Seas exotic og JBL basser?

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.621
Antall liker
3.734
Snuser litt på et byggeprosjekt (slapp av, skal ikke bygge selv :)) Heri inngår en 8" fulltoner og 12" bass.

Spørsmål til dere med erfaring; Jeg har mulighet for gode priser på SEAS og JBL elementer. Hvordan er 8" SEAS som vel heter Exotic, sammenlignet med de beste i verden? Og hva er i så fall bedre?

Og hva med JBL basser, kan de brukes? Finnes det JBL 12" med Alnico? Og hvordan står de seg med det beste som finnes av 12" - og hva er i tilfelle bedre.

Ser bort fra pris - her er det kvaliteten som teller!
 

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Spørsmålet ditt er umulig å svare på big_switfty. Det er desverre ingenting i denne verden som er verdens beste og iallfall ikke hvis det ikke puttes i en kontekst. Du vil nok få like mange forskjellige svar som det er folk som bidrar. Høyttalerkonstruksjon handler om integrasjon og skalering. Altså skal rom og høyttaler spille i lag ift. din elektronikk, dine preferanser og ditt bruk. Først da kan vi snakke verdens beste, men bare for deg. Mitt innspill blir derfor på et generelt teknisk grunnlag.

Seas driveren hører til den gode ende hva fulltoner angår. Men det finnes også like og enda vassere ting der ute - igjen, alt etter hva og hvem. Utfordringen med disse store fulltonerne er at de kun fungerer optimalt kun innenfor et begrenset område. De mangler kapasitet for bassskyv og de bryter opp i diskanten. Videre så beamer de og off-axis responsen er langt fra linjær og optimal. Oppsiden er at man unngår delefiltre (faseutfordringer) og at evt. lobing foregår innenfor det ene elementets rammer. Mange foretrekker fulltoner, kanskje nettop pga. disse fordelene. Seaskonstruksjonen er bygget opp iht. læreboken og ingeting galt sånn sett med de.

Personlig holder jeg fingrene vekk fra å benytte slike drivere full-range og tenker mer på de som bredbånder hvor diskanthjelp er avgjørende. Så får jeg heller leve med at konstruksjonen lober litt til fordel for en jevn powerrespons, bedre FR/impulsrespons og lavere forvrengning.

Angående bassene så kan man heller ikke her putte ting i bås uten å samtidig sette det i en kontekst. Feks. så vil alnico alene bety fryktelig lite hvis de andre tingene i driverkonstruksjonen ikke er optimalisert. Alnico kan riktignok gi noen fordeler, som høyere magnetkraft i gapet og mindre virvelstrømstap (eddy current) - men mange av disse fordelen kan også løses med andre teknikker. Ulempen med alnico er at du kan risikere å kjøpe en brukt driver som ikke lengre yter slik som den gjorde når den var ny fordi den har fått seg en dunk eller har mistet magnetiseringen over tid. JBL har laget mye bra gjennom årene, men de har også laget midt på treet ting også. De beste av JBL må kunne regnes for å være fullt på høyde med ting fra andre kvalitetsprodusenter.

Bottom line så er jeg trygg på at du kunne fått laget noe spennende med de driverne du er tilbudt og på veien også lært noe nytt. Men verdens beste - nope ... øhhh bare husk diskanten ;)
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.621
Antall liker
3.734
Hei Tytte, og takk for at du tok deg tid til grundig svar. Forstår helt klart det med konteksten. Ville bare sjekke om disse elementene var helt på trynet eller ikke. Det er snakk om et ganske ambisiøst prosjekt med 12" + 8" fulltone og en bånddiskant. Tipper at han som skal lage dem også har noen meninger om hvilke elementer som skal i :)
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Et fallgruve mange faller i er troen på at gode elementer alene skaper en bra høyttaler. Det er langt viktigere med en høyttaler som har god powerrespons og et spredningsmønster som passer til bruken enn eksotiske elementer. Hvis ikke man vet hvordan det skal konstrueres, så ville jeg mye heller kjøpt et kit som er basert på et bra prinsipp.

F.eks en waveguide høyttaler fra diysoundgroup med separate basser av det man ønsker. Det er et godt design med fine off-axis målinger, redusert horisontal spredning og relativ lav forvrengning. Enkelt og drive også. Tenker 12" eller 15" waveguide.
Waveguide Speaker kits DIY Sound Group
 
Sist redigert:

Tytte71

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.01.2008
Innlegg
2.150
Antall liker
1.151
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
2
Enig i det meste av det du skriver her Orso, men det er samtidig ikke så enkelt at diysoundgroup sine konstruksjoner leverer det ultimate selvbygg heller. Jeg mener å ha bygget med en rimelig grei erfaring på toveis CD konstruksjoner med bruk av 1" drivere. Konklusjonen er helt grei for min del, de storformatdrivere er overlegne 1"-ere, også i toveiskonstruksjoner. Jeg har til gode å høre en høyttaler hvor man har fått til en virkelig god løsning med en 1" driver delt så lavt som i 1k området. For all del, de kan låte trivelig og avbalansert, men med mangel på energi/dynamikk, oppløsning og transientegenskaper. Mye av dette kan tilskrives en storformatdrivers lavere forvrengning som kommer av redusert membranvandring (høyere effektivitet ved samme output).

En CD WG har også den ulempe at diskanten må korrigeres oppover i frekvens. Relativt sett så øker da forvrengningen pga. korreksjonen. Det i kombinasjon med at forvrengningen (allerede uten kompensering) øker eksponensielt over et gitt punkt i de øvre oktaver, medfører at det er ikke så enkelt allikevel. Andre og tredjeharmoniske kan faktisk, avhengig av driver og output, lett overstige grunntonen i nivå ved hørbare frekvenser.

Eneste ulempe jeg kan se med en god storformatdriver (utover pris da...) er at WG/horna beamer litt tidligere.
Dette var vel en passelig avsporing til tråden.
 
N

nysjerrigper

Gjest
bakdelen med de fleste econowave er ikke overraskende mellomtonen. for å holde noen lunde følge med driveren snakker vi 10-12".. mens et stort horn med lavere deling får noen problemer med kontroll som du sier.. men bredbånd når ikke de til knærne engang oppover.

seos er også noe annet enn tidligere CD horn.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Nei. De waveguide kitene var absolutt ikke ment som et forslag til noe kompromissløst. Mer det å peile seg inn på et bra prinsipp. En slik høyttaler låter IMO bedre enn tradisjonelle fronfyrende kassehøyttaler med dyre elementer.
 
Topp Bunn