Hva er beste signalkondensatorer for høye verdier?

alhe

Medlem
Ble medlem
04.03.2014
Innlegg
26
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Hei,

Skal recappe en vintage Sony-forsterker. Utgangstrinnet er ikke direktekoblet, men bruker et par elektrolytter på 2000uF for DC-kobling. Jeg er villig til å koste på forsterkeren ordentlige deler, og tenker at jeg må få tak i et par gode elektrolytter - og bypasse disse med en egnet småsignalskondis. Forslag til hva jeg skal gå for?

Hører f.eks. mye bra om Elna Silmic II.

Forsterkeren har også elektrolytter på preampsiden. Typisk 10uF. Det er mulig jeg kan gå ned i verdi på disse, men hvis ikke; Har noen forslag til gode signalkondensatorer i 10uF/25v?

De bør ikke være for dyre, eller fysisk kjempestore. Jeg tenker altså standardvare som kan prestere bra. :)
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
Elektrolytter i signalveien har en risiko for at de kan bidra med forvrenging (det har flere andre kondensatortyper også, men elektrolytter er potensielle «verstinger»), bipolar/«non-polar» kan forvrenge mindre enn «tilsvarende» polariserte lytter. Det kan hende du liker forvrengingen og det kan hende du ikke gjør det. For å unngå/redusere denne forvrengingen bør du velge så store kondiser (i µF) at det ikke er noen risiko for at det er et AC-spenningsfall av betydning over dem. Dvs nedre grensefrekvens i normal last bør være godt under 5 Hz og gjerne under 1 Hz. Til utgangen på et forsterkertrinn så bør du velge en kondis med så god spec for høy ripplestrøm og lav ESR & ESL som du finner og får plass til.

mvh
KJ
 

Bartesam

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2002
Innlegg
11.974
Antall liker
11.821
Sted
Hus
Elna går for å være veldig bra. Tandberg brukte disse mye i 3000 serien. Samme med Sansui AU 9900 og 11000A fra 70 tallet også. Nichigon er ikke bra for lyden i Tandberg har jeg hørt, men vet ikke om dette gjelder Sony oxo. Kommer an på hva som satt i Sony fra før av oxo, og om originale eller gode ekvivalenter kan skaffes på eBay med rette verdier. :)
 

pellesmil

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.04.2005
Innlegg
1.699
Antall liker
350
Sted
Skedsmokorset
Torget vurderinger
4
2000uf i signalveien hmmmm....
Det er vel heller DC glatting vi snakker om her?

Kjøp et lite utvalg av forsjellige rimelige men gode elekrolytter feks feks Schuro eller Umut på E-bay

da kan du teste ut forsjellige lydsignaturer og tune det inn så du liker det og at det faktisk passer spilleren.

Det er nestsen garantert at de dyreste kondensatorene ikke nødvendigvis passer i gammalt utstyr.

Les: når du først har begynt å bytte til fanzy dyre kondiser avslører de nok svakheter videre i kjeden.


Prøv, test, prøv igjen og bli overasket over at de dyreste ike nødvendigvis er de som passer din gane

Per
 

kortvarig

Banned
Ble medlem
29.04.2013
Innlegg
2.237
Antall liker
764
Sted
Danmark
2000uf i signalveien hmmmm....
Det er vel heller DC glatting vi snakker om her?


Per
Udglatnings-kondensatorer er også en del af signalvejen. det er årsagen til at de kan have betydelig indflydelse på lyden.

Indflydelsen kan minimeres men ikke fjernes ved at sikre at strømforsyningen fremstår som en "kortslutning" ved alle frekvenser, det kræver meget store kondensator værdier som samtidig vil have den fordel at det vil sikre at kredsløbet for den strøm der skal bruges.

Om strømforsyningen fremstår som en kortslutning kan efterkontrolleres med oscilloskop på forsyningslinien, her bør ikke ses noget signal overhovedet , det kan som sagt sikres med store mængder elektrolytter evt afkoblet med gode film-kondensatorer, ved eventuel regulering har jeg haft bedst erfaring med med shunt-regulator uden modkobling eller med meget lidt. Det vil give en meget jævn impedans langt op i frekvensområdet.

Vedrørende en overførings-kondensator (elektrolyt) , så er jeg med på Silmic 2 eller BlackGate k eller N type. Evt kan der afkobles med en mindre kvalitets film-kondensator, bedst harmoni med elektrolytter mener jeg fås med olie-papir og vox typer.
 
Sist redigert:

alhe

Medlem
Ble medlem
04.03.2014
Innlegg
26
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Takker for svar. Topp! Hvis det konsensus om at at Silmic II er bra, så går jeg for disse i utgangstrinnet. Finnes det forøvrig en regel for hva som er grei størrelse på en mindre bypass?

Tror jeg skal koste på meg filmkondensatorer i preampen. Forslag til en serie som finnes i store størrelser, opp mot 10uF - Wima, kanskje? Kjøper ikke 'audiofile' varer i denne omgang.
 
Topp Bunn