Side 1 av 28 12311 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 545
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  Trøkk uten trykk

  På Karmøy blåser og regner det ekstremt mye, akkurat som på resten av Vestlandet - som på Bømlo hvor jeg holder hus. Og sesongen vi nå er inne i nå er den verste. Da er det jaggu godt å ha et varmt hobbyrom å krype inn i. I det mye brukte hobbyrommet til Anders holdes innetemperaturen oppe med bla. Klipsch Palladium, Krell kl.A effekt, McIntosh stereoamper, 6stk! LMS Ultra 5400, PA forsterkere, 2stk BMS15" som midbasstøtte til Klipsch Palladium, en Primare HT prosessor, pluss mye annet for å sy det sammen til et fungerende anlegg. Det største blikkfanget er allikevel en 80" bøs TV som står midt ut på gulvet en halvannen meter fra frontvegg.

  Mye snadder utstyr som er kjøpt inn de to årene hobbyen har herjet heimen til Anders, mannen og anlegget som denne tråden kommer til å handle om.

  Jeg har erfart gjennom årene at vi alle verdsetter forskjellige deler av anlegget og lyden ulikt. Noen liker det nøytralt, andre mye bass, mens noen igjen fokuserer på det som skjer oppover i registeret. Dette er hensyn som skal tas når anlegg kjøpes inn eller konstrueres fra bunn av. En annen erfaring jeg har gjort er at vi er mer like hverandre i opplevelsen av god lyd når det leveres et fullfrekvent forvrengningsfattig, detaljert og stort lydbilde med pinpoint imaging - når følelsen av tilstedeværelse treffer. Prosjektet som bygges og diskuteres i denne tråden er et kombinert musikk/filmsystem som har som formål å skape en slik illusjon av tilstedeværelse, men selvsagt med sine begrensninger mht. bruk og investeringsramme.

  Siden hobbyrommet til Anders er rektangulært (6x3.5x2.2 meter) skal det bygges et Double Bass Array (DBA) system bestående av 16 stk. Acoustic Elegance TD18H+ i lukkede kasser på ca 80nettoliter - 8 på fronvegg og 8 på bakvegg.

  Et DBA system vil ved hjelp av elementenes plassering sørge for at det dannes en plan bølgefront i rommet. Bølgefronten dannes på frontveggen og vil absorberes av elementene på bakveggen, som spiller i motfase og tidsforsinket tilsvarende den tid bølgefronten bruke fra front- til bakvegg. Fordelen med dette konseptet er at man minimerer enhver effekt av rommoder og resultatet blir en linjær frekvensrespons og uten at basstoner resonerer i rommet. For de teknisk interesserte så kan jeg anbefale å lese (dessverre er noen av bildelinkene i trådene på AVSForum og Gearslutz ødelagt)

  Double Bass Array – Wikipedia
  Double Bass Array (DBA) - The modern bass concept! - AVS Forum
  https://www.gearslutz.com/board/bass...ts-inside.html
  Comparison of Double Bass Array to Sound Field Management: Overview
  http://vbn.aau.dk/files/12831869/AC-phd.pdf

  Kapasitetsmessig blir systemet som om det spiller 8stk 18"-ere siden elementene på bakveggen kun har som formål å kansellere lydbølgen fra frontveggen. Pga. at systemet ikke generer trykkoppbygging i rommet, så vil roomgain også være begrenset i et slik oppsett.
  Allikevel, 8stk TD18H+ har kapasitet til å levere et lydtrykk på 123dB ved 20Hz innenfor linjær slaglengde. Men det kreves totalt 6400W for å levere dette lydtrykket. Ved 30Hz er kapasiteten ca 130dB, da med en påtrykt effekt på 8000W!
  Følsomheten på bassystemet er ca 85dB/W ved 20Hz og ca 91dB/W ved 30Hz.

  Siden lytterommet er smalt og siden bassystemet av natur ikke trykksetter rommet (tilsvarende dipoler) så er det planlagt at satellittene bygges som dipoler i midbassområdet - maskinert i aluminium. Midbass ivaretas av 2stk 12 eller 15" pr. side. Med optimal baffelbredde så skal det kunne opprettholdes høy følsomhet innenfor området midbassene opererer og det uten at spredningskontrollen kollapser i øvre del av frekvensområdet. Allikevel vil bafflene bygges med fallback mulighet om å sette de i en lukket kasse.

  Et SEOS24 horn er tenkt brukt med 1.4/1.5" driver og overtar over midbassene. SEOS er valgt for å holde konstruksjonen enkel, få et så bredt sweetspot som mulig, samtidig som en utnytter mange av de fordelene som horn gir (i dette tilfelle et meget bra og flott laget constant directivity horn). En stor SEOS vil også sørge for at størstedelen av det kritiske frekvensområdet ivaretas uten overlapp mot andres drivere/horn. Ulempen er at hornet krever kompensering for det naturlige fallet oppover.

  For å få med filmeffekter i suboktavene så er planen å koble inn de 6stk LMS Ultra 5400 som allerede står i anlegget. Ved hvilken frekvens de skal deles vil bli bestemt når riggen er ferdig bygget, men en eller annen plass rundt de 20Hz er naturlig å tenke. For de som ikke kjenner LMS Ultra 5400, så er dette hysteriske subbassbeist med linjær slaglengde på +/-34cm!! Spesielt egnet til oppgaver som krever flytting av store luftmengder.

  Dette prosjektet ser jeg veldig frem til å gjøre og forhåpentligvis blir det på et par områder et state of the art system. Men det er ikke helt uten begrensninger, utfordringer og problemstillinger som også vil bli diskutert i tråden. Før detaljene presenteres så må jeg bare ta av meg hatten for Anders som uten å nøle hoppet på prosjektet. Det kaller jeg å ha baller av betong

 2. #2
  Hifi Freak RojohII's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2011
  Sted
  Karmøy - Rogaland
  Innlegg
  2,829
  Tagget i
  1 Innlegg
  Duverden! Til nå har vel DBA så og si (nesten?) bare vært en hypotese. Kan faktisk ikke huske å ha sett noen praktiske innstallasjoner av slike i hjemmemiljø før. Ekstra moro at noe slikt tar form på Haugalandet.
  Yamaha CD-S1000 > Lavry DA-11 > EAR Yoshino 861 > Buchardt S400

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  Utfordring 1 - Plassering av bassene

  En DBA systems øvre ideelle frekvensområde er angitt av avstanden mellom driverne. Dvs. DBA fungerer optimalt for de frekvenser som ligger under halve bølgelengden av avstanden mellom driverne. Så dess tettere driverne står, jo høyere opp i frekvens fungerer DBA optimalt.

  Med 8 drivere på frontveggen kan vi sette opp bassene på to måter:
  1) 2 i bredden av rommet med 4 i høyden
  2) 4 i bredden av rommet med 2 i høyden.

  Frontveggen måler 3530mm i bredden og 2230mm i høyden.

  For alternativ 1 vil det være den horisontale avstanden mellom bassene som begrenser frekvensområdet siden denne avstanden er lengde enn den vertikale avstanden mellom driverne. 3530/2 = 1765mm mellom driverne tilsvarer en øvre idealfrekvens på 343/(2x1,765) = 97Hz.
  For alternativ 2 vil det være den Vertikale avstanden mellom bassene som begrenser frekvensområdet. 2230/2 = 1115mm mellom driverne tilsvarer en øvre idealfrekvens på 343/(2x1,115) = 154Hz.

  Umiddelbart så vil alternativ 2 være det opplagte valget. Men en slik plassering vil legge begrensninger ift plassering av effektive absorbenter på front og bak-vegg. I tillegg er det usikkert hvilket av alternativene som blir minst påvirket av TV-en.

  Selv om den famøse TV-en på 80" gjør en formidabel jobb som bildeformidler, så er den alene pga. størrelsen potensielt en problemskaper akustisk.
  For uforbeholden suksess skal et DBA system brukes i et rektangulært eller kvadratisk rom og hvor det er et minimum av andre reflekterende flater i rommet. Siden TV-en okkuperer store deler av frontveggen, så kan den potensielt forstyrre bassenes forsøke på å skape en plan bølgefront i rommet.

  Hvilket alternativ vi lander på må derfor testes ut i praksis. Første test blir gjort med alternativ 1, siden dette åpner opp for mer effektiv bruk av absorbenter (frontvegg) og diffusorer (bakvegg).

  Alternativ 1 - 2 i bredden av rommet og 4 i høyden
  Navn:   DBA 1-2.jpg
Visninger: 4830
Størrelse: 18.4 KbNavn:   DBA 1.PNG
Visninger: 5211
Størrelse: 224.6 Kb

  Alternativ 2 - 4 i bredden av rommet og 2 i høyden
  Navn:   DBA 2_2.jpg
Visninger: 4725
Størrelse: 17.6 KbNavn:   DBA 2.PNG
Visninger: 4719
Størrelse: 82.7 Kb

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra RojohII Se Innlegg
  Duverden! Til nå har vel DBA så og si (nesten?) bare vært en hypotese. Kan faktisk ikke huske å ha sett noen praktiske innstallasjoner av slike i hjemmemiljø før. Ekstra moro at noe slikt tar form på Haugalandet.
  Jeg hadde komt til å gjort dette for lenge siden om det ikke var for at jeg manglet et egnet rom. Men nå kan vi jo glede oss over at Anders virkelig drar på og går foran som et glimrende eksempel

 5. #5
  Hifi-entusiast mega1's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2008
  Sted
  haugesund område
  Innlegg
  451
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Dette høres veldig lovende og brutalt ut! Jeg følger med i spenning, så sørg for og pøs på med bilder;-)
  Høytalere front :Montana KAS2/ senter krell LAT-C
  Sub:2 stk Earthquake MKVI-15 Grand piano
  kilde: Oppo 105eu
  Pre-amp: Yamaha CX-A5100
  effekt forsterker: Bladelius Grendel/Nuforce mch 300
  kabler: Renaissance audio Master Referance Mk2,&, Straightwire Crescendo2 biwire
  nettfilter/generator: Purepower 2000 +projektor/lerret+demping/diffusore++

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det skal være brutalt, ellers er det ikke gøy Selv om det ser voldsomt ut så behøver man IMO kapasiteten dersom illusjonen av konsertopplevelse skal gjenskapes. Et godt opptak med 20dB crestfaktor vil la oss spille rundt 100dB midlere lyttenivå, da fortsatt med flere dB headroom ift. xmax. Mer reelt er kanskje oppunder 90dB midlere lyttenivå og med dette nivået vil basselementene tusle veldig komfortabelt av garde innenfor et veldig linjært område.

 7. #7
  Hifi Freak permorten's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  6 Innlegg
  Torget
  1
  "Baller av betong" !!! - kanskje litt upraktisk he he , men dette kan vel ikke kalles annet enn å gutse , denne følger jeg også

  mvh per morten
  Mest interessert i diy høyttalere

  Tilfører forvrengning musikalitet ?

 8. #8
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg
  Regner med Anders kommer på banen etter hvert.
  Bilde av subkassene. Etter Anders sitt ønske så lages de i 30mm MDF med 30+20mm på fronten.
  Ca. 80 liter netto. Kassene er laget så grunne som mulig for å ta så lite plass i rommet som mulig. Tålig greit med avstivere.
  Med 16 kasser og ørten deler så blir delene skåret ut med CNC - et klokt valg
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Siste redigert av Tytte71; 15.11.2014 kl. 22:33.

 9. #9
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  Utfordring 2 - EQ av bassene

  Det kom ikke som en overraskelse på oss at bassene må EQ-es nedover for å levere basstoner slik vi ønsker de. Med TD18H+ i 80l lukket dempet kasse vil Qtc havne på ca 0,46. I et tradisjonelt system i et ideelt lytterom med roomgain så kan en slik Q-verdi treffe heldig ut og man behøver ikke EQ i det hele tatt.
  Men i DBA vil vi ikke dra nytt av roomgain i nevneverdig grad og en kompensering for bassystemets avrulling nedover må gjøres.
  Siden det skal brukes DSP til deling av basser og satellitter, så kan man falle for fristelsen å kompensere for avrullingen i DSP. Det er jeg litt skeptisk til siden 20Hz må løftes ca 20dB ift. 200Hz for å få flat kurve. I praksis ønsker vi en liten heving nedover og da ender kompenseringen fort på en 25-30dB.
  Dersom kompenseringen foretas i samme DSP som satellittene styres fra får en slik kompensering direkte innvirkning på oppløsning i det digitale domenet. Og siden forsterkerne er tenkt beholdt så vil også kompensering ha direkte innvirkning på midbassens og hornets S/N forhold.

  En analog EQ av bassene kan derfor være en god løsning. Marchand Electronics lager mye flott og med god kvalitet på elektronikken. Er det noen som har egenerfaring med bruk av Bassis EQ-en til Marchand? Kanskje et av de mest fleksible verktøy jeg har funnet for bass EQ.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 10. #10
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2013
  Innlegg
  283
  Tagget i
  0 Innlegg
  hohoho , gleder meg sinnsykt til dette kommer opp. i dag fikk eg bestilt kassene ferdig utsjert i cnc maskin som kommer på ca30k levert her på karmøy. d tytte egentleg skulle var å levere 4 stykk ae 18td+ her , så fortalte hann om denne løsningen, hehe tengte eg bare dei 10 første sekundene virka dette lite sansynleg att eg komm til å jennomføre dette, flax eg allere hadde tatt meg ein dramm så tankene snudde fort ,
  Siste redigert av anders1234; 15.11.2014 kl. 22:57.

 11. #11
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg

  Utfordring 3 - Design av dipoler

  Sitter og drodler med dipoldesignet. Første utkast med 15" midbassdrivere fra Acoustic Elegance. Baffelen er tenkt 42cm bred, men med akustisk transparente vinger på siden for å gi illusjon om en bredere baffel og matching mot SEOS sine 62cm i bredden.

  Satellittene skal spille fra der bassene slipper (100-120Hz) og møter SEOS24 ved rundt 550Hz.
  Navn:   Dipole.PNG
Visninger: 4625
Størrelse: 163.2 Kb

  Tanken er å la den øverste driveren jobbe hele veien opp til deling mot SEOS, mens den nederste lavpassdeles første orden med -3dB rundt 195Hz.
  Pga dipolepeakens 6dB gain og det smale passpandet til midbassene, skal en følsomhet på rundt 104dB/2.83V eller 100dB/1W kunne være innenfor rekkevidde. Simuleringen under er med kun øverste elementet koblet til.
  Navn:   Response 15inch 42cm baffle.jpg
Visninger: 4730
Størrelse: 43.9 Kb

  Den teoretiske dipolpeaken med 42cm baffel vil ligger rundt 408Hz. Kanskje litt lavt og derfor vurderes også 12" som løsning.
  Men med en skarp deling rundt 550Hz skulle/burde det allikevel kunne gå uten at spredningen i overgangen blir for ulinjær.

  Hadde vært veldig kjekt med innspill til sokkel og gitter/design på vingene. Er ikke fornøyd med den sokkelen og vingene er for anledningen tegnet med solid material.

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2013
  Innlegg
  283
  Tagget i
  0 Innlegg
  eg ser her att disse sidene som er satt på blir mye lettere å lage i ett stykke. sonn prismessig for aluen vill dette sjille lite i pris

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg
  Tenkte også de må lages i ett stykke. Hvis et eller annet form for tøy eller perforert materiale skal brukes så må det freses ut betydelig mengde materiale fra vingene.

 14. #14
  Hifi Freak Terje Berg's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2008
  Sted
  Sandnes
  Innlegg
  1,316
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  2
  Ser jeg må ta meg en tur til Karmøy igjen når dette er oppe og hopper..
  JBL EVEREST DD67000 active
  Hypex/Anaview/Focusrite/Audiolense
  Headfi: AKG N5005 - Topping NX4

 15. #15
  Tittentei
  Guest
  Dette er spennende å følge med på! Anders, hvis ikke du får nok med dette, så finnes det ikke håp for deg

  Når Tytte har dratt etter å ha kalibrert opp ting så det er lineært og fint, så vrir du bare på gain-knoben så bassen blir 10-20dB hot ift. resten That's the way we roll! LOL!

 16. #16
  8x12_TOM
  Guest
  Dette blir spennende å følge med på, og blir helt sikkert en referanse vi andre kan lære av når det perfekte lytterom skal konstueres - Drømmer jo om et 100% symmetrisk rom med en størrelse - bredde: 5.65m, dybde: 9,15m, høyde: 3,50m.

 17. #17
  Tittentei
  Guest
  Sitat Sitat fra 8x12_TOM Se Innlegg
  Dette blir spennende å følge med på, og blir helt sikkert en referanse vi andre kan lære av når det perfekte lytterom skal konstueres - Drømmer jo om et 100% symmetrisk rom med en størrelse - bredde: 5.65m, dybde: 9,15m, høyde: 3,50m.
  Hvorfor disse eksakte målene?

  Laget denne simuleringen basert på disse målene i REW, kan du forklare hva som gjør dimensjonene så gode ift. dette?


 18. #18
  8x12_TOM
  Guest
  Bare noe jeg tror er en god start og et passe stort rom. Basert på forholdstallet 1,618 - det gyldne snitt. Sikkert ikke så nøye når det bygges høyttalere som dette

 19. #19
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2008
  Sted
  Hordaland
  Innlegg
  2,113
  Tagget i
  0 Innlegg
  Å bygge rom med fornuftige dimensjoner har mye for seg også i et DBA oppsett. Høyere orden moder vil uansett herpe en anekoisk ellers ryddig frekvens- og fasegang. Rause avstander til reflekterende flater rydder også opp i mye. Jeg ville prøvd tatt utgangspunkt i å maksimere takhøyden og så velge de øvrige dimensjoner utfra å minimere av effekten av rommoder. Og her er det mange meninger, men kanskje disse er inne på noe Room Sizing Tutorial | Acoustics, Audio and Video | University of Salford

  Anders har også et ess i ermet som jeg håper han vil trekke frem etter at prosjektet er ferdig. Det er nemlig mulig å utvide lytterommet til det doble av det han har i dag ved å slå ned en skillevegg til tilstøtende rom. Men først skal det bygges og testes i henhold til planen.

  Gjorde en liten test i Romsimulatoren i REW of satte opp et enkelt DBA system med to drivere på frontvegg og to på bakvegg. Flere drivere takler ikke REW (enda?). Allikevel gir det en god føling med fordelene. Som en ser er frekvensgangen særdeles pen under 90Hz og relativt lite påvirket av hvor en måler. Det er god grunn til å anta at simuleringen også hadde blitt vesentlig bedre med 8 drivere pr. vegg.

  Navn:   DBA Simulering.jpg
Visninger: 4588
Størrelse: 33.5 Kb

  Hva skjer så hvis horisontal avstand til bassene økes slik at TV-en går imellom basskassene på frontveggen?
  Som en ser så ser det ikke hakkende galt ut og kan være verdt å forsøke. Litt mer uryddig frekvensgang, men igjen - dette er med to drivere på frontveggen (og ikke minst - en enkel simulering)
  Navn:   DBA Simulering 2.jpg
Visninger: 4572
Størrelse: 35.0 Kb

  Litt artig å se hvordan et mer tradisjonelt oppsett med en basskasse i hvert sitt hjørne av frontveggen simulerer ift. DBA. Simuleringen under er altså ikke et DBA oppsett:
  Navn:   Tradisjonelt bassoppsett.jpg
Visninger: 4568
Størrelse: 40.4 Kb
  Siste redigert av Tytte71; 16.11.2014 kl. 10:41.

 20. #20
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2013
  Innlegg
  283
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra TerjeB Se Innlegg
  Ser jeg må ta meg en tur til Karmøy igjen når dette er oppe og hopper..
  du er velkommen

Side 1 av 28 12311 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed