Tuning av kasse

Soundmannen

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.12.2015
Innlegg
505
Antall liker
858
Sted
Sandnessjøen
Hei! :)

Jeg har gjort enkle tuninger å tegninger av sub-kasser selv, med resultater som jeg er fornøyd med ved hjelp av WinIsd. Da har jeg brukt litt "tommelfingerregeler" med at porten skal stikke ca 2/3 deler inn i kasse, diameter skal være minst 1/3 del av diameter på elementer, tuning i forhold til fs, avrunding av port osv osv.

MEN så har jeg lyst å utfordre meg selv litt, og ble litt usikker... Prøver nå bare for moro skyld i WinIsd, å lage LANGE å store porter for å få best mulig port "match".

Hvilke forutsetninger settes her? Har aldri egentlig tenkt på volum rundt elementet da portene jeg har brukt har vært forsvarlig. Må port-volumet plusses på volumet man beregner i WinIsd?

Eksempel:

Tok et Scanspeak 26W/8861T00 element for testing. Prøvde å lage 2stk identiske kasser på 108L og tunet på 24,7hz. Og fant ut følgende(ikke tatt hensyn til plater osv da dette kun er teoretisk undring):

Kassemål:
Kasse mål.JPG


Lang port beregning:
land port.JPG


Kort port beregning:

Kort port.JPG


Tegning av lang og kort port med samme volum, mål, tuning i ganske nøyaktig måltegning:

Port eksempel tuning.png






Dette er rent teoretisk, så derfor har jeg overdrevet litt forskjellene på disse kassene og mangler noen cm på lange porten på tegningen. Vil begge bli riktige i teorien? Er det noen forutsetninger på "lang port" beregningene som jeg ikke har tatt med? som f.eks volum rundt elementet? Og vil det utgjør stor forskjell på lyden (vis dette er riktig da)?

Takker for svar! :)
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Mitt beste tips er å bruke litt mer tid på å studere hvordan bassrefleks fungerer og best tunes. I beste mening :)
En liten snarvei til temaet kan du finne i snickers-is sin tråd om temaet her på HFS. Den er kort og konsis og burde få deg inn på rett spor.
Jeg kan kort kommentere noen av dine designvalg og spørsmål:
- Tuning ift fs kan i noen tilfeller fungere, andre ikke. Det blir for tilfeldig ift å garantere for resultatet. For bassrefleks vil man få best resultat når man shaper frekvensresponsen etter gitte forutsetninger.
- Lang port vs. kort port er en ikke-eksisterende problemstilling. Det handler om å finne den porten som gir best respons, lavest kompresjon og som holder portresonansene godt unna bassens bruksområde
- Volumet som porten beslaglegger kommer i tillegg til kassevolumet. Kassevolumet er alltid netto fritt volum.
- Stort portareal gir lavere kompresjon men gir også lengre port og flytter derfor portresonansene nedover i frekvens.
- Portarealet beregnes ut fra bassystemets kapasitet.
 
Topp Bunn