Trigger-konstruksjon, reletrøbbel. Rotel RB-985

pr0xzen

Medlem
Ble medlem
11.02.2014
Innlegg
11
Antall liker
4
Sted
Trondheim
Holder på (trodde jeg var ferdig) med å bygge internt 12v/230v trigger til min Rotel RB-985. Kilden for 12V signalet er NAD T754.

Har styrt dette midlertidig med en "fjernstyrt strømbryter" (sånn som går i stikket), ratet for opp til 30A. Funket fint som mellomtidsløsning.
Nå var delene på plass og tida til overs, så da ble det gjort plass og montert; 3.5 mono jack socket, DPDT bryter for å kunne velge vekk triggeren (Panelbryteren står alltid "inne" når den er koblet for "trigger-styring", da jeg ikke fant noe enkelt vis å få både i pose og sekk).
Da det blinker som faen i lysene når denne gamle Rotel-karen slår seg på, fant jeg meg en ferdig rele-modul med timer-krets, så jeg kunne få et par sekunders mellomrom mellom når NADen og Rotel'en slår seg på. Da timerkretsen trekker for mye strøm (NAD sa max 100mA og jeg målte ~65 mA på 1 "komplett modul", ~75mA på 1 komplett og en "ribbba" for bare releet), og jeg trenger 2 av disse modulene (fant dem bare med SPST rele, og trenger bryte begge 230v lederne) skar jeg banene på på ene modulen og slasket 12v terminalene for releene sammen på de 2 moulene. Da fikk man også eleminert miskalibrering mellom 2 separate timer-kretser.

Dette funket fint 4-5 ganger, så var moroa over. Releene har låst seg/brent seg fast i "on" posisjon. Det er 2 små lysdioder på relemodulen, så jeg ser den får 12v inn når triggern fra NAD'en går på, og det kommer rødt lys etter satt tidsintervall (som indikerer 12v til releets styrecoil. Men det kommer ingen klikk som det gjorde når de slo inn tidligere, og strømmen forblir på uansett om jeg fjerner trigger-kabelen og lar Rotel'en stå en stund uten nettsrøm tilkoblet (forsterkern kommer på så snart den får nettstrøm igjen, uten styrestrøm til releene).

Relemodulene jeg har brukt: New DC 12V Delay Adjustable Timer Relay Switch Module 0 to 10 Second | eBay
Datablad på selve releene: (songle srd-12vdc-sl-c), linken i "Datasheet" rubrikken : http://www.datasheet-pdf.com/datasheetdownload.php?id=720554

Noen ideer? Styrekretsen funker jo fint. Har jeg tabba meg med for veike releer? Er det noe vill spike ved innkobling (og hvordan kommer jeg rudt dette?) Disse skulle tåle 10A, og kjører 1 på hver fase. Har sett litt på andre releer, men det er jævlig trangt der inne og jeg er avhengig av å ha den "delay" 'en.
 
Sist redigert:

pr0xzen

Medlem
Ble medlem
11.02.2014
Innlegg
11
Antall liker
4
Sted
Trondheim
Takker så meget. Jeg har prøvd å tegne opp en grov skisse av kretsen. Tenkte at om jeg får "inn" en slik snubber-krets, kunne jeg beholde modulene og bare bytte selve releene likt mot likt. Sparer endel arbeid mht montering og det som allerede er "lagt opp". Det betyr jo også at det forblir 2 separate SPST releer (de er teknisk sett SPDT, men bruker ikke begge utgangene), ett for hver fase. Har grunnet dette (2-polt, adskilt rele-brudd) tegnet inn 2 snubber'e, en over hvert rele. Blir dette riktig?

krets.gif


Jeg plages litt med å forstå hvilke verdier, effekt og spenningstolerans jeg skal fram til for motstanden og kondensator. Kunne du/noen gitt meg en peker her? Det blinker markant i lysene når jeg slår forsterkeren på. Strømforsyningen er vel ~900W.. ? Forrige eier sa at uten "trege" sikringer på 10A kurs, tok den iblant sikringa det øyeblikket man slo den på. Dette er jo ikke noe som slås av og på mer en maks 3-4 ganger daglig, så vanvittig effekttålig resistans trenger man kansje ikke (?)

Det er sikkert åpenlyst, men kan noen forklare hvorfor (sett at jeg har forstått hvor/hvordan snubber'n settes inn i kretsen) det ikke vil være konstant strømtilførsel til lasten når releet bryter kretsen, gjennom snubber-delen som går parallelt med releet?

Ble mye spørring. Håper det ikke ikke blir for mye tjas.
 
Sist redigert:

HeadMan

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
19.10.2012
Innlegg
432
Antall liker
75
Sted
På tur til Brødløst
Torget vurderinger
4
Vis vedlegget 258543


Det er sikkert åpenlyst, men kan noen forklare hvorfor (sett at jeg har forstått hvor/hvordan snubber'n settes inn i kretsen) det ikke vil være konstant strømtilførsel til lasten når releet bryter kretsen, gjennom snubber-delen som går parallelt med releet?

Ble mye spørring. Håper det ikke ikke blir for mye tjas.
Verdiene kan være ca 10-100nF, 10-100Ohm, langt fra nok til at det går strøm av betydning. En snubber skal bare dempe gnisten på relekontaktene (som du synes å ha brent fast). Det finnes jo noen greie NTC baserte slowstarter med 30A rele til en rimelig penge, de er nok bedre egnet.
 

pr0xzen

Medlem
Ble medlem
11.02.2014
Innlegg
11
Antall liker
4
Sted
Trondheim
Har et knippe av disse: C0U1POLYX2 - 0.1uF 250V Metallised Polypropylene X2 Style Capacitor - fra et tidligere powerstrip-prosjekt. Ser , men info er litt mangelfull - de skal være tilnærmet like disse som de erstattet i et tidligere prosjekt (100nF 400V 15mm MKT Vishay), men 275Vac rating vs 400Vac. Kan disse brukes? Holder det med 5W resistor?

Jeg hadde håpet å beholde mest mulig av det jeg har montert opp inni Rotel'en, det er ikke akkurat mye plass å jobbe med der det er egnet for montasje. Snubber-koblinga kan jeg ha på en liten separat modul, litt lengre unna resten.

Eneste styringa på forsterkeren er en mekanisk av/på bryter (som for trigger-funksjon må stå "på"). Har den minimale strømmen gjennom snubberkretsen når releet er åpent, noe å si mht til dette? kan det skade forsterkeren at den får dette "lille dryppet" ?

Usikker hva denne NTC-løsningen innebærer, men har hørt snakk om ganske høye komponenttemperaturer (kjøleribber?), lang ventetid for max throughput etc...? (er jo ingen rør som trenger varmetid, med i bildet her). Har minimal kjennskap til løsningen - Skal en enkel NTC inn i serie, mellom 230v ut på releet og videre til trafoen?
 

pr0xzen

Medlem
Ble medlem
11.02.2014
Innlegg
11
Antall liker
4
Sted
Trondheim
Tok "5W jup" 'en. Resten, not so much. Forstår dem har har kansje mer verdifullt bruk, men jeg har 15 av dem til overs fra et annet prosjekt, og om dem kan brukes til dette formålet - så slipper jeg vente på andre deler.
 
Topp Bunn