Skurring i høytallere med Electrocompaniet AW70, trenger tips.

GisleB

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2007
Innlegg
436
Antall liker
79
Hei.

Min far har en EC AW 70 effektforsterker som har begynt å oppføre seg litt dårlig. Under spilling av musikk kan lyden plutselig falle ut litt både i venstre og høyre diskant i noen sekunder, inkludert litt skurring og så er det ok igjen. Dette kan f.eks hende etter 1-2 minutters spilling og andre ganger etter 1-2 timer så det er helt random når det skjer, og også hvor ofte. Dette gjør det litt vanskelig å feilsøke på da feilen ikke er der konstant.

Jeg har utelukket all annen elektronikk da jeg har den selv nå og har testet den som effekt i mitt oppsett og feilen oppstod der også.

Dette er jo en forsterker som er ca 10 år gammel tror jeg og bruktprisen på en fungerende AW 70 antar jeg ligger rundt 4-5000 kr. Derfor er jeg veldig i tvil om dette er verdt å sende inn til Abrahamsen for reperasjon, derfor vil jeg se på muligheten for å fikse dette selv.

Det er jo en kjent sak at EC har hatt problemer med volumpotmeter, men dette er jo en effektforsterker og da er det vel ikke samme problem. Den har faktisk mulighet til å stile volum litt med skrujern på baksiden, kan det ligge noe i den ? Merker ingen forskjell uansett hvor denne står.

Kan nevne jeg har åpnet den opp og sett raskt etter noe innlysende galt, men alt ser greit ut. Noen som har noen tips hva dette kan være ? Forsterkeren er kanskje litt gammel men den ikke så mye brukt, så antall timer tilsvarer sikkert 3-4 år normal bruk. Kan dette f.eks være en litt dårlig transistor e.l ?
 

HeadMan

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.10.2012
Innlegg
432
Antall liker
75
Sted
På tur til Brødløst
Torget vurderinger
4
Diskanten faller ut... vel man forventer nok at en kontaktfeil eller no som likner i forsterkeren ville påvirke hele frekvensområdet.
 

VB

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.06.2009
Innlegg
1.808
Antall liker
1.379
Siden det skjer i begge kanalene samtidig, så er det vel kanskje grunn til å anta at det er noe i strømforsyninga. Vet ikke hvor "dual mono" den er oppbygd, men et eller annet sted før det. Kanskje dårlig jordlodding på phonopluggene i inngangen?
 

GisleB

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2007
Innlegg
436
Antall liker
79
Takker for svar. Var en litt dårlig forklaring på hva som skjer ser jeg. De faller ikke nødvendigvis ut på likt men er helt random, av og til bare venstre, og av og til bare høyre. Faller ikke helt ut men skurrer litt kjapt, så er alt normalt igjen.
 

GisleB

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2007
Innlegg
436
Antall liker
79
Bumper denne tråden da jeg fikk sett på forsterkeren i går. Feilen ligger nok 99% sikkert i ett volumpotmeter som går an å stile på fra baksiden. Dette er jo en effektforsterker men det går an å stille volumet litt på baksiden med ett flatt skrujern på et potmeter. Skurringen kommer og går når jeg skrur på denne. Prøvde å rengjøre med electrospray og det ser ut til å bli bedre, men problemet ikke 100% løst.

Uten å ha sett noe på tegninger osv så burde det vel i utganspunket være mulig å bare lodde dette potmeteret av og lodde på en lask slik at signalet blir 100% ? Bruker jo en god dedikert forforsterker så dette potmeteret trenger jeg jo ikke. Alternativt må jeg få tak i ett nytt, men det blir litt mer styr . Noen som har litt peiling på EC AW 70 og vet om dette er mulig ?

Ellers går det an å laste ned tegningene til AW70 her : Free Electrocompaniet Diagrams, Schematics, Service Manuals :: Schematics Unlimited
 

RJEL

Servicemann
Ble medlem
30.04.2004
Innlegg
2.131
Antall liker
1.417
Torget vurderinger
4
Snodig, jeg har nu hatt to av disse ampene. Kan ikke huske noe pot og ikke står det i skjema heller.
Sikker på dette med Pot?

Ellers, har du sjekka relet eller relene som står på utgangen?
Symptomet ditt er VELDIG vanlig når reler på utganger begynner å dra på årene.
Da oksyderer de, blir kanskje litt svidd og skurr oppstår av og til.
 

GisleB

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.08.2007
Innlegg
436
Antall liker
79
Hei. Ja jeg er jo sikker på det med pot da jeg stilte på denne senest i går :). Men altså det er mer en variabel for "høy" gain eller "lav" gain enn en vanlig volum pot. Du får jo lyd selv om denne står på minimum eller maximum.

Det skal sies at forsterkeren nok var den siste som ble produsert av denne så det er altså aller siste modell. Den er heller ikke brukt mye og alt ser fint ut innvendig. Kunne heller ikke finne "pot" en på tegningene men de stammer kanskje fra en eldre modell ? Takker for inspill.
 
Topp Bunn