Resultater 1 til 11 av 11
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem RS1's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  15
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2

  Bytte av element, motstand

  Jeg skal bytte ut et element i en senterkanal. Bassmellomtonen har 4 ohm, men elementet jeg bytter til har 8 ohm. Må noe gjøres med delefilter? Diskanten er en bånddiskant med 6 ohm.

 2. #2
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,449
  Tagget i
  6 Innlegg
  Ja - 8 ohms element spiller normalt 2-3 db lavere DVs diskanten må dempes tilsvarende.

  Når filteret ser 8 istedenfor 4 ohm blir delehz feil; normalt trenger dobbel impedanse - dobbelt mh størrelse på seriespolen. osv
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 3. #3
  Medlem RS1's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  15
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Så bytte en spole? Bånddiskanten har en motstand loddet inn etter delefilteret ser jeg. Her er for øvrig delefiteret: https://lh3.googleusercontent.com/-h...226_175901.jpg

 4. #4
  Medlem Andsor's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2011
  Innlegg
  42
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det blir feil uansett hvordan man vrir og vender på det. Du må tenke på virkningsgrad, fase og en hel del andre ting, så for å få et godt resultat kan man like gjerne bare lage et helt nytt filter. Men for all del, bytt gjerne elementet og håp på det beste.

 5. #5
  Medlem RS1's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  15
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Bånddiskanter krever en motstand i serie? Kanskje greit å kjøpe et nytt delefilter på ljudia beregnet for 6-8 ohm.

  Hva må jeg se etter og endre på delefilteret som sitter i senterkanalen?

  Mange delefilter selges som 4-8 ohm f.eks, med samme oppgitt delefrekvens. Men så stor ulikhet vil gi for stor volum-forskjell mellom bassmellomtone og diskant.

  Tips til gode "kinesiske" delefilter?

 6. #6
  Overivrig entusiast TEK's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Sted
  Trondheim
  Innlegg
  884
  Tagget i
  2 Innlegg
  Et delefilter styrer overgangen mellom elementene for å få en jevn frekvensgang fra øverst til nederst. Når delefilter lages hensyntas normalt hvert enkelt elements sine styrker og svakheter. Dette påvirkes spesielt av volumet elementet spiller i, avstand mellom elementene og hva som er rundt elementene - spesielt baffelbredden. For en centerkanal vil man typisk også ta hensyn til at man ønsker et bredt spredningsmønster slik at tale høres godt flere steder enn bare i sweet spot.
  Å forvente at man uten videre kan kjøpe et "godt kina-filter" virker underlig på meg.
  Da tror jeg like godt du bare skal forsøke å putte inn det elementet du har fått tak i.

  Skal fu ha et brukbart resultat derimot vil jeg anbefale at du revurderer tilnærmingen til problemet.

 7. #7
  Hifi Freak Gjest's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2006
  Innlegg
  5,177
  Tagget i
  0 Innlegg
  Kjøp et originalt erstatningselement. Sparer deg for trøbbel og misnøye.
  Audioarkeolog:
  Lenco L 75, Technics EPC 207c, Rotel RCD 855, Powerbook G-4, Muse 4xTDA 1543 dac, Croft Super Micro Mk IV, Parasound Z-amp v. 1, TQWT m/SEAS 21 TV-G.
  Div. Carlsson, Snell, Cizek, Tandberg, Uher, Dual, Lenco m.m. i kjelleren.

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Narvik
  Innlegg
  5,887
  Tagget i
  2 Innlegg
  En bånddiskan må normalt sett ha minst en kondis i serie. Uten kondis og/eller motstand, så representerer bånddiskanten nesten en kortslutning for forsterkeren.

  Har du prøvd å få tak i bytteelement hos produsenten, så du slipper å bygge om hele delefilteret?

  Johan-Kr

 9. #9
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,106
  Tagget i
  22 Innlegg
  Her er det mye som er uklart før det er mulig å gi råd. Hvorfor bytter du? Er det fordi originalelementet har tatt kvelden, eller er det som en "forbedring"? Hvorfor bytter du til et element med annen impedans? Er det fordi du hadde et liggende, eller fordi du har kjøpt noe som påstås å være "bedre"?

  Du kan uansett ikke regne med at et tilfeldig delefilter fra Kina eller andre steder gir bra resultat. Bildet av delefilteret tyder på at det er et andreordens filter. Hvis du bytter til en annen bassmellomtone må du sannsynligvis ha andre komponentverdier for både spole og kondensator i lavpassdelen. Dette vil påvirke både frekvensgang og spredningsmønster (lobing). Du kan også velge mellom ulik filterprofil (f eks Butterworth, Bessel, eller noe i mellom) for å kompensere for eventuelle endringer i frekvensgang mellom elementene. Dette gjør du også ved å endre komponentverdier på spole og kondensator. Hvis følsomheten av elementet er en annen enn original må du også endre motstandene i høypassdelen for å tilpasse nivået på diskanten til den nye bassmellomtonen.

  Hvis byttet skyldes at elementet er kaputt ville jeg enten byttet til et nytt av eksakt samme type som original hvis jeg var fornøyd med høyttaleren, eller byttet ut hele høyttaleren hvis jeg ikke var fornøyd, eller sett dette som en mulighet til å lære seg hvordan man beregner og tester ut et helt nytt delefilter i en høyttalerkasse. Det siste er morsomst, men da starter du fra scratch.

  Edit:
  Her er noen kalkulatorer for å se hvordan komponentverdiene påvirkes: http://www.v-cap.com/speaker-crossover-calculator.php
  Her er en enkel innføring i delefiltermysteriene: http://www.audioholics.com/diy-audio...ossover-design
  Siste redigert av Asbjørn; 06.02.2016 kl. 11:20.

 10. #10
  Medlem RS1's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Innlegg
  15
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Originalelementet er dårlig men kabinettet er knall. Så her er problemstillingen: Jeg trenger et delefilter for et 8 ohms midbass-elementet inntill 3000hz anbefalt. Og en 6 ohms diskant ned til 2000hz anbefalt.

  Det originale delefilteret har jeg ingen kjennskap til annet at det ble laget for et 4 ohms midbasselement og en 6 ohms bånddiskant.

 11. #11
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,106
  Tagget i
  22 Innlegg
  Sitat Sitat fra RS1 Se Innlegg
  Originalelementet er dårlig men kabinettet er knall. Så her er problemstillingen: Jeg trenger et delefilter for et 8 ohms midbass-elementet inntill 3000hz anbefalt. Og en 6 ohms diskant ned til 2000hz anbefalt.
  OK, hvis du vil at dette skal bra har du en større jobb foran deg med å måle elektriske og akustiske parametre for de to elementene montert i kabinettet og utvikle et delefilter for denne høyttaleren med riktige komponentverdier for disse elementene i dette kabinettet. Et "8 ohms" element vil ikke ha eksakt 8 ohms impedans annet enn ved to-tre frekvenser. Det vil variere mellom kanskje 5 - 25 ohm ved andre frekvenser, delvis avhengig av kabinettet de er montert i. Du bør vite hva impedansen er ved delefrekvensen og en oktav over og under og designe etter det. Eventuelt må du sette inn ekstra komponenter for å linearisere impedansen og unngå peaking like over eller under delefrekvensen. Du må også tilpasse motstandsnettverket på diskantdelen av delefilteret for å stemme med følsomheten av det nye elementet hvis det er annerledes enn det gamle.

  Eller du kan kjøpe et ferdig delefilter på EBay for 8/6 ohm, f eks et 4-ordens Linkwitz-Riley for delefrekvens 2400 Hz, eller du kan smelle inn det nye elementet, koble til det gamle delefilteret og håpe det beste. I begge tilfeller er resultatet et terningkast - det kan bli bra, men sannsynligheten for at det ikke blir det er ganske mye større.

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed