Elemental's søken etter nirvana

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    _MG_3771.jpg


    Ble interessert i lyd i tenårene, etter at en kompis kjøpte seg JWS og JVC anlegg på Svinesund. Etter den gangs referanser låt det utrolig fett, og det tok ikke lang tid før jeg kjøpte det samme selv. Etter hvert som jeg ble eldre og musikksmaken endret seg begynte jeg gradvis å sjekke ut mer nøytralt og hifikorrekt utstyr, men det var først da jeg oppdaget DIY at interessen virkelig tok av. Gleden av å kunne bygge selv, og likevel føle at resultatet ble svært bra, spesielt prisen tatt i betraktning, var enorm. Etter hvert som økonomien ble bedre og jeg ble lei snekkerbua begynte jeg å handle fabrikkutstyr på bruktmarkedet i stedet. Kef, B&W, Dali, Klipch, flere forskjellige Swans og Martin Logan har alle vært innom i kortere eller lengre perioder, pluss en hel haug ymse elektronikk.

    Til syvende og sist havnet jeg tilbake på DIY, da dette gir meg gleden av å kunne jobbe med forbedringer og tweaking kontinuerlig, og ikke minst gratis, i stedet for å tweake med kostbare utskiftinger.

    I dag har jeg en relativt liten stue, og bor i blokk, så anlegget er bygget for å gi best mulig lyd på relativt kort lytteavstand, og med volumet svært sjelden over en 80-90 db.

    Skal skrive mer om valgene jeg har gjort i senere poster, og ikke minst legge ut målinger og tanker om veien videre, men i denne posten begynner jeg med det morsomste først; nemlig bilder!

    _MG_3785.jpg
    _MG_3759.jpg
    _MG_3761.jpg
    _MG_3764.jpg

    3 veis fronthøyttalere med Hivi bånddiskant, Seas 19mm dome bakdiskant, Seas Excel hexadym mellomtone (har både magnesium og nextel versjonen) og CSS SDX7 basselelemter. Kabinettet er på ca 50 liter bassrefleks, avstemt til 23 Hz.

    _MG_3798.jpg
    _MG_3797.jpg
    _MG_3831.jpg

    Hjernen til høyttalerne! Stereo forforsterker, digitalt delefilter, dac og 6x400w effekt (Hypex elektronikk og Modushop kabinett).

    _MG_3801.jpg
    IMG_3807.jpg

    Sweetspot er i sofaens venstre sete (til høyre i bildet), i en Las Vegas stressless sofa. Siden romstørrelsen tvinger meg til å ha sweetspot inntil bakvegg er denne dempet med 5cm akutsikkplater med 2,5 cm luft på baksiden. Bassforsterkningen denne plasseringen gir temmes i DSP. Bakveggen er en tynn skillevegg inn mot soverommet, ikke en tykk yttervegg, så bassforholdene her er mye bedre enn man skulle tro.

    _MG_3811.jpg
    _MG_3809.jpg
    _MG_3810.jpg
    _MG_3826.jpg

    I taket er det også akustikkplater ved førsterefleksjonene, og på frontveggen bak høyttalerne. På gulvet er det to tykke tepper, og når jeg skal lytte kritisk plasserer jeg ut to sakosekker i førsterefleksjonen på gulvet. På frontveggen skulle jeg ideelt sett hatt et par plater til, men lerretet gjør dette vanskelig.

    _MG_3828.jpg
    _MG_3827.jpg

    Og til slutt fronthøyttalerne sett fra sweetspot :)
     
    Sist redigert:

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Ups, glemte et bilde!

    _MG_3792.jpg

    Baksiden av frontene med bakdiskant, bassrefleksport og 4 sett terminaler. Grunnen til at det er så trangt er fordi det står en tube sub bak høyttaleren.

    Bakdiskanten er noe jeg lærte fra Snickers BEL-kit på avforum. Den er plassert i 45 graders vinkel opp mot taket. Den har en enkel kondensator i serie som gir et 1. ordens filter som begynner ved 40kHz. Ved 20kHz har diskanten ca samme nivå som bånddiskanten i front, og ved 10kHz er den ned 6db, osv. Den tilfører med andre ord mer høyfrekvent informasjon til den reflekterte lyden, uten å påvirke direktelyden, og gir med det markant bedre oppløsning og luftighet langt utenfor sweetspot. I sweetspot gir den en svak økning i opplevelsen av luft og rom.
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Flotte høyttalere! Får følelsen av at dette låter bra. :)
     

    pahf

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.12.2005
    Innlegg
    4.992
    Antall liker
    1.935
    Sted
    huttuheita
    Torget vurderinger
    8
    Dette ser virkelig bra ut, tar jeg feil hvis jeg sier Elemental fra avforum som hadde noen åpne baffler med diskant hengende i gummistrikker?
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Hehe, vet ikke hvor mye gummistrikker som var involvert, men jeg er Elemental fra avforum ja :) De du tenker på er sikkert da jeg prototypa nær baffelløse åpne elementer, korrigert med Audiolense. Mellomtone og diskant vel og merke, bassen var i apekasse (eller hva de nå kaller det her på sentralen).

    Har blitt en del sånne mer eller mindre sprøe prototyper opp igjennom tiden ja :D Blir ikke mer moro enn man lager selv!
     

    pahf

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.12.2005
    Innlegg
    4.992
    Antall liker
    1.935
    Sted
    huttuheita
    Torget vurderinger
    8
    Stemmer, ja da var det deg jeg mente :) For en med alt for mange tommeltotter er diy mer skummelt enn svartedauen her i gården ;D
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Ok, så var det målingene da :) Legg merke til at disse er tatt in-room i sweetspot, ikke ekkofritt/gated 1 meter foran baffel. Alle grafer utenom den siste vises med 1/12 smoothing. Dette er fordi jeg syns det gir det beste kompromisset mellom psykoakustikk og robusthet. Når jeg måler endringer i filtre for meg selv bruker jeg både 1/6, 1/12 og 1/48, for tilsammen å få et korrekt bilde av hva som skjer.

    freq_response.jpg

    Frekvensrespons, begge høyttalere målt hver for seg.

    phase_left.jpg

    Minimum fase, venstre høyttaler, 100 - 10 000 hz.

    phase_right.jpg

    Minimum fase, høyre høyttaler, 100 - 10 000 hz.

    dist_left.jpg

    Forvregning, venstre høyttaler, 100 - 10 000 hz.

    dist_right.jpg

    Forvregning, høyre høyttaler, 100 - 10 000 hz.

    water_left.jpg

    Vannfall, venstre høyttaler, 500 ms.

    water_right.jpg

    Vannfall, høyre høyttaler, 500 ms.

    freq_response_nosmooth.jpg

    Ufiltrert frekvensrespons, begge høyttalere målt hver for seg.

    Målingene er gjort med Nextel mellomtonen. Kan godt legge ut målinger med magnesiummellomtonen og, men det måler svært likt.
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Basselementene kommer fra Canadiske CSS, vel strengt tatt kina, og heter SDX7. Dette er langslags 7" med vevd karbonfibermembran og underhengt XBL2 motorsystem. Det vil si at man har to magnetgap på hver sin side utenfor senter, i stede for et sentrert. Som et resultat er spolen alltid relativt nærme magnetgapet, selv ved lange utsving, og systemet utmerker seg ved å ha hele 70% motorkraft selv helt ute ved maksimal vandring. I tillegg til økt følsomhet gir dette elementer som kan vandre langt uten at forvregningen stiger nevneverdig. Største ulempen med disse elementene er at de trenger en god del effekt, så i passive høyttalere passer de ikke så godt.

    SNC10601_op_800x605.jpg
    DSC00612.jpg


    Datablad:
    http://www.tempomusic.hu/pdfek/CSS_SDX7_data.pdf

    I mine høyttalere får de ca 50 liter å kose seg med, med en avstemning på 23 hz. I min stue gir de da full respons ned til 24 hz. Har eksperimentert med helt nede i 16 hz avstemning, og litt eq, og fikk de da til å spille ned til 18 hz, uten å hverken bruke opp slaglenden eller introdusere ekstreme mengder forvregning. Men det er klart vi her er langt utenfor hva de er bygget for (fs på 34 hz), og jeg fikk mye igjen dynamisk oppover i bassen med en mer fornuftig avstemning. Endel vil sikkert si det fortsatt er veldig lav avstemning 10 hz under fs, men jeg syns det fungerer svært godt hos meg. Hører også med til historien at jeg er mer opptatt av en dyp og romantisk bass enn av brystpunch, så lenge den klinger naturlig og ikke stikker av noe sted, så lenge den låter ryddig rett og slett. I målingene i posten over er bass under 50 hz dempet med 1 db på ene høyttaleren og 4 db på andre, for å roe ned romforsterkningen helt i bånn.
     
    Sist redigert:

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Dette er virkelig imponerende!
    Pusler litt med diy selv, men dette er det next level føler jeg! Virkelig imponerende!

    Kan jeg spørre hvor du holder til i verden?

    Keep up the good work!
    - Erik S
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Takk skal du ha! Syns hifi er utrolig moro, både fabrikkutstyr og diy.

    Jeg bor i Drøbak, så er ikke så langt unna, skulle du få lyst til å ta en lytt ;)
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Da skal du ikke se bort ifra ett lite besøk en dag. Alltid artig å møte folk ansikt til ansikt, og prate litt sammen.

    Skal følge med her ja ;-)
     

    X-Cell

    Lorden av Nord!
    Moderator
    Ble medlem
    23.10.2006
    Innlegg
    10.202
    Antall liker
    8.965
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    11
    Utrulig flott utført diy! Det skjinner produksjonsoppstart av høytalerne ;)
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    I mellomtonen brukes elementer fra norske Seas. Originalt var dette da W15CH001, som er en 5,5" mellomtone i Excel serien med hexadym motor og magnesiummembran. Hensikten med hexadym motoren er å i størst mulig grad unngå at reflektert lyd treffer membranet på innsiden av kabinettet. Et viktig tiltak da er at magnetsystemet ikke stikker ut på baksiden av membranet, slik det vanligvis gjør. Bakveggen i mellomtonekammeret står ikke vinkelrett mot frontbaffelen og er svært godt dempet, for og bygge oppunder dette.

    w15ch001.jpg

    Datablad:
    http://seas.no/images/stories/excel/pdfdataheet/e0037_w15ch001_datasheet.pdf

    Mellomtonen spiller fra 300hz opp til 2500 hz, og deles LR8 (48db/okt) i begge ender. Membranet er av magnesium og har en svært stygg oppbrytning rundt 8.5 kHz. Med passivt filter ville jeg ikke brukt en så høy deling oppover, men med aktive filtre går det fint. Forvregningen spiker ved 2.8 kHz, og responsen synker gradevis pga utfasinger i membran, så delingen er helt på flanken av arbeidsområdet. Spredningen til elementet og taler helt klart for dette. Seas selv påstår denne kan brukes opp til 3 kHz, men hos meg viser både målinger og langvarig lytting at det rett og slett er for høyt!

    Brukt riktig syns jeg dette er en fantastisk mellomtone. Alt låter så ekstremt ryddig, detaljert, uanstrengt og med en fullstendig stille bakgrunn.

    Men siden jeg bruker en bånddiskant som også er helt ute ved flanken av arbeidsomerådet sitt ved 2.5 kHz bestemte jeg meg for å teste Nextel versjonen av det samme elementet; M15CH002. Denne er bygget med samme chassis og motor, bare med en kortere spole, nextel membran og stivere oppheng. Beveglig masse er et godt hakk lavere, følsomheten ditto høyere. Dette skulle i teorien gi en mellomtone som tåler å jobbe litt høyere, så jeg tenkte dette kunne være spennende å prøve ut.

    Seas_M15CH002NY.jpg

    Datablad:
    http://seas.no/images/stories/excel/pdfdataheet/e0043_m15ch002_datasheet.pdf

    Dessverre skulle dette vise seg å bli en litt blandet opplevelse. Eller dvs, mellomtonen spiller svært bra den i mine ører, men kun hvis jeg lar delefrekvensen forbli ved 2.5 kHz. Over dette låter den litt hardt og unyansert, så bånddiskaten skulle vise seg å gjøre en mye bedre jobb her.

    Når jeg lager filterne til disse to mellomtonene slik at de måler svært likt opplever jeg nextel'en som litt mer livlig og leken, men magnesium'en som hakket bedre rent kvalitativt. Forskjellene er dog svært små, og jeg kan fint leve med begge!
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Til slutt har vi diskanten, en Hivi RT1.3WE. Dette er vel strengt tatt en RT1.3 MkII, med forbedret magnetgap, effekttårlighet og frontplate med spredelinse. Disse diskantene er grisebillige, men med svært god ytelse. Har klassiske båndegenskaper som luftighet, enorme dimensjoner og transientvillighet, i bytte mot litt dårligere pinpointing. Diskanten sprer svært bredt hele veien opp til en 7-8 khz, så krever litt ekstra omhu ifht powerrespons i delefilteret.

    rt1.3we.jpg


    Datablad:
    http://www.madisound.com/store/manuals/RT1.3WE.pdf

    Deles LR8 (48 db/okt) mot mellomtonen ved 2.5 kHz. Med det ser forvregningen super ut, men senkes xo bare et par hundre hz så eksploderer 2 ordens. Vi befinner oss med andre ord helt på flanken, men nok en gang fungerer det fint takket være aktiv deling.

    Suppleres som sagt av en Seas 19 mm bakdiskant i den øvre delen av arbeidsomerådet.
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Ser jeg glemte å legge ut en svært viktig måling tidligere, nemlig begge høyttalere målt sammen opp til 500 hz. I nedre mellomtone og spesielt i bassen sier dette langt mer om hvordan høyttalerne oppleves i sweetspot, enn målt hver for seg.

    both_speakers_spl.jpg


    Også forvregning under 500 hz, med begge høyttalere i drift:

    both_speakers.jpg


    Disse målingene er gjort ved 90 db, altså 10 db høyere enn de lenger opp. 6 db av denne forskjellen er jo en følge av at begge høyttalerne spiller i sammen, de siste 4 db økte jeg gain for å havne rundt det lydtrykket jeg bruker maksimalt ved normal lytting. Her ser man gevinsten av de underhengte motorenes evne til å vandre langt uten at forvregningen tar av.
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Har lekt med dipol tidligere innenfor DIY, og har hatt ML elektrostater i lengre perioder, men aldri kommet helt 100% i mål med det. Det er noe enormt magisk med holografien fra dipoler som man ikke glemmer, men samtidig skjer det ting med fokus og opplevd dynamikk som ikke er optimalt.

    For noen uker siden var det OAS treff hjemme hos R.E.S, som for tiden har Magnepan i hus. Her fikk jeg en solid påminnelse på hva gode dipoler kan utrette. Det låt utrolig bra på absolutt alt av musikk vi satte på! Har siden det gått og tenkt på å gjøre noen nye forsøk i egen stue, og de siste helgene har det dermed vært liv i snekkerbua!

    Magnepan og tildels ML oppfører seg som linjekilder, noe jeg erfaringsmessig ikke liker så godt, da deg gir litt "larger than life" størrelse på elementene i lydbildet. Planen var derfor å gå mer i rettning Linkwitz LX, som er langt nærmere en dipol punktkilde. Har laget 4 prototype baffler for å teste respons med forskjellige former og størrelser. Har også simulert optimal baffel i Edge, som ser ut til å stemme godt med praktisk tester. Bruker elementene fra hovedhøyttalerne, i tillegg til et ekstra sett Hivi bånddiskanter for dipol drift i toppen, og et par 12" subelementer for de laveste oktavene.

    Diskant-mellomtone deles foreløpig ved 3.5 kHz, mellomtone-midbass ved 400 Hz og midbass-bass ved 80 Hz. Systemet har mer kapasitet hele veien enn LX521, så for min lille stue skal det ikke skorte på lydtrykket, til tross for dipol...

    _MG_3891.jpg
    _MG_3903.jpg
    _MG_3907.jpg

    _MG_3909.jpg
    _MG_3910.jpg


    Så hva med lyden? Vel, det er for tidlig i prosessen enda til å konkludere noe som helst, men jeg må si det foreløpig er SVÆRT lovede. Det integrerer fantastisk bra med rommet, og gliset og gåsehuden sitter allerede, og det er jo en god begynnelse! :D

    Målinger kommer etterhvert!
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    For de som måtte lure på hvordan jeg har 4 veis deling med en 6 kanalers dsp, så er det altså bare de 3 øvre delingene som tas av dsp. Basskanalen fra dsp kjøres så via et 24db/okt analogt aktivt filter som deler ved 80hz. Subbene drives av hver sin UcD400.
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    [...]Dessverre skulle dette vise seg å bli en litt blandet opplevelse. Eller dvs, mellomtonen spiller svært bra den i mine ører, men kun hvis jeg lar delefrekvensen forbli ved 2.5 kHz. Over dette låter den litt hardt og unyansert, så bånddiskaten skulle vise seg å gjøre en mye bedre jobb her.

    Når jeg lager filterne til disse to mellomtonene slik at de måler svært likt opplever jeg nextel'en som litt mer livlig og leken, men magnesium'en som hakket bedre rent kvalitativt. Forskjellene er dog svært små, og jeg kan fint leve med begge!
    Etter å ha jobbet langt mer med M15CH002 må jeg korrigere meg selv her! Den fungerer fint opp til 3-3.5kHz, men krever at man demper toppen en db eller to mer enn det som strengt tatt er helt nøytalt. Da låter den svært nyansert og helt uanstrengt hele veien opp, uten at "smekket" i toppen blir borte. Blir bare mer og mer begeistret for denne mellomtonen!
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Dette er virkelig imponerende Elemental!

    Hvordan syntes du dette virker nå som du har prøvd dette litt.
    Er veldig nysgjerrig på det oppsettet du har der.

    Spent på dine erfaringer!
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Jobber fortsatt med utforming av baffel for å finne den løsningen som gir best balanse mellom følsomhet, dipol spredning og en ikke alt for raggete respons. Midbassene har kommet seg inn i H-baffel, slik at de får forsterkning lengre ned, og akustikktiltakene på bakvegg er fjernet for å gi en jevn refleksjon herfra. Har målt masse både gated rundt en enkelt høyttaler og i sweetspot, men er fortsatt ikke i mål. Er en svært tidkrevende prosess!

    Har sjekket opp pris på å få CNC frest baffel i aluminium, og det ble overraskende billig. Tenker i retning av diskant og mellomtone i egen baffel av sølvfarget alu, også midbass i separat baffel i mdf med sort finish. H-baffel er jo ganske stygt, men med litt høyttalerstoff i åpningen foran ser det ut som en vanlig kasse. Tror dette kan bli ganske stilig.

    Bassene er jeg litt mindre fornøyd med. Ikke fordi de ikke låter bra, men når jeg trekker de ned til 25 hz blir det ganske mye bevegelse. De har jo massiv slaglengde disse, så det går bra rent mekanisk, men det går mye effekt og gir lite headroom. Forbedringen med dipol spredning er heller ikke i effekt her nede, og det høres ikke noe bedre ut rent subjektivt. I midbassen derimot låter det mye bedre, så et eller annet sted i mellom forsvinner poenget.

    Bestemte meg derfor for å kjøre lukket kasse helt i bånn, også eksperimentere litt med hvor den kan ta over uten å redusere den fantastiske impulsresponsen i midbassen. Men siden jeg har mer enn nok med å lage baffler om dagen fant jeg ut jeg fikk gjøre et unntak å kjøpe sub i butikken denne gangen. Så nå er det en Arendal Sub2 på vei fra lsound, så får vi se hvordan det fungerer.

    Midbassen låter som sagt svært bra, men jeg sliter med at den får veldig lav følsomhet, så jeg mister mye gain i dsp. Ingen umiddelbar krise, men heller ikke ideelt, så jeg driver å leter litt etter noen ok følsomme 10" jeg kan bruke her i stede.

    Til slutt noen generelle betraktninger om smal åpen baffel med dsp; det låter ekstremt annerledes enn kassehøyttalere i mitt rom. Mye mer ambiens og rombidrag, men det oppleves kun som positivt siden rombidraget er såpass lineært. Gir en frisluppenhet, størrelse og tilstedeværrelse som er veldig annerledes enn det fokuserte lydbildet man får fra 2pi løsninger, men uten å gå på kompromiss av dynamikk.
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Oisann. Dette var saker må jeg si.
    Hva er det du har fått inn i stua nå?
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Snekkerbua er overbelastet med andre prosjekter, så jeg valgte å kjøpe denne gangen. Det er en Arendal Sub2 1723 Subwoofer 2 - arendalsound.no

    I denne ytelsesklassen hadde det fort kostet meg en 8-10 tusen i deler å lage en selv, så da føles ikke 14k for en ferdig levert med finish som så verst! Hadde planer om å trå til med en til om denne innfrir, men så langt virker det faktisk totalt overkill. Elementene jobber knapt og dynamikken under 70hz er rå :D
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Gratulerer med ett nytt monster i stua ;)
    Må si att dette er helt vilt. Du tar`n jo helt ut, om man kan si noe sånnt ;)
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Er jo "peanuts" i forhold til mange av basssystemene her inne, men så bor jeg jo i tredje etasje i en blokk, så det er jo begrenset hva jeg kan utsette naboene for! Ble nå i hvertfall et glimrende fundament til OB'ene :)

    Har lenge brukt HTPC som kilde, som jeg remoter til fra en Surface. Fungerer fint, men får da et UI i feks Tidal som er laget for mus og tastatur, ikke touch. Har derfor vurdert streamer, men syns mange av de bedre er uforholdsmessig dyre. I dag fant jeg en gammel tablet i en skuff, og bestemte meg for å forsøke å bruke den som "remote" i stede, så jeg får et skikkelig touch interface.

    Løsningen ble en app som tar all lyd som blir spilt av på tableten og streamer den via DLNA/UPnP (LPCM). På pcen kjører jeg Foobar2000 med UPnP og ASIO plugin, slik at all lyd som streames til pcen over LAN sendes direkte til lydkortet via ASIO.

    foobar.jpg


    Dermed kan jeg sitte på 10" tableten med Tidal appen og spille musikk, og tonene triller ut på anlegget med lossless kvalitet, og en garantert bitperfekt stream fra ende til annen.

    _MG_3949.jpg


    Det var litt jobb å sette opp, men når det først var gjort så fungerer det stabilt og brukervennlig. Knallfornøyd! :D
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    DLCP.jpg

    Da er en DLCP til bestilt, så jeg får tidskontroll på subben (fra 6 til 12 kanaler). Det går jo sagn om hvor knotete to DLCP er å jobbe med, men jeg er tilstrekkelig teknisk anlagt og glad i fikling, så regner med at det går i havn etter en ukjent mengde banning og litt gråere hårfarge! :D

    Gir jo også fremtidig mulighet til å gå opp til 5 veis, om jeg skulle få lyst til å dele opp mellomtonen, eller en 4 veis kardioid om jeg skulle få lyst etter hvert.

    Hva midbass angår er jeg fortsatt i tenkeboksen, men det kan se ut som jeg lander på 4 x Seas CA26RFX. Da får jeg nesten dobbelt displacement kapasitet av det jeg har nå, og 6 dB mer følsomhet i midbassen.
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Dette blir nok morro ja. Kjører du aktiv deling i dag?

    Morro å følge med på dette ;-)
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Ja, har en DLCP allerede, som tar seg av delingen for opp til 3 veis i stereo. Med to i chain får jeg da opp til 6 veis i stereo.

    Etter å ha levd med dsp og aktiv deling kommer jeg aldri å gå tilbake!!! Alt man gjør av tweaking og justering er så utrolig mye enklere, og lydkvaliteten blir i en helt annen klasse :)
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    I dag kom kortet, men Hypex glimter jo til som vanlig. De har ørten kabelkits på webshoppen deres, men ingen for dlcp. I stede gir produktene inntrykk av at alt følger med (noe det også gjorde da jeg bestilte første settet). Mangler to ribbon kabler :(

    Tok kontakt med support, og de sier at joda, webshoppen er litt mangelfull der. De sender kabler asap.

    Så da blir det ikke noe leking i dag :(
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Det er jo typisk. Tiden er aldri så lang som når man venter på nytt leketøy ;-(
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Da er ny midbass på plass, Beyma 12G40. Og med det fikk jeg sånn grovt sett en 12-14 db mer gain :) Så da må jeg jo utvide bafflene en god del, uten å få noe særlig mer baffel rundt mellomtone og diskant, og samtidig oppnå ujevn distanse fra elementenes senter og ut til baffelkanten.

    Har nå laget en grovskisse av første revisjon, så i morgen blir det tur i snekkerbua :)

    ob_proto.jpg


    Bafflene i bånn er de jeg brukte før jeg fikk Sub2 i hus. Planen er å kjøre 12G40 mellom 80 og 350 Hz, OB subbene mellom 40 og 80 hz, også Sub2 helt i bånn. Har fått DLCP kabler fra hypex, så dsp er klar for ombygging fra 6 til 12 kanaler :)
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Du er jo virkelig en inspirasjon for oss som spikker selv. Dette må jeg si ser bra ut.

    Så; hvordan låter herligheten?

    Fortell, fortell, fortell ;)
     

    Elemental

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.05.2011
    Innlegg
    158
    Antall liker
    160
    Litt tidlig å svare på enda, men det både måler og låter veldig lovende... :)
     

    Dyret

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    31.05.2012
    Innlegg
    2.155
    Antall liker
    1.988
    Sted
    Byen med kråke
    Torget vurderinger
    1
    Gleder meg til tiden er moden, og du slipper katta ut av sekken ;)

    Stå på. Det er virkelig morro å følge med på dette.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn