Hva skal jeg velge av intern kabling til diy forsterker bygg?

culexus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.04.2009
Innlegg
61
Antall liker
13
Jeg driver å sanker sammen deler til en first watt f5 jeg vil bygge, men så lurer jeg på hvordan type kabel jeg bør velge mellom psu og forsterker modul.
Bruker dere vanlig hus kabel eller kjøper dere helt spesielle kabler til slikt et sted? Personlig så ser jeg for meg at en-ledet kabel kan være kjekt å bruke, lett å bøye og blir pent å se på. Jeg har en god del kabel liggende men de er fler-ledet og egentlig beregnet til modelfly med silikon kappe/isolasjon som tåler 200 grader mener jeg. De er veldig bløte og det blir ikke pent tror jeg, men at de duger tror jeg nok.
Tenker nå mest på kabling mellom trafo, likeretter, psu og forsterker modul.

Hva mener dere som har litt erfaring med bygging av slikt?
:confused:
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.308
Torget vurderinger
1
Mine 0,02 shilling ...

Bruk evt kabelanker, klips og strips til å holde rutingen ryddig. ELFA her et utvalg : https://www.elfaelektronikk.no/elfa...toc=20299&name=Kabelbunting+/+Kabelhåndtering

Selv har jeg brukt litt forskjellig - «fra» RKUB (fleksibel) «til» uisolert fortinnet 3,14 mm2 SC kobber, litt avhengig av «flavour of the month» og hvordan kablene monteres/termineres og annet. Til ledninger som skal loddes i kretskort er SC enklest å lodde, men pass på at du tilpasser kablene 100% før du lodder, slik at du ikke utsetter loddingen for bøy og tøy, eller at ledningen blir stående i spenn etter lodding. Derutover er det mest rent praktiske hensyn - hvor grov kabel? hvor enkel/vanskelig montering/terminering? lett å komme til? kontakttyper? og evt behov for å demontere molevitten? Jeg liker godt «estetikken» man kan oppnå med ruting av SC kobber, ala f.eks. gamle Holfi. Men generelt sett for kabler i strømforsyningen foretrekker jeg å tvinne eller flette dem, og da er SC ofte ikke det beste alternativet.

Mht trafo til likeretter - jeg vil foreslå at du bruker kablene ut av trafoen, det er gjerne solid core. Jeg ser ingen gevinst å skjøte på her med mindre kablene ut av trafoen er for korte eller trafoen har ei koblingsblokk som utgang.

Jeg har enda ikke brukt silikonisolerte ledninger til annet enn RC-biler o.l. men det kommer nok til andre ting også.

mvh
KJ
 
Sist redigert:

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.965
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
Jeg synes det kan være greit med fleksible flerledere da en minker mekanisk stress på print og komponenter. Spesielt om en bygger likeretterbroene med enkeltdioder.
Men er enig at en helst bør bruke kablene ut av powertrafo om mulig. VH. Bernt
 

culexus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.04.2009
Innlegg
61
Antall liker
13
Takk for alle tips, konklusjon er da at en velger det en føler er godt å jobbe med samt gir et godt resultat.
Jeg tar bare høyde for hvor mange amper som skal kunne gå max gjennom kretsen eller hva psu kan levere sånn sett, har jeg plass til tykkere så prøver
jeg å få det inn.

Jeg får finne meg et sted de selger solid core kabel med forskjellige farger, da blir det enklere med evnt feilsøking i ettertid. Mulig det kan være bedrifter her lokalt i haugesund som har noe. Det er jo små lengder det er snakk om her :)
 

culexus

Hi-Fi interessert
Ble medlem
22.04.2009
Innlegg
61
Antall liker
13
Ja jeg regner med trafoene kommer med kabler ut slik at de kan gå rett i likeretter, så der blir det ingen vits å klure til med noe ekstra.
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.401
Antall liker
185
En kan ha i bakhodet at både power dioder og Power transistorer har ganske tynne bein som strømmen skal gjennom. VH. Bernt
 
Topp Bunn