Aktivt oppsett og gainkontroll

Audiodidakt

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.08.2004
Innlegg
1.419
Antall liker
622
Torget vurderinger
6
Jeg har aldri helt skjønt dette med gaintilpasning i aktivt oppsett, men har googlet meg frem til at en effektforsterkers input gain forklarer hvor mange dB som forsterkeren forsterker innsignalet. Forutsatt at det er korrekt har jeg i det vedlagte bildet tatt inn tre eksempler for gaintilpasning av tokanals høyttaler. Er jeg på sporet? (Jeg vet det er andre forhold å hensynta også, støygulv mm)

image.jpg
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Du er på sporet ja. Et lite og ikke ubetydelig ord du har brukt er passbåndet. Tar du med "passbåndet etter EQ" så er du spot on. Dvs. gainen du har behov er etter høyttalerkorreksjon, som f.eks. etter linjarisering av horn og evt. EQ for avtagende bassrespons.

Voltage Gain henviser til forsterkning av spenningssvinget på forsterkerinngangen og følger 20*log(Uut/Uinn), hvor Uut er spenningens utgangsnivå på høytalerterminalene og Uinn er nivået på inngangene . Effekten er så en direkte følge av spenningssvinget (Put=Uut*Iut), hvor P er effekt og I er strøm. Vi forutsetter at forsterkeren klarer å levere strøm proporsjonalt med spenning. Når du regner på gain er det enklest å forholde seg til høyttalerens og elementenes spenningsfølsomhet (dB/2,83V), heller enn effektfølsomhet (dB/W). Uansett bør du ikke blande de to benevnelsene i et aktivt oppsett når du regner på gain.
 
Topp Bunn