Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 52
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg

  Seas på slankekur

  Navn:   Idunn2STDN.jpg
Visninger: 3143
Størrelse: 80.5 Kb Hva kan dette være? Ser den fristende ut? Har du lyst på kompakte høykvalitetsformidlere av musikk? Norske elementer? Kompetent konstruktørarbeid? Enkel men likevel lytefri og gjennomtenkte konstruksjoner? Fyldig, uanstrengt og engasjerende gjengivelse i forskjellige rom og med forskjellig utstyr?
  - Følg med, kjære musikkengasjerte Seas-venn! Her kommer snart min vellykkede sammenkobling av to kjente norske selvbyggerhøyttalere. Velegnet for den som vil ha solid hi-fi fri for luftig svada, astronomiske priser og nevroser.
  Hilsen en gammel stereo- og skribentulke som har flere tommeltotter enn to, men færre enn ti, og ikke har stor teknisk kunnen, men som er godt inneforstått med sine egne begrensninger.

 2. #2
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2012
  Innlegg
  132
  Tagget i
  0 Innlegg
  Hmm, Seas Idunn i mindre kasser? Selv går jeg svanger med samme utgangspunkt (Idunn) men innebygd i baffelvegg. Mulig delefilteret må justeres mht mindre behov for baffelstep-korreksjon.

  Hva med deg, må du tukle med delefilteret siden du endrer på dimensjonene?

 3. #3
  Overivrig entusiast Lynvingen's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2010
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  882
  Tagget i
  0 Innlegg
  Er dette noe du har laget?
  Det så veldig spennende ut.
  Kjør på med mer informasjon

 4. #4
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   e_seas_prestige_loudspeaker_woofer_6_5_inch_18cm_h1571_u18rnx-p_2.jpg
Visninger: 2491
Størrelse: 57.2 KbNavn:   e_seas_prestige_loudspeaker_tweeter_h1499_27tbcd-gb_dxt.jpg
Visninger: 2529
Størrelse: 33.5 KbHer er hva mitt prosjekt dreier seg om. Norske Seas fremstiller elementer i verdensklasse. De som er valgt ut for Idunn har uvanlig mye godt for seg - for den som skal bygge selv. Dette er helt up to date elementer, med de fleste nyvinninger som har kommet til i de senere år. Dessuten er det solide og veldimensjonerte saker som ikke koster skjorta og skiller seg fra mye annet ved at de muliggjør enkle delefiltre og gir forutsigelige resultater selv om man "tøyer" konseptet en smule. Jeg har tenkt, lest og tittet, tenkt enda mer og diskutert prosjektet mitt med konstruktør Vidar på dynaBel. Han sa KJØR, og antydet at jeg i første forsøk burde prøve å holde meg helt til oppskriften, både i delefilteret til Idunn og kabinettløsningen til det andre høyttalersystemet som jeg har puttet Idunn inn i. Etter hvert som jeg finstuderte egenskaper, frekvensgang, spredning etc. ble jeg mer og mer overbevist om at dette kunne funke, og det gjorde det! Noen små tekniske tilpasninger har jeg måtte foreta, men ingen ting er forandret. Resultatet ble knallbra, og det er i hovedsak Seas og Frode Steens fortjeneste, ikke min. Bare så det er sagt. Saken er at Idunn opprinnelig er laget for 20 liters kabinett, noe som får systemet til å falle mellom to stoler etter min vurdering. Den er for stor til å være kompakthøyttaler og for liten til å spise kirsebær med de store. Dessuten går en litt lys klang igjen i Seas-selvbyggersettene. Idunn ruller gradvis av nedover. Ved å putte kitet inn i en mindre kasse skulle man oppnå fyldigere klang, mot en kostnad på 10-20 Hz utstrekning nedover.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 5. #5
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   f-seas-prestige-loudspeaker-woofer-h1571-u18rnx-p_449x255_4d75b49448de342cc8c2de628a97d4b9.jpg
Visninger: 2617
Størrelse: 25.7 KbHer ser vi produsentens måling av den viktigste "råvaren", det atten centimeter store bass- og mellotonelementet 18RNX/P fra Prestige-serien til Seas. På papiret er jo dette en drøm for selvbyggere, frekvensgangen går nesten snorrett oppover, uten oppbrytninger. Seas har valgt et andre ordens filter til denne i Idunn-konstruksjonen. Altså en spole og en kondensator. Noen ganger er det enkle best.
  Det er flere årsaker til denne fine oppførselen, men den fremste er at elementet er forsynt med polypropylenmembran. De av oss som har hengt med en stund får straks dårlige vibber av tanken på å bruke et så mykt materiale. Jeg nevnte dette for en dreven selvbygger, "Huldra57", og han fikk nesten spader. Polyprop var nemlig kjent for å gi "dau" lyd. Dette er Seas første polypropelement i nyere tid, og de skrev i pressemeldingen om at man ikke kan sammenlikne gammel polyprop med denne nye flettede typen. Tvert i mot hevder de at flettingen gir både dempningen vi er ute etter og dynamikken og transientene vi streber etter. Jeg kan ikke verifisere påstanden, og er uansett bundet til konseptet, men de nye små Idunn kombinerer en avslappet og stimulerende gjengivelse med utrolige krefter når musikken kaller for det. I hvert fall i forhold til størrelsen på høyttalerne.
  Med så stor hovedmotor i så små kabinetter tror jeg dette kan stå i mot hva det skal være av konkurrenter. Eller hva sies om 110 millimeter diameter på magneten, 126 kvadratcentimeter aktivt membranmaterial og 12 mm lineær (22 mm maksimal) membranvandring? Elementet veier et par kilo, noe som gir en kilopris på ca. 400 kroner hvis jeg ikke husker feil.

 6. #6
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   f-seas-prestige-loudspeaker-tweeter-h1499-27tbcd-gb-dxt_449x258_382015fbd8e281d9134b7cb8f747d838.jpg
Visninger: 2550
Størrelse: 23.8 KbNavn:   d-seas-prestige-loudspeaker-tweeter-h1499-27tbcd-gb-dxt_166x227_9caed27072ee9fc75c134d52920974d2.jpg
Visninger: 2422
Størrelse: 9.3 KbOg så er turen kommet til diskantelementet. Ikke mindre oppsiktsvekkende, det. Det dreier seg om en spesialutgave av Seas klassiske 27 mm metalldome, som er forsynt med patentert DXT-chassis. Jeg mener å huske at det er en danske som står bak DXT, og som Seas må betale for å bruke denne spennende teknologien. DXT er en utforming som gir lydtrykksfordeler. Altså mer retningsstyrt og konsentrert "stråling" ved lave frekvenser. Med andre ord et horn, men i motsetning til hornene gir DXT også utvidet spredning ved høye frekvenser!! En drøy påstand, men se på frekvenskurven til Seas. Mange vil nok reagere på pukkelryggen, men den tar drevne konstrutører ned med en kondensator som begynner å dempe helt oppe ved om lag 12 kHz, noe som gir bonus med økt effekttålighet og lavere forvrengning. Andre reagerer på oppbrytningen, men denne ligger over 20 kHz og utgjør nok et større problem for bikkja enn den gjør for oss. Det sensasjonelle er hvordan off-aksis frekvensgangen ligger helt klistret og parallelt med on aksis-kurven. Her ligger ting til rette for forbedret delefilterfunksjon, stort lyttevindu, god og jevn spredning og riktig klang i forskjellige rom. Den gode spredningen ved høye frekvenser skulle borge for god følelse av luft og fin detaljgjengivelse. Best av alt er at DXT-elementet er lite følsomt for omgivelsene. Med andre ord kan jeg putte det inn i en mindre kasse uten å bli straffet med endring i frekvensgangen. Ellers er det å si at dette er et velbygget, solid, tungt og ujålet element med godt dimensjonert chassis, to magneter og beskyttende gitter foran domen. Har ikke dette vært omtalt i positive vendinger tidligere her på Sentralen? Av en ekspert? (SnickersIs).
  Vel, det blir alt for i dag, folkens. Nå venter tunfisk og hvitvin. Knut presenterer på en glimrende måte flott blues på radioen i bakgrunnen her, og det er lørdag!

 7. #7
  Hifi Freak RojohII's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2011
  Sted
  Karmøy - Rogaland
  Innlegg
  2,836
  Tagget i
  1 Innlegg
  Den krympende Idunn tar seg betraktlig bedre ut enn orginalen. Jeg antar at den lydmessig heller ikke står tilbake for orginaldesignet - kanskje tvert om: Litt mer futt i mellombassen mot å ofre noen få Hz helt i bunn kan være fordelaktig.
  Siste redigert av RojohII; 19.10.2013 kl. 18:53.
  Yamaha CD-S1000 > Lavry DA-11 > EAR Yoshino 861 > Buchardt S400

 8. #8
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   idunn.jpg
Visninger: 2504
Størrelse: 141.1 KbIdunn, original, datategning, SeasNavn:   SeasIdunn_zps51e744d8.jpg
Visninger: 2607
Størrelse: 85.3 KbIdunn, original, foto av dynaBel?  God morgen, folkens. Jeg var nettopp inne på dynaBels nettside for å finne info, og der står jamen Idunn-kitet på tilbud: 3461 kroner. Det er dritbillig, asså. Tidligere tilbød dynaBel dette med RFX-kondensatorer fra Mundorf. Disse firkantede komponentene er flotte å se på, men er opprinnelig beregnet for printmontasje. Litt vonde å jobbe med for selvbyggeren. En annen sak er at dynaBel (tidligere Eltek, of course) for lengst har besluttet seg for å ta ut disse av sortimentet, og neppe har noe særlig igjen. Jeg har i mitt byggesett brukt standard Jantzen Z standard polypropylen kondiser og vanlige "luftviklede" spoler samt en rimelig, myk og "sølvkledd" kabel fra Inakustik. Det eneste punktet jeg har mistet vettet på og latt kostnadene fly, er terminalene. Jeg måtte bare ha Mundorf fordi jeg har så gode erfaringer med dem fra DP-forsterkerne mine og dynaBel SuperExact. Der har jeg fått ettermontert disse simpelt utseende tyskerne, som er så gode å bruke og har massivt kobber der hvor det teller.
  Nei, nå glemte jeg å ta tingene i den rekkefølge jeg hadde tenkt, folkens. Jeg skulle presentere de "nye" kabinettene, og det kommer i neste innlegg. Men altså, kjenn eders besøkstid (på dynaBels nettside) hvis dere vil ha grunnkitet for en ytterst lav pris! Selv Madisound i USA kan ikke følge her.

 9. #9
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   2s.jpg
Visninger: 2389
Størrelse: 106.3 KbOg her er konstruksjonene jeg har rappet kabinettene fra. Det er jo 2S. Skulle være kjente blant de fleste. For de som ikke kjenner dem, kan det opplyses at denne konstruksjonen har noen år på baken, og var frukten av et usedvanlig langvarig og grundig utviklingsarbeid av dynaBels tidligere konstruktør Frode Steen. Jeg tror du skal lete langt og lengre for å finne selvbyggerkit underlagt så grundig jobbet med av konstruktøren, og da mener jeg på verdensbasis!
  2S selges fremdeles, og inngår i et 5-kanals sett. Det er bestykket med elementer fra tidligere Vifa (nå Tymphany, nå fremstilt i "Folkets rebublikk China" (-my ass!)). Indrefileten her, etter min mening, er det fine diskantelementet, nemlig ringradiatoren. Denne gir en overlegen luftighet og detaljering, men må deles høyt og nokså bratt for å ikke låte presset og forvrengt. 2S er stadig meget flotte høyttalere, detaljerte og nøytrale som de er. Eneste svakheten er at filterfrekvensen antagelig blir litt for lav for ringradiatoren når settet brukes til sitt tiltenkte formål, hjemmekino. Der spilles det jo ofte grisehøyt. Men til musikk er disse høyttalerne glimrende, og det var jo det Frode Steen var ute etter. Hadde 2S hatt norske elementer, hadde du ikke lest dette her...
  2S måler 32,5 centimeter i høyden, 20 i bredden og 30 i dybden. Kun 11 liter innvendig volum. Jeg har kjøpt "ferdige kabinetter til 1800 kroner. Ferdige i gåseøyne, for disse kabinettene er egentlig nesten halvfabrikata. Man får et par finerte kabinetter opprinnelig beregnet for andre høyttalere (B&W, faktisk). Kabinettene er fremstilt av Hornslet i Danmark. Originalkabinettene er 16 mm tykke, og har en hel etasjeavstiver innvendig, som går vertikalt, parallelt med front- og bakplate. dynaBel legger også ved 16 mm tykke front- og bakplater som skal limes på kabinettet. I tillegg må brukeren mikke, sage, bore og slipe litt for å få plass til elementene, spesielt for dette Idunn-kitet. Jeg har "kledd" innsiden av de finerkledde delene til kabinettet med nesten fem millimeter tykke bitumen dempeplater. Dette stjeler litt innvendig volum, men når veggene kun er 16 mm tykke får man hørbar gevinst i mellomtoneområdet av slik behandling. I de ferdige kabinettene har front- og bakplate hele 32 mm godstykkelse, og er dønn stive. Ytterligere dempning vil IKKE gi noen effekt, kun stjele enda mer volum.
  Jeg har ellers fulgt byggeinstruksen til 2S til punkt og prikke, med den originale løsningen på bassrefleksport og komplisert dempning med skumgummi, tykk, skråmontert dempeplate og todelt delefilter. Den originale løsningen med snaptilkoblinger for hullplatene til delefiltrene har jeg ikke klart å få til. Har simpelthen limt dem fast med silikon etter at jeg var 100 % sikker på at komponentene var riktig koblet.
  Alt i alt ender man opp med et par tunge og veldempede og meget gjennomførte høyttalerkabinetter. Det blir fryktelig trangt inne i kabinettene, så atter en gang skal det oppfordres til å tenke seg godt og lenge om i byggeprosessen her. En annen sak er at siden det må jobbes såpass mye med de "ferdige" kabinettene, frister det sikkert mange til å bygge selv. Gjør gjerne det, dere som har evnene og mulighetene. dynaBel har selvfølgelig kappeplan.

  Hvis du har lest så langt, spørs det om ikke det er på tide å gå inn på www.seas.no og dynaBel AS. Jeg håper på å skrive litt om delefilterkomponentene og layout i kveld.

 10. #10
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   idunn_xo.jpg
Visninger: 2441
Størrelse: 15.8 KbHer er skjemaet. Som nevnt er det superenkelt i bassen, kun én spole på 2,2 mH og en kondensator på 10 mikrofarad. Spoleverdien samsvarer heldigvis med største verdi dynaBel lagerfører med tykkeste tråd av vanlige "luftviklede" spoler med rundtråd. Foliespoler er kostbare og kontroversielle, så de har jeg ligget unna. Mange konstruktører skyr dem som pesten, blant annet Persson i Respons og Leif Ernstsen i DP. Sistnevnte lager som kjent ikke høyttalere, men han benyttet en hver anledning til å rakke ned på dem når jeg pratet med ham. Kondensatorverdien i bassen er også såpass moderat at det overhodet ikke er noe problem å benytte polypropylenkondensatorer. Mange høyttalerprodusenter har prøvd å bløffe oss opp gjennom med påstanden om at det kun er viktig å benytte seg av polypropylen i diskantkretsløpet. Alle som har eksperimentert med dette vet at slike utsagn er dårlige forsøk på å kamuflere hvor kjipe de egentlig er.
  I diskantkretsløpet ser vi tre komponenter, to kondensatorer og en spole. Klassisk tredje ordens (18 dB per oktav) filter. Tar man elementenes egenavrulling i regnestykket blir avrullingen enda brattere, noe som er viktig for å oppnå presisjon i lydbildet, høy gjennomsiktighet og lav forvrengning.
  Mange auddiofiler fabler om superenkle førsteordens filtere. Jeg tror ikke på den påståtte fortreffeligheten disse tillegges. Min skepsis kommer etter å ha testet drøssvis høyttalere med enkle filtere opp gjennom årene.
  Diskantfilterets største kondensator er på hele 15 mikrofarad, hvilket utelukker superkondensatorer når plassen er så liten som her. Jeg har som tidligere nevnt holdt meg i skinnet og brukt gode og rimelige standardpolypropylen fra Jantzen. Ellers ser vi at diskantfilteret har to motstander, for nivåjustering. Uten dem hadde lyden blitt fryktelig lys og slitsom...
  Nøtten med denne krympede Idunn-konstruksjonen blir selvfølgelig å få plass til hele filtersulamitten. Kanskje det kunne være en idé å dele filteret opp i to seksjoner, lik dynaBel 2S?

 11. #11
  Overivrig entusiast Huldra57's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2009
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  732
  Tagget i
  0 Innlegg
  Veldig spennende lesing dette Todani !

  Elementa ser veldig bra ut, nesten så jeg får lyst til å bygge om mine Dynabel 2S......

  Hyggelig at planen endelig blir realisert. Har de fått navn enda disse . Hva med "Nordbo i PortuGalien" , eller hva heter feriestedet ditt ?

  Mvh Huldra
  Kilder; vinyl og Digital. Radio : ja ca 150 stk.
  Vinyl : TRANSROTOR Zet3, Garrard 401
  CDP : Ca. 20 stk ( slipper å skifte cd så ofte)
  RIAA ; Consonance Cyber 40, LINN LINTO, ECP-1
  Amp : EXIMUS , i rund baut inkl. Dac ( se EXIMUS OG STELLOS VENNETRÅD)
  Ht ; Focal Diva Utopia

 12. #12
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  [QUOTE=Huldra57;1686930]Veldig spennende lesing dette Todani !

  Elementa ser veldig bra ut, nesten så jeg får lyst til å bygge om mine Dynabel 2S......

  Hyggelig at planen endelig blir realisert. Har de fått navn enda disse . Hva med "Nordbo i PortuGalien" , eller hva heter feriestedet ditt ?

  Hei, Huldra. Du mangler vel ikke akkurat høyttalere. Prosjektet mitt ble ferdig før påske, men har sittet på gjerdet i håp om at jeg kunne skrive om det i Fidelity. Fikk ikke noen kjemperespons på forslaget, og nå er det jo snipp snapp med papirutgaven.
  Har ikke tenkt på noe navn. Idunn føles fremdeles riktig ut i mine ører. Jeg har jo ikke gjort noe annet skjemamessig enn å krysse Idunn og dynaBel 2S, med egen utvelgelse av delefilterkomponenter, kabler og terminaler og litt ekstra dempning i tillegg. Alle selvbyggere liker jo å tilføre en "egen tøtsj", å implementere noen av sine egne kjepphester.
  Feriestedet mitt er en liten fiskerlandsby som heter Fuzeta, Algarve øst. Jeg bor mitt i byens gågate. Vis a vis meg leier en gal kjerring, av romherkomst som det heter i dag. Når jeg drar på med Tosca, kommer det noen artige raseriutbrudd og heftig banning fra andre siden av gata. Det blir mye musikk med Idunn!Navn:   Seasihånden.jpg
Visninger: 2287
Størrelse: 69.8 Kb

  Husk at det er bedre med én Seas i hånden enn 17 elektrostater på taket!

 13. #13
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   IdunnFilterTDN_edited-1.jpg
Visninger: 2237
Størrelse: 65.1 Kb Ja, forresten. Her er filtrene mine. Jeg fant ut at jeg kunne anvende nesten samme plasseringer som 2S, enda dette er forskjellige konstruksjoner. Litt kreativitet har det blitt for å få det til på den måten.
  Man kan godt følge min layout, studer bildene i så fall meget nøye, men vær obs på at motstandene (de grønne) ikke har forbindelse med hverandre øverst. 10 ohm´en går der rett ut til minus mens 1 ohm´en er loddet fast til den store kondensatoren. Jeg kan ikke nevne ofte nok at man må studere skjemaet ekstra grundig og tegne opp egne skjemaer på et papir. Det er som nevnt flere ganger svært trangt inne i høyttalerne, så det er også nødvendig å teste ut om filtrene går inn og på plass før man limer, fester strips og lodder.
  Alle komponentene er festet med lim og rikelig med strips. Dette hindrer vibrasjoner og kortslutning. Bassfilteret (det store) legges i bunnen av høyttaleren mens diskantfilteret festes på bakveggen under terminalene. På den måten blir det god avstand mellom spolene, hvilket er viktig. Det er kanskje greit å nevne at de øverste øynene festes direkte i terminalene, og at kabelenden går ut til elementene.

  Navn:   Idunn crossover.jpg
Visninger: 2239
Størrelse: 150.2 KbMadisound i USA tilbyr ferdige Idunn-filtre. Komponentkvaliteten ser ut til å være svært god, men disse filtrene får dessverre ikke plass i vår lilleputtkasse. Jeg synes også det er litt merkelig at de ikke har "reist" opp spolen til diskanten, men avstanden er muligens så stor at interferens unngås.

 14. #14
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  I forrige bilde skrev jeg at komponentkvaliteten "så ut til å være svært god". Det var vel en overdrivelse. Middels er vel et bedre adjektiv, etter min mening. Dette er standardutgaven av filteret, men de selger, eller har solgt, en ekstra påkostet utgave også. Typisk finner jeg ikke bilder av den i farta.
  Navn:   fi-k-idunn.jpg
Visninger: 2280
Størrelse: 119.3 KbHer er et filter en annen kommersiell aktør tilbyr. Jeg har da bedre delekvalitet i min løsning? Like greit å bygge selv da.
  Håper det er smeltelim vi ser på bildet. Ser litt skummelt ut, det der....

 15. #15
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Navn:   Idunn XO-1.JPG
Visninger: 2252
Størrelse: 103.1 KbHer ser vi et mer tradisjonelt Idunn-filter, samlet på ett brett og bygd med RFX-kondensatorene som dynaBel solgte med settet. I mitt prosjekt er det dessverre ikke plass til et så stort filter på grunn av avstiveren som halverer "gulvplassen" i 2S-kabinettet.
  Dette bildet har jeg tjuvlånt fra nettet. Det er tatt av "Latentfreak", en selvbygger som hadde en Idunn-tråd for noen år siden på AVForum. Han bygde noen flotte gulvstående og slanke varianter av Idunn. Ingen dum idé forøvrig. Da slipper man stativer, og kan legge delefilteret nede i en avstengt bunnseksjon. Denne kan deretter fylles med sand. Resultatet skulle bli meget ren og ufarget lyd, men som et system ender man da opp med en relativt stor høyttaler som ikke har noen dypbass dersom man følger 2-konsepte med lite volum.
  Latentfreak bygde Idunn med 20,4 liters volum, og fikk nok fin og dyp respons, men også han støtte på problemet med litt slank lyd som Idunn og andre Seas selvbyggersett er kjent for.

 16. #16
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2012
  Innlegg
  132
  Tagget i
  0 Innlegg
  Sitat Sitat fra Todani Se Innlegg
  Latentfreak bygde Idunn med 20,4 liters volum, og fikk nok fin og dyp respons, men også han støtte på problemet med litt slank lyd som Idunn og andre Seas selvbyggersett er kjent for.
  Hei!

  Jepp, kan bekrefte at mellombassen ble litt tynn etter min smak. Jeg tror ditt design har bedre forutsetninger mht. å få en rikere klang, og at det kan være et fornuftig kompromiss å heller ofre noen Hz i ustrekning nedover.

  Jeg er ikke helt ferdig med å eksperimentere med Idunn, og har forkastet den gulvstående varianten. Nå skal de bygges inn i baffelvegg på siden av projektorlærret. Det burde gi en merkbar økning i nivået fra ca. 300 Hz og nedover. Planlegger også å eksperimentere med delefilteret i retning av Curv-designet til Troels Gravesen: SEAS CURV Dvs. at jeg vil prøve med lavere serieinduktans på bass-spolen, og heller bruke en sugekrets for å tilpasse overlappen med diskanten. Dette tror jeg har mye godt for seg, for min erfaring er at Idunn i tillegg til å være litt slanke i mellombassen er litt hissige (har litt vel mye energi) rundt delefrekvensen. Power-respons målingene til Seas gir også en indikasjon om akkurat dette: http://seas.no/images/stories/diykit...nn_offaxis.jpg Videre kan det se ut som at det er litt lite nivå rundt ca 1 kHz, sannsynligvis en konsekvens av avrulling pga. den relativt høye serie-induktansen (spolen) på 2,2 mH. Det er nettopp disse effektene Troels sitt filterdesign unngår. Men nok om det, jeg får heller starte en egen tråd og fortelle om erfaringene der

  Jeg synes ditt design ser veldig bra ut, snasent resultat! Og jeg tror som sagt at det er lurt å krympe volumet Jeg er spent på lytteinntrykk!

  Mvh
  Bjarne

 17. #17
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Ja, hei. Det var du som kommenterte over. Det så jeg ikke i farta. Vidar på dynaBel mener nivået er jevnt fallende, og da bør du vel prøve å kjøre delefilteret etter boka? I hvert fall i første runde.
  Jeg opplever ikke disse høyttalerne som pågående i deleområdet, men en mindre baffel skulle kanskje dempe en smule av basselementets uunngåelige tendens til å klatre øverst i sitt virkeområde? Denne diskanten tror jeg er relativt ufølsom for omgivelsene. I din kommende store baffel blir vel klatring kanskje et problem? Med mer avansert delefilter mister kanskje Idunn noe av sin enkle og snusfornuftige appell? Er det noe å hente for deg på å utforme baffelen som en bue ala Martin.Logan?
  Du kjører Idunn i et hjemmekinoopplegg? Spennende. Tror det har mye for seg, for også jeg opplever Idunn som veldig ustressa i lyden. Mine er også noe varme i klangen. Med en velavstemt basskasse kan det antagelig bli meget godt oppsett. Hadde det vært mulig for deg å bøte på lys klang på denne måten?

 18. #18
  Hifi Freak Vidar Øierås's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2003
  Innlegg
  3,200
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  "Klatringen" starter bare lenger ned i frekvens jo større baffel man bruker. 2S kassene har en del mindre baffel, både i bredde og spesielt høyde enn Idunn. Det betyr at elementets respons begynner å klatre lenger opp i frekvens i 2S kassene enn på Idunn. Samtidig har 2S kassene mindre i volum, og det er bare positivt med tanke på midbassresponsen som da kan bli lettere å like. Mens Idunn har en tendens til å bli for slank i bassen er det ikke verre enn at man velger en litt lavere elektrisk delefrekvens på bassen og demper diskanten ytterligere 1.2 - 2 dB i Idunn for å få den til å spille litt tøffere, og ikke så lyst. Nå er vel også 2S kassene små nok til å kalles en stativhøyttaler, mens Idunn føler jeg faller mellom to stoler - den er liksom hverken stativ eller gulvstående. Morsomt prosjekt Todani. Ser frem til å høre på dem - hvis de ikke allerede er parkert i sør :-)

  EDIT: Skal Idunn-settet monteres i veggen, så blir delefilteret også en del endret. Baffelstep blir nærmest fraværende, og hele systemet får betraktelig høyere følsomhet. Seriespolen med bassen blir mindre, og dempingen av diskanten blir mindre. Anbefaler å impedanskorrigere basselementet da den må deles såpass høyt elektrisk at elementets impedans i stor grad vil gi litt hodebry for filterfunksjonen. Bare et tips.

  Vidar
  Lyset går raskere enn lyden. Det er derfor de fleste mennesker virker opplyste inntil du hører de snakke....

 19. #19
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Takk for oppklarende ord, Vidar. Alltid greit med fagfolk. Jeg husker nå at vi snakket om dette. Jeg husker også at jeg var en smule bekymret over en mulig hengekøyerespons i mellomtonen, bassproblemer eller for mye diskant.
  Nå som høyttalerne er bygd og jeg sitter med fasiten i ørene kan det avkreftes at diskanten er et problem. Den er som nevnt "mild" og uproblemtisk, og stikker ikke av. I mine lytterom i Oslo er det visse problemer i bassen, men det gjelder i grunnen alle høyttalere. I det større rommet jeg har sørpå, spiller de perfekt. Alle strengene på kontrabassen blir likt behandlet der. Der nede anvender jeg dem sammen med en liten og rimelig (men god) Pioneer-forsterker (A9). Det er som nevnt en musikalsk match selv om Pioneer´en gradvis mister futten nedover i bassområdet. Det er jo forskjell på én transistor per halvperiode og 8, som jeg har på forstkerne mine i Oslo.
  Det kan hende min løsning gir litt mindre nivå i øvre mellomtone, og det kunne da tenkes å være noe av årsaken til min oppfatning av snillhet. Denne type lyd er forøvrig sterkt verdsatt av audiofile, og det fins drøssvis av eksempler på markedet. Et kan være britiske Proac. Et annet kan være Sonus Faber.Navn:   DSC_5203_edited-1.jpg
Visninger: 2050
Størrelse: 45.3 Kb

 20. #20
  Overivrig entusiast Todani's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  504
  Tagget i
  1 Innlegg
  Vedlegg 224005Her har vi et av de nesten ferdige kabinettene, uten elementer og dempemateriale, men med limsøl rundt "truten". Bildet er tatt med for å vise noen av utfordringene man får i et trangt og lite kabinett utviklet for andre og enklere høyttalere. Jeg har verken utstyr eller ferdigheter til å bygge selv. I tillegg ville jeg ha "fabrikksfinish". Kabinettene man kjøper av dynaBel er finerte, men er langt fra så flotte at ikke drevne selvbyggere klør i fingrene..
  Men altså, selv for oss andre blir det en viss grad av selvbygg. Vi begynner med å forsiktig ta ut den originale skumgummidempningen (som skal inn igjen, bortsett fra det som sitter på bakveggen og i bunnen bak avstiveren).
  Deretter bør (må) man sage vekk den originale flensen rundt hullene til basshøyttalerne (for at det skal bli mest mulig åpent rundt Seas-bassene i den nye konstruksjonen). Man tar vare på to 40 mm lange og 4,3 mm tykke biter av det som sages vekk. Disse bitene skal senere limes mellom basshullet og diskanthullet slik at det blir "hel ved" i den nye frontplata i det viktige området mellom elementene.
  Nå er turen kommet for å klistre passelig store biter bitumen på innsiden av alle finerte flater i den ferdige høyttalerkonstruksjonen (på innsiden av langsidene, topp og bunn - ikke på front- eller bakplate).
  Så kommer hovedjobben; å lime på de spesialproduserte ekstra front- og bakplatene. Først må det rengjøres og pusses. Dessuten må du feste klomuttere på innsiden av den nye frontplata dersom du ønsker å bruke maskinskruer. (For min del ble det en del herk for å få basselementene på plass på denne måten. Jeg hadde uten tvil gått for treskruer neste gang.). Kabinettene limes med et spesielt lim du kan kjøpe fra dynaBel. Front- og bakplate klemmes på, og hele sulamitten legges under press over natten. (jeg gjorde dette i to omganger). Den modifiserte og tykke frontplata har noen hulrom her og der langs kantene. Disse har jeg fort og galt klimt lim i etter "fingermetoden". Derfor det hvite limsølet du ser på bildet.
  Nå begynner det å hjelpe. Det neste man må gjøre er å file et par spor i diskanthullet for å få plass til Seas-elementet. Dessuten må du bore opp nye hull til skruer siden de originale ikke passer for vår Seas. Egentlig er forsenkningen litt for grunn for det nye diskantelementet. Det stikker drøyt en halv millimeter utenfor frontplata. Jeg har ikke giddet å gjøre noe med den saken. Diskantgjengivelsen er som nevnt god uansett, takket være DXT-prinsippets store toleranthet i så måte.
  Turen er kommet til portene. Det følger med fire porter til 2S. Det må kappes og tapes før portene dunkes på plass.
  Finito. Du har kanskje loddet ferdig delefiltrene i mens? Da er det en god idé å dytte disse løst inn i kassene, omgitt av skumgummien du tok ut, for en improvisert test. Elementene monteres og signalet tas ut gjennom bassportene. Denne ufullstendige dempningen gir en forferdelig løs bassgjengivelse, men du skal teste at delefilteret er forsvarlig og riktig montert. Kjør vanlig musikk og en testplate (dynaBel selger slike) for å detektere eventuelle fasefeil og store uregelmessigheter oppover i mellomtonen og diskanten. (spill lavt til å begynne med, i tilfelle...)
  Alt vel? Lovende lyd? Da er tiden kommet for å skru fast nye terminaler. Jeg orker ikke billige standardterminaler, og gikk for Mundorf. Ganske dyre, men svært gode og herlige i bruk. De forborede hullene var lovlige trange for Mundorf. Det var så vidt jeg klarte å skru dem inn. Jeg sikret terminalene mot "skliing" med en klatt tokomponentlim.
  Så er turen kommet for å lime fast delefilterne og skru dem på terminalene. Jeg har bitumen under filterne for å unngå vibrasjoner. De to lange skumgummidempeplatene settes inn i og limes fast på innsiden av de finerte flatene av kabinettet igjen. I tillegg skal en tykk akustikkplate skjæres til og skråmonteres bak basselementet.

  Ja, så er vi ferdige. Med min oppskrift ender du opp med et meget kompakt, veldimensjonert, forsvarlig tungt, stivt og veldempet høyttalersystem med kvalitet i alle deler. Den elektriske delen av konstruksjonen er enkel, men helt uten svakheter!
  Får kanskje ta med noen flere ord om deler før de siste bruks- og lyttemessige betraktningene kommer. Men det får bli senere. Nå lokker skogen. Hilsen medlem nummer 6613 i Østmarkas Venner.

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed