Skurrete diskant

Roberth

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2010
Innlegg
2.485
Antall liker
276
Torget vurderinger
19
Hei

Fikk problemer med skurrete diskant for noen dager siden, dette kom helt plutselig, skurringen høres ut som forstyrrelser i signalet på fm-radio, bare at det er kun i diskant, skurringen kommer fram bare det er respons i diskanten. Lyden er like tilstedeværende i begge diskanter.

Hadde lignende skurring bare ikke så unaturlig for hifi-lyd hvis dere skjønner hva jeg mener tidligere, dette fikk jeg tonet ned ved å putte mullard-rør i forsterker og dac, så da var det bare på utrolig dårlige gamle innspillinger problemet eksisterte noe jeg utrolig sjeldent hører på.

Men nå kom denne skurringen tilbake. Dette problemet i likhet med det tidligere problemet avhenger av frekvens-responsen og harskheten i diskanten. Dette har jeg prøvd så langt:

1. Koblet ut dacen koblet lydkortet analog-utgang(jack) til rca rett inn i forsterker, problemet vedvarte bare ikke like tydelig etter som lydkortet i maskinen har langt fra like bra frekvensrespons i forhold til dacen min. Dacen min er en Audio Note kit 1.1 signature som er blodtrimmet med enorme black gate kondensatorer i strømforsyningen.

2. Hadde et ekstra sett med diskanter til mine HT som jeg satte i, problemet var uforandret, byttet ut diskantene i utgangspunktet pga. jeg trodde de var litt sprengt, men viste seg å være problemet relatert til rør med for kraftig frekvens respons og harsk diskant.

Før jeg anskaffer en forsterker og andre høyttalere, så ønsker jeg å stille noen spørsmål;

1. Problemet er veldig ikkeeksisterende når jeg spiller musikk fra MPD og min maskin med linux hvor lyden går bitperfect igjennom lydsystemet og til dacen. Det skal bra dårlig diskant i opptak, fks 50-talls musikk på CD-er fra 80-tallet(jerry lee lewis) fks. Eneste stedet hvor det er tydelig er når jeg ser på tv2 gjennom tv2sumo fra nettleseren. Eller gjennom windows 7 i en virtuell maskin, noen som opplever det samme?

2. Kan dette være et tegn på kondensatorer er ryket eller utslitte i forsterker? Forsterkeren er en Audio Note P1SE jeg kjøpte hos JanR, som i følge audio note UK skal være orginal ut i fra bilder, hvor gammel den er vet jeg ikke. Eller evt andre problemer med kondensatorene, er ganske grønn på dette området.

3. Delefilteret bruker cross-cap kondensatorer, noen tanker fra andre som har prøvd disse om hvordan de låter mtp diskant?

Hadde vært flott med innspill eller flere spørsmål dere trenger svar på, Takk.
 

Roberth

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2010
Innlegg
2.485
Antall liker
276
Torget vurderinger
19
Kom bare plutselig. Virker som dette ikke er et problem som kan tweakes bort virker det som.

Har vurdert en stund å prøve audio nirvana sine 15" fulltoner på baffelen min.
 
N

nysjerrigper

Gjest
har bare hatt dårlig erfaring med bredbånd og coax, alle jeg har prøvd sliter fra øvre mellomtone og oppover, dess større dess verre!
coax har riktignok deling, men sjeldent waveguide så delefrekvensen blir altfor høy og spredningen dårlig.
har prøvd bastanis, hawthorne, zu audio, div. fostex, tangband etc. alle var feilkonstruksjoner som falt helt igjennom over tid..

GPA har en velkjent "Altec 604" coax med horn. kunne tenkt meg å prøve den, men den er vel egentlig ment i en stor bassreflex og koster oppunder tusen dollar stk.
nytter iallefall ikke å gå rundt grøten, delefilter og fornuftige størrelse-kombinasjoner er påkrevd for et bra resultat etter min mening.
 
N

nysjerrigper

Gjest
oppbrytning - forvrengning og dårlig spredning. veldig merkbart når man blir obs på det.. ujevn frekvenrespons kan bli en faktor og, uten et fornuftig delefilter.
 

Roberth

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2010
Innlegg
2.485
Antall liker
276
Torget vurderinger
19
Vel dårlig spredning har jeg fra før av, det lever jeg fint med.

Oppbrytning, mener du dette mtp coaxialer? og Forvrengning mtp fulltoner?
Jeg er ikke noen hifi freak(hehe), jeg er mer opptatt av musikk, og etter som folk klarer å leve med en slik forvrengning, ser jeg ikke bort i fra at jeg kan leve med det, oppsettet mitt har masse støy og forvrengning slik som det er nå og jeg bryr meg lite om det egentlig, så lenge det er dynamikk og greit med bass ned til 50 hz og rytmene svinge og følelsene treffer nervene så er jeg fornøyd :cool:
Det jeg derimot ikke klarer å leve med er denne skurringen som oppbryttningen skaper så viddt jeg har skjønt.
 
N

nysjerrigper

Gjest
oppbrytning gir det kalde pappaktige preget. typisk for alle høyttalere jeg har prøvd med altfor høye delefrekvenser eller mangel på sådann.
mulig det du sikter til kommer fra diskanten, men wooferen bidrar ikke akkurat når den kjører fullfrekvens.. husker iallefall at diskanten låt grusomt i nedre del, og likeså for wooferen i øvre.
flere har poengtert de tekniske problemene på hawthorne sitt forum, men det blir blankt avvist som feil. svaret er at han har solgt så mange kit at han ville vært klar over dette for lenge siden om det var et problem (!).

du kunne prøvd ny diskant da, denne er vanskelig å slå til prisen:
Selenium D220Ti 1" Titanium Horn Driver 8 Ohm 1-3/8"-18 264-270
da trenger du delefilter og, minidsp. og 4 forsterkere. men det blir kanskje litt poengløst å bare sitte igjen med en middelmådig woofer.

kjedelig når man har betalt såpass mye for et ferdigprodukt som du har, på grunnlag av falske premisser fra produsenten. de reklameres med "fatigue free sound", som er lysår unna sannheten etter min mening.

blir noen tap her og der i denne hobbyen... jeg rører ikke hawthorne igjen med en pålstang for å si det slik!

sku du vær interesert i å bygge noe nytt ved en senere anledning kan jeg varmt anbefale desse:
Cornscala Style C | Critesspeakers.com
 

Roberth

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2010
Innlegg
2.485
Antall liker
276
Torget vurderinger
19
Vel alternativer med kasser er uaktuelt, sitter med åpen baffle i utgangspunktet for kasser spiller elendig i mitt rom.

Hvis det er så mye tull med å bytte bare diskanten så står jeg over det.

Ha mer lyst til å bruk baffelen jeg har og sette inn noe annet rett og slett.

Har blitt anbefalt dette designet av HEL: http://www.quarter-wave.com/OBs/OB_Design.pdf

Delefilter må jeg få noen til å bygge for meg så det blir å koste en del for meg, derfor jeg ser mot fulltoner i utgangspunktet.
 
Topp Bunn