DIY Høyttalerstativer med høydejustering [IKEA+]

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • pr0xzen

    Medlem
    Ble medlem
    11.02.2014
    Innlegg
    11
    Antall liker
    4
    Sted
    Trondheim
    Da var det vel på tide å slutte å lurke her på HFS, og begynne komme med noe konstruktivt. Etter å ha hamstret et sett Earthquake Platine Noireé bakhøyttalere fra EHED til å erstatte mine gamle Proson HFC-266 - var ikke bakhøyttalerne lengre gulvstående og stativer måtte til.

    Da jeg ønsket høydejusterbare høyttalerstativ, og helst uten altfor stor dimensjon - var det heller magert å finne. Og på et moderat budsjett, var det ganske klart at egenproduksjon var veien å gå. Litt søking ledet meg inn på IKEA Hackers, hvor man fant noen gode ideer.

    Fangsten ble som følger:

    • 2x LACK vegghyller (30x26cm) (2x 49kr)
    • 2x OLOV justerbare bordben (60-90cm) (2x 75kr)
    • et par 19mm sponplater (60x60'ish) fra "billigkroken".

    Annen rekvisita / nødvendig utstyr:
    • 38mm hullbor + fresebor (ideelt sett burde 39mm vært brukt)
    • Sparkel + sparkelspade(r)
    • Biltema hobbylakk, matt sort (2 bokser)
      Biltema gulvbeskytter (møbelknotter i plast)
    • Maskeringsteip
    • Pusseutstyr, drill - generelt verktøy.

    Tanken her er å kappe disse 2 sponplatene i 4 like deler, "laminere" i 4 lag og bore hull i de 3 øverste lagene for å tre nedre del av benet i. Dette utgjør foten til stativene. LACK hyllene blir selve toppen av stativet. Til tross for at disse hyllene er tilnærmet hule og tynne i godset - viser det seg at tilbakemeldingen fra HiFi-miljøet er at resonans-problematikken er overraskende liten.

    Disse LACK-hyllene har heng-fester i bakenden, og er ubehandlet bak. Jeg fjernet her festene og beholdt emballasjen på mesteparten av hyllene. Deretter maskerte jeg rundt kantene på hylla og gav baksiden 5-6 lag med Biltema matt sort hobbylakk - ca 30 min imellom strøkene.

    Startfasen var litt ubestemt mht finish, hjørner etc - så jeg maskerte kappene for å skjerme kantene.
    (Dere får overse de improviserte arbeidsomgivelsene - da leien av mitt kjøre verksted / garasjen opphørte, ble "gangen" allbruksareal)

    01_for_kapp.jpg
    02_etter_kapp.jpg


    Da jeg trengte høvelig presist 90 grader vinkel på hullene for foten - var søylebor ideelt. Dessverre var avstanden fra søylen til boresenter på min lille søylebor, for kort. Dette løste jeg med å benytte søyleboren til å bore hull i en tykk, mindre kloss - og så legge denne klossen på platene og benytte den som guide.
    For en solid sammenføyning, ble platene både limt (trelim) og skrudd sammen. Det av egnede skruer jeg hadde for hånden var enten for lange eller litt for korte - så her skrudde jeg sammen de 3 nederste lagene, så de øverste 3. Jeg boret små fordypninger til skruehodene, samt grovkappet hjørnene for avrunding. Grovslipet også overflatene med 40-papir for at limet skulle få bedre heft.

    03_skruer.jpg
    04_grovslip.jpg
    05_lim.jpg
    06_skrudd.jpg


    Etter at limet var godt og vel tørka ble basene igjen grovslipet med 40 på sidene og i gjørnene, og fikk så et påfølgende lag sparkel for å gi en grei overflate og fylle "porene" (minner vel mer om kratere med denne grove sponen). Pusset så med 240 med maskin, og samme for hånd tilslutt på hjørner og kanter. Når jeg jobbet med den første, brukte jeg den andre basen som fot under arbeidet. På neste, boret jeg hull i noe annet restmateriale stort nok til å holde ting stødig.

    07_sparklet.jpg
    08_pusset.jpg


    Etter en støvsuging (dårlig med trykkluft i hjemmet) og overtørking, fikk hver av basene ca 7-8 lag med Biltema matt sort hobbylakk. Jeg grunnet ikke, men ble godt nok i massevis for meg. Etter en dags tørketid, slo jeg i gulveskytterne på undersiden av basene. Neste steg var å feste braketten til benet, til undersiden av LACK-hyllene. Her er det brede gjenger og tynn stamme på skruene som gjelder - materialet er veldig lite hold i. Går fint å entre skruene med maskin, men disse må strammes for hånd med liten makt. Jeg brukte Biltema 2-komponent hurtig-epoxy lim her i tillegg, men med rette skruene er neppe dette nødvendig.

    Justeringen er temmelig selvforklarende. Bilder av lakket og ferdig stativ:

    09_lakket.jpg
    10_stativ1.jpg
    11_stativ2.jpg
    12_stativ3.jpg
    13_stativ4.jpg


    I ettertanke:


    • Benytt 39mm hullbor/flatbor om mulig (38mm litt vel trangt da hullet ikke blir 100 jevnt, måtte utvides med fresebor).
    • Om mulig, bor ett enkelt hull gjennom ferdig laminerte plater.
    • Benytt noe annet sparkel. Biltema snekkerparkel fyller dårlig, synker og krymper.
    • For bedre stødighet:
      • Benytt et annet materiale enn spon - det blir veldig grove krater og porer i spon, og massetetthet => vekt, er lav.
      • Tykkere base => dypere ankerhull for stativstammen => bedre stødighet.

    Da jeg først så lignende bygg på IKEA Hackers - var flere av disse boret slikt at høyttalerkablene var ført igjennom benet. Min opprinnelig tanka var å frese et spor i nest nederste plate i basen, slik at høyttalerkablene gikk inn i basen, opp inni benet og ut mot toppen. Etter nærmere underskelse, lar ikke dette seg gjøre (sikker teknisk mulig for den som er mer fingernem enn meg) med disse justerbare føttene pga hvordan låsemekanismen er konstruert. Her måtte man demontert mekanismen og boret hull gjennom begge seksjonene - samt finne et vis å holde kablene stramme nok til å ikke bøyes imellom delene når de komprimeres sammen. (Bilde med tillatelse fra Colin Irwin @ IKEA Hackers . net )

    14_justering.jpg


    Om noen vil ha en skikkelig stødig base, som (alt etter smak) ser litt mer lukrativ ut - selger Biltema noen ganske pene Parasollfoter med spacer for 38mm. Om man må kjøpe inn all rekvisita og trevirke, kan det fort bli like kostbart. Slikt kan man spare seg mesteparten av arbeidet, og ha knallgode ferdige stativer til 375 kr/425 kr stykket.
     
    Sist redigert:

    pr0xzen

    Medlem
    Ble medlem
    11.02.2014
    Innlegg
    11
    Antall liker
    4
    Sted
    Trondheim
    Er det noen grei måte å legge til bildene som anstendig dimensjonerte thumbnails? Skulle gjerne vært godt synlig i tråden - men ble litt uoversiktelig så store som dem var nå.
     

    TEK

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    912
    Antall liker
    108
    Sted
    Trondheim
    Torget vurderinger
    1
    Kult bygg :)
    Dersom mer tyngde var ønskelig burde det vel vært mulig å ta ut hull i de to miderste platene og fylle hullene med sandblåsersand.
    Det burde være en ganske grei jobb med en helt enkel stikksag. Men ser at det kan være litt vanskelig å gjøre i ettertid :rolleyes:
     

    pr0xzen

    Medlem
    Ble medlem
    11.02.2014
    Innlegg
    11
    Antall liker
    4
    Sted
    Trondheim
    Tenkte tanken selv (pakke i 4-5 20x20 fliser med hull i) - men den ekstra vekt jeg kunne oppnå, når de ytre dimensjonene allerede var som dem var og jeg hadde begrenset med utstyr - var mye mer jobb enn avkastning. Å fylle en slik base (sett at man holder fotens "hull-senter" i massivt virke) - kan være en veldig god ide. Men da bør man nok øke dimensjonen på basen litt. Mine dimensjoner byr på altfor lite fyllvolum.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn