vifa/scanspeak i premium 33 - velge elementer og filter

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Hei!

I 1996 fant jeg en "oppskrift" på en høyttaler som het premium 33. Det var basert på en meget solid og veldempet kasse, og et delefilter meg gode komponenter, men tweeteren var allerede da litt umoderne. Jeg bygget kassen i mdf og den blev skikkelig bra. Veldig solid! Men jeg hadde ikke råd til høyttalerelementene. Nå har jeg plass og litt bedre råd. Tenkte derfor fullføre bygget!

Mitt spørsmål til dere er: skal jeg gå for de elementene som var i bygget eller skal jeg prøve å finne mer moderne elementer som passer? Hvis alt 2, hvordan finner jeg et passende delefilter?

har ikke artikkelen jeg utgikk fra, men fant noe lignende:
Audio Components - Vifa- Premium Line
Speakerland - Vifa Premium 33

Setter veldig pris på alle meninger!!
 
D

dustcap

Gjest
Antar vel at det er best og greiest å velge de elementene og det delefilteret som var tenkt til kabinettet. Egentlig også fordi at diskanten er plassert til siden på kabinettet, noe som er gjort for at det er fordelaktig for lyden, eller iallefall passer til konstruksjonen. Men det blir slik at frontplata ikke er helt vanlig da iallefall, og det er mindre sannsynlig at det passer til andre elementer.

Vifa mellomtone/basselementet har visst coated paper-cone, og blir kalt NRSC. Vet ikke akkurat hva for noe membran det er, men ville kjøpt akkurat de elementene som er anbefalt, og passet på at basselementet er 8-ohm, og ikke 4-ohm.

Diskanten er en grom-klassiker fra ScanSpeak. Det er en bra og vanlig diskant som er god å bruke. Ville kjøpt elementene og prøvd å finne passende kvalitet på delefilter komponentene. Sjekket at spolene har tråd av samme tykkelse som i kittet, da det kan være litt forskjellige verdier også, hvis spolen har tynn eller tykk tråd.

Hvis du velger andre elementer og klarer å finne delefilter, eller at noen mener filteret vil fungere, så vil lyden bli litt forskjellig, men ikke nødvendigvis bedre, tipper nå jeg da.
 
D

dustcap

Gjest
Hvis du vil ha andre elementer, så vil det være en fordel å bytte frontplata. Eller det kan vel kanskje fikses med å legge på en ny plate i fronten, slik at det blir dobbel frontplate. Da hvis frontplata er enkelfra før (ei plate er vanligvis 19 eller 22mm tykk). Er vel ikke helt å anbefale hvis kabinettet er lakkert eller har ferdig finish. Det vil da være naturlig å kjøpe dyrere elementer, ganske vanlig med Seas Excel med magnesium membraner. Tror ikke det er så lurt egentlig. Mange nye høyttalere har samme type elementer som de i den premium 33 høyttaleren, selv om det har kommet andre nyere elementer.


redigert

Hvis det er akkurat samme kabinett du har bygd, som det som brukes i den "Dutch review" under Audio Components, så er diskanten ScanSpeak D2905/9500. Synes ikke den virker umoderne. Men det var litt spesielt at kabinettet har litt mindre sokkel på en måte, enn oppover. Skulle tro basselementene er på høyde med de vanlige Seas elementene :rolleyes:
 
Sist redigert:

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Takk for respons! Ja, sokkelen er noe mindre og fylt med sand. Fronten er i 22 mm mdf.

Ja, jeg er enig i at det høres lurest ut å bruke de elementene kassen er designet for. Basselementet ser ut til å ha utgått men fått en lignende erstatter.

Det vil fort koste fire fem tusen å ferdigstille de. Forutsatt att jeg gjør jobben godt, tror du det vil gi bedre lyd enn hva tilsvarende beløp vil gi i butikken? Hadde vært gøy å høre de :)

Kassen er ikke behandlet enda. Har rundede hjørner (syntes det var fint på den tiden), hadde foretrukket rette hjørner.

Må lese meg litt opp på hvordan det bør loddes, kobles og festes inni kassen. Bør filteret skrus fast? Loddes koblingene til elementene med vanlig tinn?
 
D

dustcap

Gjest
Ganske sikkert at basselementet er det samme hvis det heter det samme, hmm. De som selger elementet kan vel vite det bedre. Muligens verdt å spørre, men tipper selv at det vil være samme element.

Vil garantert gi bedre lyd enn ferdige høyttalere til fire fem tusen. Butikkpris vil vel være ti tusen og opp endel. Kommer an endel på finish og slikt, på merkevare egentlig.

Vil gi bra lydbilde når kabinettet har endel høyde. Den vil ikke stå så stødig på teppe da, men står sikkert stødig på annet bare den ikke vipper på noe. Har inntrykk av at den type diskanter fortsatt brukes i nye høyttalere, mens basselementene har skikkelig god kvalitet, men at det finnes element som har noe klarere lyd. Likevel så er høyttaleren på en måte ganske high-end.

Delefilteret vil også avgjøre endel av klangen og slikt. Elementene tilsier en litt annen lyd enn elementer med metallmembran, men høyttaleren er på en måte ny, da det er slik at alle ikke foretrekker de siste elementene fremfor mer vanlige elementer som fortsatt selges.

Runde hjørner og matt sortlakk funker, hvit eller offwhite kan gå. Kanskje matt hvit er litt kjedelig, mens matt offwhite kan være bedre. Blank sort og blank hvitlakk er pent, men vanskeligere å få til selv. Ganske vanlig at elementer er nedfelt, men det er vel egentlig ikke helt nødvendig.

Er vel ganske vanlig å montere delefilterkomponeneter på en plate og bruke strips og noe limsilikon i tillegg evetuelt. Samt å få skrudd fast plata inne i kabinettet, med noe spacere og treskruer, muligens. Kjekt å være flittig, slik at det fungerer og ser passe pent ut iallefall, med slikt :rolleyes:
 

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Spennende, gleder meg veldig!

Hva trenger jeg for å drive disse tror dere? Jeg har idag en NAD 320BEE, bør jeg finne meg noe annet?
 

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Ganske sikkert at basselementet er det samme hvis det heter det samme, hmm. De som selger elementet kan vel vite det bedre. Muligens verdt å spørre, men tipper selv at det vil være samme element.
Det var jeg som kikket litt for kjapt tror jeg fant denne siden https://www.madisoundspeakerstore.c...canspeak-18w/8434g00-discovery-6.5-midwoofer/ Men så etterpå at det fantes flere som selger det riktige elementet.

Hvordan velger man egentlig forsterker? Med utgangspunkt i effekten på høyttalerne? Eller er det litt for enkelt? I "dutch review" i den første linken jeg la ved står det 200w (600w musikk).
 
D

dustcap

Gjest
Vet ikke helt med forsterker, men ofte vil integrerte forsterkere på 2x50 eller 2x60 watt gi bra valuta. Hvis man har stort lytterom, eller setter de på stua og vil spille høyt, så kan det være fornuftig med større også over 2x100, men det er vanligvis ikke sett på som nødvendig. Kan hende noen selger noe på bruktbørsen, som de selv er lei av, men en større integrert forsterker av et hifi-merke burde holde.

Elementene i høyttaleren tåler ganske mye effekt, og kan spille høyt, men hvis man vil ha dyp bass, så er det greiest med separat sub i tillegg. Men det vil egentlig ikke være nødvendig, hvis målet er høy lydkvalitet, og rommet er 10 til 20 kvaderatmeter.
 

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Hei igjen!
Jeg lurer litt på hvordan koble elementer og filter innvendig.
Hvilken type kabler/ledninger bruker jeg innvendig? Er lodding foretrukket koblingsmåte?
Hvordan trekker jeg ledningen? Jeg skal fra lukket basskammer til åpent basskammer skilt med mdf-plate. Borre hull og tette med silikon eller lignende?
 

E.H.

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.07.2013
Innlegg
671
Antall liker
311
Selv synes jeg det er greiest å lodde ledninger til delefilteret før det monteres i høyttaleren og så koble driverne til med kabelsko.
Da er det greit å eventuelt skifte drivere eller polaritet, og man unngår å ødelegge driverne med loddebolten ved overoppvarming eller ukontrollerte bevegelser.
Ledningene trenger etter min mening ikke være spesielle, vanlig kobberledning med fornuftig tverrsnitt, 2,5 kvadrat til bassen burde holde, diskant og mellomtone klarer seg fint med mindre.

Hvis du borrer hull og fører ledningen gjennom på innsiden av kabinettet, må du være helt sikker på at det er tett før du monterer driverne.
En bedre metode kan være å montere høyttalerteminaler eller lignende med gjennomgående skruer på skilleveggen.

Lykke til
 

markoko

Medlem
Ble medlem
08.01.2015
Innlegg
22
Antall liker
2
Takk for svar!
Delefilteret, skrur jeg det fast i veggen inni?

Så et kanskje litt håpløst spørsmål, i hvilken rekkefølge foretar jeg testing av elementer og delefilter sammen, montering av delefiter (bør det settes slik at det kan nås gjennom driverhullet), lukking/liming av kasse og lakkering? Andre momenter jeg bør tenke på?
 

E.H.

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.07.2013
Innlegg
671
Antall liker
311
Delefilteret kan med fordel skrus fast inni høyttaleren ja, pass på at skruene ikke kan gå igjennom selv om du skulle skru til litt for hardt.
Det bør være dimensjonert slik at det kan settes inn igjennom driverhullet ja, det kan være en fordel og noen ganger nødvendig å lage en plate til hver driver.

Test driverne for polaritet med batteri før montering, det kan ikke sjekkes når de er koblet til delefilteret.
etter montering er Umik1 og en Laptop med REW fint for å se om alt er riktig.

Kassen skal jeg ikke uttale meg om, da alle mine blir mer eller mindre stygge.
 
Topp Bunn