Mine diy prosjekter

haavardnk

Hi-Fi interessert
Ble medlem
12.07.2012
Innlegg
56
Antall liker
42
Torget vurderinger
1
Hei,
Tenkte jeg kunne lage en liten tråd om mine diy prosjekter. Er ikke veldig erfaren verken med elektronikk eller høyttaler bygging, så jeg holder meg for nå til kit og velprøvde kretser.

Bygde tidligere i år noen Fusion Tempest 12 til hjemmekinoen. De er bygd med cnc kutta plater og kit fra diysoundgroup. Har få bilder av det, men legger ved her.
Er veldig førnøyd med dem, meget bra punch og dynamikk. Funker som bare det til kino, men også til musikk. Er dog avhengig av sub(er).
Håper bare hornet blir litt snillere i lyden etter hvert som det blir innspillt. Litt usikker på hvilken finish jeg skal ha på de?

Kommer etterhvert også til å bygge nye surround høyttalere også, de jeg har nå klarer ikke følge med de her :cool:
 

Vedlegg

haavardnk

Hi-Fi interessert
Ble medlem
12.07.2012
Innlegg
56
Antall liker
42
Torget vurderinger
1
Holder for tiden på å planlegge min første power amp. Har bestilt PCB til diyaudio sin honey badger, med power supply og overload/speaker protection.
Tenker å bygge den i eit 3U modushop kabinett med mellom 600-800 VA trafo.

Men først har jeg tenkt å ferdigstille DAC'en jeg holder på med. En ESS9018 dac, med XMOS DSD USB, og lcd skjem med volum kontroll.
Var veldig skeptisk til å starte på dette, da dac chippen er så forferdelig liten... Men etter å ha sett utallige videoer på drag soldering, så satt jeg i gang, og det såg ut som det gikk greit :D Det verste unnagjordt, og bare resten igjen :)
11259969_10153223004276351_1394949480_o.jpg


Denne skal til slutt se sånn ut:
$_1 (1).jpg
 
Sist redigert:

FredrikC

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.08.2009
Innlegg
905
Antall liker
371
Torget vurderinger
5
Fine høyttalere du har bygget deg!

Utover de aller første minuttene/timene har jeg liten tro på at innspilling vil føre til vesentlig endringer i lyden.

Hvis du har måleutstyr ville det vært interessant å se en kontrollmåling av høyttalerne. Her ville jeg fått høyttalerne opp fra gulvet (du skal vel ha stativer etterhvert?) og så målt responsen med gating. Det bør gi deg troverdige resultater ned til i underkant av 1kHz. Dette er viktig for å få en forståelse av hvordan delefilter, hornet og driveren fungerer i praksis.

Jeg ser av DIYSG sine målinger at frekvensresponsen i disse er generelt bra, men muligens er nivået ved 10-20kHz litt høyt i forhold til 1kHz.
Denne typen horn låter som regel best med en mild avrulling oppover i frekvens. Kanskje ca -2db @ 10kHz. Dette avhenger av preferanser, rommet, vinkling på høyttalere osv.

Slike bredbåndene justeringer har MYE å si for om lyden fremstår som avslappet eller frempå/energisk. Dette kan enten gjøres i elektronikken (om du bruker en reciever) eller det kan gjøres ved å modifisere delefilteret.

Jeg kan anbefale deg å prøve programmet xsim: XSim free crossover designer - diyAudio.
Der kan du legge inn den orginale kretsen og så kan du leke med å endre verdier på de forskjellige komponentene for å gi litt mer avrulling oppover.

mvh Fredrik
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Pent oppsett haavardnk. Vil bare støtte meg til FredrikC sine innspill her og ikke vent til øret har vendt seg til lyden ;)
 

haavardnk

Hi-Fi interessert
Ble medlem
12.07.2012
Innlegg
56
Antall liker
42
Torget vurderinger
1
Takk for fine tilbakemeldinger! :D

FredrikC: Det er ikke det at det er ubehagelig å høre på, de spiller generelt veldig fint, bare det at jeg liker litt mer dempet / mørkere klang.
Jeg har fikset dette til å passe min smak ved bruk av Dirac Live, som korrigerer alle kanaler og suber i kinoen. I tilleg benytter jeg Yamaha sin korreksjon for å få volumet på alle høyttalerene til å bli det samme.
Jeg har målemikrofon, så jeg skal se om jeg kan få målt litt når jeg kommer hjem fra nordsjøen :)
Har tenkt på å ha stativer ivertfall på frontene, men på centeren blir det litt verre med høyden. Må evt lage eit lavt stativ med hellning på. Nå har jeg di bare vinklet opp slik at horn treffer akkurat mot ørehøyde.

Skulle helst hatt eit bedre rom, der jeg kunne hatt lyd transparent lerret og høyttalerene bak, men det er desverre en dør på baksiden av lerretet...

lyntoft|: Jeg fikk spesial bestilt denne dacen her: New Silver High End Finished ES9018 DAC 192K Xmos DSD USB XLR Balanced Out | eBay som kit med alle deler inkludert, bare det at jeg bestilte med alle de beste delene han kunne oppdrive. Aner ikke om den er bra, men satser på det :p Lest om andre på diyaudio som har bygd weilang dacer som har skrytt av de.
 

FredrikC

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.08.2009
Innlegg
905
Antall liker
371
Torget vurderinger
5
Hvis du bruker Dirac til å korigere klangbalansen så er det ikke noe vits i å tukle med delefilteret.
Jeg ville bare komme med et tips basert på åpningsinlegget. Digitale verktøy er helt overlegne til denne bruken så der har du gjort et godt valg.

Er du fornøyd med Dirac? Opplever du noen negative effekter?
 
N

nysjerrigper

Gjest
fwiw, ingenting å spille inn i en kompresjonsdriver. også seas med sine domer sier det bare er tull..
om delefrekvensen er for høy for wooferen kan det kanskje merkes en forandring i nedre del, men tviler på det er gjeldende her :)
 
D

Desillusjonert

Gjest
Frontene er CNC freste? Hvem gjorde det og kan jeg være så frekk og spørre hvor mye det kostet?
 

haavardnk

Hi-Fi interessert
Ble medlem
12.07.2012
Innlegg
56
Antall liker
42
Torget vurderinger
1
FredrikC: Ja er veldig fornøyd med Dirac. Det må nesten sies å være avhengighets skapende. Jeg har det både i kinoen og i stereo oppsettet.
Jeg må vel si at jeg er det man kaller "basshue", og i tilleg liker jeg det man kaller "varm" lyd. Jeg har byttet så mange forsterkere uten å finne det jeg var ute etter, at jeg har gitt opp. Men dirac var for min del redninga, for det har omtrent ingenting i så hvordan lydsignaturen på forsterkeren er. Man kan rett og slett dra og vende på lyden helt til man blir fornøyd. I tillegg korrigerer den frekvensgangen, og fikser opp i frekvens "diper".
Det eneste som er negativt er prisen, spesielt for fullversjonen til surround bruk. Men jeg syns det er min beste investering så langt.

Desillusjonert: Ja alle platene i høyttalerene er cnc freste. Frontplaten følger med på alle kit dei selger, men jeg bestillte i tilleg det dei kaller "flat pack" som er noe ala eit Ikea kabinett. Prisen for selve kabinetta var ikke så gale, men hele pakken med elementer og plater kom vel nesten på 3000kr i frakt og toll med jetcarrier :p
 

haavardnk

Hi-Fi interessert
Ble medlem
12.07.2012
Innlegg
56
Antall liker
42
Torget vurderinger
1
Da har jeg kommet meg gjennom nok en offshore tur, og kan fortsette med dacen :)
Fått loddet ferdig det meste, satser på å få den ferdig om eit par dager, håper bare den virker på første forsøk :p

IMAG0650.jpg
 

Joppe

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.06.2003
Innlegg
1.514
Antall liker
705
Sted
Sydpolen
Torget vurderinger
2
bare å ta av seg hatten her. må si det er imponerende at du legger ut på dette, ut fra hva du skriver om erfaring i første innlegg. inspirerende.
 
Topp Bunn