Seas på slankekur

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Idunn2STDN.jpg
    Hva kan dette være? Ser den fristende ut? Har du lyst på kompakte høykvalitetsformidlere av musikk? Norske elementer? Kompetent konstruktørarbeid? Enkel men likevel lytefri og gjennomtenkte konstruksjoner? Fyldig, uanstrengt og engasjerende gjengivelse i forskjellige rom og med forskjellig utstyr?
    - Følg med, kjære musikkengasjerte Seas-venn! Her kommer snart min vellykkede sammenkobling av to kjente norske selvbyggerhøyttalere. Velegnet for den som vil ha solid hi-fi fri for luftig svada, astronomiske priser og nevroser.
    Hilsen en gammel stereo- og skribentulke som har flere tommeltotter enn to, men færre enn ti, og ikke har stor teknisk kunnen, men som er godt inneforstått med sine egne begrensninger.
     

    Latentfreak

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.08.2012
    Innlegg
    315
    Antall liker
    291
    Hmm, Seas Idunn i mindre kasser? Selv går jeg svanger med samme utgangspunkt (Idunn) men innebygd i baffelvegg. Mulig delefilteret må justeres mht mindre behov for baffelstep-korreksjon.

    Hva med deg, må du tukle med delefilteret siden du endrer på dimensjonene?
     

    Lynvingen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2010
    Innlegg
    887
    Antall liker
    295
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    5
    Er dette noe du har laget?
    Det så veldig spennende ut.
    Kjør på med mer informasjon:)
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    e_seas_prestige_loudspeaker_woofer_6_5_inch_18cm_h1571_u18rnx-p_2.jpg
    e_seas_prestige_loudspeaker_tweeter_h1499_27tbcd-gb_dxt.jpg
    Her er hva mitt prosjekt dreier seg om. Norske Seas fremstiller elementer i verdensklasse. De som er valgt ut for Idunn har uvanlig mye godt for seg - for den som skal bygge selv. Dette er helt up to date elementer, med de fleste nyvinninger som har kommet til i de senere år. Dessuten er det solide og veldimensjonerte saker som ikke koster skjorta og skiller seg fra mye annet ved at de muliggjør enkle delefiltre og gir forutsigelige resultater selv om man "tøyer" konseptet en smule. Jeg har tenkt, lest og tittet, tenkt enda mer og diskutert prosjektet mitt med konstruktør Vidar på dynaBel. Han sa KJØR, og antydet at jeg i første forsøk burde prøve å holde meg helt til oppskriften, både i delefilteret til Idunn og kabinettløsningen til det andre høyttalersystemet som jeg har puttet Idunn inn i. Etter hvert som jeg finstuderte egenskaper, frekvensgang, spredning etc. ble jeg mer og mer overbevist om at dette kunne funke, og det gjorde det! Noen små tekniske tilpasninger har jeg måtte foreta, men ingen ting er forandret. Resultatet ble knallbra, og det er i hovedsak Seas og Frode Steens fortjeneste, ikke min. Bare så det er sagt. Saken er at Idunn opprinnelig er laget for 20 liters kabinett, noe som får systemet til å falle mellom to stoler etter min vurdering. Den er for stor til å være kompakthøyttaler og for liten til å spise kirsebær med de store. Dessuten går en litt lys klang igjen i Seas-selvbyggersettene. Idunn ruller gradvis av nedover. Ved å putte kitet inn i en mindre kasse skulle man oppnå fyldigere klang, mot en kostnad på 10-20 Hz utstrekning nedover.
     

    Vedlegg

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    f-seas-prestige-loudspeaker-woofer-h1571-u18rnx-p_449x255_4d75b49448de342cc8c2de628a97d4b9.jpg
    Her ser vi produsentens måling av den viktigste "råvaren", det atten centimeter store bass- og mellotonelementet 18RNX/P fra Prestige-serien til Seas. På papiret er jo dette en drøm for selvbyggere, frekvensgangen går nesten snorrett oppover, uten oppbrytninger. Seas har valgt et andre ordens filter til denne i Idunn-konstruksjonen. Altså en spole og en kondensator. Noen ganger er det enkle best.
    Det er flere årsaker til denne fine oppførselen, men den fremste er at elementet er forsynt med polypropylenmembran. De av oss som har hengt med en stund får straks dårlige vibber av tanken på å bruke et så mykt materiale. Jeg nevnte dette for en dreven selvbygger, "Huldra57", og han fikk nesten spader. Polyprop var nemlig kjent for å gi "dau" lyd. Dette er Seas første polypropelement i nyere tid, og de skrev i pressemeldingen om at man ikke kan sammenlikne gammel polyprop med denne nye flettede typen. Tvert i mot hevder de at flettingen gir både dempningen vi er ute etter og dynamikken og transientene vi streber etter. Jeg kan ikke verifisere påstanden, og er uansett bundet til konseptet, men de nye små Idunn kombinerer en avslappet og stimulerende gjengivelse med utrolige krefter når musikken kaller for det. I hvert fall i forhold til størrelsen på høyttalerne.
    Med så stor hovedmotor i så små kabinetter tror jeg dette kan stå i mot hva det skal være av konkurrenter. Eller hva sies om 110 millimeter diameter på magneten, 126 kvadratcentimeter aktivt membranmaterial og 12 mm lineær (22 mm maksimal) membranvandring? Elementet veier et par kilo, noe som gir en kilopris på ca. 400 kroner hvis jeg ikke husker feil.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    f-seas-prestige-loudspeaker-tweeter-h1499-27tbcd-gb-dxt_449x258_382015fbd8e281d9134b7cb8f747d838.jpg
    d-seas-prestige-loudspeaker-tweeter-h1499-27tbcd-gb-dxt_166x227_9caed27072ee9fc75c134d52920974d2.jpg
    Og så er turen kommet til diskantelementet. Ikke mindre oppsiktsvekkende, det. Det dreier seg om en spesialutgave av Seas klassiske 27 mm metalldome, som er forsynt med patentert DXT-chassis. Jeg mener å huske at det er en danske som står bak DXT, og som Seas må betale for å bruke denne spennende teknologien. DXT er en utforming som gir lydtrykksfordeler. Altså mer retningsstyrt og konsentrert "stråling" ved lave frekvenser. Med andre ord et horn, men i motsetning til hornene gir DXT også utvidet spredning ved høye frekvenser!! En drøy påstand, men se på frekvenskurven til Seas. Mange vil nok reagere på pukkelryggen, men den tar drevne konstrutører ned med en kondensator som begynner å dempe helt oppe ved om lag 12 kHz, noe som gir bonus med økt effekttålighet og lavere forvrengning. Andre reagerer på oppbrytningen, men denne ligger over 20 kHz og utgjør nok et større problem for bikkja enn den gjør for oss. Det sensasjonelle er hvordan off-aksis frekvensgangen ligger helt klistret og parallelt med on aksis-kurven. Her ligger ting til rette for forbedret delefilterfunksjon, stort lyttevindu, god og jevn spredning og riktig klang i forskjellige rom. Den gode spredningen ved høye frekvenser skulle borge for god følelse av luft og fin detaljgjengivelse. Best av alt er at DXT-elementet er lite følsomt for omgivelsene. Med andre ord kan jeg putte det inn i en mindre kasse uten å bli straffet med endring i frekvensgangen. Ellers er det å si at dette er et velbygget, solid, tungt og ujålet element med godt dimensjonert chassis, to magneter og beskyttende gitter foran domen. Har ikke dette vært omtalt i positive vendinger tidligere her på Sentralen? Av en ekspert? (SnickersIs).
    Vel, det blir alt for i dag, folkens. Nå venter tunfisk og hvitvin. Knut presenterer på en glimrende måte flott blues på radioen i bakgrunnen her, og det er lørdag!
     

    RojohII

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2011
    Innlegg
    4.423
    Antall liker
    1.850
    Sted
    Karmøy - Rogaland
    Den krympende Idunn tar seg betraktlig bedre ut enn orginalen. Jeg antar at den lydmessig heller ikke står tilbake for orginaldesignet - kanskje tvert om: Litt mer futt i mellombassen mot å ofre noen få Hz helt i bunn kan være fordelaktig. :)
     
    Sist redigert:

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    idunn.jpg
    Idunn, original, datategning, Seas
    SeasIdunn_zps51e744d8.jpg
    Idunn, original, foto av dynaBel?



    God morgen, folkens. Jeg var nettopp inne på dynaBels nettside for å finne info, og der står jamen Idunn-kitet på tilbud: 3461 kroner. Det er dritbillig, asså. Tidligere tilbød dynaBel dette med RFX-kondensatorer fra Mundorf. Disse firkantede komponentene er flotte å se på, men er opprinnelig beregnet for printmontasje. Litt vonde å jobbe med for selvbyggeren. En annen sak er at dynaBel (tidligere Eltek, of course) for lengst har besluttet seg for å ta ut disse av sortimentet, og neppe har noe særlig igjen. Jeg har i mitt byggesett brukt standard Jantzen Z standard polypropylen kondiser og vanlige "luftviklede" spoler samt en rimelig, myk og "sølvkledd" kabel fra Inakustik. Det eneste punktet jeg har mistet vettet på og latt kostnadene fly, er terminalene. Jeg måtte bare ha Mundorf fordi jeg har så gode erfaringer med dem fra DP-forsterkerne mine og dynaBel SuperExact. Der har jeg fått ettermontert disse simpelt utseende tyskerne, som er så gode å bruke og har massivt kobber der hvor det teller.
    Nei, nå glemte jeg å ta tingene i den rekkefølge jeg hadde tenkt, folkens. Jeg skulle presentere de "nye" kabinettene, og det kommer i neste innlegg. Men altså, kjenn eders besøkstid (på dynaBels nettside) hvis dere vil ha grunnkitet for en ytterst lav pris! Selv Madisound i USA kan ikke følge her.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    2s.jpg
    Og her er konstruksjonene jeg har rappet kabinettene fra. Det er jo 2S. Skulle være kjente blant de fleste. For de som ikke kjenner dem, kan det opplyses at denne konstruksjonen har noen år på baken, og var frukten av et usedvanlig langvarig og grundig utviklingsarbeid av dynaBels tidligere konstruktør Frode Steen. Jeg tror du skal lete langt og lengre for å finne selvbyggerkit underlagt så grundig jobbet med av konstruktøren, og da mener jeg på verdensbasis!
    2S selges fremdeles, og inngår i et 5-kanals sett. Det er bestykket med elementer fra tidligere Vifa (nå Tymphany, nå fremstilt i "Folkets rebublikk China" (-my ass!)). Indrefileten her, etter min mening, er det fine diskantelementet, nemlig ringradiatoren. Denne gir en overlegen luftighet og detaljering, men må deles høyt og nokså bratt for å ikke låte presset og forvrengt. 2S er stadig meget flotte høyttalere, detaljerte og nøytrale som de er. Eneste svakheten er at filterfrekvensen antagelig blir litt for lav for ringradiatoren når settet brukes til sitt tiltenkte formål, hjemmekino. Der spilles det jo ofte grisehøyt. Men til musikk er disse høyttalerne glimrende, og det var jo det Frode Steen var ute etter. Hadde 2S hatt norske elementer, hadde du ikke lest dette her...
    2S måler 32,5 centimeter i høyden, 20 i bredden og 30 i dybden. Kun 11 liter innvendig volum. Jeg har kjøpt "ferdige kabinetter til 1800 kroner. Ferdige i gåseøyne, for disse kabinettene er egentlig nesten halvfabrikata. Man får et par finerte kabinetter opprinnelig beregnet for andre høyttalere (B&W, faktisk). Kabinettene er fremstilt av Hornslet i Danmark. Originalkabinettene er 16 mm tykke, og har en hel etasjeavstiver innvendig, som går vertikalt, parallelt med front- og bakplate. dynaBel legger også ved 16 mm tykke front- og bakplater som skal limes på kabinettet. I tillegg må brukeren mikke, sage, bore og slipe litt for å få plass til elementene, spesielt for dette Idunn-kitet. Jeg har "kledd" innsiden av de finerkledde delene til kabinettet med nesten fem millimeter tykke bitumen dempeplater. Dette stjeler litt innvendig volum, men når veggene kun er 16 mm tykke får man hørbar gevinst i mellomtoneområdet av slik behandling. I de ferdige kabinettene har front- og bakplate hele 32 mm godstykkelse, og er dønn stive. Ytterligere dempning vil IKKE gi noen effekt, kun stjele enda mer volum.
    Jeg har ellers fulgt byggeinstruksen til 2S til punkt og prikke, med den originale løsningen på bassrefleksport og komplisert dempning med skumgummi, tykk, skråmontert dempeplate og todelt delefilter. Den originale løsningen med snaptilkoblinger for hullplatene til delefiltrene har jeg ikke klart å få til. Har simpelthen limt dem fast med silikon etter at jeg var 100 % sikker på at komponentene var riktig koblet.
    Alt i alt ender man opp med et par tunge og veldempede og meget gjennomførte høyttalerkabinetter. Det blir fryktelig trangt inne i kabinettene, så atter en gang skal det oppfordres til å tenke seg godt og lenge om i byggeprosessen her. En annen sak er at siden det må jobbes såpass mye med de "ferdige" kabinettene, frister det sikkert mange til å bygge selv. Gjør gjerne det, dere som har evnene og mulighetene. dynaBel har selvfølgelig kappeplan.

    Hvis du har lest så langt, spørs det om ikke det er på tide å gå inn på www.seas.no og dynaBel AS. Jeg håper på å skrive litt om delefilterkomponentene og layout i kveld.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    idunn_xo.jpg
    Her er skjemaet. Som nevnt er det superenkelt i bassen, kun én spole på 2,2 mH og en kondensator på 10 mikrofarad. Spoleverdien samsvarer heldigvis med største verdi dynaBel lagerfører med tykkeste tråd av vanlige "luftviklede" spoler med rundtråd. Foliespoler er kostbare og kontroversielle, så de har jeg ligget unna. Mange konstruktører skyr dem som pesten, blant annet Persson i Respons og Leif Ernstsen i DP. Sistnevnte lager som kjent ikke høyttalere, men han benyttet en hver anledning til å rakke ned på dem når jeg pratet med ham. Kondensatorverdien i bassen er også såpass moderat at det overhodet ikke er noe problem å benytte polypropylenkondensatorer. Mange høyttalerprodusenter har prøvd å bløffe oss opp gjennom med påstanden om at det kun er viktig å benytte seg av polypropylen i diskantkretsløpet. Alle som har eksperimentert med dette vet at slike utsagn er dårlige forsøk på å kamuflere hvor kjipe de egentlig er.
    I diskantkretsløpet ser vi tre komponenter, to kondensatorer og en spole. Klassisk tredje ordens (18 dB per oktav) filter. Tar man elementenes egenavrulling i regnestykket blir avrullingen enda brattere, noe som er viktig for å oppnå presisjon i lydbildet, høy gjennomsiktighet og lav forvrengning.
    Mange auddiofiler fabler om superenkle førsteordens filtere. Jeg tror ikke på den påståtte fortreffeligheten disse tillegges. Min skepsis kommer etter å ha testet drøssvis høyttalere med enkle filtere opp gjennom årene.
    Diskantfilterets største kondensator er på hele 15 mikrofarad, hvilket utelukker superkondensatorer når plassen er så liten som her. Jeg har som tidligere nevnt holdt meg i skinnet og brukt gode og rimelige standardpolypropylen fra Jantzen. Ellers ser vi at diskantfilteret har to motstander, for nivåjustering. Uten dem hadde lyden blitt fryktelig lys og slitsom...
    Nøtten med denne krympede Idunn-konstruksjonen blir selvfølgelig å få plass til hele filtersulamitten. Kanskje det kunne være en idé å dele filteret opp i to seksjoner, lik dynaBel 2S?
     

    Huldra57

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.02.2009
    Innlegg
    732
    Antall liker
    110
    Sted
    Oslo
    Veldig spennende lesing dette Todani !

    Elementa ser veldig bra ut, nesten så jeg får lyst til å bygge om mine Dynabel 2S......

    Hyggelig at planen endelig blir realisert. Har de fått navn enda disse . Hva med "Nordbo i PortuGalien" , eller hva heter feriestedet ditt ?

    Mvh Huldra
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Veldig spennende lesing dette Todani !

    Elementa ser veldig bra ut, nesten så jeg får lyst til å bygge om mine Dynabel 2S......

    Hyggelig at planen endelig blir realisert. Har de fått navn enda disse . Hva med "Nordbo i PortuGalien" , eller hva heter feriestedet ditt ?

    Hei, Huldra. Du mangler vel ikke akkurat høyttalere. Prosjektet mitt ble ferdig før påske, men har sittet på gjerdet i håp om at jeg kunne skrive om det i Fidelity. Fikk ikke noen kjemperespons på forslaget, og nå er det jo snipp snapp med papirutgaven.
    Har ikke tenkt på noe navn. Idunn føles fremdeles riktig ut i mine ører. Jeg har jo ikke gjort noe annet skjemamessig enn å krysse Idunn og dynaBel 2S, med egen utvelgelse av delefilterkomponenter, kabler og terminaler og litt ekstra dempning i tillegg. Alle selvbyggere liker jo å tilføre en "egen tøtsj", å implementere noen av sine egne kjepphester.
    Feriestedet mitt er en liten fiskerlandsby som heter Fuzeta, Algarve øst. Jeg bor mitt i byens gågate. Vis a vis meg leier en gal kjerring, av romherkomst som det heter i dag. Når jeg drar på med Tosca, kommer det noen artige raseriutbrudd og heftig banning fra andre siden av gata. Det blir mye musikk med Idunn!
    Seasihånden.jpg


    Husk at det er bedre med én Seas i hånden enn 17 elektrostater på taket!
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    IdunnFilterTDN_edited-1.jpg
    Ja, forresten. Her er filtrene mine. Jeg fant ut at jeg kunne anvende nesten samme plasseringer som 2S, enda dette er forskjellige konstruksjoner. Litt kreativitet har det blitt for å få det til på den måten.
    Man kan godt følge min layout, studer bildene i så fall meget nøye, men vær obs på at motstandene (de grønne) ikke har forbindelse med hverandre øverst. 10 ohm´en går der rett ut til minus mens 1 ohm´en er loddet fast til den store kondensatoren. Jeg kan ikke nevne ofte nok at man må studere skjemaet ekstra grundig og tegne opp egne skjemaer på et papir. Det er som nevnt flere ganger svært trangt inne i høyttalerne, så det er også nødvendig å teste ut om filtrene går inn og på plass før man limer, fester strips og lodder.
    Alle komponentene er festet med lim og rikelig med strips. Dette hindrer vibrasjoner og kortslutning. Bassfilteret (det store) legges i bunnen av høyttaleren mens diskantfilteret festes på bakveggen under terminalene. På den måten blir det god avstand mellom spolene, hvilket er viktig. Det er kanskje greit å nevne at de øverste øynene festes direkte i terminalene, og at kabelenden går ut til elementene.

    Idunn crossover.jpg
    Madisound i USA tilbyr ferdige Idunn-filtre. Komponentkvaliteten ser ut til å være svært god, men disse filtrene får dessverre ikke plass i vår lilleputtkasse. Jeg synes også det er litt merkelig at de ikke har "reist" opp spolen til diskanten, men avstanden er muligens så stor at interferens unngås.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    I forrige bilde skrev jeg at komponentkvaliteten "så ut til å være svært god". Det var vel en overdrivelse. Middels er vel et bedre adjektiv, etter min mening. Dette er standardutgaven av filteret, men de selger, eller har solgt, en ekstra påkostet utgave også. Typisk finner jeg ikke bilder av den i farta.
    fi-k-idunn.jpg
    Her er et filter en annen kommersiell aktør tilbyr. Jeg har da bedre delekvalitet i min løsning? Like greit å bygge selv da.
    Håper det er smeltelim vi ser på bildet. Ser litt skummelt ut, det der....
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Idunn XO-1.JPG
    Her ser vi et mer tradisjonelt Idunn-filter, samlet på ett brett og bygd med RFX-kondensatorene som dynaBel solgte med settet. I mitt prosjekt er det dessverre ikke plass til et så stort filter på grunn av avstiveren som halverer "gulvplassen" i 2S-kabinettet.
    Dette bildet har jeg tjuvlånt fra nettet. Det er tatt av "Latentfreak", en selvbygger som hadde en Idunn-tråd for noen år siden på AVForum. Han bygde noen flotte gulvstående og slanke varianter av Idunn. Ingen dum idé forøvrig. Da slipper man stativer, og kan legge delefilteret nede i en avstengt bunnseksjon. Denne kan deretter fylles med sand. Resultatet skulle bli meget ren og ufarget lyd, men som et system ender man da opp med en relativt stor høyttaler som ikke har noen dypbass dersom man følger 2-konsepte med lite volum.
    Latentfreak bygde Idunn med 20,4 liters volum, og fikk nok fin og dyp respons, men også han støtte på problemet med litt slank lyd som Idunn og andre Seas selvbyggersett er kjent for.
     

    Latentfreak

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.08.2012
    Innlegg
    315
    Antall liker
    291
    Latentfreak bygde Idunn med 20,4 liters volum, og fikk nok fin og dyp respons, men også han støtte på problemet med litt slank lyd som Idunn og andre Seas selvbyggersett er kjent for.
    Hei!

    Jepp, kan bekrefte at mellombassen ble litt tynn etter min smak. Jeg tror ditt design har bedre forutsetninger mht. å få en rikere klang, og at det kan være et fornuftig kompromiss å heller ofre noen Hz i ustrekning nedover.

    Jeg er ikke helt ferdig med å eksperimentere med Idunn, og har forkastet den gulvstående varianten. Nå skal de bygges inn i baffelvegg på siden av projektorlærret. Det burde gi en merkbar økning i nivået fra ca. 300 Hz og nedover. Planlegger også å eksperimentere med delefilteret i retning av Curv-designet til Troels Gravesen: SEAS CURV Dvs. at jeg vil prøve med lavere serieinduktans på bass-spolen, og heller bruke en sugekrets for å tilpasse overlappen med diskanten. Dette tror jeg har mye godt for seg, for min erfaring er at Idunn i tillegg til å være litt slanke i mellombassen er litt hissige (har litt vel mye energi) rundt delefrekvensen. Power-respons målingene til Seas gir også en indikasjon om akkurat dette: http://seas.no/images/stories/diykits/idunn/images_big/idunn_offaxis.jpg Videre kan det se ut som at det er litt lite nivå rundt ca 1 kHz, sannsynligvis en konsekvens av avrulling pga. den relativt høye serie-induktansen (spolen) på 2,2 mH. Det er nettopp disse effektene Troels sitt filterdesign unngår. Men nok om det, jeg får heller starte en egen tråd og fortelle om erfaringene der :)

    Jeg synes ditt design ser veldig bra ut, snasent resultat! Og jeg tror som sagt at det er lurt å krympe volumet :) Jeg er spent på lytteinntrykk!

    Mvh
    Bjarne
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Ja, hei. Det var du som kommenterte over. Det så jeg ikke i farta. Vidar på dynaBel mener nivået er jevnt fallende, og da bør du vel prøve å kjøre delefilteret etter boka? I hvert fall i første runde.
    Jeg opplever ikke disse høyttalerne som pågående i deleområdet, men en mindre baffel skulle kanskje dempe en smule av basselementets uunngåelige tendens til å klatre øverst i sitt virkeområde? Denne diskanten tror jeg er relativt ufølsom for omgivelsene. I din kommende store baffel blir vel klatring kanskje et problem? Med mer avansert delefilter mister kanskje Idunn noe av sin enkle og snusfornuftige appell? Er det noe å hente for deg på å utforme baffelen som en bue ala Martin.Logan?
    Du kjører Idunn i et hjemmekinoopplegg? Spennende. Tror det har mye for seg, for også jeg opplever Idunn som veldig ustressa i lyden. Mine er også noe varme i klangen. Med en velavstemt basskasse kan det antagelig bli meget godt oppsett. Hadde det vært mulig for deg å bøte på lys klang på denne måten?
     

    Vidar Øierås

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.01.2003
    Innlegg
    3.202
    Antall liker
    341
    "Klatringen" starter bare lenger ned i frekvens jo større baffel man bruker. 2S kassene har en del mindre baffel, både i bredde og spesielt høyde enn Idunn. Det betyr at elementets respons begynner å klatre lenger opp i frekvens i 2S kassene enn på Idunn. Samtidig har 2S kassene mindre i volum, og det er bare positivt med tanke på midbassresponsen som da kan bli lettere å like. Mens Idunn har en tendens til å bli for slank i bassen er det ikke verre enn at man velger en litt lavere elektrisk delefrekvens på bassen og demper diskanten ytterligere 1.2 - 2 dB i Idunn for å få den til å spille litt tøffere, og ikke så lyst. Nå er vel også 2S kassene små nok til å kalles en stativhøyttaler, mens Idunn føler jeg faller mellom to stoler - den er liksom hverken stativ eller gulvstående. Morsomt prosjekt Todani. Ser frem til å høre på dem - hvis de ikke allerede er parkert i sør :)

    EDIT: Skal Idunn-settet monteres i veggen, så blir delefilteret også en del endret. Baffelstep blir nærmest fraværende, og hele systemet får betraktelig høyere følsomhet. Seriespolen med bassen blir mindre, og dempingen av diskanten blir mindre. Anbefaler å impedanskorrigere basselementet da den må deles såpass høyt elektrisk at elementets impedans i stor grad vil gi litt hodebry for filterfunksjonen. Bare et tips.

    Vidar
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Takk for oppklarende ord, Vidar. Alltid greit med fagfolk. Jeg husker nå at vi snakket om dette. Jeg husker også at jeg var en smule bekymret over en mulig hengekøyerespons i mellomtonen, bassproblemer eller for mye diskant.
    Nå som høyttalerne er bygd og jeg sitter med fasiten i ørene kan det avkreftes at diskanten er et problem. Den er som nevnt "mild" og uproblemtisk, og stikker ikke av. I mine lytterom i Oslo er det visse problemer i bassen, men det gjelder i grunnen alle høyttalere. I det større rommet jeg har sørpå, spiller de perfekt. Alle strengene på kontrabassen blir likt behandlet der. Der nede anvender jeg dem sammen med en liten og rimelig (men god) Pioneer-forsterker (A9). Det er som nevnt en musikalsk match selv om Pioneer´en gradvis mister futten nedover i bassområdet. Det er jo forskjell på én transistor per halvperiode og 8, som jeg har på forstkerne mine i Oslo.
    Det kan hende min løsning gir litt mindre nivå i øvre mellomtone, og det kunne da tenkes å være noe av årsaken til min oppfatning av snillhet. Denne type lyd er forøvrig sterkt verdsatt av audiofile, og det fins drøssvis av eksempler på markedet. Et kan være britiske Proac. Et annet kan være Sonus Faber.
    DSC_5203_edited-1.jpg
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Vis vedlegget 224005 Her har vi et av de nesten ferdige kabinettene, uten elementer og dempemateriale, men med limsøl rundt "truten". Bildet er tatt med for å vise noen av utfordringene man får i et trangt og lite kabinett utviklet for andre og enklere høyttalere. Jeg har verken utstyr eller ferdigheter til å bygge selv. I tillegg ville jeg ha "fabrikksfinish". Kabinettene man kjøper av dynaBel er finerte, men er langt fra så flotte at ikke drevne selvbyggere klør i fingrene..
    Men altså, selv for oss andre blir det en viss grad av selvbygg. Vi begynner med å forsiktig ta ut den originale skumgummidempningen (som skal inn igjen, bortsett fra det som sitter på bakveggen og i bunnen bak avstiveren).
    Deretter bør (må) man sage vekk den originale flensen rundt hullene til basshøyttalerne (for at det skal bli mest mulig åpent rundt Seas-bassene i den nye konstruksjonen). Man tar vare på to 40 mm lange og 4,3 mm tykke biter av det som sages vekk. Disse bitene skal senere limes mellom basshullet og diskanthullet slik at det blir "hel ved" i den nye frontplata i det viktige området mellom elementene.
    Nå er turen kommet for å klistre passelig store biter bitumen på innsiden av alle finerte flater i den ferdige høyttalerkonstruksjonen (på innsiden av langsidene, topp og bunn - ikke på front- eller bakplate).
    Så kommer hovedjobben; å lime på de spesialproduserte ekstra front- og bakplatene. Først må det rengjøres og pusses. Dessuten må du feste klomuttere på innsiden av den nye frontplata dersom du ønsker å bruke maskinskruer. (For min del ble det en del herk for å få basselementene på plass på denne måten. Jeg hadde uten tvil gått for treskruer neste gang.). Kabinettene limes med et spesielt lim du kan kjøpe fra dynaBel. Front- og bakplate klemmes på, og hele sulamitten legges under press over natten. (jeg gjorde dette i to omganger). Den modifiserte og tykke frontplata har noen hulrom her og der langs kantene. Disse har jeg fort og galt klimt lim i etter "fingermetoden". Derfor det hvite limsølet du ser på bildet.
    Nå begynner det å hjelpe. Det neste man må gjøre er å file et par spor i diskanthullet for å få plass til Seas-elementet. Dessuten må du bore opp nye hull til skruer siden de originale ikke passer for vår Seas. Egentlig er forsenkningen litt for grunn for det nye diskantelementet. Det stikker drøyt en halv millimeter utenfor frontplata. Jeg har ikke giddet å gjøre noe med den saken. Diskantgjengivelsen er som nevnt god uansett, takket være DXT-prinsippets store toleranthet i så måte.
    Turen er kommet til portene. Det følger med fire porter til 2S. Det må kappes og tapes før portene dunkes på plass.
    Finito. Du har kanskje loddet ferdig delefiltrene i mens? Da er det en god idé å dytte disse løst inn i kassene, omgitt av skumgummien du tok ut, for en improvisert test. Elementene monteres og signalet tas ut gjennom bassportene. Denne ufullstendige dempningen gir en forferdelig løs bassgjengivelse, men du skal teste at delefilteret er forsvarlig og riktig montert. Kjør vanlig musikk og en testplate (dynaBel selger slike) for å detektere eventuelle fasefeil og store uregelmessigheter oppover i mellomtonen og diskanten. (spill lavt til å begynne med, i tilfelle...)
    Alt vel? Lovende lyd? Da er tiden kommet for å skru fast nye terminaler. Jeg orker ikke billige standardterminaler, og gikk for Mundorf. Ganske dyre, men svært gode og herlige i bruk. De forborede hullene var lovlige trange for Mundorf. Det var så vidt jeg klarte å skru dem inn. Jeg sikret terminalene mot "skliing" med en klatt tokomponentlim.
    Så er turen kommet for å lime fast delefilterne og skru dem på terminalene. Jeg har bitumen under filterne for å unngå vibrasjoner. De to lange skumgummidempeplatene settes inn i og limes fast på innsiden av de finerte flatene av kabinettet igjen. I tillegg skal en tykk akustikkplate skjæres til og skråmonteres bak basselementet.

    Ja, så er vi ferdige. Med min oppskrift ender du opp med et meget kompakt, veldimensjonert, forsvarlig tungt, stivt og veldempet høyttalersystem med kvalitet i alle deler. Den elektriske delen av konstruksjonen er enkel, men helt uten svakheter!
    Får kanskje ta med noen flere ord om deler før de siste bruks- og lyttemessige betraktningene kommer. Men det får bli senere. Nå lokker skogen. Hilsen medlem nummer 6613 i Østmarkas Venner.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    InniIdunn_edited-1.jpg
    Fanden, bildet forsvant. Her er det.
    Ikke la deg forvirre av at ledningen som skal gå til basselementet tilfeldig går ned igjen i en bue mot minusterminalen.
     
    Sist redigert:

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Høyttalerkaster.jpg
    Det var neppe en Idunn bygget etter oppskriften her hun kastet. Til å være så små høyttalere er nemlig Idunn ganske tunge, og hun ville neppe fått dem langt av gårde.
    Basselementet alene veier omkring to kilo, diskantelementet er en av de tyngste domebaserte jeg har vært borte i, Delefilteret veier en del, særlig spolen til bassen. Og ikke minst veier kabinettet ganske mye, med 32 mm tykke front- og bakplater, hel vertikal avstivning og liberale mengder bitumen dempeplater.
    Tyngde, soliditet, dempning og solid dimensjering og store, kapable elementer og skikkelig godt delefilter gir 2S Idunn-prosjektet en prisverdig ro man sjelden finner i små høyttalere. Lyden er virkelig avslappet og innsmigrende, men når musikken krever det, har de plenty å gå på. Signal/støyforholdet er godt, og forvrengningen meget lav. Belastbarheten er god, og disse småtassene har en overraskende "stofflig" lydgjengivelse.
    Med disse høyttalerne ender gjerne en "kort lytt" opp med at man hører platen til ende.
     

    Mr.Åberg

    Medlem
    Ble medlem
    01.01.2011
    Innlegg
    12
    Antall liker
    2
    Artig! Jeg sysler selv med en Idunn i mindre kasse. 38x23x26 Så litt større en din da. Ender på knappe 15 liter og så mister jeg litt på en avstiver jeg har satt inn og dempinga tar jo litt.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Så flott, Mr. Åberg. En god idé. Tror 15 liter kan være nær en perfekt størrelse for Idunn. Du kan neppe bomme der, og 15 liter er jo såpass lite at man fremdeles kan kalle det kompakthøyttaler/"bokhyllehøyttaler"/minimonitorer etc. Idunn tiltaler mange av oss. Hvorfor skulle det ellers være så mange som sysler med alternative størrelser? - Ingen røyk uten ild. Idunn byr på fornuftig teknologi og smarte og enkle løsninger på mange av de utallige kompromissene høyttalerkonstruksjon består av.

    La oss få lese om dine erfaringer.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    IdunnTDN.jpg
    Er de ikke fine? Skikkelige saker, og det faktum at man bidrar med egne løsninger og "målsøm" gir ekstra glede. Er ikke det den største gleden ved høyttalerbygging? Visst sparer vi noen kroner, men i ærlighetens navn hadde jeg uten tvil hanket inn noen fine toveishøyttalere på bruktmarkedet hvis det ikke var for tilfredstillelsen av å få til akkurat den teknologien man ønsker.
    Det skal ikke stikkes under en stol at det tar ganske mye tid å tenke ut konsepter, planlegge, prøve og feile og ikke minst bygge. Tid er penger, men det er jo her gleden ligger. Dette er en oppslukende hobby, og gleden finner man allerede på veien.
    Jeg vil hurtig og galt nevne opp noe du trenger. Du må selvfølgelig printe ut det du finner om Seas Idunn fra deres nettside, og kjøper du sakene hos dynaBel, er de behjelpelige med 2S byggebeskrivelser. Øyvind og gutta der er også uhyre drevne, og forsyner deg med en mange gode tips mens de finner frem de rette delene. Som tidligere nevnt er også Idunn-kiten å få til en sterkt rabattert pris for tiden.
    Altså for "ferdigversjonen" trenger du elementer og to kabinetter og fire ekstra front- og bakplater.
    8 gjengepinner til å "styre inn" platene ved liming
    Lim for kabinettplater, Bostik Maxi-Bond anbefales
    En akustikkplate 300x120 mm og en bitumenplate, minst 3 mm tykk
    4 bassrefleksrør
    Pakninger til elementene
    12 treskruer til basselementer (se tidligere notat) og 8 til diskantene.
    Huntonittplate til å montere delefiltrene på
    Strikk, 4 strikkankre, 8 gjengepinner, 8 muttere og 8 avstandsstykker dersom man ønsker å lage Sonus Faber-lignende "frontdeksler" (ikke tvingende nødvendig siden diskantene er forsynt med beskyttelse)
    4 terminaler og muligens muttere og skiver til disse (sjekk slike hjelpemidler med en magnet! Henger de fast, kast dem!!!), avhengig av hva slags type du velger
    8 ringkabelsko til delefiltrene
    4 spadebøssinger til basselementene
    4 spadebøssinger til diskantelementene (lodding på diskantterminaler er risikosport. Garantien ryker, og resultatet blir neppe bedre enn med stramme bøssinger)
    En haug strips
    Snaut et par meter med kabel. Jeg anvendte Inakustik Premium Silver 2,5 kvadratmillimeter til 44 kroner meteren. En myk og takknemlig kabel å jobbe med
    2 spoler luft 2,2 mH med 1,2 mm trådtykkelse
    2 spoler luft 0,39 mH med 0,8 mm trådtykkelse
    2 metalloksydmotstander 10 ohm
    2 metalloksydmotstander 1 ohm
    2 Jantzen Z-standard polypropylenkondensatorer 2,7 mikrofarad
    2 ditto 10 mikrofarad
    2 ditto 15 mikrofarad


    Av hjelpeutstyr trenger du selvfølgelig en god loddebolt, godt loddetinn (hele delefilteret er "hardwired"), nebbtang, avbitertang, noe tungt og stødig å legge oppå kabinettene når limet skal herdes og ekstra lim til delefilterkomponenter, festing av skumgummi dempemateriale og kanskje terminaler

    Var dette alt? Sikkert ikke, men det meste skulle være nevt. You get the idea.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Idunn-bakside.jpg
    Vis vedlegget 224889 Det er jo alltid et pluss når de ser fine ut bakfra... Nå er prosjektet ferdig. Avgjørende for dette systemet er at det er svært kompakt, mye av volumet går i dybden, hvilket har visse lydmessige fordeler og medfører at de ser enda mindre ut. Dette sammen med stor og avslapppet lyd og en evne til å diskret "falle til ro" i en rekke forskjellige omgivelser og med mye forskjellig utstyr, er overraskende og er egenskaper som virkelig betyr noe. De har ingen problemer i rommet de nå står i. Det er nesten 30 kvadratmeter stort, med stor takhøyde og fliser eller betong i alle flater. Ikke overmøblert eller godt dempet, men Idunn blir verken tynne eller uengasjerende her. Krefter og bass er det nok av enda de ruller av tidlig. Den lille Pioneer-forsterkeren de anvendes sammen med mister gradvis kraften nedover i bassområdet, men det er noe man konstaterer uten å plages større av det. Hvordan kan dette ha seg?
    idunn-offaxis_399x231_f933301e6326965cecaa9968fe6c4f04.jpg
    idunn-spl-imp_406x235_26442c1a7a89575f2a70d398c64b5aeb.jpg
    Se på disse kurvene. Her ligger hemmeligheten. Det aller meste av egenskapene og lyden fra høyttalere kan leses ut fra målinger hvis man har satt seg inn i emnet. (jeg synes litt synd på de som ikke vil akseptere og forstå målinger).
    Altså, en nokså rett frekvensgang selvfølgelig, men enda viktigere er å sammenlikne off aksis frekvensgang med on aksis. Her ligger de uvanlig tett og fint helt opp til høregrensen helt opp til 45 grader off aksis. 60 grader utenfor aksen er heller ingen katastrofe.
    Når høyttalerne måler slik, slipper man overraskelser. Særlig hvis en har kvaliteten og egenskapene til elementer, filter og kasse i bakhodet - og sjekker kurve nummer to. Bratte og fine avrullinger ved velvalgt frekvens. Ingen oppbrytninger å snakke om. Dette er som en ønskedrøm, spesielt når man tar med i betraktningen at det er realisert med et enkelt delefilter. "Kanke bli gæernt, det"
    Seas har lyddødt rom, og er ærlige med målingene. Vil de avvike hjemme hos meg og deg? - Ikke så mye på grunn av dette med on aksis/off aksis nevnt ovenfor. I bassen, under 300 Hz, vil man alltid få tiltagende problemer med frekvensgangen i vanlige boligrom. Bølgene kan dempes, men ikke fjernes, ved god plassering. Jeg oppnår ikke spesielt god og rett frekvensgang i mine små og problematiske rom i Oslo, men i det avbildede oppsettet over er bassresponsen uvanlig rett og fin.
    En ting mange lurer på er hvorvidt det lille 2S-kabinettet gir avvik fra målingene ovenfor. Her vil man få litt mer respons midt i bassområdet, men også brattere avrulling nedover. De fleste vil neppe oppnå respons av betydning under 50 Hz med disse små høyttalerne. En annen ting man kan spekulere i er om basselementets uunngåelige klatring oppover starter senere på grunn av den mindre baffelen her (jfr Vidars innlegg). Det vil kunne dempe responsen en smule et eller annet sted over 1000 Hz og under 2000 ditto. Dette kan være med på å forklare hvorfor jeg finner disse høyttalerne veldig avslappede og behagelige å lytte på. (En slik respons er et av de eldste jungeltriksene for høyttalerkonstruktører.)
    I neste runde vil jeg fortelle om resultatet av sammenlikninger mellom fire andre høyttalersystemer, i korte og spissformulerte vendinger. Det får bli en annen dag, etter 13 timer med jobbing, trening og skriving trenger jeg å puttes i ladestasjonen!
     
    Sist redigert:

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    SeasIdunnTDN.jpg
    Lekre elementer? Og slett ikke dumme delefilterkomponenter heller?
    Hvordan klarer et slikt kit seg mot anerkjente ferdighøyttalere? Jeg har testet de små Idunn-høyttalerne mot tre andre små høyttalerpar og et større og mye mer kostbart sådann. Første ut er et som er enda mindre, men det er en stor klassiker: LS35A. De ble utviklet av BBC på 70-tallet, for nærmonitorering av stemmer og lignende, samt for monitorbruk i biler. LS35A har alltid vært noe for seg selv. I begynnelsen var de mindre enn alt annet. Etter hvert som årene har gått, har det kommet til en mengde andre småtasser. LS35A er ikke nøytrale, med lett bastant bunn og hevet nivå i øvre mellomtone og diskant. De har sin styrke som gjengivere av små ensebler med akustisk musikk gjengitt ved lave lydtrykk. Gitarer, for eksempel, låter utrolig fint og detaljert sammen med dem. Med sin høye impedans har de også alltid vært en sikker vinner for rørhighendere som har vært på nedtrapping. LS35A faller dog omtrent fra hverandre i det man drar på, med forvrengning, mekanisk støy og komprimering som resultat. Dessuten ville det være en overdrivelse å si at de har noe bass å snakke om. Altså har de hovedsakelig størrelsen til felles med Seas Idunn 2S. Begge er fascinerende og gode å lytte på, på hver sin forskjellige måte. Konklusjon: Én spesialist og én generalist.
    SB_V2.jpg
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    ls50_sc.jpg
    For en stund siden testet jeg KEFs jubileumsmodell, LS50. KEF leverte elementene til LS35A i sin tid, og i likhet med denne er nye 50 avanserte høyttalere og var gjenstand for meget omfattende produktutvikling .LS50 koster ti lapper, og jeg synes de gir mye valuta for pengene. KEF har klart å bøte på mange av manglene til LS35A, og den nye gjengir jevnt over uten lyter. Den har mye mer krefter og klangsubstans enn LS35A. Dynamikken i grunntoneområdet er mye bedre også. Spredning, lydbilde etc. er flott.
    Idunn har ikke samme fokus på diskantdetaljer som LS35A og er ikke så "busy" (typisk ord fra engelske anmeldere) eller skal vi si frampå i nedover i mellomtone og bass som LS50. LS50 virker tøffere og mer dynamisk enn Idunn, men lengre tids lytting faller helt klart til Idunns fordel. Den har langt lavere forvrengning enn noen av disse overnevnte kandidatene. LS50 blir gradivis mer stressa og "grå" i lyden etter hvert som man skrur opp mens Idunn er helt upåvirket og leverer den dynamikken signalet fordrer. Hverken mer eller mindre. Elementet i LS50 er lite, og har sine begrensninger. Man kan også tenke seg hva som skjer med koaksialprinsippet, hvor bassen er horn for diskanten, når dette hornet begynner å bevege seg flere millimeter. Etter litt mer inngående lytting kommer det også for en dag at Idunn er mer luftig og delikat i toppen enn KEF.
    Så hva har vi nå? En liten sær tass med forførende diskantfokus og en saftig (men liten) bass, en moderne liten sak med flott grunntonegjengivelse og god spredning og et lite byggesett som byr på rene storhøyttalerfordelene i forhold til de to forrige, samt gode klangkvaliteter, god spredning, avslappet, ren lyd med akseptabelt detaljeringsnivå. Under 50 Hz klarer ingen av disse tre høyttalerne, dog.
     

    Mr.Åberg

    Medlem
    Ble medlem
    01.01.2011
    Innlegg
    12
    Antall liker
    2
    Tar meg litt friheter her og legger ut om min idun som også er på slankern! Du får si ifra om jeg skal fjerne dette...
    Etter litt frem og tilbake ente jeg på å bygge min idunn i en 15 liters kasse. Da har jeg beholt orginal baffelbredde. Valgte og bygge i 19 mm mdf og montere en avstiver. Avstiveren er sånn montert at det tilater delefilteret å bli montert som en del.
    Har stått en uke og grunnet, sparklet og pusset om og om igjen. Er ikke helt der enda, men måtte bare test kjøre kassene og de spiller utover all forventning. Legger til noen bilder under. Kommer mer seinere om stativ bygg med "veltesikring" for små klåfingra trollunger.

    Grunnbygget.

    Delefilter

    Grunning-sparkling-pussing.

    har bygget de asymetrisk for å kunne tune fritt på bassrefleksen som nå er 20 cm lang.

    Litt mørkt.
     

    McLaren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2002
    Innlegg
    1.911
    Antall liker
    273
    Torget vurderinger
    11
    Proac benytter vel dette elementet i sine nye Tablette monitorer?
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    5496432581_9b866e355c.jpg
    Vis vedlegget 225659 Ja, det kan se ut som dette er en kundespesifisert utgave, med "avkuttede" kanter på chassiset og glatt overflate/coating på membranen. Stuart Taylor, er det ikke det far Proac heter? Han har alltid vært ganske tro mot sine opprinnelige ideer. Ser at han fremdeles kjører på den lille 2010-diskanten til Scan Speak. For drøyt 20 år siden kjøpte jeg et par gamle EBS Monitor av Boahs. Disse høyttalerne, som nå må være 30 år gamle, hadde ATC i bass og mellomtone, og Scanspeak 2008, forgjengeren til 2010 i diskant. Taylor har alltid vært en god kunde av Seas også. Vanligvis har han kjørt Seas i bassen og ScanSpeak i toppen, men også ofte motsatt. Ellers må det sies at bildet jeg rappet på nettet av disse Proac-høyttalerne resulterer i en viss sikling...
     
    Sist redigert:

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Bare fint det, Åberg. Dette er en Idunn-tråd, og det er både interessant og lærerikt å se andres prioriteringer og skreddersøm.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    dynabel_superexact.jpg
    La oss sammenlikne Idunn 2S med en nær slektning. I 15 år har jeg hatt et par av disse, dynaBel SuperExact, med de legendariske Target R6-stativene du ser på bildet. Ideen med dem var nok å oppnå et så "tyst" og ufarget høyttalersystem som overhodet mulig. Det er sagt mye om hvor nakne og monitoraktige disse høyttalerne er, men i forhold til det meste av hi-fihøyttalere i dag er SuperExact egentlig svært siviliserte i lyden. De er rene og nøytrale, helt uten heving i bass og diskant. Mange synes disse ikke spiller høyt nok og ikke byr på nok krutt, og jeg skal ikke nekte for det, men de gjengir fremdeles henimot rekordlite av det som ikke er på platene.
    Idunn har også den avslappede lyden man faktisk får fra SuperExact, men de mye mer kostbare SuperExactene drar alle parametre enda lenger: Lavere støy, mer glatthet i lyden, enda flatere frekvensgang (mer nøytralitet) og bedre gjennomsiktighet. Dessuten er Exact større, hvilket resulterer i nesten 10 Hz mer nedover.
    Hvor store er disse forskjellene? I ærlighetens navn skal det sies at man oftest vil synes de er små, eller rettere sagt mindre enn de egentlig er, fordi SuperExacts natur er så sivilisert og fri for effekter. Faktisk, i rimelige oppsett og med dagens musikk, vil jeg tro at mange foretrekker Idunn i innledende runder...

    Kult oppsett? Det er de tre frontkanalene i monitoranlegget til 2L/Lindberg Lyd. Bildet lånt fra deres nettside, hvilket sikkert er greit fordi det er jeg som tok det i 2008.
     

    Vedlegg

    Mr.Åberg

    Medlem
    Ble medlem
    01.01.2011
    Innlegg
    12
    Antall liker
    2
    Da har jeg hatt litt tid med høytalerne. Må si de overasket mye! Har fått mye mer en hva jeg forventet. Er dog litt i tvil om jeg skal tune noe mer, da jeg føler jeg har for få referanserammer. Det vil se jeg har hørt for få anlegg til å ha noe å samenligne med.
    Todani hvor lang bassport har du på din kasse? og er det noen på forumet som tør å komme med en kvalifisert gjetting på lengde? Dette med lyd er jo en smak sak, men synes det er vanskelig uten referanser å mene når noe er "best". På sikt skal det legges til en aktiv sub til anlegget og da skal jeg forske litt på å tette kassa helt, om ikke folk mener jeg er helt på jordet når jeg gjør det.
     

    Todani

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    20.05.2009
    Innlegg
    1.149
    Antall liker
    2.066
    Hei. Jeg vet faktisk ikke lengden på portene. Husker ikke. Traff godt med 2S-byggesettet. Husk her at 2S kun har 11 liters volum, kanskje enda en tanke mindre i min løsning. Dine er 30 prosent større.
    Jeg registrerte at dempningen hadde mye å si for lyden. Da jeg satte inn den skråstilte, tykke akustikkplata som står bak basselementet, ble bassgjengivelsen "rensket" skikkelig opp. Jeg synes smak ofte er overvurdert i lydsammenheng. En feil er og blir en feil. Men selvfølgelig kan kan man prioritere forskjellig, og det er hva vi diskuterer her.

    DSC_3240_edited-1.jpg
     

    Huldra57

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.02.2009
    Innlegg
    732
    Antall liker
    110
    Sted
    Oslo
    Hei igjen Todani.
    vil det si at du bare har "sjanset på" de vanlige portene til 2S ?

    Da må jeg si du har hatt rikelig med flaks.... Hadde vært spennende å se målinger av dine..

    Det frister som sagt å bygge om mine 2S til Idunn 2S. Men da skulle jeg gjerne ha sett en måling, eller hørt bassen i de.

    Mener btw jeg så samme diskant i svindyr tysk aktiv høyttaler. Skal prøve og finne et bilde kanskje ?
    Det er i tilfellet ikke første gang rimelige Seas element brukes i " Lexus klassen".

    mvh Huldra
     

    Huldra57

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    15.02.2009
    Innlegg
    732
    Antall liker
    110
    Sted
    Oslo
    Da har jeg hatt litt tid med høytalerne. Må si de overasket mye! Har fått mye mer en hva jeg forventet. Er dog litt i tvil om jeg skal tune noe mer, da jeg føler jeg har for få referanserammer. Det vil se jeg har hørt for få anlegg til å ha noe å samenligne med.
    Todani hvor lang bassport har du på din kasse? og er det noen på forumet som tør å komme med en kvalifisert gjetting på lengde? Dette med lyd er jo en smak sak, men synes det er vanskelig uten referanser å mene når noe er "best". På sikt skal det legges til en aktiv sub til anlegget og da skal jeg forske litt på å tette kassa helt, om ikke folk mener jeg er helt på jordet når jeg gjør det.
    Hei mr.Åberg. Tror du er inne på noe lurt med kassene og sub. De superexakten du ser over fra 2L er også modda. Slavebassen bak er fjerna, og kassa er tetta til trykkammer.

    Var på en sjelsettende demo hos Morten Lindberg i fjor. Han er en utrolig dyktig og jordnær/hyggelig kar. Som bildet viser kjører de 10 tommere under (5 kanaler) og en stor Dynabel sub i bånn ( Midt i bildet)

    mvh Huldra
     

    el_mariachi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    5.636
    Antall liker
    394
    Flott bygge Todani, gratulerer!

    Refleksrørene lar seg vel måle med målebånd eller lignende?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn