Delefilter Proson reality 63 mk II

McKjell

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.06.2010
Innlegg
144
Antall liker
0
Har ett par Proson reality 63 mk II som jeg kom over brugt, helt ok høyttaler i grunn men..... nå kommer det.... vil
jeg få noe utbytte av og oppgradere med nye delefiltrer av bedre kvalitet ren lydmessigt?

Og hva bør jeg tenke på vist jeg skall gjøre dette?
Har sendt mail til produsent og spurt om tegning på det orginale delefiltret så jeg vet verdienne på komponentenne.

Mvh Kjell.
 

Vedlegg

mikkel_sb

Hi-Fi interessert
Ble medlem
04.02.2013
Innlegg
66
Antall liker
60
Om det er noe å hente her skal eg ikkje uttale meg så mye om, men litt forskjell ville det nok blitt med et bedre delefilter.

Tenker du her på å oppgradere komponenter i nåværende filter, eller kjøpe ett nytt med samme delefrekvenser ?
Dersom det kribler litt i DIY fingrene, så ville eg nok oppgradert nåværede filter med bedre komponenter, og da konsentrert meg om høypass (diskant delen) av filteret i første omgang. Ville beholdt delefrekvensene ( uF på kondensatorene og mH verdiene på spolene), men kjøpt inn bedre kvalitet på aktuelle komponenter. Spenningsverdiene på kondensatorene skal ikkje være lavere enn det som står der i dag, men kan godt være høyere. Mange mener da også at kondensatorer som tåler høyere spenning låter bedre.

Ver da også OBS på at spoler og kondensatorer fort vokser i fysisk størrelse dersom du kjøper dyrere komponenter.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Tja det er alltids noe å hente. Men om resultatene står i forhold til penger og innsats er en annen sak.

Jeg gjorde en «oppgradering» av delefilteret i mine gamle QLN Qubic 199 en gang for lenge siden. Jeg byttet elektrolytt kondensatorer mot polypropylen kondensatorer (til mellomtone) og grovere dimensjoner på luftspolene til bass og mellomtone. Den gang da var jeg svært for nøyd med egen innsats og resultatet. I «hind sight» er jeg ikke like sikker på om resultatet egentlig stod i forhold til innsats og penger.

På den andre siden, evt elektrolytt kondensatorer i serie med mellomtonen er en typisk «flaskehals» mht ytelse sammenliknet med helt ordinære polypropylen kondensatorer (samme størrelse i µF og gjerne en del høyere toleranse for spenning). Elektrolytt kondensatorer er stort sett veldig lite egnet til bruk i delefiltere, de har dårlige toleranser og forvrenging som kan variere med både spenningsfall (rundt delefrekvensen) og signal strøm (signal nivå). Mange spoler med kjerne kan også oppføre seg langt under «pari» med hensyn til forvrenging og andre uhumskheter. Men jeg ville uansett ikke ha svidd av budsjettet på eksotiske «high-end» komponenter, men heller brukt pengene på godt dimensjonerte «std.» komponenter av god kvalitet. Jeg ville også ha tenkt en tanke eller to på om jeg var fornøyd med klangbalansen/tonaliteten ut av HT, mht om det evt er aktuelt å gjøre «funksjonelle» endringer i delefilteret.

Uansett trenger du et lite kretsskjema og komponentverdier. Det er fort gjort å tegne opp på egenhånd. Verdiene av spolene må du antagelig måle dersom Proson ikke er medgjørlige - for pålitelige målinger kan det hende at du må lodde/klippe dem ut av kretsen. For kondensatorene så står komponentverdiene påtrykt, så det er bare å lese av.

mvh
KJ
 

McKjell

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.06.2010
Innlegg
144
Antall liker
0
Takker for gode svar og innspill her 😊 Om det blir bedre eller ei, så er det vell litt for DIY fingra kribler litt og se om det blir merkbart forskjell😊

Når det kommer til å få svar ifra Proson ang, verdienne på spollende så venter jeg fortsatt så her må jeg nok måle selv.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Det kan være kjekt å beholde originalfilteret praktisk talt urørt, og heller bygge et komplett nytt delefilter. Da er det mye enklere å rykke tilbake til start dersom resultatet av nytt filter ikke blir som forventet.

Et komplett nytt filter bygger du enkelt på hullete huntonittplater og kabelstraps, med punkt til punkt kobling av komponenter og kabler. Med litt grove kabler og spoler er det kjekt med en litt kraftig loddebolt (40-60 W). Bruk gjerne kanibaliserte kabelsko/krympehylser for å sammenføye kabler og komponenter, etterfulgt av ei forsegling med loddetinn og evt krympeplast dersom stumpen kan flytte på seg.

mvh
KJ
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Den ser grei ut til basic måling av komponentverdier. Laveste måleområde på 20 mH er dog ikke helt optimalt. Jeg hadde muligens heller vurdert denne : Uni T UT603 Modern Inductance Capacitance Meters Testers LCR Meter Capacitors Oh | eBay som har laveste måleområdet på 2 mH som er mer passe for delefilterkomponenter. Vanlige komponentverdier er gjerne i området 0,1-5 mH, og da er et minste måleområdet på 20 mH litt grovt. UNIT er også et OK og litt mer kjent «billigmerke» for måleinstrumenter.

mvh
KJ
 

McKjell

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.06.2010
Innlegg
144
Antall liker
0
Tuen takk for svar KJ?????? Bestilling sendt så er det bare å vente??????
Fikk igjen svar av Proson å der var det lite hjelp å få ang, spolene desverre.

Men innen jeg finner it av spolene har jeg titta litt kondissene jeg trenger... 3.3 uf, 10 uf og 140 uf. Dem to første er veldig greie men den siste sliter jeg med, bruker jeg 3x 47uf så havner jeg på 141uf.... Noen som har noen tips?
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
3*47 µF = 141 µF er ubetydelig forskjellig fra 140 µF.

Den kondensatoren på 140 µ er den blå vertikal saken på bildet over, er en bipolar elektrolyttkondensator. Gode elektrolytter har en gjerne toleranse på +/- 10%. Dvs verdien kan reelt være mellom 126 og 154 µF. Toleransene på std. polypropylenkondensatorer er gjerne +/- 5% Dvs at de reelle verdiene havner mellom 134 og 148 µF, når du parallellkobler tre like kondensatorer er det også sannsynlig av avvikene i de tre kondensatorene utlikner hverandre slik at du uten matching sannsynligvis havner nærmere 140 µF enn det du hadde gjort med bare en kondensator på 140µF med samme toleranse.

Jeg vil foreslå at du ganske raskt tegner et lite kretsskjema for delefilteret. «Simetrix Intro» har en tegnefunksjonalitet som jeg liker. Det er et simuleringsverktøy for elektriske kretser så det er n! overkill ift behovet, men det er også gratis : Free Demo, SIMetrix/SIMPLIS analog circuit simulation software

mvh
KJ
 
Topp Bunn