Fra Toveis til Treveis

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Da var endelig tiden inne for meg til å oppgradere frontene. Har over lengre tid syntes at det mangler litt i mellomtonen på min Tangen Inconcert miles konstruksjon. Så har over tid drodlet på en løsning for å forbedre dette. Nå er løsningen drodlet så og si ferdig og det er tid for å bygge!

    Planen er å oppgradere fra en WWT til en WWTMW konstruksjon, og jeg vil da legge på en mellomtone rett over beyma tpl150h diskanten min.
    Jeg kommer også til å legge på en ekstra woofer på toppen av konstruksjonen som kommer til å havne ganske nær taket. Dette blir gjort av den grunnen at jeg håper på å kunne få en linesource effekt og utligne noe av den stående bølgen fra taket mitt.

    Det originale kabinettet skal modifiseres litt, ved at jeg skal fjerne bakkammer på tpl 150h diskanten min og bygge et dedikert bakkammer som er litt større og legge inn litt demping i dette. Forskjellige kilder viser at dette kan redusere forvrengning ganske mye. Dette kabinettet vil ta 18l. av hovedkabinettet og vil være 225x200x400mm innvendig. Kommer til å bruke 5cm demping innvendig rundt hele.

    MELLOMTONE-MODUL

    Mellomtonekassen anser jeg å være relativt kompromissløs. Den er blir bygget som en kasse i kasse med 30mm MDF med et viskoelastisk lag i mellom kasselagene for å sikre null kabinettresonans. Det blir også en linje med matrix for å prøve å bryte opp litt resonanser i kassen. Mellomrommet vil være 73mm mellom for å få oppbrytningsfrekvensen ganske langt opp i frekvens. I bakveggen av kassen vil det bli 15-18cm med dempemateriale for å dempe så langt ned i frekvens som mulig og for å slippe å få så mye lekkasje ut igjennom driveren foran. I sideveggene og tak/bunn vil det antagelig bli 5cm dempemateriale. Men jeg må jo selvsagt eksperimentere med dette og dette er kun et estimat på forhånd. Det vil også være litt luft rundt driveren for at den skal få pusterom.
    Elementet som skal benyttes er Acoustic Elegance TD12M med Apollo oppgradering. Noe jeg anser for å være noe av det bedre å oppdrive.

    Her er litt bilder av hvordan denne blir seende ut pluss simulering.

    Front.jpg


    Bak.jpg


    Boksdesign.jpg


    Simulering avrulling.png



    BASSMODUL


    Bassmodulen blir bygget som resten av konstruksjonen med et singelt lag 30mm MDF. Kommer til å måtte eksperimentere litt med avstivning, men i utgangspunktet har jeg ingenting der ettersom 30mm MDF er relativt robust i seg selv, og kassen blir ikke helt enorm.
    Tuning på denne modulen vil selvsagt være lik som den modifiserte Miles kassen med diskantkammer. Ang demping så blir dette også likt som i originalkonstruksjonen med 5cm demping langs veggene.
    Basslementene som benyttes er Beyma 15p80nd.

    Her kommer bilder av denne kombinert med en måling sammenlignet med en modifisert originalkonstruksjon.

    Front.jpg


    Venstre side.jpg


    Bakside.jpg


    Original miles + diskantkammer og topp-basser.png




    Satser på å få kommet meg ned å få handlet plater i løpet av neste uke.
    Gleder meg som en unge til å få begynt med dette her.
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Gjennomtenkt og bra, eneste spørsmålet som meldte seg var, hvor vil du legge delehz mellom tpl og 12", og hvor mye er det å hente ved å dytte denne litt opp ? F.eks 3000 ?
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Tror nok ikke det er så mye å hente på å dytte den så langt opp, men i dag er delefrekvensen helt nede ved 8-900hz og det er hørbart at diskanten jobber utenfor komfortsonen sin. Wooferne har nok også godt av å slippe å jobbe så høyt i frekvens. Man hører de blir litt stresset. Men bare det å få delefrekvensen opp til 12-1500hz vil nok hjelpe veldig på åpenheten. 3000 vil ikke passe mot spredning til 12" overhodet.
    Lobing er også en liten bekymring, men dette kan fikses med et 1/2 veis filter på bassene dersom det skulle bli et altfor stort problem hørbart.
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Lite gjennomtenkt spørsmål fra meg der, tenkte kun på tpl sine arbeidsbetingelser, og 3000 er normalt sett vèl høyt for en 12", tillegg kommer jo spredning inn, som du sier.

    Evolusjon det her, og la meg på vanlig useriøs måte forslå neste steg allerede ! fra 1200 - 5000 hadde jo et tractrix eller jmlc horn med 4" driver seilet pent inn ( 600 horn), da ville arbeidsforhold med opptil 1200 på tdm12 og ned til 5000 på tpl vært optimalisert !

    mvh
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Kunne nok latt seg gjøre det. Det blir jo bygget som enkelt moduler og da blir det jo enkelt å eventuelt teste ut dette senere. Har litt lite plass her, så noe store greier i bredden går ikke. Men ellers vil jo dette helt klart være en mulighet. Har nok amping liggende til å teste også. Så dette kan bli eventuelt neste steg. Nå i det første så blir det testet ekstensivt med deling mellom 12-1500hz mot tpl. Må rett og slett måle og lytte meg frem til hvilken løsning som blir best. Kommer nok også til å spille med 15 tommerne opp til 4-500hz om det blir mulig. Har blitt litt avhengig av det smekket oppover jeg allerede har.
     

    permorten

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.10.2005
    Innlegg
    3.615
    Antall liker
    1.749
    Torget vurderinger
    5
    Store drivere har helt klart et mer fysisk smekk.

    Et 600 horn fra jmlc eller tractrix har jo henholdsvis 32 og 20 cm så dia polar-responsen mot tdm 12 burde jo matche.

    Synes slike delefrekvens avgjørelser ofte går på valget mellom dynamikk og detaljering.

    Blir interessant å følge med på tråden videre !

    mvh per morten
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Synes vi må prøve å til begge deler her. Men selv synes jeg det ofte er litt slik at man fort må opp på 4veis for å bevare store elementer uten å miste detaljeringen. Det være seg med horn eller annet. Det kommer ihvertfall til å bli en stor forbedring med dedikert mellomtone i oppsettet som jeg kjører i dag. Selv synes jeg det er der problemene ligger. Bassen opp til 4-500 synes jeg er veldig bra, og er noe av det beste jeg selv har hørt, så det vil jeg ikke endre noe spesielt på før det eventuelt kommer et helt nytt system.

    600hornet ser jo veldig bra ut til formålet her, og burde jo fungere bra. Gitt at det er plass i høyden her.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Nå etter lang ventetid har endelig platene ankommet så da blir det vel kapping snart. Skjer mye på en gang her, så er ikke akkurat noe vanvittig tempo. Men satser på litt fortgang nå etter å ha ventet på plater i over en måned.
    Det er blitt en liten endring i kassen også. Elementet skal kun festes i innerkassen for at ytterkassen skal bli totalt avkoblet. Kommer til å heve opp elementet slik at det kommer i flukt i front, selvom det ikke er i kontakt med ytterkassen.

    De 4 finer platene er til et kickbass horn prosjekt til pa anlegget mitt som eventuelt kan komme i en annen tråd dersom det finnes noe interesse for det.

    received_10154002195965148.jpeg
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Treg som snegle er jeg.

    Men endelig skjer det noe her!

    Platene har blitt frest ut og har begynt å bygge Innerkassene til mellomtonene. Blir nok å smelle sammen bassmodulene i morgen.

    Litt fra siste ukes herjing.

    20160720_214255.jpg



    20160724_184300.jpg


    Satser på lyd om ikke lenge nå. Må bare få kjøpt inn støperør til bassporten og få tak i den viskoelastiske gugga som skal lime inner og ytterkassene til mellomtonene sammen.
     

    Gunvaldsen

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    10.02.2008
    Innlegg
    346
    Antall liker
    5
    Torget vurderinger
    1
    Gøyalt prosjekt. Har du noen formening om ca hvor høyt du vil dele bassen? I et såpass gjennomført prosjekt ville jeg nok vurdert å gjøre litt mer ift. avstivninger i basskabinettet. Erfaringsmessig kan det være veldig verdt å legge et lag bitumen/asfaltplater innvendig også etter avstivere er lagt til. MDF har en tendens til å resonere ved frekvenser som ødelegger litt av den sorte bakgrunnen i musikken om det ikke er dempet når man begynner å spille litt høyt. Ikke sikkert bitumen har så mye for seg om du deler bassen under 100Hz, men opp mot 2-300Hz og høyere så vil det kunne ha forbausende mye å si.

    Lykke til!
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Kommer til å eksperimentere med avstivning i hjørnene, men kjører uten først. Delefrekvenser blir mellom 2-400hz et sted. Mulig jeg kun legger en 100hz deling på det øverste basselementet og kjøre de 2 bassene i bunn opp til 2-400hz. Det er en effektiv måte å unngå lobingen på, samtidig som det gir meg effekt i 70hz området hvor taket mitt lager trøbbel i dag.

    Takk for tips! Mulig jeg setter inn litt avstivning i hjørnene på kassa.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Fått ferdig innerkassene til mellomtonene i dag. Begynner på bassmodulene i morgen.
    Viskoelastisk gugge har også blitt bestilt, så ser lyset i tunnelen her nå. Satser på lyd ila kort tid.
     

    Joppe

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.06.2003
    Innlegg
    1.514
    Antall liker
    705
    Sted
    Sydpolen
    Torget vurderinger
    2
    Se her hender det ting. Fikk ikke med meg denne tråden før nå. Nå skjønner jeg hva du mener da du tidligere nevnte den litt store avstanden mellom bassdriverne.

    Har lurt på å lure 4x15" sammen på lite bredde- og høydemål ved å bygge lukkede slot-kasser. Spørsmålet er bare hvor høyt man kan dele en slik konstruksjon før det låter totalt balle.

    sealed-slot.png
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Resonansfrekvens havner vel rett under 200 vil jeg tro? Bør dele under det.
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.838
    Antall liker
    10.640
    Torget vurderinger
    10
    En oktav under ressonansfrekvens bør man dele.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Såpass. Har ikke bygget eller sett så mye på det, så litt skudd fra hofta fra min side.
    Må ikke ta det for god fisk!
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Liming av frontplata til ytterkassene av mellomtone. Gikk for ca 2,5mm høyde på den elastiske massen. Regner med at det bør være nok.

    received_10154385455545148.jpg


    received_10154385474335148.jpg
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Liten test med og uten viskoelastisk masse med ekstra plate. Opplev forskjellen. Bak er det 30mm mdf med demping og rutenett avstivning inni.
    Frontplate har et lag viskoelastisk masse og en ekstra plate utenfor.
    Tror dette blir gode greier når alt kommer på plass.

     

    Joppe

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.06.2003
    Innlegg
    1.514
    Antall liker
    705
    Sted
    Sydpolen
    Torget vurderinger
    2
    Den siste høres ut som noen smacker meg på stumpen. Bra jobbet!
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Liming fortsetter. Tar tid med sånt klissete materiale i mellom. Får kun tatt en side av gangen. Kassen begynner også å bli tyngre å flippe rundt på:cool:

    received_10154389638185148.jpg

    Satser på testing i slutten av helga eller i starten av neste uke.
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Gått litt trått pga andre ting som må gjøres.
    Men alt er ferdig bygget nå ihvertfall.
    Det som mangler nå er egentlig bare det ene diskantkammeret og terminalene på mellomtone og den ene diskanten.

    Bassene er ferdig med alt og mangler kun å sette i elementer. Ble litt eksperimentering med demping bl.a ved å kjøre litt sinus sveip inni kassene. Hadde en kraftig resonans ved ca 130hz. For å få bukt med denne endte det med 10cm rockfon i toppen, og 5cm rockfon på resten av veggene. Da låt kassen best når man kjørte sveip inni og ropte etc. Grei mengde luft rundt elementet uansett.

    Den ene diskanten har fått eget kammer og med 5cm demping rundt. Har tatt av bakplaten og filten bak. Spent på hvordan det vil låte, men håper på forbedringer. Det skal ihvertfall være gunstig for forvrengning ihvertfall, så det skader ikke. Den andre diskanten blir tatt i morgen.

    Mellomtonene får 15cm glava i bakkant, med grei mengde luft i mellom dempingen og elementet. I sidevegger i front blir det 5cm rockfon.
    Terminaler blir satt inn i morgen, og mulig jeg også får laget shim.

    Det nærmer seg nå, men mellomtonene trenger en real jobb når finish skal på plass. Glemte å ta hensyn til massen som skulle i mellom når jeg kappet opp platene, så de stikker litt ut. Bør gå unna i greit tempo med elhøvelen. Finish blir det uansett ikke før det er gjort litt målinger av herligheten.
     
    Sist redigert:

    Joppe

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.06.2003
    Innlegg
    1.514
    Antall liker
    705
    Sted
    Sydpolen
    Torget vurderinger
    2
    Kan anbefale deg å bruke såkalt flush trim bit i overfresen, hvis du skal fjerne overkapp. Det stålet gjør nesten enhver amatør til hardfør wood worker, hehehe. :)
     

    thohaug

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.02.2014
    Innlegg
    2.983
    Antall liker
    1.840
    Sted
    Fetsund
    Spennende! Må sjekkes ut.
    Har fått satt inn terminaler i mellomtonene i dag samt kappet ut uthevinger. De står og limes i mellomtonene nå.
    I morgen og lørdag er itechene leid ut, så får ikke testet før før på søndag. Mulig jeg begynner på litt finish i mellomtiden. I hvertfall bassene bør gå ganske fort.
    Konstruksjon blir hvit. Kommer bare til å male det, ettersom det ser tøft ut slik de er fra før.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn