Ny diy senterhøyttaler 2RCC

Marson

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2015
Innlegg
529
Antall liker
166
Sted
Sulitjelma
DIY senter/venstre/høyre front høyttalere.

I jakten på en ny bedre senter har jeg kommet over den store 2rcc.

IMG_0513.jpg


Voksen senter kan man vel si. Jeg har sett mye på elementer og div diy tråder nå. Senterhøyttalere virker det som det er lite selvbygg av. Vanskelig og finne noen med komplett delefilter skisse, foruten noen av de ferdige pakkene.

Elementene i denne er:
Diskant Fountek NeoCD3.0

Mellomtone Tang Band W4-1337SD 4" Titanium Driver

Bass Dayton Audio RS225-8 8"

Pluss at denne passer meg bedre en mange av de andre da den er ferdig med kasseskisse for lukket kasse. Dette er en fordel for meg som ikke kan flytte høyttaleren noe særlig fra veggen.
Jeg er enda litt i "tenke" modus på dette. Men tar gjerne imot forsalg eller om noen andre har erfart eller lest mye om denne..
 
Sist redigert:

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Å legge ned noko som minner om MTM konfigurasjon, kan aldri bli optimalt. No er dette halvvegs i mellom, men likevel ikkje optimalt dersom delefrekvensen er såpass høg at avstanden mellom mellomtonane får noko å sei. Ja, eg veit mange komersielle leverandørar gjer dette, men fysikken fortel oss at dette ikkje er optimalt, uansett korleis dei har tatt hensyn til det under design.

Har ein MTM, så bør elementa være på ei vertikal linje for å få så brei sweetspot som råd. Liggande vil det kun bli han som sit rett føre høgtalaren som får det optimalt.
 

Marson

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2015
Innlegg
529
Antall liker
166
Sted
Sulitjelma
Vil du si det er bedre med den orginale statment senteren men 1 mellomtone ?

Utdrag fra byggeren av 2RCC: I didn't notice anything odd with the side-by-side midrange configuration if anyone was questioning that.

StatementCenterPic-452x343.jpg


Jeg trodde det skulle bli bedre spredning med to mellomtoner. Har bare lest litt om at avstanden mellom elmentene kan skape forstyrrelser eller dø punkter for lyden i vise frekvenser. Men nå er ikke jeg langt fra noe ekspert på dette!
 

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Har bare lest litt om at avstanden mellom elmentene kan skape forstyrrelser eller dø punkter for lyden i vise frekvenser.
Dette er korrekt. Om du har MTM som står oppe, så vil det visstnok gi betre spredning horisontalt, men kjenner ikkje den teorien godt nok i detalj. Vi treng spredninga horisontalt for å dekke fleire seter sidevegs. Legg du den ned, vil det få effekten av at lyden ikkje endrer seg når du reiser deg opp kontra sitter. Dipane som vil komme ved feil plassering vil være djupe, men ikkje så breie, dette gjer at effekten ikkje er like hørbar som målbar, men likevel ikkje optimalt.

Skal du ha ein avsindig senter, så kan du like godt lage ein der det er plass i høgda til skikkeleg MTM plassering. For bassane er det normalt ikkje noko problem at dei ligg på sida, dersom delefrekvens er passe låg(lange bølgelengder)
 

Marson

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2015
Innlegg
529
Antall liker
166
Sted
Sulitjelma
Takk for svar. Har nå bestemt meg for og bygge videre på diy senterhøyt. jeg har nå. Skal lage 3 stk like og ha de som gulvstående (LCR).

Men da har jeg et nytt spørsmål.
Tanken er og ha 4 stk 5" mid/bass og 1 stk ribbon diskant. Men hvor mye høyere vil 4 stk element spille kontra 2 stk ? Er det noe enkelt regnestykke på dette ?

Jeg bruker idag 2 stk 5" element og diskanten. Her må jeg dempe diskanten 6 dB for og få det bra etter mine ører.

Jeg vet ikke om det blir riktig, men når jeg simulerer dette i bassbox pro ser det ut som jeg får 6 dB økning med 4 element mot 2 element. Dette er når jeg prøver 2 element med 100 watt og 4 element med 200 watt.
 
Sist redigert:

Marson

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2015
Innlegg
529
Antall liker
166
Sted
Sulitjelma
Men jeg hadde håpet og kunne dele senter og venstre/høyre front på 80Hz, men jeg greier ikke få dette til i verken portet eller lukket kasse da elementene bunner ifølge bassbox pro.

eks. 1: 2 element lukket
Hivi M5N 2 element lukket.jpg



eks. 2: 4 element lukket
HiVi M5N 4 element lukket.jpg

Her ser det ut som jeg får en 6 dB økning i forhold til 2 element.


eks. 3: 4 element portet
HiVi M5N 4 element portet.jpg

Lilla linje som er portet.

Jeg skal prøve og simulere med andre mid/basser også. Men hadde lyst å bruke disse da jeg allerede har 2 stk og er fornøyd med de.
 

AAaF

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.01.2007
Innlegg
1.034
Antall liker
147
Dersom du allerede har kopla i paralell på dei du hadde, og kopler dei to ekstra i paralell og deretter i serie med eksisterande, så trur eg du skal få 3dB ekstra følsomhet. Dvs at om diskanten er dempa 6dB no, så må du dempe den 3dB med to ekstra.

Om du paralellkopler alle, så vil det bli 6dB ekstra følsomhet, men du vil ende opp med veldig låg impedans.
 
Topp Bunn