Vil med denne tråden dele litt erfaring fra en nylig gjennomgått reparasjon av en Heil-Bånddiskant membran som ikke er mulig å få erstattet, da jeg før reparasjonen ikke fant mye om temaet her på sentralen tenkte jeg og ta noen bilder og skrive noen linjer til eventuelt andre som hadde en litt skada diskant!

Gikk i februar i år til innkjøp av et par brukte Patos Symphonic 2 AMT fra ca 2006. Da ble det opplyst av selger at der var en aldri så liten defekt på ene diskantbåndet, men at vedkommende mente det var en produksjonsfeil fra fabrikken, noe jeg tvile litt på da iom diskanten er håndlaget og jeg tviler enda sterkere i dag etter at feilen ble reparert.
Ene strengen på diskantbåndet helt til høyre så ut som det var på en måte løsnet øverst og litt bretta. Dette plaget meg ganske lite da denne defekten ikke ga noen ulyder eller tegn på å bli verre. Dette var helt frem til jeg nylig gikk til innkjøp av ny elektronikk, da kom ulyden og snerringen i diskantbåndet, samt at bretten ble mye verre! Jeg tok en kjapp telefon til konstruktøren av diskanten, Roar Moen som anbefalte meg å åpne opp høyttaleren og kikke på skaden selv, samt litt instruksjoner på hvordan båndet skulle demonteres, om jeg ville begi meg ut på reparasjonen selv. Han presiserte mer en en gang at disse båndene er ekstremt skjøre. Etter at diskanten var tatt ut av høyttaleren var det nesten så jeg bare ville pakke ned hele diskanten og sende den sørover for reparasjon, men jeg klarte ikke helt å la det ligge så litt etter litt ble diskanten demontert og båndet med ramme kom ut! jeg velger å bare legge ut bilder av selve båndet da det i og for seg ikke var noe defekt på resten av diskanten!

Når jeg fikk ut båndet så jeg med en gang at skaden var verre en tidligere antatt, det var ikke bare en streng det var skade på, men tre. Og de hadde ikke bare løsnet men selve silikonmembranen hadde revnet, men heldigvis på en slik måte at ingen av lederne var blitt skade på. jeg brukte noen timer med en litt lang butt treflis på å få retta opp de tre revna, bretta foldene i diskantbåndet med voldsom forsiktighet og det gikk egentlig over all forventning i forhold til hvordan det så ut. I og med at det var en silikonmembran som burde få bevege seg fritt og etter omfanget på skadene å dømme falt valget av lim/reparasjonsmiddel til Sicaflex da dette er en vanvittig sterk, holdbar og ikke minst fleksibel fugemasse/lim som er enkel å håndtere. Etter omfanget på skaden var det nytteløst å bruke en tynn lim som enten kontaktlim eller superlim da det var store rifter i membranen. Og med en litt justert fyrstikk med såpevann på var det ingen sak å modelere rundt skadene! Etter montering kan der hverken høres ulyder eller snerr, og reprasjonen har nå holdt i snart to uker med flittig spilling på godt lydtrykk! kjempefornøyd med resultatet!

Navn:      bilde (5).jpg
Visninger: 279
Størrelse: 66.0 Kb
rift i båndet etter demontering.

Navn:      bilde (7).jpg
Visninger: 259
Størrelse: 55.6 Kb
dårlig bilde men eneste jeg fikk der det viser hvor langt bak båndet hadde brettet seg!
Navn:      bilde (6).jpg
Visninger: 235
Størrelse: 69.2 Kb
etter pirking og liming!

håper dette kan hjelpe noen som er i tvil på sine egne bånddiskanter!
-Some11.