Innvendig dempemateriale for gulvstående høyttaler

D

dustcap

Gjest
Hei

Jeg tenker å kjøpe dempemateriale for et par gulvstående høyttalere, som har et 8" Seas element hver. Se bilde. Det er bassport på baksiden ganske langt nede på kabinettet. Jeg har lest at naturlig ull blir sett på som veldig bra, for å ha løst inne i kabinettet. I tillegg så tenkte jeg å bruke noen matter laget av tykk filt, eller kunstmateriale for å kle veggene innvendig med. Samt så tenkte jeg i tillegg å lime fast noen rektangulære biter bitumen eller lignende, for å stoppe eventuell ringing og vibrasjoner til kabinettveggene. Det blir på en måte 3 forskjellige dempematerialer.

1. Noe plater bitumen til hvert kabinett. Har selv prøvd å vurdere, og tror 6 rektangler på 15x20 cm vil være passende til hvert kabinett. Er bitumen best til dette, eller finnes det noe bedre ? Har sett at Gladen har en del forskjellige ganske tunge og tynne matter, som også er tiltenkt bruk for bil.
2.Noen matter for å kle de innvendige veggene med, for å stoppe og dempe stående refleksjoner, spesielt bak mellomtone/basselementet. Så på Dynabel sin side at Gladen AERO Poly er passende til dette. Det er en polyestermatte med 11mm tykkelse.
3. Et løsere materiale for å fylle en del av hulrommet med. Tenkte å kjøpe "Installbay Dempeull" hos judysbilstereo.no. Da jeg har lest at andre mener ull er veldig bra. Det står at det er godt egnet for demping av basskasser på judybilstereo. Bør jeg ha dette både i øvre og nedre del av kabinettet ?

Jeg tenker selv at noe slikt som det skrevet over, vil være bedre enn å bare bruke en del Akustilux. Eller at løst ull vil erstatte Akustilux. Nå har høyttalerne bare Akustilux på side og bakveggen hvor elementene er plassert. Ganske lite dempemateriale.

Vet noen hvor mye jeg egentlig trenger ?
Det kan virke som at høyttalerne trenger litt mer kontroll i bassområdet, men et poeng vil være at bassnivået ikke senkes for mye. Lytting til høyttalerne gir inntrykk av at det er en liten heving i bassområdet, samt at mellomtonen kunne hatt mer klarhet.
IMG_1337 resized.jpg
 
D

dustcap

Gjest
Åkei, en oppdatering. Jeg bestilte 4 pakker Visaton naturlig lammeull, dempemateriale fra Ljudia. 1 pakke passer til 20 liter. Det er en matte på 60 x 33 cm, som jeg tror skal limes/festes på veggene. Selvfølgelig bak elementet i alle fall. I tillegg kan jeg kjøpe bitumen på biltema, da jeg ønske å fjerne eventuelle skingre-vibrasjoner fra selve kabinettet.

Bør jeg ha noe mer dempemateriale, som ligger løst inne i volumet i kabinettet ?

schafwolle.jpg
 

oen

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2010
Innlegg
1.745
Antall liker
2.294
Sted
Portugal
Tror ikke du skal forvente store forbedringer med det du her har planer om.

Er det en ferdig kasse fra produsent har nok de gjort det som er mest fornuftig.
 

BerntJ

Hi-Fi freak
Ble medlem
29.11.2002
Innlegg
1.400
Antall liker
184
Danske High Fidelity mente naturlig Ull var best som dempemateriale. Når sauen er klippet kan jo resten inngå i Påskematen...VH. Bernt.
 
D

dustcap

Gjest
Kabinettet er selvbygd. Et DIY prosjekt, som ikke er helt nytt. Basert på Patos Basic400 og Lyric 401, bør vel kanskje skrive Seas 8"/Morel tweeter DIY i signaturen. Det ble ikke så jeg brukte så mye dempemateriale, da jeg monterte det sammen. Jeg tror jeg vil supplere de fire Visaton ullmattene, med Gladen AERO-Poly lengre nede i kabinettet, hvis jeg trenger mer. Samt prøve å legge Akustilux eller Installbay Dempeull fra judysbilstereo.no, litt løsere i kabinettet.

Kan hende jeg vurderer pris med tanke på om det blir mer ull (Visaton-ullmatter og Installbay løsull), eller syntetisk (Gladen AERO-Poly 11mm matter og Akustilux). Har ikke funnet noen i Norge som selger de filtmattene. Installbay Dempeull virket egentlig billig, kr169 for 1kg som tilsvarer 10 liter. Antar det blir 10 liter som er ganske tett :) 100gram per liter. Jeg klarer nok å dempe ganske passe.
 

kwa

Medlem
Ble medlem
21.05.2010
Innlegg
21
Antall liker
3
Torget vurderinger
2
Hei
Ser du har en bassrefleks kasse.
Disse skal i følge teori (og sannsynligvis i praksis) kun dempes på veggene og ikke midt i kassa.
Det vil gå ut over bass. Dette i motsetning til en lukket kasse som skal dempes midt i kassa, det vil si fylles opp med dempemateriale.

Min erfaring er at for mye demping ikke er av det gode. Synes lyden blir lukket/kjedelig av for mye demping.
Det er bedre å satse på å få selve kassa skikkelig avstivet.

Tror heller ikke du vil merke noe særlig forskjell mellom forskjellige typer dempemateriale i en bassrefleks.
Men dette er kun mine synspunkt. Din erfaring kan jo bli helt annen.
 
D

dustcap

Gjest
Takk for tips.

Jeg tror jeg kommer til å følge den tegningen, som viser en 24liter gulvstående, i linken Cabinet-damping. Demping av veggene antar jeg vil gjøre lyden renere. Akustilux som Dynabel selger, syners jeg selv er veldig lett og ganske tynt, så det kan hende jeg prøver Installbay Dempeull, som jeg ble litt begeistret for. Legger det intill veggene, og dobbelt i bunn og topp.
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
2.977
Antall liker
4.265
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Dette er en generell utfordring med 2-veis: Mellomtoner bør ha demping, men ikke bassen i samme grad.
Det er like mye energi (lyd) inni kassa (bak membranen) som utstrålt, og membranet er som kjent den tynneste delen av kabinettet.
Vi ønsker ikke jalling fra kasserommet ut her...., og mellomtonen er spesielt følsom for nyanser / overtoner.
Det er derfor en del mellomtonekammere er kreativt konstruert mht asymmetri, lukket TL, port etc.
Bassen skal normalt ikke dempes dersom den ikke spiller opp i mellomtoneområdet, her holder det med litt filt-kledning/matte etc på i vegg.
Ved 2-veis kan du i utgangspunktet dempe veggene ekstra ved elementene samt topp. Det er også viktig å ha litt tyngre matte i bunn av kabinettet. Pass på at det er pusterom mellom basselement og port. For øvrig kan du se på Troels 2-veis konstruksjoner og tolke hans fremgangsmåte mht demping.
Vil du ha (vesentlig) endring i bassen må det andre tiltak til:
- Sjekk volum /avstemming kontra basselement og seriespolens Rx
Det finnes en rekke avstemmingsmetoder, f.eks Hoges.
Å regulere avstemming er relativt enkelt dersom du ikke har for lite volum, f.eks:
- Variabel port (rør i rør)
- Endre Rx
- Endre volum, dvs. redusere om nødvendig v.hj.a sandposer eller skråplater, murstein/ whatever
- Endre filter (Mjøskurve/fet BBC)
- Endre total bevegelig masse for maksimering i forhold til tilgjengelig kabinettvolum
- EQ !
Du kommer langt med ørene, men vær obs på at uheldig avstemming er katastrofalt for lyden (flapping) og sliter på elementet dersom utslagene er utenfor komfortgrensen.
Det beste er å måle hva man hører før tiltak gjøres (upopulært?): Impedanskurve og frekvens.
 
Sist redigert:

Vidar Øierås

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.01.2003
Innlegg
3.202
Antall liker
340
Gladen Aero-Poly er fin å dempe mellomtone med om den legges i to lag. De er selvklebende. Den lufttette limsiden blir som en tett membran mellom to absorberende materialer. Mattene bør legges over hele flaten inni kabinettet.

Vidar
 
D

dustcap

Gjest
Jeg tenker å bytte internkabling også, samt så kan det hende jeg spør Madisound, om hjelp til nytt delefilter.

Har tenkt på internkabling fra Oehlbach, et tysk merke med veldig god kvalitet, som selges i meter fra en tysk butikk, som heter kolumbus24.com.
Hvilken dimensjonering bør jeg velge på kablene. De har samme kabel med 1.5mm2 og 2.5mm2 tverrsnitt for hver kanal. Oehlbach 1018 - Silverline 15, samt Oehlbach 1019 - Silverline 25. Det står på nettsiden til kolumbus24 at den med 1.5mm2 tverrsnitt er egnet for forsterkere opptil rundt 120watt per kanal.

Bør jeg velge 1.5mm2 til Morel MDT32S diskanten, og 2.5mm2 til Seas 8" elementet?? Det er ikke så ofte jeg spiller så veldig høyt, men tenkte at lydkvaliteten skal være bra.
 
D

dustcap

Gjest
Åkei, nå las jeg at Troels Gravesen bruker 16AWG for diskant og mellomtone, som tilsvarer 1.30mm2. Samt så bruker han 13AWG for bass, som tilsvarer 2.62mm2.

Det støtter opp om at jeg vil bruke 1.5mm2 til diskant, og 2.5mm2 for mellomtone/bass.
 
D

dustcap

Gjest
Hvilken kvalitet på delefilterkomponenter bør jeg velge ?

Jeg tenkte på Jantzen Superior Z-Cap kondensator, Mundorf M-Resist Supreme 20W motstander, og luftviklet spole med 1.25mm tråd fra Mundorf. Håper Madisound klarer å komme opp med et godt delefilter.
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.852
Antall liker
4.281
Jeg har positive erfaringer både med ull og bitumen. Da jeg skulle dempe basskabinettene i mine 3 veis høyttalere brukte jeg bitumen for å ta ned ekkoet innvendig. Men jeg måtte ha to lag på de mest kritiske stedene. Ull virker som bare det i forhold til mellomtonen. Også på rimelige gode høyttalere som kommer uten DIY stempel. Men det kan være greit å rigge seg til slik at man kan eksperimentere litt. Jeg har pakket ganske mye ull inni høyttalerne på de to siste parene. Vet ikke hva det koker ned til i vekt, men jeg dyttet i sånn at det pakket rimelig stramt alle gangene.

Det er en liten risiko for at mye fyll i høyttalerne demper output i bassporten. Avhengig av hvordan høyttaleren låter i dag kan det slå ut begge veier. Hvis du, etter å ha dempet høyttalerne ferdig opplever for mye bass eller for rumlete bass, så går det an å fore opp refleksporten. Jeg har ved en anledning gjort dette med tynn skumgumme. Da fikk jeg senket refleksfrekvensen og dempet et kritisk område slik at bassen låt både strammere og dypere enn før.

Konklusjon: Dette er tweaks som virker!
 

Stillhet

Medlem
Ble medlem
13.05.2010
Innlegg
19
Antall liker
4
Bruk av diverse dempemateriale inne i kabinetter kan benyttes til å justere høyttalerens frekvensrespons, og til å redusere refleksjoner. Men det kan også drepe dynamikken hvis du er uheldig. Se til at basselementet og bassrefleksporten har god klaring til dempematerialet inne i kabinettet. Å bruke en form for filtmatte (ca 10mm) på sideveggene i området rundt basselementet, og f.eks 50 mm Rockwool/filt på veggen rett bak burde være tilstrekkelig. Så må du nesten prøve deg fram til hvor mye kassene ellers skal fylles. Jeg vil anbefale 5-10 cm Rockwool (eller annet materiale med ca samme tetthet, ev. tettpakket ull) i bunnen av kassa, og noe ull bak diskantelementet. Angående delefilter, vil jeg anbefale å bruke komponentverdiene fra Patos hvis du vil bygge dette på nytt. Har brukt Madisound til å beregne filter før, og det resulterte i berg-og-dalbane respons.
Lykke til!
 
Topp Bunn