New adventures in Hi-Fi - En historie om en drøm

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Dette er historien om en drøm....................

    Etter at jeg bygget min første høyttaler, har målet alltid vært å strekke seg lenger og lenger for hvert prosjekt. Et liv som DIY'er har vært ekstremt lærerikt og var styrkende i løpet av alle årene jeg jobbet i bransjen. Dessverre gjorde det også at jeg så bransjen med andre øyne..... kritiske øyne. Jeg så hvordan alle årene med produktutvikling egentlig ble mange år fordi det var et sideprosjekt, hvordan de "hemmelige" materialene egentlig bare var standard materialer med andre farger osv osv.

    Gjennom de siste 3 årene har jeg jobbet med et prosjekt. Et ønske om å utvikle et gjennomtenkt høyttalersystem. Et system som ikke ekskluderer dem med små rom, men som fortsatt kan fylle et stort lytterom. Et system som er fantstisk å lytte til nærfelt, men som beholder sine kvaliteter ved lengre avstander. Et system som kan utvides etter behov og lommebok. Et system som støtter seg til utvikling og forskning, ikke marketing. Et system som benytter standard, men gode materialer på rett måte.

    Vel, dette systemet er på vei......

    Fra og med nå, må alt som leses i denne tråden sees på som tanker og vurderinger i forhold til et kommersielt prosjekt. Selv om ting kan fremstå som spikret og avgjort, kan endringer forekomme fortløpende ettersom det eksperiementeres parallelt med andre ting.

    Gjennom HFS treffer vi de fleste som ville være interessert i et slikt prosjekt, vi ønsker også å være åpne rundt denne utviklingen og det vil gi leserne innsikt i våre tanker rundt prosjektet.

    Vi kommer ikke til å offentliggjøre noe firmanavn, merkenavn eller produktnavn med det første. Håpet er at systemet er klart til å vises i en nær ferdig prøveproduksjon på Messen i Horten 2015.

    Vi har en targetpris på systemet, men den vil ikke bli offentliggjort før det er godkjent som kommersielt tilgjengelig. Jeg kan si så pass at systemet vil ha en delekostnad som er sammenlignbar med høyttalere i 1,5-2mill klassen, men med en langt langt mer edruelig pris, som jeg tror vil overraske alle.

    Bakgrunn

    Det finnes en rekke systemer på markedet i dag som ønsker å fremstå som referansesystemer. Ulempen med mange av disse er at de ikke fungerer i særlig grad i små rom, eller nærfelt, og at de koster fryktelig mange penger. Målet vårt er å gjøre noe med disse tre tingene, samt et eller flere andre "triks".

    Et komplett system vil bestå av 2 stk gulvstående monitorer, 2 stk bass/midbasstårn, og 1 eller 2 subwoofere. Dette vil kunne brukes i ulike kombinasjoner etter rom, preferanser og lommebok. Gulvstående 2veis monitor vil være passivt delt, mens resten vil være aktivt med innebyggede forsterkere (her ser vi på flere ulike løsninger) og DSP styring.

    Systemets formgivning og visuelle uttrykk er inspirert av Italienske sportsbiler, det vil derfor være en blanding av lakk, Alcantara og lær. Selvsagt med fargematchende sømmer.

    Pr. i dag finnes ferdigsystem kun som skisse og arbeidstegninger da undertegnede ikke har hatt tid til å lære seg 3D rendering. Dersom noen skulle føle seg kallet til å lage en rendering ut i fra skisser, så kontakt meg på PM.

    Kabinettdesign

    Vi har valgt å benytte MDF (HDF). Mange vil kanskje lure på dette ettersom det florerer mange (feilaktige) uttalelser om at MDF ikke egner seg. Disse baserer seg ofte på lite kjennskap til platematerialet, gjerne basert på erfaring gjort med dårligere kvalitet. I andre sammehenger er det basert på markedsføring for å fremme sine egne designs i andre mer kostbare materialer. Sannheten er det at dersom man tar høyde for MDF sine svakheter, kan vi lage kabinetter av fantastisk kvalitet til knallpris.

    Først og fremst må man vite at MDF kommer i flere ulike kvaliteter. De rimeligste kvalitetene har relativt myk kjerne når man kommer opp i 16mm eller tykkere. Dette gjør dem uegnet til mer kostbare prosjekter. De beste kvalitetene kalles ofte HDF, men dette er ikke bestandig, og også her varierer kvaliteten. Platene vi benytter er av meget høy kvalitet og er meget kompakt presset. Platene har hard kjerne helt opp til 30mm.

    Ved hjelp av CNC fres kan vi lage de former vi ønsker innvendig for å skape optimal diffusering og oppbrytning av innvendige bølger. Kombinerer vi dette med høy masse, demping og viskoelastiske sjikt, så er alle forutsetninger til stede for å lage kabinetter i den ypperste klassen.

    Gulvstående monitor

    Denne består av en diskant og en bassmellomtone. Statur pr. 01.12.2014 er at denne høyttaleren nå testes ut med to elementer som er bestilt spesielt til denne konstruksjonen. Denne gulvstående toveishøyttaleren er foreløpig frekvenslineær, har lite diffraksjon, god power response og strekker seg ned mot 30Hz i rom. Selvsagt betyr en bassrespons så langt ned i frekvens en viss reduksjon av dynamikk oppover. Alt handler om riktige avveininger og kompromisser. Hva vi lander på til slutt må tiden vise.

    Mtp alt arbeidet som legges ned i å lete etter, teste ut, eventuelt utvikle og tilpasse det som skal bli de beste elementene til jobben, bør det ikke være noe tvil om at ambisjonene er høye. Veldig høye. Denne monitore skal kunne stå seg mot alt det er naturlig å sammeligne med - UANSETT PRIS.

    Som de fleste 2 veis kontruksjoner av denne størrelse, vil det selvsagt være visse begrensninger både i form av maksimalt lydrykk og driftseffektivitiet. Fysikkens lover gjelder. Vi jobber dog maksimalt med forutsetningen om at høyttaleren skal være en enkel last for alle forsterkere.



    Diskant

    Jeg kommer ikke til å liste opp alt vi har testet av ulike elementer, men vi har forsøkt det meste som vi anså som aktuelt for dette systemet for å si det slik. Nå er det ikke alltid slik at den diskanten som er "best" i en applikasjon er "best" i en annen, men etter mye utprøving ble det klart for oss at systemet måtte baseres rundt en helt spesiell enhet. Enheten får vi laget til oss etter våre egne spesifikasjoner, og koster mer for 1 par enn hele elementbestykningen på flere 60-100.000kr høyttalere.

    Hva ser vi etter i en diskant?

    For å nå målet trengte vi en enhet som var frekvenslineær, hadde rask impulsrespons samt ren og rask utklinging. Dette ville gi oss en oppløst diskant uten å måtte ty til strategiske løft i frekvensgangen for å gi en kunstig oppløsning. Dette er mer vanlig enn de fleste er klar over. Det finnes flere gode og interessante enheter tilgjengelig. Vi har vært gjennom de beste domer både myke og harde. Vi testet både bånd og AMT, men enheten vi foreløpig har falt for er en diskant i fra Serbiske Raal. Dette en diskant som, grunnet sin konstruksjon, også har lite eller ingen diffraksjonsproblemer fra rundt 2,5kHz og opp. Noe som er en viktig bidragsyter til den fantastiske gjengivelsen til denne enheten.

    Diskanten som produseres for oss i Serbia av Raal, bygges etter våre spesifikasjoner, og er sålangt vår foretrukne enhet. Elementet starter og stopper raskt og presist uten mye overheng. Det er meget frekvenslineært og har lav forvrengning. Ett av våre fortrinn er at vi ikke bruker noen motstand i delefilteret, da diskanten er 100% tilpasset følsomheten til bassmellomtonen. Pga måten elementet er konstruert, klarer vi oss derfor med en enkel kondensator i serie av høy kvalitet. Dette gir 24dB/okt akustisk flankesteilhet på filter.

    2013-10-25 09.11.18.jpg


    Bassmellomtone

    Ulempen med å benytte denne diskanten produsert av Raal var problemene forbundet med å finne en bassmellomtone som matchet. Vi måtte finne en enhet som kunne gi meget god bass og mellombassgjengivelse når monitoren ble benyttet alene, SAMTIDIG som den konkurrerte med de beste mellomtoner på markedet når monitoren ble benyttet avdelt nedover i komplett system.

    La meg si med en gang, det finnes en rekke flotte 6-7 tommere på markedet som gjør flott jobb i 2 veis systemer, vi testet mange av dem, og kommer nok til å teste flere av dem igjen. Problemet var ofte at ingen var helt enkle å matche med diskanten, og vi følte det manglet noe når disse ble benyttet som rene mellomtoner. Hva gjør man da?

    Vi tok utgangspunktet i det elementet vi så langt likte best, og gjorde forbedringer. Elementet, som foreløpig er tenkt konstruksjonen, blir bygget for oss i Danmark. Modifikasjonene vi gjorde forbedret elementet på en rekke punkter i forhold til standard versjonen (som forøvrig er fantastisk bra). Vi stabiliserte membranet og gjorde noen endringer i motorsystem. Rent lydmessig gav det mer ro, mer energi i midbass og enda litt mer frekvenslineært innenfor virkningsområdet. Men minst like viktig er det at modifikasjonene gjorde integreringen med diskanten enda mer sømløs enn med standard umodifisert element.

    Et "problem" med de fleste elementer som benyttet papirmembran, er kantresonans. Denne viser seg ofte som et lite dykk i frekvensgangen. På en 6-7 tommer ligger dette gjerne i området 1-1.3kHz. Ved hjelp av våre oppgraderingen har vi nærmest eleminert denne artifakten. Nå skal det sies at dette dykket, som man finner hos de aller fleste papirelementer i større eller mindre grad, er mer å anse som en bidragsyter til elementets karakteristikk enn et reelt problem hos de fleste gode elementer. For oss var det dog en målsetning å redusere kantresonansen til et minimum.

    Elementet har en relativt lett papirmembran forsterket med papyrus fibre. Støvhetten er i aluminium og strategisk dempet. Motoren er utvilsomt en av de beste på markedet med meget lav forvrengning. Chassis er åpent og luftig og det er generelt lite muligheter for bakrefleksjoner eller kompressjon.

    Bildet er av en prototype. En eventuell produksjonsmodell vil ha noen visuelle endringer.

    10859500_10154931378285290_397177855_n.jpg


    Kabinettype/tuning

    Vi har eksperimentert vel og lenge med både bassrefleks og trykkammer. Bassrefleks gir fordelen av mer fundament og volum i bunn, på bekostning av noe oppløsning og transientvillighet. Trykkammer kobler bedre til rommet og gir mer detaljert gjengivelse nedover, men mister noe av fundamentet og "størrelsen" til bassreflekskabinettet. Selv er jeg en tilhenger av trykkammer, og vi kan komme i nærheten av fundamentet i bassreflekskabinettet. Dessverre så vil det bety enda et par dB ned i følsomhet. Dette betyr ikke store problemene bortsett fra behov for større driftseffekt da høyttaleren fremstår som en lett last for forsterkeren, men de ekstra dB er heller ikke å forakte.

    Resultatet ble at vi for tiden jobber med en justerbar passiv radiator. Ved å gi mulighet for å justere motstanden i radiatoren kan bassresponsen tilpasses både rom og smak. Dette vil vi eksperimentere med i en tid fremover for å finne løsningen som fungerer best.

    Bilde av elementer i testkabinett
    10877602_10154931345440290_432804263_n.jpg


    Mer informasjon kommer fortløpende. Vi kommer til å publisere bilder av byggeprosesser og målinger. Utviklingen ligger et godt stykke forran hva som publiseres her.
     
    Sist redigert:

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Oppdatert informasjon samt lagt inn et par bilder.

    Til informasjon kommer all vesentlig informasjon til å legges inn i første post slik at utviklingen i prosjektet lettere kan følges.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.136
    Antall liker
    10.612
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Veldig spennende prosjekt.
    Fra og med nå, må alt som leses i denne tråden sees på som tanker og vurderingen i forhold til et kommersielt prosjekt.
    Et tips: Send Høvdingen en pm og han har mulighet å tagge deg som bransjeaktør :)
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Noen få nye oppdateringer. Alle fremtidige oppdateringer vil stå i rød kursiv frem til nye oppdateringer legges ut, men minimum frem til neste dag.

    Jeg kommer til å se oppdateringene litt ann fremover. Responsen på dette har ikke akkurat vært stor foreløpig, men satser på mer interesse når det også kommer mer bilder. Håper dog det er noen stille følgere her.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.719
    Antall liker
    13.210
    Det er sikkert nok av folk som følger med. Kult at dere tør/satser og jeg håper dere lykkes med det tekniske og fdet markedsmessige i tilstrekkelig grad til at det er liv laga. Selv er jeg sånn godt over passe desillusjonert da jeg har hørt om "revolusjon", "store forbedringer", "gamechanger" osv osv såpass mange ganger at jeg har sluttet å tro på de. Dette er ikke akkurat en bransje hvor innovasjon står sterkes og ser man på "high-end" (hva nå det er for noe utover at det som regel koster mange penger) så ser det ut til at mesteparten av kreativiteten er lagt i frisk bruk av gangetabellen og reklamesvada for å få folk som ikke bryr seg nevneverdig om faktiske forhold til å bli imponerte.

    Jeg skal være den første til å være enig i at prisene på en hel del produkter har beveget seg langt forbi det komiske når man ser på materialvalg og mangel på teknisk nytenkning, så om dere har noen ess opp i ermet så skal jeg være den første til å gratulere når produktet/produktene ser dagens lys.

    Keep us posted!
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Det er sikkert nok av folk som følger med. Kult at dere tør/satser og jeg håper dere lykkes med det tekniske og fdet markedsmessige i tilstrekkelig grad til at det er liv laga. Selv er jeg sånn godt over passe desillusjonert da jeg har hørt om "revolusjon", "store forbedringer", "gamechanger" osv osv såpass mange ganger at jeg har sluttet å tro på de. Dette er ikke akkurat en bransje hvor innovasjon står sterkes og ser man på "high-end" (hva nå det er for noe utover at det som regel koster mange penger) så ser det ut til at mesteparten av kreativiteten er lagt i frisk bruk av gangetabellen og reklamesvada for å få folk som ikke bryr seg nevneverdig om faktiske forhold til å bli imponerte.

    Jeg skal være den første til å være enig i at prisene på en hel del produkter har beveget seg langt forbi det komiske når man ser på materialvalg og mangel på teknisk nytenkning, så om dere har noen ess opp i ermet så skal jeg være den første til å gratulere når produktet/produktene ser dagens lys.

    Keep us posted!
    Takker så mye for tilbakemelding!

    Jeg kunne ikke være mer enig med deg. Av mangel på reell banebrytende teknologi, brukes mye tid og penger på å dikte opp nyvinninger i markedsføringsøyemed.
    Vi har på ingen måte kommet med noe nytt, men jeg er overbevist om at måten vi kombinerer de ulike elementene i konstruksjonen på vil være noe man normalt betaler mange ganger mer for. Vi har også angripet utviklingen på en måte som setter ytelse først.
    Til tross for at jeg har jobbet med salg og markedsføring i mange år, så står det pr i dag en sum lik kr 0,- på konto for markedsføring, så ytelsene må tale for seg selv.
     

    JENO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2003
    Innlegg
    2.599
    Antall liker
    1.377
    Sted
    Saksvik - Trøndelag
    Skal bli spennende å følge med her, selv om jeg nok ikke er i målgruppen for det ferdige produktet. Befriende at dere har fokus på ytelse og kvalitet der det gjelder. En modulær høyttaler er virker også fornuftig. Håper eventuelle kjøpere også er enig i det. Lykke til!
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Skal bli spennende å følge med her, selv om jeg nok ikke er i målgruppen for det ferdige produktet. Befriende at dere har fokus på ytelse og kvalitet der det gjelder. En modulær høyttaler er virker også fornuftig. Håper eventuelle kjøpere også er enig i det. Lykke til!
    Takker for interessen. Litt av poenget med dette systemet er å presentere våre visjoner og vise frem våre hva vi kan i et "referansesystem". Det er allerede planer og ideer på bordet rundt rimeligere systemer som bygger på samme konseptet. Det gjenstår jo selvsagt se om markedet responderer bekreftende i forhold til den kommersielle delen.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.136
    Antall liker
    10.612
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Hei, hvilke spesifikasjoner har dere gitt Raal som rettesnor for å produsere etter deres egne specs? Ser Raal lager for oem markedet en 70-20xr som skal være bra. Hva er forskjellen på den og den som produserers for dere?
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Hei, hvilke spesifikasjoner har dere gitt Raal som rettesnor for å produsere etter deres egne specs? Ser Raal lager for oem markedet en 70-20xr som skal være bra. Hva er forskjellen på den og den som produserers for dere?
    Raal 70-20XR er en ren OEM variant. Vår enhet er basert på denne. For å kjøpe denne må man bl.a undertegne en NDA hvor man ikke får fortelle noe som selve konstruksjonen på elementet. Uten å bryte NDA vi har undertegnet, så kan jeg si at vår versjon har oppgradert kjernemateriale og den er er matchet følsomhetsmessig til systemet. Dermed slipper vi bruk av motstander i diskantfilter.
     
    N

    nysjerrigper

    Gjest
    bare en kondis i serie med diskanten, blir ikke det veldig høyt elektrisk om man ikke vil overbelaste den? går utifra wooferen også har avrulling og ikke kjører fullfrekvens?
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    bare en kondis i serie med diskanten, blir ikke det veldig høyt elektrisk om man ikke vil overbelaste den? går utifra wooferen også har avrulling og ikke kjører fullfrekvens?
    Med en kondensator i serie oppnår vi 4.ordens L-R akustisk avrulling, og mtp delefrekvens er dette mer enn tilstrekkelig. Bassmellomtonen har sitt eget separate filter.
     

    Audiodidakt

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.08.2004
    Innlegg
    1.419
    Antall liker
    622
    Torget vurderinger
    6
    Veldig spennende prosjekt dere deler her.

    lite spørsmål: vil dere kunne bruke Raal'en både i nearfield og farfield uten enten et horn/waveguide eller to forskjellige delefilter? Det jeg tenker på er at Raal sprer bredt høyt opp i frekvens. Ved farfield lytting vil man da kanskje rulle av on-axis respons for de høyere frekvenser slik at dette sammen med siderefleksjoner (off-axis) gir en samlet respons i lytteposisjon som ikke blir for lys/slitsom. Dersom samme avrulling benyttes i nearfield vil man vel kanskje da få for lite power i disse frekvenser sli at den blir "dull"? Ved å benytte enten waveguide eller to filtersettinger kan dette overkommes.

    (btw: jeg bare synser her, kan godt være at dette ikke er et issue)
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    lite spørsmål: vil dere kunne bruke Raal'en både i nearfield og farfield uten enten et horn/waveguide eller to forskjellige delefilter? Det jeg tenker på er at Raal sprer bredt høyt opp i frekvens. Ved farfield lytting vil man da kanskje rulle av on-axis respons for de høyere frekvenser slik at dette sammen med siderefleksjoner (off-axis) gir en samlet respons i lytteposisjon som ikke blir for lys/slitsom. Dersom samme avrulling benyttes i nearfield vil man vel kanskje da få for lite power i disse frekvenser sli at den blir "dull"? Ved å benytte enten waveguide eller to filtersettinger kan dette overkommes.

    (btw: jeg bare synser her, kan godt være at dette ikke er et issue)
    Hei, og takker for interessen.
    Foreløpig har vi ikke merket store problemet, men vi er jo i filterdesign fasen akkurat nå, så det er endel utprøving før vi er 100% i mål. Vi var på ingen måte fremmed for bruk av WG da det på flere interessante domer har en spennende virkning. Raalen har dog en så pass god power respons og samtidig imun mot diffraksjonseffekter at vi slo fra oss WG på denne.
     

    Haavard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    30.11.2002
    Innlegg
    7.018
    Antall liker
    2.108
    Sted
    Lena
    Torget vurderinger
    1
    Med Raal gjør dere ikke mye feil.
    Har disse selv på mitt Nagaoka prosjekt. Lykke til på ferden
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Med Raal gjør dere ikke mye feil.
    Har disse selv på mitt Nagaoka prosjekt. Lykke til på ferden
    Takker så mye!
    Aleksandar lager fantastiske diskanter, ingen tvil om det.

    Problemet var at før vi kom skikkelig i havn med bassmellomtonen så foretrakk jeg faktisk en prototype vi hadde med dome i. Ikke fordi Raalen spilte dårligere, på ingen måte, men sammenhengen ble ikke helt 100, og dermed ble totalen bedre med prototypen som hadde dome. Min kollega derimot var så begeistret for presentasjonen Raalen gjorde at han foretrakk denne hele tiden. Etter at vi kom i havn med bassmellomtonen, falt det hele på plass for meg også.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.136
    Antall liker
    10.612
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Ja lykke til på ferden. Spennende prosjekt og gleder meg til å høre om fortsettelsen. Du må dele så mye som du kan og aller helst litt til :)

    mvh
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Hyggelig å få noen tilbakemeldinger her.

    Så fort julen er over, så blir det mer fart i utviklingsarbeidet Forhåpentligvis er vi igang å bygge første prøveproduksjon i løpet av januar. Da poster vi bilder av hele prosessen.
     

    Felix Krull

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    20.09.2003
    Innlegg
    386
    Antall liker
    35
    Sted
    Trondheim
    Trådstarter hevder å sitte med løsningen på den ultimate høyttaler og kompetanse ut over det høyttalerindustrien sitter inne med. Tilsynelatende store ord, men det i seg selv er ikke noe nytt i denne bransjen.:rolleyes: Kan Mr SQ fortelle om hva han tidligere har kreert? Eller er dette ditt første større prosjekt? Hvilket navn skjuler seg bak nicket? Du skriver at du har jobbet i bransjen i mange år, kan du fortelle litt om dette?
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Trådstarter hevder å sitte med løsningen på den ultimate høyttaler og kompetanse ut over det høyttalerindustrien sitter inne med. Tilsynelatende store ord, men det i seg selv er ikke noe nytt i denne bransjen.:rolleyes: Kan Mr SQ fortelle om hva han tidligere har kreert? Eller er dette ditt første større prosjekt? Hvilket navn skjuler seg bak nicket? Du skriver at du har jobbet i bransjen i mange år, kan du fortelle litt om dette?
    Jeg har ikke noe sted påstått det du hevder i den første setningen din. Det er dine tolkninger og dine ord. Ja, jeg mener dette kan være løsningen i en rekke sammehenger, men det finnes ingen ultimativ løsning i denne bransjen.

    Med en slik holdning du utviser ser jeg liten vits i å utdype noe ytterligere. Det dukker selvsagt alltid opp en person med negativ innstilling. Noe som er en av grunnene til at jeg sjeldent skriver på fora. Målet med denne tråden er å skape en lystig og moro tråd, uten sure oppstøt. Skulle vi av en eller annen grunn velge ikke å lansere høyttalersystemet kommersielt, så kommer detaljerte planer til å frigjøres slik at det blir et rent DIY system, men da med elementer som er tilgjengelig for alle og en hver.

    Hvem jeg er vil tidsnok komme for en dag, hva jeg har gjort har ingen relevans for denne tråden, heller ikke min bakgrunn. Jeg er ganske sikker på at resultatet vil stå for seg selv, den dagen vi viser produktet.

    Du er hjertelig velkommen til å stille faglige spørsmål rundt konstruksjonen, men jeg gidder ikke bruke tid på personlige spørsmål.
     

    Felix Krull

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    20.09.2003
    Innlegg
    386
    Antall liker
    35
    Sted
    Trondheim
    Når man som bransjeaktør selvsikkert går ut med et kommersielt prosjekt der man samtidig går i strupen på resten av bransjen, ville jeg tro at man var forberedt på innlegg som stiller enkelte lett kritiske spørsmål. Der tok jeg feil. Jeg ønsker deg imidlertid lykke til med prosjektet!
     

    geirf

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    22.10.2004
    Innlegg
    87
    Antall liker
    243
    Sted
    Nord Trøndelag
    Mr SQ!
    Et spennende prosjekt du har startet og som prosjektleder er det vel ikke helt irrelevant hva du tidligere har gjort og hva slags bakgrunn og erfaring du har for å gjennomføre dette prosjektet også med tanke på de tekniske vurderinger som ligger til grunn. Tror prosjektet ville fått større troverdighet om det er en åpenhet i hvem hovedpersonen bak prosjektet er og at du ikke sabler ned kritiske innvendinger. Blir spennende å følge med!
     

    stianG

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    628
    Antall liker
    663
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    27
    Spennende å følge med på dette prosjektet! Går i gang med et litt mindre ambisiøst system på nyåret som bruker standard Satori elementer og noe så sært som kon diskanter, så jeg er spent på forstsettelsen.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Når man som bransjeaktør selvsikkert går ut med et kommersielt prosjekt der man samtidig går i strupen på resten av bransjen, ville jeg tro at man var forberedt på innlegg som stiller enkelte lett kritiske spørsmål. Der tok jeg feil. Jeg ønsker deg imidlertid lykke til med prosjektet!
    Neida, kritiske spørsmål er jeg helt klart åpen for, men denne tråden skal ikke være med fokus på min person. De eneste jeg står til ansvar for i denne sammehenger er kolleger og eventuelle investorer. Jeg er ikke alene alene om dette, og som tidligere nevnt er det produktet som er det viktige her, og kvaliteten må bære seg selv uavhengig av hva jeg har gjort tidligere.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Mr SQ!
    Et spennende prosjekt du har startet og som prosjektleder er det vel ikke helt irrelevant hva du tidligere har gjort og hva slags bakgrunn og erfaring du har for å gjennomføre dette prosjektet også med tanke på de tekniske vurderinger som ligger til grunn. Tror prosjektet ville fått større troverdighet om det er en åpenhet i hvem hovedpersonen bak prosjektet er og at du ikke sabler ned kritiske innvendinger. Blir spennende å følge med!
    Jeg forstår hvor du vil, men som jeg svarte tidligere så er jeg ikke alene, og de jeg eventuelt må stå til ansvar for vet hva jeg kan. Det handler ikke om å sable ned kritiske innvendinger, men eventuelle kritiske innvendinger får rette seg mot produktet og de vurderinger som gjøres der. Det å rette disse mot en person gjør det hele feil slik jeg ser det.

    Nå ønsker vi også som en gimmick at det er litt hemmeligheter rundt dette før lansering. Når produktet lanseres vil alt komme frem uansett.

    Så bare for å ha det klart, jeg har ingen ting i mot kritiske eller faglige innvendinger mot produktet.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.066
    Antall liker
    3.742
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Fra en som syntes årets Hortenmesse var preget av få høydepunkter, så må jeg si at jeg allerede nå har blitt så spent på hva dette prosjektet får i stand til at jeg gleder meg til å dra til Horten igjen for å se på resultatet dere forhåpentligvis rekker å få klar til fremvisning.
    Det er veldig mye kjedelige høyttalere som koster absurd mye mer penger enn hva man kan forestille seg at de kan være verdt, så jeg ser helt klart fordelen i litt nytenkning inn i denne bransjen, selv om man skulle kunne tro at alt hva man kan gjøre allerede har blitt gjort.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Fra en som syntes årets Hortenmesse var preget av få høydepunkter, så må jeg si at jeg allerede nå har blitt så spent på hva dette prosjektet får i stand til at jeg gleder meg til å dra til Horten igjen for å se på resultatet dere forhåpentligvis rekker å få klar til fremvisning.
    Det er veldig mye kjedelige høyttalere som koster absurd mye mer penger enn hva man kan forestille seg at de kan være verdt, så jeg ser helt klart fordelen i litt nytenkning inn i denne bransjen, selv om man skulle kunne tro at alt hva man kan gjøre allerede har blitt gjort.
    Dessverre så er det vanskelig å lage en konvensjonell høyttaler spennende i dag De fleste ideer og designprinsipper har vært utprøvet i ulike grader. Vi prøver å ta relativt konvensjonelle tanker, men å implementere dem på litt annerledes måter.

    Håpet er at vi har fullt system klart til messen i Horten , men skulle f.eks kun monitor være klar, så er det godt mulig vi stiller kun med denne.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Spennende å følge med på dette prosjektet! Går i gang med et litt mindre ambisiøst system på nyåret som bruker standard Satori elementer og noe så sært som kon diskanter, så jeg er spent på forstsettelsen.
    Satori MW16P er etter min mening et av de aller beste standardelementer på markedet. Fantastisk responsivt og ikke minst universalt.
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Synes dette virker veldig spennende! Stå på og ikke bry deg om eventuelle kranglefanter. :)
    Er eller veldig enig med deg i din beskrivelse av bransjen.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.066
    Antall liker
    3.742
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Med nytenkning mener jeg ikke at det nødvendigvis må være en helt ny teknologi eller noe sånt, men at man gjør noe annet enn det alle andre gjør når man ikke har noen nye ideer: Man skrur opp prisen noe voldsomt, og håper at det, sammen med den svarte pianolakken er nok til å trollbinde publikum.

    Det virker som at dere har tenkt litt lengre enn som så.
    Sånt gjør meg glad.

    Anders
     

    Retep

    Steine galen
    Ble medlem
    27.01.2005
    Innlegg
    23.074
    Antall liker
    20.269
    Sted
    Volda
    Torget vurderinger
    23
    Spennende rett og slett. Har dere kasta allt av design Waf ut døren eller er det tenkt noe på at dette må kunne stå i normale norske stuer med alle de utfordringene det vil medføre.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Spennende rett og slett. Har dere kasta allt av design Waf ut døren eller er det tenkt noe på at dette må kunne stå i normale norske stuer med alle de utfordringene det vil medføre.
    Design er selvsagt en viktig del av produktet, og kanskje den biten vi så langt har brukt mest tid på. Vi ønsker for det første et design som ikke har store ulemper rent akustisk og det er vanskelig å tilfredstille alles smak. Inspirasjonen for dette systemet har vært italienske sportsbiler. Høyttaleren vi bygger til prøveproduksjon vil derfor være i rød, kombinert med antrasitt ancantara og sort skinn. Det vil være synlige røde sømmer. Litt av tanken er jo også at du bestiller høyttaleren på samme måten som man bestiller f.eks en Ferrari. Man bestiller høyttaleren med eget valg av farge, lær og alcantara kombinasjoner samt fargen på sømmene. Bestiller kunden alt i sort, vil høyttaleren f.eks fremstå ganske diskret. Monitoren blir ikke større enn at den enkelt kan plasseres i de aller fleste rom.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Synes dette virker veldig spennende! Stå på og ikke bry deg om eventuelle kranglefanter. :)
    Er eller veldig enig med deg i din beskrivelse av bransjen.
    Takker så mye!

    Joda dessverre er bransjen full av mye tull og vas. Samtidig er det viktig å påpeke at det finnes mange bra mennesker i bransjen også. Mye av den "storytelling" og kreativ markedsføring som foregår, er der fordi "alle andre gjør det". Altså mange mener de ikke har noe valg.
     
    D

    Dåbbel J

    Gjest
    Dere skulle latt dere inspirere mer av den eminente Hornografi tråden her...

    ;-)
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Dere skulle latt dere inspirere mer av den eminente Hornografi tråden her...

    ;-)
    Horn har mange fordeler, ingen tvil om det, men jeg er nok ikke av dem som mener det i alle disipliner er overlegent. Alle prinsipper har sine fordeler og ulemper, både objektivt og subjektivt. Men når det er sagt, så har horn blitt vurdert, og det kan godt være det kommer som et moroprosjekt med tiden. Men selv om vi ikke har valgt horn, hverken for eller bakladet, eller f.eks WG, så er mange av de ting som hornfolket verdsetter tatt i betraktning i dette designet. Vi har f.eks også jobbet mye med kabinettdesign for å kunne levere et kabinett med så liten negativ påvirkning som mulig. Jeg er selv veldig glad i dipol/OB, og det har selvsagt en påvirkning.
     

    Hornlyd

    Musikkglad
    Ble medlem
    01.04.2005
    Innlegg
    19.847
    Antall liker
    10.671
    Torget vurderinger
    10
    Jeg er også veldig glad i de som er glad i dipol/OB ;)

    Liker konseptet med å kjøpe en basishøyttaler men muligheten til å henge på flere nivåer bass-system.
    Å gå for best mulig diskant fra starten av koster relativt lite i den store sammenhengen. Veldig lurt.
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    Liker konseptet med å kjøpe en basishøyttaler men muligheten til å henge på flere nivåer bass-system.
    Å gå for best mulig diskant fra starten av koster relativt lite i den store sammenhengen. Veldig lurt.
    Tanken med konseptet er at "basislyden" om man kan kalle den det, er den samme "uansett" rom eller størrelse på systemet. Derfor går vi også for den beste diskanten vi kan tenke oss. Joda vi vet det finnes dyrere, men jeg vil ikke påstå at de er entydig bedre. Vi har også laget tid og penger i å få bassmellomtonen til å bli så god som vi føler vi kan til denne applikasjonen.

    Jeg gleder meg virkelig til å vise denne høyttaleren frem, og mye er takket være diskanten og bassmellomtonen. Takket være gode samarbeidspartnere i Serbia og Danmark.
     

    JENO

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2003
    Innlegg
    2.599
    Antall liker
    1.377
    Sted
    Saksvik - Trøndelag
    For å ta noe teknisk:
    Diskanten er antakelig rimelig rundstrålende (eller 180° pga baffelbredde) ved delefrekvensen, mens bassmelomtonen begynner å ha minkende spredning. Hvilke tanker har du rundt eventuelle utfordringer ved dette?
     

    Mr.SQ

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.03.2012
    Innlegg
    99
    Antall liker
    86
    Sted
    Aust-Agder
    Torget vurderinger
    15
    For å ta noe teknisk:
    Diskanten er antakelig rimelig rundstrålende (eller 180° pga baffelbredde) ved delefrekvensen, mens bassmelomtonen begynner å ha minkende spredning. Hvilke tanker har du rundt eventuelle utfordringer ved dette?
    Selve bredden på båndet tilsvarer en 20mm dome, så det vil ikke være andre utfordringer enn hva som påtreffes der i det horisontale plan. En av fordelene med diskanten vi bruker er, i motsetning til de fleste domer, at diskantens utforming sikrer liten til ingen uønsket diffraksjon. Dette er med på å gjøre elementet enklere å integrere.

    Bassmellomtonen har god power response opp til delefrekvensen.
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn