navn:   20160312_200508.jpg
Visninger: 1008
Størrelse: 62.8 Kb

 8. #8
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Ser jo bra ut dette,er det uten c15?
  Har montert litt på kortene mine også.
  Navn:   20160313_125835.jpg
Visninger: 1024
Størrelse: 60.1 Kb

 9. #9
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det ser jo fint ut.
  Hva slags utgangstransistorer bruker du? Og hva slags kondenstorer og motstander?

  Ja, jeg har R5 = 10K, ingen C15 eller R5A. Jeg har også kortsluttet C1 etter å ha lest "Removal of the feedback capacitor" i beskrivelsen for 2003 utgaven. Dersom DC nivået svinger for mye, får jeg sette den inn igjen. Vi får se.
  En ting jeg lurer på, er å kutte ut R15 / C8 på utgangen. Denne er ikke i de opprinnelige 2003 tegningene og jeg forstår ikke helt hva som er hensikten med dette RC leddet. Er det noen som kan forklare poenget med dette? For meg ser det ut som det er en slags demping av høyfrekvente signaler på utgangen, men jeg har ikke regnet på hvor høyfrekvente vi snakker om.

  Jeg har fått tillatelse av Jims Audio til å publisere tegninga for kortet, så jeg legger den ut her for at andre skal se hva vi prater om.JLH2003 xr v2.pdf

 10. #10
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Bruker mjl21194 transistorer,kondensatorene jeg bruker er Elna silmic2/rpg ,styroflex,mullard tropicalfish og de store grå husker jeg ikke navnet på.
  Eller så er det brukt standard 1% motstandere.
  mente det utgangsfilteret var der pga ustabilitet ved høy impedanse og høyere frekvenser.
  Kjører med alle komponentene først og om jeg ikke blir fornøyd så blir det og modifisere litt.
  Strømforsyningen hos meg blir lt 1083 regulatorer og Elna cerafine 22000uf før regulatorene.
  Mangler bare 2 transistorer så blir det testing.
  Siste redigert av El-retur; 14.03.2016 kl. 15:54.

 11. #11
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  I kveld fikk jeg loddet ihop et "speaker protection" kort. Jeg kjøpte to på ebay til den svimlende sum av tre pund pr stk ink frakt. Dette er den varianten av "speaker protection" som er beregnet til å skrus fast direkte på høytalerterminalene på bakveggen.
  Disse kortene har et relé og er beregnet til å switche begge kanalene med samme relé. Jeg kjøpte to i fall jeg skulle ønske å bruke et relé til hver kanal.
  Kortet er powret med 12-16vac, likerettet med en enkelt diode. Den ene sida av AC inngangen er (naturlig nok) koblet sammen med GND for høytalersignalene. Neppe noe problem, så lenge man tenker sog om før man kobler. Jeg tenkte å powre disse kortene med 15AC direkte fra sekundærspenninga på ringkjernetrafoen. Ergo må senterpunktet i trafoens sekundærside kobles til den siden som er GND i kortene også.

  Jeg har ikke testet utkobling ved DC, men de har et par sekunders delay ved påslag og null delay ved avslag.

  Navn:   20160317_195014.jpg
Visninger: 936
Størrelse: 175.9 Kb
  Her er det ferdige kortet sammen med den lettleste byggeanvisningen

 12. #12
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  hvilken små transistorer bruker du?

 13. #13
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  hvilken små transistorer bruker du?
  Jeg kjøpte BC560C fra Elfa. BC560 er nevnt i 2003 dokumentet som et mulig valg ved siden av 2SA970 (som er utgått), og de var enkle å få tak i.
  Q8 og Q3 er et komplimentære 2SC3421 & 2SA1358 som også er utgått, men jeg tok sjangsen på å kjøpe dem på ebay av et tysk firma.

 14. #14
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Bruker selv a970,c3421 og a1358.
  Hadde de liggende fra et norske gammelt lager så regner med de er OK.
  Du måtte vel vri på beina til bc 560? De har vel ikke samme plassering på beina som a970.

 15. #15
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  Du måtte vel vri på beina til bc 560? De har vel ikke samme plassering på beina som a970.
  Takk for tipset! Det hadde jeg ikke lagt merke til. Bra jeg ikke har prøvd å sette på spenning enda. Er litt usikker på om jeg klarer å montere de jeg har på nytt. Har jo klippet beina nokså korte. Må kanskje trikse litt, men det går nok.

 16. #16
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra KvennaMekaniske Se Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  Du måtte vel vri på beina til bc 560? De har vel ikke samme plassering på beina som a970.
  Takk for tipset! Det hadde jeg ikke lagt merke til. Bra jeg ikke har prøvd å sette på spenning enda. Er litt usikker på om jeg klarer å montere de jeg har på nytt. Har jo klippet beina nokså korte. Må kanskje trikse litt, men det går nok.

  er jo ganske lett å flytte på bena nå de er lange,pleier og klippe de når jeg er ferdig og lodde...
  er du tom for bc560 så kan jeg sikkert sende noen til deg.
  du må også huske å legge en ledning fra v+ til q2,eller så får bare halvparten av transistorene spenning,klødde meg litt i hodet før jeg fant det ut.
  mine kort virker fint og har fått grovjustert bias og dc på utgangen.
  den røde ledningen på pcb er den fra v+ til transistoren..
  Navn:   jlh2003.jpg
Visninger: 847
Størrelse: 106.5 Kb

 17. #17
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  Sitat Sitat fra KvennaMekaniske Se Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  Du måtte vel vri på beina til bc 560? De har vel ikke samme plassering på beina som a970.
  Takk for tipset! Det hadde jeg ikke lagt merke til. Bra jeg ikke har prøvd å sette på spenning enda. Er litt usikker på om jeg klarer å montere de jeg har på nytt. Har jo klippet beina nokså korte. Må kanskje trikse litt, men det går nok.

  er jo ganske lett å flytte på bena nå de er lange,pleier og klippe de når jeg er ferdig og lodde...
  er du tom for bc560 så kan jeg sikkert sende noen til deg.
  du må også huske å legge en ledning fra v+ til q2,eller så får bare halvparten av transistorene spenning,klødde meg litt i hodet før jeg fant det ut.
  mine kort virker fint og har fått grovjustert bias og dc på utgangen.
  den røde ledningen på pcb er den fra v+ til transistoren..
  Det der ser jo fint ut!

  Takk for tilbudet om BC560. Jeg klippet dem jo også når jeg var ferdig med å lodde, problemet var jo bare at de nå må ut igjen... Jeg får se hvordan det blir når jeg får loddet dem ut. Jeg har bare laget et kort så langt, vil teste det før jeg bygger neste. Har derfor transistorer til et kort liggende umontert.

  Det med den ekstra ledningen har jeg gjort, det er jo en strek på silketrykket på printet der den skal være. Sammenlignet printet med tegninga og så hva som måtte til
  Jeg venter på kjøleribbene (dvs gruppekjøpet av Dissipante). Jeg må nesten ha noe å montere det på før jeg kommer noe særlig videre. Det blir vel fort altfor varmt om man ikke har annet enn den lille alubraketten jeg nå har.

 18. #18
  Hifi Freak El-retur's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2012
  Sted
  haugesund
  Innlegg
  1,804
  Tagget i
  1 Innlegg
  Så ikke den streken på kortet,hehe.
  Ja blir sikkert altfor varmt uten kjøleribber.
  Hvor stor er kjøleribbene i det kabinettet du har bestilt?

 19. #19
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra lurium3000 Se Innlegg
  Hvor stor er kjøleribbene i det kabinettet du har bestilt?
  De er 300x80mm på hver side av kabinettet. Har 0,45*C°/W temperaturkoeffesient
  I tillegg har jeg bestilt en 200x80mm som jeg kan bruke for å kjøle poweret om nødvendig.
  Siste redigert av KvennaMekaniske; 29.03.2016 kl. 09:58.

 20. #20
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Feb 2016
  Sted
  Sandsvær
  Innlegg
  101
  Tagget i
  0 Innlegg
  I helga loddet jeg ut igjen de BC560 transistorene som var feilmontert. Beina var fortsatt såpass lange at de lot seg vri på plass.
  Har fått tak i noen mindre kjøleribber fra Kjell.com som jeg tenkte å bruke mens jeg venter på Dissipantekabinettet.
  Brukte en time på lørdag i fresebenken for å bore og gjenge noen hull.
  Dessverre viste det seg at jeg hadde kjøpt isolasjonsskiver for TO220 mens transistoene på poweret er TO3P. Ergo blir skivene for små, så jeg turde ikke skru på noen kjølefinne på poweret. Da kunne jeg bare ha det påslått med last i korte perioder, men lenge nok til å justere bias og tomgangsstrøm på forsterkeren. Begge deler lot seg justere uten problemer, det tar jeg som et tegn på at ihvertfall spenning og strømregulatorene funker som de skal. De utgjør jo ca halve designet, så da er det vel håp for resten også
  Satte tomgangsstrømmen til ca 1.2A, men kom aldri så langt at jeg fikk testet med signal.

  Navn:   20160402_133905.jpg
Visninger: 773
Størrelse: 109.2 Kb

  Har bygd kun en kanal. Tenker å få den i orden før jeg bygger nr to, i fall det er et eller annet jeg har misforstått.
  Siste redigert av KvennaMekaniske; 07.04.2016 kl. 15:50.

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed